logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór pieca gazowego: kondensacyjny czy z zamkniętą komorą spalania?

rzeczny stwór 17 Sty 2017 14:40 1590 8
REKLAMA
  • #1 16206528
    rzeczny stwór
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witajcie, nie znam się na tym, a chciałabym wymienić piec gazowy.

Obecnie jest to dwufunkcyjny Buderus z otwartą komorą spalania, serwisant od pieca poleca jedynie kondensacyjne, mi zależy głównie na bezpieczeństwie, więc zastanawiam się nad piecem z komorą zamkniętą, np Saunier? Jest znacznie tańszy od kondensata, ale za bardzo nie mam pojęcia o reszcie kosztów związanych z wymianą. Ani jaka firma, na co zwracać uwagę itd.
    Do ogrzania byłoby mieszkanie 48m2.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16206659
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 946
    Każdy kocioł kondensacyjny ma z założenia zamkniętą komorę spalania.
    Daj namiary jaki znalazłeś kocioł z zamkniętą komorą - to zobaczymy czy warto.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16206768
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Ocena: 936
    W tej modernizacji może będzie też potrzeba wziąć pod uwagę koszt wymiany przynajmniej niektórych grzejników. Nie wiadomo na jakie parametry były obecne dobrane i jaka była temperatura wody w obiegu.
  • REKLAMA
  • #4 16207429
    rzeczny stwór
    Poziom 9  
    No tak, ale są też piece, które nie są kondensacyjne, a po prostu dwufunkcyjne z komorą zamkniętą.
    A kondensacyjnego jeszcze nie znalazłam żadnego, bo nie mam jeszcze pojęcia jak szukać, serwisant od Buderusa polecał oczywiście z ich firmy.

Jak sprawdzić te parametry?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16207778
    serwo66
    Poziom 25  
    Ocena: 292
    Od jesieni 2015 zaprzestano w U.E. produkcji turbo Tzw. z zamkniętą komorą spalania. Jak gdzieś znajdziesz to tylko resztki na magazynach. Ja ostatni dostępny sprzedałem w październiku 2016.
  • #6 16207824
    rzeczny stwór
    Poziom 9  
    O nawet nie wiedziałam, czyli zostaje mi tylko kondensacyjny do wyboru?
  • Pomocny post
    #7 16208294
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 946
    Dlatego napisałem, żebyś podał namiary na ten kocioł "z zamkniętą komorą spalania" który znalazłeś.
    Może się okazać, że jest to jakiś leżak magazynowy. Skoro producenci dawno wiedzieli że pod koniec września 2015 r. nie będzie można wprowadzać na rynek kotłów "turbo" to też nie wiadomo kiedy był wyprodukowany.
    Kolejna sprawa to komin - może się okazać że do kondensata będzie dużo tańszy niż do "turbo".
    Kolejna sprawa - w kondensacyjnym masz dużo niższą moc minimalną niż w zamkniętej komorze. W kondensacie już od 2,5kW (Termet) a w "turbo" od ~7kW co w twoim przypadku na CO jest ~2 razy za duże.

Przejrzyj kilka wątków wstecz i zobaczysz co piszą o kotłach do mieszkania 45m2.
  • Pomocny post
    #8 16213279
    Cenikos
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Niestety zapasy kotłów Turbo są już bliskie zeru.
  • #9 20152339
    rzeczny stwór
    Poziom 9  
    Wszystkie rady pomocne. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru pieca gazowego, zwłaszcza między piecem kondensacyjnym a piecem z zamkniętą komorą spalania. Użytkownik posiada obecnie dwufunkcyjny piec Buderus z otwartą komorą spalania i rozważa wymianę na piec kondensacyjny, który jest rekomendowany przez serwisanta. Wskazano, że wszystkie kotły kondensacyjne mają zamkniętą komorę spalania, a piece z zamkniętą komorą spalania (tzw. turbo) są już praktycznie niedostępne na rynku. Podkreślono również, że piec kondensacyjny ma niższą moc minimalną, co jest korzystne dla ogrzewania mieszkania o powierzchni 48 m². Użytkownik został zachęcony do sprawdzenia parametrów kotłów oraz kosztów związanych z wymianą, w tym ewentualnej potrzeby wymiany grzejników i kominów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA