Cześć.
Czemu sieć typu IT nie jest powszechnie stosowana, skoro jest dużo bezpieczniejsza od innych? Znalazłem w google, że jest stosowana tylko tam gdzie wysmagane jest duże bezpieczeństwo np. szpitale, a główną wadą tej sieci jest konieczność ciągłego monitorowania impedancji układu.
Dlaczego?
Czy tylko przez tą wadę ta sieć jest tak rzadko stosowana?
Czemu sieć typu IT nie jest powszechnie stosowana, skoro jest dużo bezpieczniejsza od innych? Znalazłem w google, że jest stosowana tylko tam gdzie wysmagane jest duże bezpieczeństwo np. szpitale, a główną wadą tej sieci jest konieczność ciągłego monitorowania impedancji układu.
Dlaczego?
Czy tylko przez tą wadę ta sieć jest tak rzadko stosowana?
Cytat:Układ sieci IT jest ciągłe stosowany w specyficznych rozwiązaniach, gdzie konieczne jest zapewnienie wysokiego stopnia ochrony oraz zapewnienia jego pewności. Najczęściej można się z nim spotkać w szpitalach, gdzie zasilane są w ten sposób sale operacyjne. Układ ten charakteryzuje się tym, że od strony zasilania nie ma bezpośredniego połączenia z potencjałem ziemi (połączenie jest zrealizowane przez wysoką impedancję), nie ma więc drogi dla prądu zwarciowego. Nawet w przypadku uszkodzenia izolacji urządzenia odbiorczego, nie ma możliwości porażenia prądem elektrycznym. Może to spowodować dopiero drugie zwarcie kolejnego urządzenia. Wadą tego rozwiązania jest konieczność ciągłego monitorowania impedancji układu.