logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie silnikiem 3F Lewo-Przerwa-Prawo-Przerwa - cyklicznie

karol787 24 Mar 2017 21:52 3492 27
  • #1 16369312
    karol787
    Poziom 8  
    Witajcie
    Potrzebuje pomocy . Interesuje mnie schemat elektryczny na stycznikach (24vDC) sterowania cyklicznego obrotami sinika 3F.
    Chciałbym uzyskać powiedzmy na czasówkach 5min obroty Lewe następnie 2min postoju i kolejne 5 min obroty Prawe i tak powtarzalnie aż do naciśnięcia STOP.
    Może ma ktoś z was podobny schemat?
    Interesuję mnie właściwie tylko schemat sterowania - z elementami silnoprądowymi dam sobie rade .
    Znalazłem jakiś czas temu taki schemat ale niestety nie zapisałem i nie mogę go odszukać.

Z góry dziękuję za udzielone rady
  • #2 16369594
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4260
    Czy może być np. 6 minut w lewo, 2 postoju, 6 w prawo, 2 postoju (wtedy w sumie jest 8 odcinków 2-minutowych, można łatwo do 10)?

Wtedy można by tak: generator zegara o okresie 2 minuty (na CD4060, albo CD4541), ten zegar podajesz na CD4017 (on daje '1' krążącą po wyjściach, można ich ilość ograniczyć do 8), do 3 kolejnych wyjść podłączasz bramkę OR (albo NOR) i jej wyjście daje sygnał włączania/wyłączania obrotów silnika w jedną stronę.

Czy może chodzi o to, że masz już gotowe układy odmierzania czasów, a tylko nie wiesz, jak ich sygnały przetłumaczyć na sterowanie silnikiem?
  • #3 16370196
    dzolo35
    Poziom 22  
    Ocena: 120
    Witam.
    A nie prościej procka zaprogramować ?
    Kupujesz gotowy moduł np: ARDUINO UNO i zestaw 2 przekażników 5V do arduino , dwie minuty programowania i masz problem z głowy.

Jeśli Cię bardzo interesuje schemat , to poszukam , gdzieś jeszcze miałem o podobnym działaniu ze starych pralnic przemysłowych.

Jeśli dobrze pogłówkujesz , to jeszcze podobny efekt uzyskasz na dwóch przekażnikach rewersyjnych PCR-513 / PCR-515 produkcji F&F Pabianice.
  • #4 16370240
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1872
    Można robić to na czasówkach (przekaźnikach czasowych) ale chyba w podobnych pieniądzach wyjdzie kupić jakiś prosty przekaźnik programowalny np Relpol NEED.
  • #5 16370559
    _jta_
    Specjalista elektronik
    rb_elektronik na Allegro sprzedaje dość tanio "terminale", które w istocie są małymi komputerami - najtańszy 15zł (tylko do niego będzie potrzebny pendrive do bootowania), najtańszy mogący działać bez pendrive (ale i tak system trzeba zainstalować z pendrive-a) 35zł. Ten droższy ma port LPT (kilkanaście sygnałów w standardzie TTL), wszystkie mają port COM (sygnały RTS, CTS, DTR w standardzie RS-232, czyli +-12V) - wgrać na to jakiś program i wysyłać z niego sygnały na port LPT, albo COM. To pozwoli zrobić czasy jakie się zechce, pytanie jak porównuje się cenowo z Arduino, jak się policzy z kosztami zasilacza i obudowy...

Ale jest jeszcze kwestia, co autorowi tematu będzie łatwiej zaprogramować, bo w dwie minuty to może zrobi ktoś, kto robi to na codzień, a nie ten, kto ma się dopiero nauczyć.

A, jeszcze jedna możliwość: pamięć PROM (albo EPROM, czy EEPROM, wystarczy 64-bajtowa) + 6-bitowy przerzutnik D + generator sygnału zegarowego - można generować dowolną sekwencję 2 sygnałów do 64 kroków (cykli zegara) - tylko trzeba wpisać odpowiednie dane do tej pamięci. Używając CD4060 i większej pamięci PROM można by wykombinować dłuższe sekwencje... Metoda polega na tym, że na część wejść adresowych pamięci podaje się dane z jej wyjść "przepuszczone" przez przerzutnik D (z CD4060 można jeszcze podać dane z jego wyjść). Tylko kwestia, żeby mieć czym wpisać te dane.
  • #6 16370643
    karol787
    Poziom 8  
    Niestety nie mogę użyć Arduino , ponieważ jest to urządzenie przemysłowe.
    Oczywiście jakiś mały przekaźnik programowalny też byłby ok ale nie chce sobie generować kosztów a czasówek kilka posiadam .

Dodano po 3 [minuty]:

Niestety czasy nie mogą być tak sciśle określone jako wielokrotności danej liczby może być tak, że potrzebne będzie 3min L - 4min Przerwa - 3min P . Ale mogę zapewnić , że czasy L i P mogą być takie same .
  • #7 16371519
    _jta_
    Specjalista elektronik
    A takim razie przede wszystkim jest potrzebne:
    * albo takie połączenie dwóch "czasówek", żeby każda z nich końcem odmierzania czasu startowała odmierzanie czasu przez tę drugą;
    * albo nastawienie jednej na cykliczne odmierzanie czasu i sygnał na końcu cyklu, a drugiej na odmierzenie czasu od tego sygnału.
    W obu przypadkach silnik ma być włączony, kiedy jedna z "czasówek" jest w trakcie odmierzania czasu (w drugim to ma być druga).
    I do tego jest potrzebne przełączanie kierunku raz na cykl tych "czasówek".
  • #8 16371537
    karol787
    Poziom 8  
    No i właśnie takie coś próbuje narysować . Narazie doszedłem do wniosku, że chyba użyje 3 czasówek co będzie dla mnie łatwiejsze. 2 do cyklu Prawo Lewo i jedna do odmierzenia wstrzymania. Chociaż z tego co pamiętam - to udało i się znaleźć kiedyś schemat na 2 czasówkach
  • Pomocny post
    #9 16371833
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Trzecia czasówka wyzwalana co drugi cykl z dwóch pierwszych? To chyba tak: najpierw odcinek czasu z pierwszej czasówki bez włączania silnika, trzecia czasówka włącza się razem z pierwszą; potem pierwsza kończy odmierzanie czasu, włącza się druga i uruchamia silnik, trzecia nadal włączona określa kierunek obrotów; wyłącza się druga (silnik się wyłącza) i znowu włącza się pierwsza, i zanim się wyłączy, wyłącza się trzecia; włącza się druga i włącza silnik, teraz w przeciwną stronę, bo nie ma sygnału z trzeciej czasówki. I tak w kółko.
  • #10 16372064
    karol787
    Poziom 8  
    Cykl nie powinien zaczynać się od przerwy . No ale to kwestia ułożenia sobie połączeń. Mimo wszystko wolałbym wykonać schemat na 2 czasówkach. Wiec jeśli ktoś znajdzie u siebie podobny to bardzo proszę o udostępnienie.
  • #11 16372085
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6433
    karol787 napisał:
    Mimo wszystko wolałbym wykonać schemat na 2 czasówkach

Więć czasy L P będą takie same i czasy przerw też.
    Przy 3 czasówkach czasy L P mogą być różne.
  • #12 16372095
    karol787
    Poziom 8  
    Tak czasy LP mogą być takie same . Ale warunkiem jest żeby przerwa była inna
  • #13 16372167
    Poziom 43  
    karol787 napisał:
    Tak czasy LP mogą być takie same . Ale warunkiem jest żeby przerwa była inna

Czyli nadal 3 czasówki.
  • #14 16372390
    karol787
    Poziom 8  
    Wiem , że trudno się czyta obce schematy ale może ktoś znajdzie chwile i chęci , żeby zobaczyć na to co starałem się zaprojektować Sterowanie silnikiem 3F Lewo-Przerwa-Prawo-Przerwa - cyklicznie
  • #15 16373560
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Hm... czy w tym układzie nie ma ryzyka wystąpienia wyścigu (race condition)? Tak się nazywa sytuację, gdy dwa przełączniki "jednocześnie" zmieniają stan, a niewłaściwa kolejność grozi wadliwym działaniem.

Jeśli już włączenie silnika ma być od razu, to jego wyłączenie mogłoby włączać czasówkę, która steruje kierunkiem obrotów, ale sygnał włączający dochodziłby tylko wtedy, gdy byłaby przedtem wyłączona - czas jej włączenia powinien być dłuższy, niż czas włączenia silnika plus czas przerwy, ale krótszy, niż czas włączenia silnika plus dwa czasy przerwy. Wtedy powinno się dać uniknąć wyścigów.

Gdyby miały być dwie czasówki, to trzeba by wykombinować układ na przekaźnikach, w którym jakiś przekaźnik zmienia stan (na zmianę jest włączony i wyłączony) na sygnał wyłączenia silnika - a więc taki układ dzielenia ilości włączeń przez 2. Może na zasadzie konstrukcji przerzutnika master-slave (jedna zmiana stanu wejścia przekazuje stan do pierwszego, druga do następnego stopnia)? Taki układ musiałby zawierać dwa stopnie, z których każdy dla jednego stanu wejścia "zegarowego" ustawiałby się na stan wejścia "danych", a dla drugiego pamiętałby ostatnie ustawienie - na ilu przekaźnikach można to zrobić?

Zamiast robić układ dzielenia na przekaźnikach, można to zrobić na układach scalonych logicznych - są gotowe układy, które to załatwiają, a ich cena porównuje się z tanimi przekaźnikami - tylko to oznacza stosowanie dwóch różnych technologii w jednym urządzeniu.
  • #16 16373979
    karol787
    Poziom 8  
    Do wykorzystania mam dowolną ilość przekaźników (nawet 4 polowe) i liczyłem na max 3 czasówki. Tych układów scalonych wolałbym jednak uniknąć. Nie pomyślałem , szczerze mówiąc, o tym problemie wyścigu ... hmm...
  • #17 16375323
    karol787
    Poziom 8  
    Faktycznie nie dział ten układ .
  • #18 16378902
    karol787
    Poziom 8  
    To jednak nie ma nikt takiego schematu ?
  • #19 16379154
    Poziom 43  
    Kolego załączasz przyciskiem zwiernym stycznik PL i czasówke PL na styku NC , po czasie tPL puszcza stycznik PL i czasówka swoim stykiem NO załącza czasówke PAUZA, po czasie PAUZa czasówka PAUZA załacza swoim stykiem NO Stycznik PP i czasówkę PP, po czasie tPL puszcza stycznik i czasówka a czasówka stykiem NO wyzwala stycznik PL i proces się zamyka.

Do tego blokada elektryczna PL LL.
  • #20 16379177
    karol787
    Poziom 8  
    No właśnie nie potrafie zrobić tego zapętlenia , że jeśli zrobie obroty prawe , potem przerwe i lewe i następnie znów musi zrobić przerwe i prawe.
  • #21 16379180
    Poziom 43  
    Ostatnia czasówka ma styk równolegle z przyciskiem start.
  • #22 16379184
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1013
    Strumien swiadomosc..., wrzuć ten schemat na forum, z chęcią zapoznam się z Twoim rozwiązaniem.
  • #24 16379497
    Poziom 43  
    4 czasówki i schemat się ułatwia. Każdy cykl ma swoją czasówkę.
  • #25 16379505
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1013
    Strumien swiadomosc..., czekam na schemat. Możesz wysłać na PW.
    Ciekawi mnie jakie zastosowałeś przekaźniki czasowe.

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

karol787, można też zastosować gotowy sterownik, dedykowany do tego rodzaju pracy.
  • #26 16380241
    karol787
    Poziom 8  
    Nie interesują mnie gotowe rozwiązania . Potrafię to zrobić to na sterowniku Logo albo s7-1200 ale nie w tym rzecz.
    Koszty przewyższą urządzenie bo musiałby zastosować jakiś analog i potencjometr do sterowania czasem.
    Poza tym sterownik jest niewskazany bo to chłodnia.
    Czasówki jakie posiadam i jakie chce użyć to F&F 510
  • #27 16380258
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    @_jta_ Drobna uwaga - w tym układzie wykorzystane być muszą styki NC styczników, by zapobiec temu zjawisku.

karol787 napisał:
    Koszty przewyższą urządzenie bo musiałby zastosować jakiś analog i potencjometr do sterowania czasem.
    Jaki ,,analog"? Po co ? Programujesz czasy w PLC i zmieniasz je dowolnie z poziomu klawiatury, albo z poziomu wejść analogowych PLC potencjometrami. W twoich ,,Czasówkach" niestety tylko śrubokręt do zmiany nastaw. :D
  • #28 16393539
    karol787
    Poziom 8  
    No dobrze, więc nikt nie pomógł z rysunkiem.
    Mimo wszystko udało się rozwiązać kłopot.
    Maszyna działa poprawnie, więc zamykamy temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał schematu elektrycznego do cyklicznego sterowania silnikiem trójfazowym (3F) z wykorzystaniem styczników 24V DC. Chciał uzyskać cykl pracy składający się z 5 minut obrotów w lewo, 2 minut przerwy, 5 minut obrotów w prawo, powtarzając ten proces do momentu naciśnięcia przycisku STOP. W odpowiedziach zaproponowano różne podejścia, w tym użycie czasówek, przekaźników programowalnych oraz układów scalonych. Użytkownik preferował wykorzystanie posiadanych czasówek F&F 510 i unikał gotowych rozwiązań, takich jak Arduino, ze względu na specyfikę przemysłową. Ostatecznie udało się rozwiązać problem, a maszyna działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA