logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integra 128wrl / elmes mtx - Integra 128wrl + Elmes MTX

wojdo 30 Wrz 2015 20:43 2070 2
REKLAMA
  • #1 15033291
    wojdo
    Poziom 2  
    Jak podłączyć nadajnik Elmes MTX do wyjścia centrali Integra 128-WRL?

Zasilanie nadajnika podłączyłem do OUT2 (wysokoprądowe) i COM. To działa znakomicie.

Problem mam z podłączeniem wejść sterujących nadajnika, gdyż sygnał nadawany jest przy załączeniu +12V do jednego z dwoch kanałów, a wyjścia niskoprądowe zwierają do masy. Odwracanie polaryzacji również na nic się zdało.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15033774
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15546
    Z czym ma współpracować ów nadajnik, jak programowałeś wyjścia niskoprądowe?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 15034049
    wojdo
    Poziom 2  
    Sterownik będzie współpracował z Elmes STM. Sparownie obu również poszło bez problemu.

MTX ma 5 kabelków:
    1) czarny zasilający - podłączyłem w centrali do COM
    2) czerwony zasilający - podłączyłem w centrali do OUT2 (wysokoprądowe 12V)
    3) czerwony (C) - do wyzwalania transmisji na kanale 1
    4) niebieski (N) - do wyzwalania transmisji na kanale 2
    3) czarny (B) - służy do zwierania z tymi wyżej w celu wyzwalania transmisji. Jego użyłem do sparowania i testów.

Transmisja może również być wyzwolona bez użycia B, gdy na C lub N poda się napięcie 12V i tą właśnie drogą poszedłem.

Podłączyłem C i N odpowiednio do wyjść w centrali OUT3 i OUT4 (niskoprądowe). Oba są zaprogramowane z normalną polaryzacją czyli: stan aktywny - zwarcie do masy; stan nieaktywny - odcięcie od masy.

W obu przypadkach nie ma wymaganych 12V więc transmisja nie jest wyzwolona.

--------

Nieaktualne - już poradziłem.

Okazuje się, że mam ekspander centrali z wyjściami przekaźnikowymi, gdzie każde ma 3 wyprowadzenia: C, NO, NC. Przy załączeniu wyjścia OUTx - C jest zwierane do NO, a to rozwiązuje mój problem.
REKLAMA