SamiJa napisał: właśnie po 14 h druku siadł mi na chwilę prąd, kilka sekund.
Na jaki maksymalnie czas miało by być podtrzymanie napięcia ?
SamiJa napisał: czy ktoś miałby jakiś pomysł na wykonanie jakiegoś awaryjnego zasilania ?
Koledzy wcześniej już napisali , że UPS bo generalnie chodzi o płynne przejście z zasilania sieciowego na awaryjne bez przerw.
SamiJa napisał: Zasilanie Drukarki to średnio 260 - 300 Watów, amperaż to dokładnie nie wiem ale zakładam iż z 12 Amperów
Przy 300W i zasilaniu całego urządzenia 230V AC to pobierany prąd jest ok.1,3A AC.
SamiJa napisał: Ktoś robił coś takiego ?
Jak są umiejętności + materiał i czas to można zrobić.
SamiJa napisał: Tylko, że UPS kosztuje. A jest jakiś godzien uwagi stosunek jakość cena ?
A to zależy bo nowy 300VA to od ok.250zł w zwyż a w promocji to i za 120zł można dostać.
SamiJa napisał: Poszukam ofert używanego UPSa
Wydaje mi się, że to jest najlepsze (tańsze) rozwiązanie. Trzeba się jednak liczyć z tym , że akumulatory w nich to już raczej sa kiepskie (choć to można sprawdzić przed zakupem) a koszt nowego żelowego 12V/7Ah (zależnego od mocy UPS-a) to 45zł-85zł.
Przy używanym UPS-ie można pokusić się z podłączeniem na zewnątrz większego akumulatora - będzie trzymał dłużej ale trzeba wówczas rozwiązać problem jego ładowania gdyż UPS jest przystosowany do ładowania mniejszego.
Na koniec jeszcze jedna ważna uwaga : Jakie wymagania ma drukarka 3D co do zasilającej ją sieci ? Chodzi o to, że większość tanich UPS-ów (ok.250zł) ma na wyjściu 230V AC ale w prostokącie a niektóre urządzenie elektroniczne lubią być zasilane sinusoidą .