logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować sygnały z centrali Satel Integra do monitoringu Juwentus?

Bonkapej 16 Lut 2017 16:25 2403 14
  • #1 16283433
    Bonkapej
    Poziom 7  
    Witam serdecznie.

Mam niebawem przygotować dla Juwentusu, sygnały z mojej centrali do zdalnego monitoringu. Czy jest w śród kolegów ktoś, kto zajmuje się tym tematem na co dzień i wie jakie standardowe sygnały trzeba wyprowadzić i jak je skonfigurować w Satelu? Z góry dziękuję.
  • Pomocny post
    #2 16283465
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 16284028
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Ja standardowo wyprowadzam:
    Napad (jeśli jest) włamanie, uzbrojenie, brak 230V, sabotaż systemu, awarię akumulatora centrali oraz tzw. usterkę AUX czyli jak pojawi się zwarcie na zasilaniu czujników AO może o tym fakcie powiadomić klienta że system ma poważną awarię. Tylko ja robię odwrotnie jak mój przedmówca tj. NC (zabiera masę przy zdarzeniu) w przypadku sabotażu przewodu łączący nadajnik z CA SMA zawsze dostanie przynajmniej jeden sygnał włamania a co z nim zrobi tu bywa różnie...
  • #4 16284679
    raffin
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    Różnie chcą, a z reguły podpinają się przez swój przekaźnik pod syrenę alarmową, 230V biorą z ze złącza w centralce więc mają swój (ten sam) zanik 230V, czasami chcą uzbrojenie wszystkiego, awaria i tyle w podstawowym planie ochrony obiektu.
  • #5 16284719
    bartek0808
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam

Najlepiej wyprowadzić :
    +12V i COM a z OUT-ów alarm włamaniowy , alarm napadowy ( jeżeli jest ) alarm sabotażowy , wskaźnik czuwania , polaryzacja nie ma znaczenia ponieważ powinni podłączyć sygnały do swojego nadajnika przez przekaźniki.

Pozdrawiam
  • #6 16285024
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16285553
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 540
    Ktoś może mi wytłumaczyć po co Agencji Ochrony sygnał o uzbrojeniu systemu (wskaźnik czuwania)? Oni mają reagować na sygnały alarmowe, dostają włamanie, jadą do włamania, dostaną napad, jadą do napadu, jak przyjdzie awaria to powiadomią użytkownika.
    Po co im uzbrojenie?
    Pytam w odniesieniu do zwykłych instalacji alarmowych typu domy prywatne itp.
  • #8 16285596
    bartek0808
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Sygnał o uzbrojeniu nie jest wymagany w przypadku domków jedno rodzinnych,
    Ale pewnie chcą go podłączyć żeby móc stwierdzić czy w momencie włamania był uzbrojony system alarmowy bez konieczności wyciągania historii z centrali alarmowej .
    Może to jest jeden z powodów :)
  • #9 16285613
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15552
    bartek0808 napisał:
    Ale pewnie chcą go podłączyć żeby móc stwierdzić czy w momencie włamania był uzbrojony system alarmowy bez konieczności wyciągania historii z centrali alarmowej

Po pierwsze.
    Po drugie - kalendarz uzbrojeń.
    Po trzecie - informacja dla samego Klienta jak zadzwoni, czy nie zapomniał uzbroić systemu jadąc na Karaiby przykładowo.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 16286094
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Po czwarte - niektóre stacje można tak skonfigurować, że wiedzą, w jakich godzinach system powinien czuwać a w jakich nie powinien. Jeżeli system powinien czuwać np. w niedzielę o 15:00, a do stacji przyjdzie sygnał "wyłączenie czuwania", to operator stacji (przeszkolony) może odpowiednio zareagować. Np. może zadzwonić do właściciela obiektu i zapytać, czy ma wiedzę o tym, że jego system ktoś wyłączył. To, czy agencja tak postąpi czy nie to już inna sprawa. Natomiast techniczne możliwości są.

Ja dodam jeszcze, że nie sposób powiedzieć, co trzeba dla Juwentusu wystawić. Każda stacja z tej firmy (nie znam danych technicznych) obsługiwana może być przez różne urządzenia, różne osoby. Stacja może odbierać różne sygnały. Każdy przypadek podłączenia powinien być indywidualnie ustalany ze stacją.
  • #11 16286112
    sosarek

Poziom 43  
    dariusz.bembenek napisał:
    Po czwarte - niektóre stacje można tak skonfigurować, że wiedzą, w jakich godzinach system powinien czuwać a w jakich nie powinien.

W kilku firmach nazywa się to właśnie kalendarzem/harmonogramem uzbrojeń ;)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 16286754
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 540
    Dziękuję za odpowiedzi. Możliwości techniczne znam, mam pod opieką Stama.
    Zastanawiałem się po prostu jaki sens ma wystawianie tego sygnału w instalacjach prywatnych przy wszechobecnych powiadomieniach GSM, GPRS, oraz aplikacjach typu Integra Control itp. Jestem w branży od 26 lat i nie zdarzyło mi się żeby klient prywatny korzystał z harmonogramu.
  • #13 16287239
    raffin
    Poziom 25  
    Wracając do pytania autora:
    Bonkapej napisał:
    jakie standardowe sygnały trzeba wyprowadzić

takie, jakie będą wymagane przez Agencję w momencie podpisywania umowy, ponieważ wszystko zależy od zastosowanego przez nich nadajnika, abonamentu miesięcznego, itp, itd.
    Harmonogramy stosuje się raczej w firmach, gdzie godziny obecności są przewidywalne, a wtedy zakładane są nadajniki GSM z większą ilością wejść...
  • #14 16287799
    sosarek

Poziom 43  
    raffin napisał:
    Harmonogramy stosuje się raczej w firmach, gdzie godziny obecności są przewidywalne, a wtedy zakładane są nadajniki GSM z większą ilością wejść...
    ? I dlaczego nagle z większą ilością wejść?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 16289758
    raffin
    Poziom 25  
    Do harmonogramu potrzeba 1 wejścia, wiec wejścia w nadajnikach po prostu są i jest możliwość ich wykorzystania do zebrania wiekszej ilości informacji.
    Zazwyczaj stosowany jest gprs Pulsona, EBS...
    Czasami, agencje podpinaja się także pod wyjście AUX na płycie CA - uzyskując info czy system w ogóle działa.
    Żeby unknąć pomyłek w programowaniu typu i polaryzacji wyjść [przez klienta jego własnej centralki] agencje zazwyczaj unikają wystawionych sygnałów tylko stosują przekaźnki i w miarę możliwości podpinaja się pod typowe wyjścia - praktycznie tylko wskaźnik czuwania musiałby być wystawiony.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie konfiguracji sygnałów z centrali Satel Integra do monitoringu Juwentus. Użytkownicy wskazali na standardowe sygnały, które powinny być wyprowadzone, takie jak: alarm włamania, alarm napadowy, sabotaż, brak 230V, awaria akumulatora oraz usterka AUX. Zwrócono uwagę na znaczenie wspólnego potencjału elektrycznego (COM) oraz na możliwość podłączenia sygnałów do nadajnika przez przekaźniki. Wskazano również, że sygnał o uzbrojeniu systemu może być przydatny dla agencji ochrony, aby potwierdzić status systemu w momencie alarmu. Uczestnicy dyskusji podkreślili, że wymagania mogą się różnić w zależności od agencji oraz zastosowanego nadajnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA