logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampy sufitowe Ledowe - Dlaczego po roku użytkowania świecą o wiele słabiej ?

lukas198820 26 Gru 2014 21:31 2787 20
REKLAMA
  • #1 14258211
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 333
    Witam
    Moje pytanie może będzie banalne ale ciekawi mnie to.Widziałem ostatnio lampy sufitowe do których wkręcone były na gwincie E 14 żarówki Ledowe, nie te nowe smd ale takie zwykłe białe diodowe żarówki składające sie np kilkunastu diód. Lampa składa sie z 3 żarówek i tylko pierwsza jeszcze świeci jasno, a reszta tylko takim słabym światłem.
    Może jest nieodpowiednie napięcie, nie ma pełnych 230 V?
    Dlaczego tak sie dzieje, przecież żarówki diodowe słyną z długiej żywotności?
  • REKLAMA
  • #2 14258374
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14258454
    lukas198820
    Poziom 15  
    Czyli beznadziejne tanie lampki diodowe?
  • REKLAMA
  • #4 14258507
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2648
    A jakiej marki są te żarówki? Posiadają jakąkolwiek markę, czy to totalny chińczyk?
  • #5 14260627
    lukas198820
    Poziom 15  
    Z tego co wiem to jakiś chińczyk, brak marki..Ale pierwszy raz spotkałem sie z tak szybkim ich wypalaniem....To napewno wina tylko tych diód w żarówkach?
  • #6 14260725
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2648
    To wina całości, tak to jest, kiedy projektuje chytry księgowy z żółtymi oczkami. Nie szanuje się parametrów normatywnych, potem robi się ciemniej...
  • REKLAMA
  • #8 14261299
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Nigdy. Pisanie: źródło światła LED, dioda LED, świetlówka LED... zajmuje za dużo czasu.
  • REKLAMA
  • #9 14261504
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    Jeśli już mamy być tacy szczegółowi, to zwrot "Dioda LED" też nie jest najlepszym określeniem. Popularny LED (light-emitting diode), zawiera już w swojej nazwie słowo dioda ;)
  • #10 14261513
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 506
    Łukasz-O napisał:
    Kiedy Wy się wreszcie nauczycie, że żarówki nie mają nic wspólnego z LED.

Laik nazywa je po wyglądzie (bańka szklana, gwint) ale również dlatego bo sprzedawca tak ma w komputerze. A ten od hurtownika też kupuje żarówki ...itd. Ciekawe jak producent nazywa swój produkt ?
    pol102 napisał:
    Pisanie: źródło światła LED, dioda LED, świetlówka LED.

Świetlówka ? :roll:
    Poproszę dwa źródła światła LED.
    Poproszę dwie diody Led.
    Zobaczyć minę sprzedawcy-bezcenne. :D
  • #11 14261651
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    jann111 napisał:

Poproszę dwa źródła światła LED.
    Poproszę dwie diody Led.
    Zobaczyć minę sprzedawcy-bezcenne. :D

A nie można poprosić dwa LED-y, dwie oprawy LED-owe, dwie lampy LED? Można, wystarczy tylko wiedzieć co się chce kupić lub co się sprzedaje.

Na forum od biedy można napisać (w cudzysłowie) "Żarówka" LED i nikt się nie przyczepi.
  • #12 14261677
    jann111
    Poziom 33  
    Oprawy ledowe nie, a lampy LED zdecydowanie tak.
  • #14 14261794
    jann111
    Poziom 33  
    Łukasz-O napisał:
    A źródło LED wbudowane na stałe w oprawę może być?

Napiszę do prof. Miodka, może odpisze to wtedy odpowiem. Język polski nie jest zbyt precyzyjny. Natomiast niemiecki owszem i tam na stronach widzę: LED lampen, LED lampen, LED lampen ...
    W domu mam 4 rodzaje tego czegoś. Na trzech pisze lamp LED/lampa LED a na jednym żarówka LED. Ale coś czuję, że żarówka LED zostanie jak... uprawnienia sepowskie. :D
  • #16 14267025
    Robewit
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Diody LED jako źródło światła to dobra rzecz i trwała o ile nie zostaną przekroczone dopuszczalne parametry pracy diod LED. Niestety, zwłaszcza w produktach "no name" bardzo często LED-y pracują z przekroczonym prądem maksymalnym lub z bardzo słabym chłodzeniem co skutkuje radykalnym skróceniem czasu bezawaryjnej pracy.
  • #17 14272702
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Ocena: 199
    Lub też układ zasilania może być tak zrobiony, że siada po jakimś czasie. Kto rozbierał LEDówkę ten wie jak jest zasilana. Dla tych małej mocy i chińskich są to często zasilacze beztransformatorowe, które też nie pracują z przekroczonym prądem maksymalnym, lub słabym chłodzeniem.
  • #18 14274159
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    lukas198820 napisał:

Może jest nieodpowiednie napięcie, nie ma pełnych 230 V?
    Dlaczego tak sie dzieje, przecież żarówki diodowe słyną z długiej żywotności?

Część zasilaczy przy obniżonym napięciu zasilania stara się wyrównać pobór mocy, podnosząc prąd.
    Prąd w układzie zasilającym, to generalnie poza światłem jeszcze ciepło.
    Żywotność LEDów jest wyjątkowo długa, dla normatywnej temperatury pracy.
    Jeżeli owe źródełka są umieszczone w pomieszczeniu gdzie jest ciepło lub po prostu się przegrzały same (słabe odprowadzanie ciepła), to wiadomo, strumień świetlny spadnie.
    Jest też możliwość, że tak zostało owe źródło (LED) zaprojektowany :) Tanie materiały.
    Nawet, jeżeli układ zasilający się uszkodził, to raczej nie spowodowało by to takiego efektu jak spadek strumienia.

P.S.
    Nie diód a diod. Nie żarówka LED a LED/ lampa LED/ LEDówka / Diodówka. Nie dioda LED a dioda elektroluminescencyjna lub po prostu LED.
    P.S.2
    Jestem z niektórych dumny za słownictwo :D
  • #19 14274194
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 425
    lukas198820 napisał:
    To napewno wina tylko tych diód w żarówkach?

Wina jakości diod w oprawie oświetleniowej.
    I to jest słuszny wniosek.
    W produkcji diod ciężko jest utrzymać jednolitość parametrów każdej z nich. Z tego powodu po wytworzeniu diody podlegają selekcji w laboratorium. Do jednej lampy, jednego modułu świetlnego dobiera się diody o zbliżonych do siebie parametrach. Jeżeli parametry dych diod są znacząco rozbieżne to w trakcje eksploatacji te słabsze muszą w końcu paść jako pierwsze. Do tanich tandet chińskich diody są wsadzane jak leci, bez selekcji i doboru diod. Jak dotychczas to jest jak wyścig szczurów, LED to nowość i jak najwięcej fabrykantów chce na tym zbić majątek. A wiadomo że większość ludzi kupi te najtańsze i na własne życzenie w końcu dopłaca do interesu.
    Fakt, że do tego dochodzi jeszcze słaba jakość innych elementów jak zasilacz czy złe odprowadzanie ciepła. Lepiej wydać parę groszy więcej i kupić sprawdzony produkt renomowanej firmy, w której można jeszcze złożyć reklamację.
  • #20 14274399
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    Witam
    .Jack napisał:
    lukas198820 napisał:
    To napewno wina tylko tych diód w żarówkach?

Wina jakości diod w oprawie oświetleniowej.
    I to jest słuszny wniosek.

Niekoniecznie.
    Lampy sufitowe Ledowe - Dlaczego po roku użytkowania świecą o wiele słabiej ?
    Ta lampa ledowa E24 producent LED Company (ledcompany.pl - dla tych co chcą uniknąć zakupów) też już praktycznie nie świeci. Po roku użytkowania zdziwiłem się, że jest ciemniej i mogę patrzyć pojedyncze diody bez zjawiska oślepienia. Teraz praktycznie już się tylko żarzą. Jednak wszystkie diody święcą się tak samo, z czego wnioskuję, że raczej nie uległy one wypaleniu, tylko zasilacz przestał je karmić :-). Nie mogę jednak znaleźć czasu aby to sprawdzić.

pzdr
    -DAREK-
  • #21 14274466
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 717
    Swiecą słabiej gdyż płynie przez nie mniejszy prąd bo stracił pojemność kondensator który je zasila to jest 90% pozostałe 5 to opór szeregowy i dopiero ostatnie 5 to diody.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem osłabienia jasności lamp sufitowych LED po roku użytkowania. Użytkownik zauważył, że tylko jedna z trzech żarówek E14 świeci jasno, podczas gdy pozostałe emitują słabe światło. W odpowiedziach wskazano na możliwe przyczyny, takie jak niska jakość diod, brak selekcji w produkcji, problemy z zasilaczami oraz niewłaściwe parametry pracy diod LED. Użytkownicy podkreślili, że tanie produkty "no name" często mają słabe chłodzenie i mogą pracować z przekroczonym prądem, co prowadzi do szybszego zużycia. Zwrócono również uwagę na znaczenie wyboru renomowanych marek, aby uniknąć problemów z jakością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA