Cytat: Rozebrany i przygotowany do wymiany tranzystora. Tranzystor już zamówiony.
Tylko nie używaj kleju do komputera i lepiej oddaj jej do naprawy, bo sam to możesz pogorszyć sprawę. Przylutowanie tranzystora nie kończy się na dodanie cyny lutowniczej bądź użycia kleju do komputera, co prawda używa się klej, ale ten klej nie jest dostępny nawet w sklepie elektronicznym. Bo użycie takie kleju musi jednak przewodzić napięcie i taki klej jest bardziej aluminiowym po jej wyschnięciu, co w przypadku użycia do komputera nie ma takiej możliwości.
Na jednym filmiku naprawy sterowników należy zwrócić uwagę na nazwę kleju, co właściwie taki klej jest trudno dostępny, bo sam chciałem kupić taki klej, to kiedy zapytałem o taki klej w sklepie elektronicznym, sprzedawca od razu wiedział, że chcę do naprawy sterownika.
Natomiast, na tym filmiku pokazane, ale niestety, bardzo źle zrobił, bo nie powinien kłaść cynę na tranzystor i w ten sposób lutować.
Za to powinien być w tym miejscu specjalny do tego klej i nie taki co używamy do komputera, to raz.
Dlaczego źle, otóż wyjaśniam, bo w trakcie nagrzewania się tranzystora, tranzystor odczepia się od podłoża i w efekcie brak reakcji na pedał gazu.
Z kolei drugi film:
Pokazuje bardzo dobry montaż, tylko szkoda, że nie wiadomo dokładnie jaki klej użył i jeśli użył taki co do komputera, to też wystąpią problemy przy pierwszym montażu do pompy i dlatego potrzebny jak wyżej wspomniałem, specjalny dwóch składnikowy klej na bazie aluminium. (Nazwa kleju to, Thermal).
Pozdr. Transit 2