logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaryjne zasilanie do drukarki 3D w kamienicy - jak zrobić tanio?

SamiJa 05 Mar 2016 21:53 3945 8
REKLAMA
  • #1 15497831
    SamiJa
    Poziom 10  
    Witam, właśnie po 14 h druku siadł mi na chwilę prąd, kilka sekund. Mieszkam w starej kamienicy i w okresie zimowym zdarza się to dość często. Ciekawi mnie czy ktoś miałby jakiś pomysł na wykonanie jakiegoś awaryjnego zasilania ? Posiadam prostownik kompaktowy przykładowo do akumulatora. Jednak czy da się to zrobić w miarę w rozsądnej cenie ? Zasilanie Drukarki to średnio 260 - 300 Watów, amperaż to dokładnie nie wiem ale zakładam iż z 12 Amperów. Ktoś robił coś takiego ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15497887
    moryson
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Najlepiej zasilanie awaryjne typu UPS, najlepsze wyjście w twoim wypadku. Prostowniki to gra nie warta świeczki.
  • #4 15497945
    SamiJa
    Poziom 10  
    Tylko, że UPS kosztuje. A jest jakiś godzien uwagi stosunek jakość cena ? Musiałby utrzymać zasilanie z kilka minut. Ewentualnie jakieś używane ? Albo też inne wyjście, pomodlę się aby mi nie padło zasilanie przez następne 65 godzin, bo właśnie zacząłem drukować od nowa. Albo też oby pogoda się nie pogorszyła przez następne do końca druku :| . Poszukam ofert używanego UPSa. Ale to jutro, bo muszę ochłonąć w końcu kilkanaście godzin druku w szlak trafił :|
  • #5 15497961
    moryson
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Na drukarke 3d hajs był ale na usp to już żydzimy? :D:D:D to twój wybór ja bym kupił pewnego UPS'a
  • REKLAMA
  • #6 15497977
    SamiJa
    Poziom 10  
    A tam żydzimy.... Drukarkę w dużej mierze sam robiłem. I jeszcze kupiłem ostatnio spory zapas filamentu. Po prostu muszę racjonować wydatki. A niestety zima u mnie to ciężki okres. Powinni położyć nową instalację i w tym problem. Bo w starych kamienicach nie ma ogrzewania, i jak ludzie powłączają grzejniki elektryczne to wywala. Zawsze zimą jest ten problem i nikt nic z tym nie robi.... Będzie trzeba napisać list do Dudy :D
  • REKLAMA
  • #7 15498037
    antek1cza
    Poziom 31  
    Ocena: 199
    SamiJa napisał:
    właśnie po 14 h druku siadł mi na chwilę prąd, kilka sekund.
    Na jaki maksymalnie czas miało by być podtrzymanie napięcia ?
    SamiJa napisał:
    czy ktoś miałby jakiś pomysł na wykonanie jakiegoś awaryjnego zasilania ?
    Koledzy wcześniej już napisali , że UPS bo generalnie chodzi o płynne przejście z zasilania sieciowego na awaryjne bez przerw.
    SamiJa napisał:
    Zasilanie Drukarki to średnio 260 - 300 Watów, amperaż to dokładnie nie wiem ale zakładam iż z 12 Amperów
    Przy 300W i zasilaniu całego urządzenia 230V AC to pobierany prąd jest ok.1,3A AC.
    SamiJa napisał:
    Ktoś robił coś takiego ?
    Jak są umiejętności + materiał i czas to można zrobić.
    SamiJa napisał:
    Tylko, że UPS kosztuje. A jest jakiś godzien uwagi stosunek jakość cena ?
    A to zależy bo nowy 300VA to od ok.250zł w zwyż a w promocji to i za 120zł można dostać.
    SamiJa napisał:
    Poszukam ofert używanego UPSa
    Wydaje mi się, że to jest najlepsze (tańsze) rozwiązanie. Trzeba się jednak liczyć z tym , że akumulatory w nich to już raczej sa kiepskie (choć to można sprawdzić przed zakupem) a koszt nowego żelowego 12V/7Ah (zależnego od mocy UPS-a) to 45zł-85zł.
    Przy używanym UPS-ie można pokusić się z podłączeniem na zewnątrz większego akumulatora - będzie trzymał dłużej ale trzeba wówczas rozwiązać problem jego ładowania gdyż UPS jest przystosowany do ładowania mniejszego.
    Na koniec jeszcze jedna ważna uwaga : Jakie wymagania ma drukarka 3D co do zasilającej ją sieci ? Chodzi o to, że większość tanich UPS-ów (ok.250zł) ma na wyjściu 230V AC ale w prostokącie a niektóre urządzenie elektroniczne lubią być zasilane sinusoidą .
  • #9 15542076
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    Jakiego napięcia potrzebuje drukarka na wyjściu z zasilacza?
    Może zamiast pchać się w duże UPSy z akumulatorami wystarczy podtrzymanie dla sterowania i automatyczne zatrzymanie wydruku gdy zabraknie zasilania sieciowego. Grzałka ma bezwładność, gdy zaniknie zasilanie przez kilkadziesiąt sekund pewnie jeszcze będzie grzać a wystarczy aby sterownik się nie zresetował...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem awaryjnego zasilania dla drukarki 3D w kamienicy, gdzie często występują przerwy w dostawie prądu. Użytkownicy sugerują zakup zasilacza UPS jako najbardziej efektywne rozwiązanie, mimo że wiąże się to z kosztami. Proponowane są również opcje używanych UPS-ów oraz możliwość podłączenia większego akumulatora do istniejącego systemu. Wskazano na potrzebę określenia wymagań zasilania drukarki 3D oraz rozważenie alternatywnych rozwiązań, takich jak automatyczne zatrzymanie wydruku w przypadku zaniku zasilania. Koszty używanych UPS-ów z nowymi akumulatorami wahają się od 100 do 150 PLN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA