logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Biorezonans - jak działa i czy jest skuteczny?

antenek 25 Paź 2014 19:17 25053 103
REKLAMA
  • #1 14072847
    antenek
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    Witajcie. Jestem z zawodu elektronikiem ale nie pracuję z wysokimi częstotliwościami. Niedawno, z ciekawości poddałem się badaniu biorezonansem. Podobno to aparat jakiejś magicznej firmy za górę złota. Cały zabieg polega na teoretycznym przepływie prądu przez ciało. Jedna stała elektroda jest trzymana w lewej dłoni. Druga jest przykładana w okolicę paznokcia na prawej dłoni. Maszyna generuje jakieś częstotliwości z pasma kHz. Z tego co widziałem zaczyna od 30 kończy na 170. Teoretycznie urządzenie ma rozpoznawać nietolerancje pokarmowe, uczulenia, grzyby i sam nie wiem co jeszcze. Całe badanie polega na tym, że do szklanych fiolek, "technik" przykłada elektrodę, a następnie druga elektroda wędruje do palca. Urządzenie wydaje buczenia podobne do wykrywacza metalu i posiada okrągłą skalę wyskalowaną do 100, niestety bez żadnych jednostek. Operator zmienia jedynie tablice z próbkami i częstotliwości (wpisuje je ręcznie). Operatora izoluje od pacjenta magiczna, materiałowa biała rękawiczka. ale już elektrodę przykładaną do próbki trzyma gołą ręką :) . Jeszcze większe zdziwienie wzbudził u mnie system okablowania. Bo wszystko było spięte przy użyciu najtańszych kabli z końcówkami bananowymi w gumowej/silikonowej zalewie. końcówki są męsko-damskie by można było łączyć wiele przewodów razem.
    Sama sonda do próbek szklanych zrobiona była z klocka alu i wpięte do niej były dwa przewody - połączone ze sobą. Sama skrzynka "generatora" wyglądała szarlatańsko. klawiatura wykonana z przeźroczystych świecących guzików i jakiś soft obsługujący wyświetlacz LCD ok 6" . Menu oczywiście po ang :) by wyglądało poważnie. Ale skala generowanej częstotliwości zrobiona już na diodach na wzór radia Unitra Rekord :) . Mieliście do czynienia z takimi urządzeniami ? Może komuś udało się coś takiego rozebrać i stwierdzić co jest w środku ? Mnie osobiście samo badanie bawiło, bo wykonująca je kobitka zadawała dużo pytań. Oczywiście na wszystkie odpowiadałem inaczej niż było w rzeczywistości. Wynik badania różnież, totalnie nie pokrył się z moimi problemami ;) Może po za nietolerancją mleka, ale ją ma co 3 mieszkaniec PL . Zafascynowało mnie samo urządzenie bo było połączeniem dezajnu Radmora (toczone aluminiowe galki) z nowoczesnym oscyloskopem. Podrzućcie swoje odczucia
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 14072983
    antenek
    Poziom 19  
    Oj tam oj tam :) Jestem ciekawy czy ktoś rozłupał Bicona i zobaczył co ma w środku ;) Miałem troszkę styczności z aparatami EKG i wiem jak tam dba się o wzmocnienie sygnału i jego czystość. A tu zastosowanie przewodów bananowych doprowadziło mnie do "ekstazy".
  • #4 15272221
    anco.kolanowski
    Poziom 9  
    Hej, chciałbym wskrzesić temat. Przeczytałem cały wątek:
    Takie dziwne urzadzenie badawcze
    i spostrzeżenie mam takie. Na biorezonansie wszyscy raczej nie zostawiają suchej nitki. Natomiast rozumie, że diaterimia jest raczej akceptowalna jako narzędzie medyczne?

Dodano po 2 [minuty]:

antenek: czy mógłbyś mi przesłać namiary na wspominany gabinet, bo chciałbym zweryfikować, czy trafiliśmy w to samo miejsce?

Pozdrawiam
  • #5 15273037
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    -> Natomiast rozumie, że diaterimia jest raczej akceptowalna jako narzędzie medyczne?

Co najmniej tak samo jak wygrzewanie pleców kwoką elektryczną czy maść rozgrzewająca.
    Niemniej jednak im więcej "czarymary" tym bardziej pomaga.
  • #6 15273357
    antenek
    Poziom 19  
    Byłem jeszcze raz na biorezonansie w innym miejscu. Osoba tam pracująca miała podobno wykształcenie techniczne z 2 fakultetów. Więc sobie nie oszczędzałem i rozpytałem na każdą okoliczność. Na koniec, gdy nie dowiedziałem się niczego, powiedziano mi, bym tu więcej nie przychodził ! a pani która robiła te zabiegi powiedziała, że ją bardzo zraniłem ... aż na koniec miałem wyrzuty sumienia.
  • #7 15284737
    anco.kolanowski
    Poziom 9  
    Zatem może warto ustalić z jakiego eksperymentu pochodzą filmy przedstawiające rzekome działanie biorezonansu? Niestety jakoś ich nie mogę znaleźć w historii przeglądarki. Postaram się jednak poszukać

Dodano po 47 [sekundy]:

jeszcze.
  • #8 15297696
    RobertLodz09
    Poziom 30  
    Ocena: 540
    Mnie żona skierowała na taka "terapie" która to miała mnie wyleczyć z alergii
  • REKLAMA
  • #9 15299187
    Bartusjusz
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    antenek napisał:
    Byłem jeszcze raz na biorezonansie w innym miejscu. Osoba tam pracująca miała podobno wykształcenie techniczne z 2 fakultetów. Więc sobie nie oszczędzałem i rozpytałem na każdą okoliczność. Na koniec, gdy nie dowiedziałem się niczego, powiedziano mi, bym tu więcej nie przychodził ! a pani która robiła te zabiegi powiedziała, że ją bardzo zraniłem ... aż na koniec miałem wyrzuty sumienia.

Zmanipulowała cię jak dzieciaka. Przejdź się dla sportu na pokazy cudownych garnków, umów z "doradcą finansowym" itd. Obejrzyj sprawozdania finansowe fundacji choćby WWF. Zobaczysz co niektórzy ludzie potrafią zrobić dla paru groszy. Może dzięki temu doświadczeniu kiedyś nie dasz się naciągnąć.

Biorezonans - jak działa i czy jest skuteczny?

Tu masz jeszcze lepszy przykład żarówka z lusterkiem daje światło spolaryzowane, kolorowe plastiki dodają kolory do "koloroterapi". Wątpię żeby produkcja przekraczała 20zł. Sam oceń jaki marketing można zbudować mając taką marżę.

Zawsze mnie zastanawia dlaczego ludzie to robią, z filozoficznego punktu widzenia są 2 opcje
    1. Jeśli nie chcę krzywdzić ludzi to takich rzeczy nie robię. Koniec.
    2. Jeśli jednak nie mam żadnej moralności to czy nie łatwiej było by zostać takim zwykłym przestępcą albo killerem?
  • #10 15299743
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1171
    Ależ ty nikogo nie krzywdzisz. Zwyczajnie nie robisz nic.
    Wystawiasz produkt, który nic ani nie pogorszy ani nic nie polepszy, po prostu jest ładny i opis brzmi profesjonalnie.
    To, że ktoś chce to kupić za zaproponowaną cenę, to nie jest wina sprzedawcy. A jeśli ktoś chce kupić, to grzechem jest mu odmówić. ;)

Tak mniej więcej brzmi moralność takich osób.
    Nikt nie mówi, że to działa, a jedynie "wspomaga". Nikt ci nie każe tym zastępować tradycyjnych terapii itd. Sugeruje się po prostu, żeby spróbować kolejnej opcji - bo jak pomoże, to przecież warto. Prawda? :)
  • #11 15301042
    telecaster1951
    Ocena: 818
    antenek napisał:
    podobno wykształcenie techniczne z 2 fakultetów.
    Fajnie. Ja też mam. Czy to mnie uprawnia do uprawia pseudomedycznych zabiegów? Uwielbiam takich ludzi.
    Bartusjusz napisał:

Tu masz jeszcze lepszy przykład żarówka z lusterkiem daje światło spolaryzowane, kolorowe plastiki dodają kolory do "koloroterapi"
    Ty, czyli jak wsadzę łeb do spektrofotometru, to wyleczę się z nerwicy?
  • #12 15301352
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    @telecaster1951
    Mógł byś też dostać ku....icy

RobertLodz09 napisał:

Powiedz ze teraz to Ci od tego nie staje ;).
  • #13 15368001
    anco.kolanowski
    Poziom 9  
    Ponawiam moje pytanie: Co przedstawiają i skąd pochodzą filmy zamieszczone na stronie?
    http://www.squarewaveresearch.com.pa/

Myślę, że to najlepszy sposób, żeby obalić mit biorezenansu i temu bym poświęcił więcej uwagi, bo mam dosyć czytania wpisów w stylu:

"Powiedz ze teraz to Ci od tego nie staje ;)."

Ok, może i są one trochę śmieszne, ale generalnie merytorycznie reprezentują poziom bardzo mizerny.

Pozdrawiam
  • #14 15369382
    telecaster1951
    anco.kolanowski napisał:
    Co przedstawiają i skąd pochodzą filmy zamieszczone na stronie?
    Jakie filmy masz na myśli. Konkretnie.
  • #15 15372111
    xbajt
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Dla mnie biorezonans to trochę czary mary.
  • REKLAMA
  • #16 15372838
    Madrik
    anco.kolanowski napisał:
    Ponawiam moje pytanie: Co przedstawiają i skąd pochodzą filmy zamieszczone na stronie?
    http://www.squarewaveresearch.com.pa/

Ok, może i są one trochę śmieszne, ale generalnie merytorycznie reprezentują poziom bardzo mizerny.

Pozdrawiam

To jest jedna z technik manipulacji przekazem. Pokazujesz film, oczywiście dla większości osób mało zrozumiały, po czym go opisujesz wg własnego punktu widzenia.

Wg mnie, pierwszych kilka filmów pokazuje:
    Niszczenie pierwotniaków przez wirusy, lub niszczenie ich ścian komórkowych przez czynnik zewnętrzny. Nie są to bakterie. Są za duże.

Rzekome niszczenie wirusów we krwi, to IMHO film pokazujący degradację skrobi. Prawdopodobnie przez drożdże. Chodzi o ten ładny filmik z czarnym tłem i białymi "krążkami". To są komórki skrobi. Łatwo poznać, bo to jeden z popularniejszych preparatów na lekcjach biologii, tam gdzie szkoły mają mikroskopy i chcą je pokazywać uczniom w praktyce. Tyle, że preparat pokazany w negatywie. Komórki krwi wyglądają zupełnie inaczej. Zwłaszcza ludzkiej.

Film ze szczurem jest typową manipulacją. Pisza tam o "wirusach raka". Rak nie jest wywoływany przez czynniki wirusowe, lecz przez mutacje genetyczne.
    To co pokazują jako "wirusy przed i po" to może być dowolny preparat mikroskopowy, zestawiony z dowolnym innymi. Pokazują operację wycięcia guza ze szczura - choć niekoniecznie to musi być guz rakowy.
    I przez sugestię, zestawiają go z czymkolwiek innym. Większość osób myśli, że ujęcia są tematyczne i powiązane ze sobą. A tak naprawdę to może być cokolwiek.

Takie zestawienia to jedna z popularniejszych metod manipulacji. Najpierw coś co ma zasugerować widza i skierować jego myślenie w konkretnym kierunku, wybranym przez autora filmu, a potem coś trudnego do skojarzenia, z odpowiednio sugestywnym opisem. Jeżeli widz nie rozpoznaje obu elementów - prawdziwego i "fejkowego" - może się nabrać.

Jest to po prostu sprytne wykorzystanie działania naszego mechanizmu poznawczego. Podstawy psychologii. Jeśli czegoś nie znamy, to przy pierwszym spotkaniu, przyjmujemy to za prawdę, jeśli jest powiązane z odpowiednim autorytetem. To jest między innymi powód działania przeróżnych mitów i stereotypów. Rodzice wymyślają czasem odpowiedzi "dziwne" na pytania zadawane przez dzieci, a te potem nie mając możliwości weryfikacji tej wiedzy, żyją w przekonaniu że to prawda. Stąd np. pochodzą różne zabobony. I jedynie otwartość na nabywanie nowej wiedzy i weryfikowanie jej z innych źródeł, może cię uchronić przed manipulacjami i błędnymi przekonaniami.

Odpowiedź jest krótka - czy WHO uznaje to za skuteczną terapię?
    I czy jakakolwiek oficjalna placówka medyczna, wykorzystuje tę terapię w procesie leczenia? Odpowiedź brzmi - Nie.

Terapię propagują pokątne organizacje o epickich nazwach, nie mające powiązania z oficjalną medycyna i nie mające statusu placówek medycznych.
    A to już wystarczający powód do wrzucenia tego typu terapii do jednego worka z paramedycyną.

Brak jakichkolwiek dowodów stricte naukowych i potwierdzonych badań niezależnych, oraz nie opisana zasada działania - też nie potwierdza wiarygodności.
  • #17 15373375
    telecaster1951
    Madrik napisał:

Wg mnie, pierwszych kilka filmów pokazuje:
    Niszczenie pierwotniaków przez wirusy, lub niszczenie ich ścian komórkowych przez czynnik zewnętrzny. Nie są to bakterie. Są za duże.
    Jestem w stanie nagrać identyczny film. Wystarczy zmienić środowisko i nastąpi liza komórki.
    Madrik napisał:

To co pokazują jako "wirusy przed i po" to może być dowolny preparat mikroskopowy, zestawiony z dowolnym innymi. Pokazują operację wycięcia guza ze szczura - choć niekoniecznie to musi być guz rakowy.
    Najprawdopodobniej jest to nowotwór. Smarują czymś szczura, pewnie silnym kancerogenem.
  • #18 15387413
    anco.kolanowski
    Poziom 9  
    Mi chodzi wyłącznie o pierwszy film. Poświęciłem mu trochę uwagi, więc tylko o nim chciałbym porozmawiać.

Dodano po 15 [minuty]:

Zatem do tego filmu chciałbym podejść krytycznie. Nie mam zamiaru rozmawiać o wszystkim i o niczym. Jeżeli jesteśmy w stanie w ten sposób podyskutować, to chętnie jestem w stanie podyskutować. Jeżeli nie to będzie mi przykro, ale nie będę wytaczał "grubych dział" w stylu "manipulacja" lub "nie manipulacja" na samym początku dyskusji. Takie stwierdzenia powinny się znaleźć raczej na końcu dyskusji, a nie na jej początku.
  • REKLAMA
  • #19 15387595
    telecaster1951
    Żeby móc dyskutować musi być o czym. Tutaj nie ma, bo filmy są manipulacją i to widzi każdy, kto kiedyś widział materiał biologiczny pod mikroskopem.
    anco.kolanowski napisał:
    Mi chodzi wyłącznie o pierwszy film. Poświęciłem mu trochę uwagi, więc tylko o nim chciałbym porozmawiać.
    W takim razie rozpocznij rozmowę.
    Odnosząc się do Twojego PW. Godzina mojej pracy kosztuje 30zł. Godzina pracy na mikroskopie inwersyjnym, w laboratorium biologicznym, to koszt 100zł. Hodowla będzie trwać ze dwa dni, do tego przygotowanie próbki, nagranie filmu, zmontowanie. Myślę że 4 dni wystarczą. Za pracę wyjdzie jakieś 1500zł do tego dochodzą koszty odczynników i materiału biologicznego. Przelej mi 2000zł a Ci to nagram. Aha, pierwszy wolny termin na takie fuchy mam w marcu. Bo teraz się sesja zaczyna, w między czasie student do mnie na wolontariat przychodzi, potem lecę na staż i zwyczajnie nie mam czasu.
  • #20 15387627
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    anco.kolanowski napisał:
    Natomiast rozumie, że diaterimia jest raczej akceptowalna jako narzędzie medyczne?
    Tak. Jak najbardziej uznana terapia mająca na celu nagrzanie organu wewnątrz ciała, bez niezbędnego podwyższania temperatury skóry co skutkowało by oparzeniem. Zasada działania identyczna jak kuchenki mikrofalowej albo pieca indukcyjnego.Co do zaś bioerezonansu, to brednia i humbug :D ..Niestety.

Kiedyś znajomy znajomego szwagra siostry lekarza :D , przyniósł mi do naprawy - uwaga : ,,Electronic blood & body detoxicator'' :idea: made in China. Urządzenie składało się z zasilacza liniowego ok. 10VDC / 2A , klucza MOSFET sterowanego chyba dwoma tranzystorami bipolarnymi, oraz wspaniałego wyświetlacza sterowanego jakąś ATmegą. Pomiar prądu, napięcia, wyświetlanie się sylwetki pacjenta, układu elektrod na ciele w/w....kilka potencjometrów, i klawiatura membranowa zmieniająca tylko obrazki na tym wyświetlaczu. ...
    .Uwaga :
    - zasada działania - elektroda główna to dwa skręcone druty stalowe, izolowane od siebie, w pojemniku z siatki PCV wielkości piłki tenisowej, zasilane właśnie z tego zasilacza (10VDC), oraz elektroda pomocnicza w postaci opaski na ramie z pojedynczym przewodem, nota bene podłączona tak, by rezystancja ciała pacjenta (0.5 MΩ), włączała przy założeniu na ramie, klucz MOSFET i wzmiankowane elektrody główne.

Przebieg zabiegu :

Nogi pacjenta umieszcza się w plastikowej misce, nalewa wody, dodaje NaCl w ilości dowolnej i wrzuca do miski elektrodę główną. Nic się nie dzieje, dopiero po podłączeniu elektrody pomocniczej na ramieniu, rozświetla się LCD, klucz MOSFET włącza zasilanie na elektrody w misce i rozpoczyna się elektroliza. W jej wyniku, po pół godzinie ( programowany timer machiny ) otrzymujemy tzw .SYF w MISCE (produkty elektrolizy NaCL na elektrodach stalowych + bród z nóg poddanego terapii, etc) ,co wskazuje, ze organizm i krew zostały oczyszczone...za kwotę x$ :D
    Prawdopodobny koszt przyrządu -2600$
    Pewny koszt zabiegu -50$
    I co Koleżeństwo na to ?
    Znalazłem link do tej aparatury, oczywiscie Ali Express
    link: http://www.alibaba.com/product-detail/Detox-I...844388842.html?spm=a2700.7724857.29.81.q5ISbi
  • #21 15387650
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    RobertLodz09 napisał:

Ciebie też?
    Witamy w klubie :)
    Szybko się kapnąłem o co chodzi i wybiłem jej z głowy dalsze przekonywanie mnie do kontynuacji zabiegów...
  • #23 15388274
    telecaster1951
    Takie gadanie trafia na podatny grunt. Bardzo często są to ludzie z problemami psychicznymi. Swego czasu czytałem stronę o kontroli umysłu. Jakieś 90% opisanych przypadków to ciężkie przypadki schizofrenii.
  • #24 15388462
    tzok
    Ocena: 6459
    Ja się jeszcze spotkałem z urządzeniem o nazwie Oberon i kilkoma jego chińskimi klonami, mi.in. Aurum - Kwantowy Bio Magnetyczny Analizator Składu Ciała (pisownia oryginalna)... jak zapewnia operatorka jakimś cudem dla kilkukrotnie przeprowadzonego badania jednej osoby zwraca zbliżone "wyniki" ale w sumie to nie problem uzależniać je od podanego wieku i impedancji dla kilku charakterystycznych częstotliwości (choć nie sprawdzałem co jest na "elektrodach", ale na pewno reaguje na ich chwycenie).
  • #25 15391146
    anco.kolanowski
    Poziom 9  
    telecaster1951: uważam, że rozpocząłem. Nie widzę tylko poważnych argumentów na zadane pytanie. Wyciągane jest coraz to nowe "kretyńskie" urządzenie z którego wszyscy się powinni śmiać. ...no ewentualnie można się też pośmiać ze swoich żon. Taki tryb dyskusji mi nie odpowiada. Wolałbym odpowiedzieć np. na pytania:
    1. Czy bakterie i wirusy mają nierównomiernie rozłożony potencjał (przestrzennie).
    2. Czy polem elektromagnetycznym można je wprawić w ruch/drganie, etc.?

...jeżeli nie chcesz nakręcić takiego filmu, to wolałbym, żebyś np. opowiedział jak byś się zabrał do kręcenia takiego filmu lub zamieścił podobny filmik twojego autorstwa, który uważasz, że można w łatwy sposób doprowadzić do podobnego efektu wizualnego. To by w jakiś sposób uwierzytelniło to co napisałeś.

Madrik: proszę popraw swój wpis, bo znowu pójdziemy w jakąś poboczną ścieżkę i zmarnujemy dużo czasu niepotrzebnie się spierając.
  • #26 15391270
    telecaster1951
    anco.kolanowski napisał:

1. Czy bakterie i wirusy mają nierównomiernie rozłożony potencjał (przestrzennie).
    Co przez to rozumiesz?
    anco.kolanowski napisał:
    2. Czy polem elektromagnetycznym można je wprawić w ruch/drganie, etc.?
    Polem magnetycznym jesteś w stanie zmusić do lewitowania żabę. W związku z tym że komórki bakterii składają się, w dużej mierze, z wody, więc będą czułe na pole EM. Problem w tym, że nie wytworzy się wystarczającego pola, za pomocą urządzenia rozmiarów wiertarki. Poza tym, jeśli by nawet tak było, to każdy organizm czy wirus, miałby inny "potencjał". Zatem należałoby stosować inne parametry sygnału. Tu mamy jedno napięcie, jedną częstotliwość i to ma niby zabijać wszystkie złe bakterie (a co z naturalną mikrobiotą?)
    Często zwolennicy tej terapii, podpierają się jontoforezą. Gdzie też jest prąd i leczy. Jest to prawda, ale w tejże terapii prąd elektryczny umożliwia wnikanie substancji leczniczej przez skórę. W dodatku na niewielkich obszarach, ograniczonych zwykle do stawów.
    anco.kolanowski napisał:
    ...jeżeli nie chcesz nakręcić takiego filmu, to wolałbym, żebyś np. opowiedział jak byś się zabrał do kręcenia takiego filmu lub zamieścił podobny filmik twojego autorstwa, który uważasz, że można w łatwy sposób doprowadzić do podobnego efektu wizualnego. To by w jakiś sposób uwierzytelniło to co napisałeś.
    Bierzesz szalkę petriego, hodujesz sobie komórki. Nie ważne jakie. Laik łyknie wszystko. Do hodowli wprowadzasz detergent, podgrzewasz szalkę, świecisz UV. Obserwujesz sobie piękną lizę.
  • #27 15392804
    anco.kolanowski
    Poziom 9  
    Rozumiem przez to, że ową żabę łatwiej byłoby podnieść, gdyby miała rozmiary pantofelka i magnes w brzuchu.

Dodano po 15 [minuty]:

Poza tym: kogo uważasz za "laika". W jaki sposób uzasadnisz twierdzenie, że "laik łyknie wszystko"? Czy łyknie "fortepian"? Nie jestem dobry w teorii mnogości, ale raczej uważałbym za prawdopodobną hipotezę, że "zbiór laików" jest zbiorem pustym;) etc, etc. ...

Osobiście jednak wolałbym się skupić na tym filmie: Jakie to dwa organizmy mogą być tam przedstawione? Może ktoś zna jakiegoś mikrobiologa?

Pozdrawiam
  • #28 15394145
    Madrik
    Laik łyknie wszystko, jeśli tylko uzna to za dostatecznie wiarygodne.
    Jeśli mu pokażesz dowolne bakterie, to nie wiele osób odróżni drożdże od bakterii E-Coli, czy gronkowca. Nie wie czy bakterie giną od cudownych właściwości terapii, czy dlatego, że ktoś zza kamery dmucha opalarką na kulturę bakteryjną. Paskudnie być cynikiem - co nie? ;)
    Widzi coś małego i zdychającego, a lektor podający się za lekarza lub naukowca, okrasza to górnolotnym komentarzem.

A co z tymi co się zorientują? Nic. Wyzwie się ich od profanów, heretyków, niedowiarków, uda święte oburzenie. Zniechęcą się i pójdą, a naiwnych dalej się będziemy skubać.
    Bo tu chodzi tylko i wyłącznie o kochane pieniążki.

Ale wchodzenie z tym, do osób znających się na elektronice, fizyce, wysokich częstotliwościach i innych naukach - to proszenie się o wytykanie błędów. ;)
    Takie tematy warto poruszać na forach typu Onet czy "Pani Domu".
    Tam mniej osób się zorientuje, że jest wkręcana i mniej będzie zwracać uwagę na nieścisłości metodyki.
  • #29 15394171
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    Madrik napisał:
    Laik łyknie wszystko, jeśli tylko uzna to za dostatecznie wiarygodne.
    Tak, skrzynka pełna migających diod, przycisków i ekranów LCD. Etykę zostawiamy innym.
  • #30 15396631
    anco.kolanowski
    Poziom 9  
    Madrik: sam popełnisz błędy i sam jesteś też laikiem w wielu dziedzinach życia. Zwyczajnie nie można się znać na wszystkim. Dlatego warto, na takie fora ściągać ludzi z różnych specjalności. ...a ludzi przyciąga i będzie przyciągać: kultura rozmowy, opanowanie, szacunek, itp. Odpychać natomiast będzie: zarozumiałość, zadufanie, cynizm itp. Rozumiem też ludzi, którzy poszukują zwłaszcza w sytuacji opłakanego stanu państwowej opieki zdrowotnej w naszym kraju.

Ja jednak wolałbym się skupić na filmie. Zestaw pytań na dziś:
    1. czy ktoś ma uzasadnione podejrzenia jakie to mogą być bakterie?
    2. w jaki sposób mogły być wprawione w ruch (ja tam widzę ruch obrotowy, a wy)?

Poparte wiedzą stwierdzenie: "film przedstawia to i to i pochodzi z takiego to a takiego eksperymentu a nie z biorezonansu" bardziej ludzi zniechęci do tego niż argumenty w stylu podwórkowym.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Biorezonans to kontrowersyjna metoda diagnostyczna, która polega na pomiarze reakcji organizmu na różne częstotliwości elektryczne. Użytkownicy opisują procedurę, w której elektrody są umieszczane na ciele pacjenta, a urządzenie generuje częstotliwości w zakresie kHz, teoretycznie mające identyfikować nietolerancje pokarmowe i alergie. Wiele osób wyraża sceptycyzm wobec skuteczności biorezonansu, wskazując na brak naukowych dowodów i porównując go do innych, bardziej uznawanych metod, takich jak diatermia. Dyskusja ujawnia również, że wiele urządzeń biorezonansowych, takich jak "Electronic blood & body detoxicator" czy "Oberon", nie spełnia standardów naukowych i technicznych, co prowadzi do oskarżeń o oszustwo i manipulację. Uczestnicy podkreślają, że skuteczność biorezonansu nie została potwierdzona w badaniach naukowych, a jego działanie opiera się na nieudowodnionych teoriach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA