logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szmaragd 902 - Brak obrazu, kineskop żarzy, nadmierne grzanie R125

woiciechk 12 Paź 2015 19:57 5409 36
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak diagnozować brak obrazu w Szmaragdzie 902, gdy kineskop żarzy i nadmiernie grzeje się R125?

Najpierw sprawdź papierowy kondensator C144 1500 pF i diodę D8, bo ich przebicie najpewniej obciąża R125 i może dawać brak obrazu; przy okazji wymień też pozostałe „kartoflaki” [#15088178][#15078308] Następnie zmierz napięcia: anodowe, na S2 PL36, na S1 PL36 oraz na PCF82; według podanych wskazówek S1 ma mieć około -40…-50 V, a S2 180–220 V [#15062378][#15086871][#15086673] Zdejmij kapturek z anody PL36 i sprawdź, czy pojawia się ok. 220 V, a po uruchomieniu oceniaj też, czy żarzy EY86; jej brak albo złe napięcia na anodzie/katodzie wskazują na uszkodzenie lampy lub bloku WN [#15086871][#15086673] Jeżeli napięcia są prawidłowe, a obrazu nadal nie ma, podejrzewaj transformator WN lub jego uzwojenie/cewkę WN, także z możliwym przebiciem międzyzwojowym [#15075041][#15077887][#15086673] Cały czas pracuj ostrożnie, bo chassis jest pod napięciem sieci i w obwodach WN występują impulsy rzędu kilkunastu kV [#15081596][#15086871]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 15062154
    woiciechk
    Poziom 9  
    Odbiornik po załączeniu do sieci szumi w głośniku (jak radio gdy nie odnajdzie stacji) reaguje na przełączanie kanałów (szum zmienia swoją charakterystykę). Kineskop żarzy się przy cokole lecz nie widać na nim najmniejszych śladów obrazu, ponadto nie słychać charakterystycznego dla odbiorników kineskopowych pisku. Po oględzinach zauważyłem nadmierne grzanie się elementu zaznaczonego na zdjęciu, według mnie jest to na schemacie R125. Proszę o jakieś wskazówki, odbiornik wygląda jakby pracował do końca swojej służby i sprawny został odstawiony na piwniczną emeryturę. Szmaragd 902 - Brak obrazu, kineskop żarzy, nadmierne grzanie R125
    Schemat https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/szafir_2990.jpg
  • #2 15062378
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3002
    Wskazany na zdjęciu element - rezystor 2W, jego nominał jest wskazany na obudowie, Sprawdź omomierzem czy wymierzyj napięcie na jego wyprowadzeniach.

Dodano po 13 [minuty]:

Obecnie telewizja wykorzystuje cyfrową metodę przekazania informacji, a twój telewizor jest przeznaczony dla przyjęcia analogowego sygnału. Toż nie dziw się że nie słyszysz nawet dźwiękowego sygnału.

Dodano po 10 [minuty]:

Sprawdź napięcie na S1 i S2 lampy PL36 - ( musi być minus 45V i plus 180-220V ) .
  • #3 15062953
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Lampa ta działa jako wzmacniacz odchylania H. Wcześniej PCF82 pracuje jako generator odchylania, który potem jest wzmacniany. Przy okazji odchylanie H dostaje się na trafo WN, które potem po wyprostowaniu na EY86 steruje anodę kineskopu. Jeśli któryś z tych elementów (PCF82, PL36 PY 81 lub EY86) nie będzie prawidłowo działał - nie będziesz miał zasilania anodowego kineskopu i z obrazu nici.
    Pomierz zgodnie ze schematem od strony cokołu, pamiętając, że na anodach lamp PL36, PY81 i EY86 występuje wysokie napięcie,więc broń Boże wsadzać tam ręce.
  • #4 15063029
    TELEWIZOREK52
    Poziom 29  
    Ocena: 133
    woiciechk napisał:
    Kineskop żarzy się przy cokole lecz nie widać na nim najmniejszych śladów obrazu
    A tak dokładniej to nie ma obrazu i kineskop ciemny, czy świeci a brak treści??
  • #5 15075000
    woiciechk
    Poziom 9  
    Kineskop jest cały ciemny nie ma na nim ani białej plamki, poświaty, kreski po wyłączeniu z sieci. Na zaciskach jest 380V kiedy mierze na AC, kiedy na DC 120V (nie wiem czy powinno być tam napięcie stale czy zmienne). Po załączeniu odbiornika do sieci jest 0 po około 8 sekundach zaczyna narastać i po 14 sekundach od załączenia osiąga wspomnianą wartość.
  • #6 15075041
    000andrzej
    Poziom 37  
    Czyli typowo WN do przeglądu.
  • #7 15077887
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1235
    000andrzej napisał:
    Przecież Kolega autor pisze, że:
    woiciechk napisał:
    Kineskop żarzy się przy cokole
    Może jednak być tak, że kineskop się żarzy ale wn jest zbyt niskie by rozświetlić kineskop. Tak bywa gdy dojdzie do uszkodzenia (przebicia międzyzwojowe) cewki wn. To ta połączona z kapturkiem EY-86.
    By się o tym przekonać wystarczy zbliżyć końcówkę dobrze izolowanego wkrętaka (uwaga! tam powinno być ok. 17 KV) do kapturka EY-86.
    Łuk powinien dać się rozciągnąć na ok. 10-12 mm.
  • #8 15078298
    woiciechk
    Poziom 9  
    Ok dziękuję za wskazówki, jeśli zbliżę śrubokręt do kapturka to jeśli po zapaleniu łuku i wyrównaniu potencjałów (kapturka z śrubokrętem), którędy ma się zamknąć obwód by łuk się dalej palił? Czy śrubokręt ma być uziemiony?
  • #9 15078308
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1930
    000andrzej napisał:
    Lampa ta działa jako wzmacniacz odchylania H.

Raczej jako klucz w obwodzie odchylania H. Chociaż fakt, że z pewnych względów kluczowanie można też nazwać wzmacnianiem (nawet jeśli elementem kluczującycm jest np. przekaźnik).
    Tak patrząc na załączone zdjęcie to według mnie do sprawdzenia są te wszystkie papierowe kondensatory, szczególnie pod kątem przebicia.
  • #10 15078421
    W.P.
    woiciechk napisał:
    śrubokręt ma być uziemiony?
    Można przyjąć, że już trzymany w ręku wkrętak jest (w pewnym sensie) uziemiony poprzez rezystancję i pojemność uchwytu. To wystarczy by zapalić łuk.
  • #11 15078672
    000andrzej
    Poziom 37  
    Broń Boże nie dotykaj. Trzymasz tylko przez izolowaną rączkę. Jeśli nie ma łuku to samo możesz sprawdzić na kapturkach pentody i diody usprawniającej, z tą różnicą, że łuk powinien załapać dopiero z około 1-2 mm.

A oglądając pracę tych lamp nie widzisz nie widzisz jakichś przebić w środku? Czasem widać od razu,że lampa do wyrzucenia.

PS. Co z tymi pomiarami, o które prosił kolega aksakal?

Dodano po 10 [minuty]:

kris8888 napisał:
    Raczej jako klucz w obwodzie odchylania H.

Ja jednak obstawię, że głównym celem lampy jest wzmocnienie sygnału, który idzie na cewki H. Kluczowanie to tylko produkt uboczny wykorzystany, aby wytworzyć WN. Gdyby to miałby być klucz - nie ważna by była częstotliwość. A tu musi być 15625 Hz, inaczej będzie brak synchronizacji poziomej. Nie mniej jednak takie są 2 zadania tej lampy (PL)

Dodano po 3 [minuty]:

W.P. napisał:
    000andrzej napisał:
    Przecież Kolega autor pisze, że:
    woiciechk napisał:
    Kineskop żarzy się przy cokole

A co ma wspólnego żarzenie kineskopu, czy też sama katoda, do napięcia anodowego?
  • #12 15078745
    TELEWIZOREK52
    Poziom 29  
    Jak na razie to wróżenie z fusów, żadnych konkretów. Zacznij od podstaw, zmierz napięcie anodowe oraz jak radził ci kol. Aksakal na S1 i S2 PL36. Zdejmij kapturek z PL36 i zmierz na nim napięcie. Powinno być zbliżone do anodowego. Przy braku tego napięcia prawdopodobieństwo przerwy lub zwarcia w trafie wysokiego lub uszkodzenie PY88. Najbardziej podejrzane elementy to wspomniane przez kol. Kris "kartoflaki". Wspomniane napięcia mierzymy na zakresie napięcia STAŁEGO.
  • #13 15078912
    W.P.
    000andrzej napisał:
    A co ma wspólnego żarzenie kineskopu
    Kurczę... Zapędziłem się. Żarzenie z dodatkowego uzwojenia na trafo wn było w późniejszych wersjach.
    Przepraszam Kolegów. Nieco ponad 40 lat od Szmaragda i już w pamięci luka :)

Miło powspominać pomimo iż nie miał ani jednego HDMI.
  • #14 15079128
    TELEWIZOREK52
    Poziom 29  
    W.P. napisał:
    Żarzenie z dodatkowego uzwojenia na trafo wn było w późniejszych wersjach
    Trochę mi głupio wytykać, bo sam mam luki a to zaledwie 40lat. Kolega ma chyba na myśli żarzenie EY86 a nie kineskopu. Pozdrawiam.
  • #15 15080360
    000andrzej
    Poziom 37  
    Np. w Hermesie tak było, ale to nie ta epoka. Hermes był najnowocześniejszym produkowanym odbiornikiem TV cz-b na świecie :)
    Oczywiście, bo już nikt cz-b nie produkował ;)
  • #16 15080447
    W.P.
    TELEWIZOREK52 napisał:
    Kolega ma chyba na myśli żarzenie EY86 a nie kineskopu.
    Nie myślałem tu o EY-86 (3 zwoje) ani o DY-86 (1 zwój).
    Niemniej jednak trochę "strzeliłem sobie w stopę" tą wypowiedzią, bo z jednej strony pamiętam, ze były modele z żarzeniem kineskopu branym z jednego z uzwojeń trafo wn a z drugiej strony nie mogę sobie przypomnieć nazwy modelu. Na domiar złego nie mam już schematów (przeprowadzka, remont, etc).
    W tych modelach występowały problemy z pomiarem napięcia żarzenia kineskopu spowodowanym jego silnym odkształceniem. Miernik wskazywał bzdury.
    No i oczywiście kineskop nie miał żarzenia przy uszkodzeniu stopnia wn.

Teraz nie daje mi to spokoju. W najbliższym czasie przejrzę stare roczniki Radioelektronika. Może coś znajdę.
  • #17 15080793
    000andrzej
    Poziom 37  
    Kolego WP - podpowiedziałem już. Dodam, że w kolorowych TV tak było robione.
  • #18 15081358
    kris8888
    Poziom 41  
    000andrzej napisał:
    Ja jednak obstawię, że głównym celem lampy jest wzmocnienie sygnału, który idzie na cewki H. Kluczowanie to tylko produkt uboczny wykorzystany, aby wytworzyć WN. Gdyby to miałby być klucz - nie ważna by była częstotliwość. A tu musi być 15625 Hz, inaczej będzie brak synchronizacji poziomej.

A ja jednak obstawiam, że lampa PL36 pracuje jako klucz i jest ona kluczowana właśnie częstotliwościa linii, czyli 15625Hz. Czyli pracuje tylko w dwóch stanach, albo nasycenia, albo przerwy. Natomiast sam przebieg prądu w cewkach jest już kształtowany przez elementy LC w obwodzie odchylania. W załączniku wrzucam garść teorii.
    W pewnym sensie jest to więc wzmacniacz w klasie D. :D
    000andrzej napisał:
    Np. w Hermesie tak było, ale to nie ta epoka. Hermes był najnowocześniejszym produkowanym odbiornikiem TV cz-b na świecie :)

Jeszcze były czarno-białe Cygnus T401A i Uran T601, gdzie też żarzenie kineskopu było brane z transformatora WN. No ale to były już telewizory oparte na półprzewodnikach, więc inna epoka.
    Załączniki:
    • Szmaragd 902 - Brak obrazu, kineskop żarzy, nadmierne grzanie R125 TV-H.JPG (722.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 15081486
    000andrzej
    Poziom 37  
    kris8888 napisał:
    A ja jednak obstawiam, że lampa PL36 pracuje jako klucz i jest ona kluczowana właśnie częstotliwościa linii, czyli 15625Hz. Czyli pracuje tylko w dwóch stanach, albo nasycenia, albo przerwy. Natomiast sam przebieg prądu w cewkach jest już kształtowany przez elementy LC w obwodzie odchylania.

Masz rację i ja o tym dobrze wiem, że jest to klucz, natomiast sugerowałem, że samo PCF nie wysteruje cewek, stąd nazwałem to wzmacniaczem. Ale poprawnie przyznaję rację.
    My tu gadu gadu a autora z pomiarami jak nie ma tak nie ma. Czyżby dał sobie na wstrzymanie?
  • #20 15081596
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    woiciechk napisał:
    Na zaciskach jest 380V kiedy
    Jakich zaciskach ?? Ma marginesie, przy pracującym prawidłowo bloku odchylania poziomego dotknięcie zarówno anody lampy PL 36 czy katody PY 88 ( oba wyprowadzenia na bańce lamp) koncówką multimetru powoduje natychmiastową śmierć przyrządu, a wątpię, byś posiadał specjalną sondę WN.

Dodano po 4 [minuty]:

woiciechk napisał:
    śrubokręt ma być uziemiony?
    Makabra...tam występuje przebieg bardzo ostrych imulsów o częstotliwości 16KHz. Sama pojemność metalowej części wkrętaka do masy układu rzedu pF wystarczy do stabilnego utrzymania łuku.

Dodano po 3 [minuty]:

000andrzej napisał:
    PCF
    Generator samodławny na cześci pentodowej, lampa reaktancyjna na części triodowej.

Dodano po 3 [minuty]:

Oraz, wymienić wszystkie te ,,kartoflane" kondensatory w układzie !!!

Dodano po 18 [minuty]:

Oraz ostatnie dwie sprawy. Po pierwsze, o ile wogóle naprawisz ten odbiornik, w co mocno wątpię, to skąd weźmierz sygnał BW w standardzie OIRT, by cokolwiek na nim zobaczyc ? Po drugie, a raczej ważniejsze, czy zdajesz sobie sprawę, że chasiss tego urządzenia znajduje się pod PEŁNYM NAPIECIEM SIECI wzgledem ziemi, kaloryfera np !!??

Moderowany przez Futrzaczek:

Proszę powściągnąć emocje.

• #21 15086498
    woiciechk
    Poziom 9  
    Nie daje sobie na wstrzymanie, po prostu tylko weekendami mam okazje "pogmerać" w tv , ze chassis jest pod napięciem to wiem bo już walczyłem trochę z układem pośredniej w szafirze. :)
  • #22 15086673
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    woiciechk napisał:
    , ze chassis jest pod napięciem to wiem bo już walczyłem trochę z układem pośredniej w szafirze.
    Wiec dobrze, ze zdajesz sobie sprawę, bo bywają tu tacy, co sobie nie zdają. Apropos, dobrym sprawdzianem poprawnej pracy tego bloku, to wizualne stwierdzenie żarzenia sie lampy EY 86. Ona jest żarzona z kilkuzwojowego uzwojenia transformatora wyjściowego linii. Powymieniaj te kondensatory, sprawdź napięcie siatki drugiej lampy PL36, oraz napięcia anodowe lampy PCF 82 w generatorze. Jeżeli będą one prawidłowe, oraz lampy są sprawne, pozostaje tylko transformator. Sugerował bym wymianę kondensatorów w generatorze także.
  • #23 15086871
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3002
    Przedstawiam część schematu telewizora , która ci jest potrzebna na tym etapie . Możesz skorystać się takim algorytmem poszukiwania uszkodzenia - za punktami . 1) Zdejmij metalowy kontakt z anody PL36, włącz telewizor, wizualnie sprawdź zarzenie lamp . 2) Sprawdź anodowe napięcie w punkt Ua3 ( 220V ) . 3) Sprawdź napięcie na S2 PL36 i na wyprowadzeniach PCF82 ( L12 ) . 4) Jeśli napięcie odpowiada wskazanym na schemacie, sprawdź napięcie na anodzie i katodzie DY81 - musi być 220V . Jeśli na anodzie 220V a na katodzie 0V - jest niesprawna lampa. 5) Sprawdź napięcie na odłączonym od anody PL36 metalowym kapslu ( wyprow. 6 Tr4 ) - musi być 220 V. 5) Jeśli napięcie odpowiada wskazanym - wyłącz telewizor. 6) Odziej metalowy kontakt na anodę PL36 i włącz telewizor . Po rozgrzewaniu lamp, sprawdź napięcie na wyprowadzeniach C132 - 0,1uF . Na lewym za schematem wyprowadzeniu - 220V, na prawym - 550-800V. Jeśli to napięcie 220 V, wyłącz telewizor i sprawdź kondensator. 7) Jeśli on jest sprawny, sprawdź kondensator С146, napięcie na warystor.- R141 ( minus 45-50V) i napięcie na S1 PL36 ( - 40-50V ). Jeśli kondensatory są sprawne , a napięcie znacznie niżej wskazanych, zamień lampę PCF82 ( w telewizorze 4 lampy tego typu ) . Późniejsze kroki są związane z sprawdzeniem i zamianą lampy PL 36 , transformatora Tr 4 i lampy EY86. W transformatorze przede wszystkim należy sprawdzić uzwoenie wysokiego napięcia .Lecz jest możliwa również sytuacja, co jest wysokie napięcie, a ekran nie świeci, Przy czym należy wymierzyć napięcie na paneli kineskopu i sprawdzić reżimy lampy wzmacniacza wideo sygnału.

Dodano po 3 [minuty]:

Szmaragd 902 - Brak obrazu, kineskop żarzy, nadmierne grzanie R125
  • #24 15088178
    kris8888
    Poziom 41  
    Pewną wskazówką jest to co autor wątku napisał w pierwszym poście, a mianowicie silne grzanie się rezystora R125. Sugeruje to przebicie papierowego kondensatora C144 (1500pF), który zresztą na załączonym zdjęciu wygląda tragicznie. Prawdopodobnie przebita też jest germanowa dioda D8. I od sprawdzenia tych dwóch elementów rozpocząłbym naprawę. Oczywiście pozostałe kondensatory papierowe też do sprawdzenia, szczególnie te pracujące pod wyższym napięciem. Tym bardziej że z tego co pisze autor, telewizor przeleżał sporo czasu w piwnicy.
    Krzysztof Kamienski napisał:
    skąd weźmierz sygnał BW w standardzie OIRT, by cokolwiek na nim zobaczyc ?

Z tym to można sobie jeszcze poradzić kupując na znanym portalu jakiś modulator na kanały OIRT 1-12.
    woiciechk napisał:
    chassis jest pod napięciem to wiem

Można trochę się przed tym zabezpieczyć wkładając odpowiednio wtyczkę do gniazda sieciowego, tak, żeby to przewód zerowy był połączony z chassis, a nie przewód fazowy. Oczywiście pod warunkiem, że przewód zerowy w instalacji jest dobrze uziemiony i nie ma gdzieś w puszkach niepewnego styku. Nie zwalnia to jednak z pełnej ostrożności i pracy z "jedną ręka w kieszeni" przy włączonym odbiorniku.
  • #25 15088267
    000andrzej
    Poziom 37  
    kris8888 napisał:
    Z tym to można sobie jeszcze poradzić kupując na znanym portalu jakiś modulator na kanały OIRT 1-12.
    Z tego co pamiętam, niektóre Video mają wyjście na VHF.
  • #26 15088385
    kris8888
    Poziom 41  
    000andrzej napisał:
    Z tego co pamiętam, niektóre Video mają wyjście na VHF.

Oj raczej ze świecą szukać. Większość miała modulator na pasmo UHF z możliwoscią regulacji trymerem w zakresie kanałów od około 32 do 40.
    Ale na szczęście jeszcze część osiedlowych telewizji kablowych oraz przede wszystkim ogólnopolska kablówka UPC nadal retransmituje w swojej sieci sygnał analogowy i to również na kanałach VHF 1-12. Nie wiadomo jak długo to jeszcze potrwa, ale można skorzystać jak ktoś ma dostęp.
  • #27 15116865
    woiciechk
    Poziom 9  
    Chcąc umyć lampy wyjąłem PY88 i jej łepek ukruszył się nie stawiwszy żadnego oporu. Udało mi się dzisiaj nabyć nówkę sztukę nie śmiganą, założyłem ją do odbiornika i szok :O , kineskop się rozświetlił. Podczas uruchamiania w momencie pojawienia się charakterystycznego pisku EY86 oraz PL36 rozświetliły się na 5 sekund niebieską poświatą. W głośniku słychać szum telewizor reaguje na przełączanie kanałów jednak nie widać na ekranie śniegu, który myślę że powinien się ukazać w przypadku sprawnego odbiornika bez podłączonej anteny. Zamiast tego widać linie powrotu. Jeżeli chodzi o odbiór fal z zakresu VHF to posiadam kilka magnetowidów AKAI VS10, VS5, VS2 posiadających ten zakres częstotliwości, mało tego winogradzka kablówka nadaje kilka kanałów chyba TVP! i 2 w częstotliwości z zakresu VHF. Brak "śniegu" chyba czyni podłączanie kabla antenowego bezcelowym, zatem proszę o jakieś uwagi co może być przyczyną takiej usterki(mam nadzieje że nie stopień wejściowy bo do tego bębna ciężko dostać się grotem lutownicy). Na koniec mojego wywodu chciałbym pokazać film przedstawiający zachowanie odbiornika Pozdrawiam Wojciech:) https://www.youtube.com/watch?v=rjmHGzUejIU
  • #28 15117099
    000andrzej
    Poziom 37  
    Linie powrotu świadczą o złych napięciach na siatkach kineskopu. Sprawdź i w razie czego spróbuj podkręcić. Podejrzewam, że kineskop kończy żywot. Dodatkowo widzę złe działanie generatora odchylania poziomego (poziome linie na ekranie - nie mylić z powrotem), nie stabilną synchronizację pionową. Pomierz generator H - PCF82, V - PCL85 (PCL82).
    Pomierz też wzmacniacz wizyjny PCL84
  • #29 15117773
    W.P.
    Myślę, że teraz dobrze byłoby spróbować współpracy ze źródłem sygnału w postaci magnetowidu.
    Na filmie widać, że pracują obwody odchylania pionowego i poziomego. Widocznością tzw linii powrotów na tym etapie nie przejmowałbym się - nie ma sygnału więc generatory linii i ramki nie są synchronizowane, działają ze zbliżonymi częstotliwościami.
    Także po zmianie kanału na którymś zmienił się rodzaj szumu w głośniku. To też dobry znak - działa głowica w. cz.

W czasach młodości Szmaragdów tory pośredniej i wysokiej częstotliwości miały stosunkowo małe wzmocnienie w porównaniu z późniejszymi modelami (z lat 70-tych) stąd brak "kaszki" na ekranie przy braku sygnału z anteny.

Co do plamki po wyłączeniu...
    To zjawisko normalne a i zarazem zmora konstruktorów w tamtych czasach.
    Zmora - bo plamka niszczyła (wypalała) luminofor kineskopu na środku ekranu. Niewiele można było zrobić bo po wyłączeniu zasilania przestawały pracować wszystkie człony funkcjonalne odbiornika.
    Pozostawał naładowany do ok. 17 KV kondensator utworzony z pokrytych grafitem wewnętrznej i zewnętrznej strony tylnej części bańki kineskopu. To duży ładunek nawet przy tak malej pojemności.
    Równocześnie wyłączały się generatory odchylania pionowego (tzw ramki) i poziomego (linii).
    Cały strumień elektronów z jeszcze rozgrzanej katody kineskopu wobec braku odchylania był ogniskowany w jego centralnej części powodując świecenie aż do rozładowania pojemności w/w kondensatora.
  • #30 15118053
    000andrzej
    Poziom 37  
    W.P. napisał:
    Co do plamki po wyłączeniu...

Przy siatce 1 masz układ złożony z kilku rezystorów, potencjometru do regulacji napięcia na S1 oraz kondensator. Sprawdź ten układ, szczególnie kondensator. Również rezystory i podkówka mogą być uszkodzone.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Odbiornik Szmaragd 902 nie wyświetla obrazu, kineskop żarzy się, a element R125 nadmiernie się grzeje. Użytkownik zauważył, że po włączeniu telewizora słychać szum w głośniku, a kineskop nie pokazuje żadnych śladów obrazu. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie napięć na lampach PL36 i PCF82, a także kondensatorów papierowych, które mogą być uszkodzone. Wskazano na możliwość uszkodzenia transformatora wysokiego napięcia oraz diody EY86. Po wymianie lampy PY88, kineskop zaczął się rozświetlać, jednak nadal występują problemy z obrazem, w tym linie powrotu i zwężony obraz. Uczestnicy zalecają dalsze pomiary napięć oraz sprawdzenie układów odchylania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA