Witam mam problem z autem peugeot 607 2.2 hdi 133 km z 2004 r. Mianowicie wyskoczył mi komunikat engine antypollution sysem failure oraz pali się kontrolka chec engine. Samochód nie wszedl w tryb serwisowy przyspiesza normalnie nie muli i nie gaśnie oraz odpala idealnie. Po podpięciu pod kompa wyskoczyły dwa błedy
U0121 błąd komunikacji z modułem abs
U0122 utrata komunikacji z modułem dynamiki pojazdu.
wyskoczył mi komunikat engine antypollution sysem failure oraz pali się kontrolka chec engine. Samochód nie wszedl w tryb serwisowy przyspiesza normalnie nie muli i nie gaśnie oraz odpala idealnie. Po podpięciu pod kompa wyskoczyły dwa błedy.
Jakim diagnoskopem odczytywano pamięć komputera wtryskowego? Jeżeli "wielobranżowym" - może on nie łapać błędów typowych dla silników PSA, zwłaszcza starszych (rocznik 2004).
Ponadto jeżeli ciągle pojawia się komunikat antipollution fault (AF) oraz check engine (CE), oznacza, że komputer cały czas utrzymuje silnik w awaryjnym trybie pracy. Tobie się wydaje, iż wszystko jest OK, bo tak rzeczywiście jest, gdy kierowca jeździ "delikatnie", tj. nie dusi non stop pedału gazu do podłogi. Jednak gdy zaczniesz "pałować", komputer od razu da znać o swojej roli przede wszystkim w ograniczeniu dymienia. Czyli zmniejszy obligatoryjnie maksymalną dawkę wtrysku paliwa do poziomu bezpiecznego (nie emitującego dymu, którego nie widać z uwagi na obecność FAP).
Generalnie w tym przypadku mamy prawdopodobnie do czynienia z usterką typu "za mało powietrza". Najczęściej wiąże się to z banalnymi niedomaganiami w rodzaju pęknięcie, czyli rozszczelnienie przewodu powietrza lub odwrotnie, jego zapchanie np. nadmierną ilością tłustej sadzy, która ogranicza światło rur o kilkadziesiąt %, itp. Prozaiczną przyczyną może być zapchany, stary filtr powietrza, jak również pęknięcie intercoolera (chłodnicy powietrze-powietrze).
Być może w grę wchodzi usterka masowego przepływomierza powietrza (mpp), albo innego czujnika po stronie powietrza i spalin. Także często szwankuje system recyrkulacji spalin EGR.
Witam byłem na diagnostyce dziś w warsztacie od francuzów i gość sprawdzał błedy odpowiednim sprzętem do peugota i powtorzyła się akcja brak błedów związanych z check engine jedynie moduł abs . Zauważyłem ponownie że check engine i antypollution zapala sie na zimnym silniku po skasowaniu błędu i pali się cały czas gaśnie dopiero po skasowaniu błędu interfejsem.
Więc jakie kroki podjąć? objaw brak , auto przeciągnełem po obwodnicy i nic to nie dało
we wtorek jadę posprawdzać czujniki absu i pierścienie z tego względu że też jest problem z abs przy hamowaniu z niskiej prędkości bo cały czas się włącza a kontrolka się nie pali , gadałem z gosciem co zajmuje sie pompami abs i modułami abs i mówił że to nie wina pompy ani modułu ale czujników.
Więc jakie kroki podjąć? objaw brak , auto przeciągnełem po obwodnicy i nic to nie dało.
Zrób najprostsze rzeczy, o których Ci mówiłem. Prawdopodobnie jest jakaś dziura w rurze, albo intercooler skorodowany (zwłaszcza w dolnej części) i to jest przyczyną "przecieków" powietrza. Przejrzyj dokładnie poszczególne odcinki rur na kanale według rysunku, który podałem w linku do innego tematu. Nie przejmuj się, że to inny silnik i inny układ rur - chodzi o ideę - "mała dziurka, a duży problem". Jeszcze raz wklejam ten rysunek.
Sprawdź elementy zaznaczone na czerwono.
To samo dotyczy pozostałych podzespołów, które wymieniłem poprzednio, tj. recyrkulacja spalin EGR, także drożność całego układu wylotowego spalin, łącznie z procentem zapchania FAP. Jakiekolwiek "osłabienie" tych elementów powoduje, że komputer wychwytuje czujnikami zakłócenie w spalaniu typu za mało powietrza, albo za dużo paliwa.
Oczywiście, nie wchodzi w grę "za dużo paliwa", gdyż jak twierdzisz, silnik normalnie jedzie, więc niczego tam nie można się doszukiwać. Pozostaje więc "za mało powietrza" i na tym skupić cały swój wysiłek diagnostyczny.
Podkreślam z naciskiem bezsens szukania w najkosztowniejszych i najtrwalszych elementach jak komputer sterujący, itd. Błąd zgłaszany jako usterka BSI (U0121 błąd komunikacji z modułem abs, U0122 utrata komunikacji z modułem dynamiki pojazdu) jest jakimś śmieciem, albo chwilowym, przypadkowym zapisem np. odłączenia zasilania podczas jakichś pomiarów, itp. Skoro silnik zapala idealnie, jedzie bez problemów, nie telepie i nie dymi, to jak może się psuć i naprawiać komputer, który steruje silnikiem w 100% 24 godziny na dobę?
Sądzę, że obie usterki są powiązane ze sobą elektrycznie, gdyż np. mechanik urwał kabelek przy czujniku ABS przy kole podczas wymiany klocków hamulcowych, itp. Tak czasem bywa, że auto wjeżdża na warsztat z jedną usterką , a wyjeżdża z pięcioma innymi. Trzeba dokładnie przejrzeć połączenia kablowe czujników ABS, zwłaszcza gdy coś było robione przy kołach.
Z kolei komunikat antipollution fault (AF) może być następstwem "przeczulenia" komputera na tle zakłócenia w spalaniu, o czym mowa. Priorytetem dla niego jest proces spalania, który non stop monitoruje za pomocą czujników zgodnie z procedurami EURO 5/6. Na drugim miejscu jest bezpieczeństwo silnika. Dopiero na trzecim bezpieczeństwo ludzi. Należy zatem przyjąć, że jeśli zapala się kontrolka AF, to usterka MUSI BYĆ ZAREJESTROWANA JAKO BŁĄD W PAMIĘCI KOMPUTERA w postaci np. P1234.
Wobec tego uważam, że w tym przypadku bardzo słabo jest wykorzystywany komputer sterujący, który od dawna wie, co się dzieje niedobrego w silniku, tylko mechanicy nie potrafią tego odnaleźć. Warto więc poświęcić maksimum czasu i wysiłku, aby koniecznie wykryć, co komputer ma na myśli wyświetlając ową kontrolkę ostrzegawczą.
Należy zabrać ze sobą laptop diagnostyczny na kolana i jeździć po ulicy oraz notować jak najwięcej informacji z zakresu procesu spalania po stronie powietrza i spalin. Wydrukować je w formie tabeli jak poniżej i przeanalizować punkt po punkcie, co się nie zgadza z teorią spalania w komputerze.
Wystarczy np. prześledzić w trakcie jazdy jak zachowuje się masa powietrza (wiersze 12 i 12a) oraz ciśnienia doładowania powietrza (13). Wartości teoretyczne (zadane) muszą się zgadzać z rzeczywistymi lub szybko nadążać jedna za drugą. Jeżeli tak nie jest, mamy wyraźny ślad, co się dzieje niekorzystnego i co jest tego przyczyną.
Dotyczy to pozostałych parametrów, których jest, jak widać, kilkadziesiąt. Nie ma siły, postępując w ten sposób, usterkę można na bank wykryć, posługując się jedynie tym, co oferuje własny komputer wtryskowy.
Więc jakie kroki podjąć? objaw brak , auto przeciągnełem po obwodnicy i nic to nie dało.
Zrób najprostsze rzeczy, o których Ci mówiłem. Prawdopodobnie jest jakaś dziura w rurze, albo intercooler skorodowany (zwłaszcza w dolnej części) i to jest przyczyną "przecieków" powietrza.
Pzdr KotBury2
nie wydaje Ci się, że tryb awaryjny zawsze zapisuje jakiś błąd w ECU ?
wprowadzasz go moim zdaniem w błąd.
ewentualnie usunięta tablica DTC i dlatego niema informacji o usterce.
nie wydaje Ci się, że tryb awaryjny zawsze zapisuje jakiś błąd w ECU ? wprowadzasz go moim zdaniem w błąd. ewentualnie usunięta tablica DTC i dlatego niema informacji o usterce.
Wprowadzam w błąd nie gorzej niż ty. Jeżeli kierowca twierdzi, że żadnych niepokojących objawów nie zaobserwował, tzn. silnik zapala bezbłędnie, nie traci mocy, nie kopci, nie szarpie, tylko zapalają mu się dwie kontrolki - to jakim cudem od razu "ewentualnie usunięta tablica DTC i dlatego niema informacji o usterce"? Tu nie ma żadnego wprowadzania w błąd, ponieważ forum niczego nikomu nie każe robić. Są tylko porady i naprowadzanie na jakieś przyczyny. Dopiero kierowca po usunięciu usterki może ocenić, czy ktoś z forum popełnił błąd, a właściwie postawił na ślepo mylną diagnozę.
Ponadto napisałem: Jeżeli ciągle pojawia się komunikat antipollution fault (AF) oraz check engine (CE), oznacza, że komputer cały czas utrzymuje silnik w awaryjnym trybie pracy. Czy czyta się jedynie własne wypowiedzi i uznaje je za świętość?
Powtarzam jeszcze raz żelazną zasadę, która powinna przyświecać forum: "walcz z problemem, nie z człowiekiem". Wtedy wszyscy będą zadowoleni, a nie tylko ty, który szukasz potknięć u doradzającego...
Pzdr KotBury2
Moderated By robokop:
Koniec głoszenia herezji. Sterownik w trybie awaryjnym, "check" i "antipollution fault" zaświecone i DTC nie ma błędów. Wolne żarty. Żegnam - 5 ostrzeżenie.