logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena do LTE Advanced Plus

danmuz 03 Cze 2017 20:44 8571 17
REKLAMA
  • #1 16510430
    danmuz
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam,

jaką antenę zastosować do routera z LTE Advanced ?
  • REKLAMA
  • #3 16510545
    danmuz
    Poziom 9  
    Około 2km w linii prostej ale po drodze las...
  • #4 16510575
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1194
    Jeżeli masz znaczącą przeszkodę terenową ,to najlepsza antena kierunkowa nic nie pomoże . Przed zakupem jakiejkolwiek należałoby przeprowadzić jakieś minimalne eksperymenty i sprawdzić ,czy odbiór jest ogólnie możliwy ( odbiór na jakimś wysokim budynku, maszcie ) . Można również skorzystać z opinii i wiedzy sąsiadów ,jak również zapytać operatora.
  • REKLAMA
  • #5 16510643
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    Kiepskie żarty, zapytałbym jeszcze lokalnego proboszcza. On i sąsiedzi a szczególnie sąsiadki to najlepszy support jeśli chodzi o dobór anteny. Jak nie będą wiedzieć to pozostaje ostatnie koło ratunkowe czyli pytanie do konsultanta w Plusie. No i jak przeprowadzić te 'minimalne eksperymenty" na tym maszcie czy budynku? Mile widziana pomoc jakiegoś alpinisty. Żal czytać takie podpowiedzi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 16510803
    aaanteka
    Poziom 42  
    Oczywiście lepiej jest pokryć koszta sprzętu , który się nie przyda ze względu kompletnego braku zasięgu lub też zatrudnić specjalistę internetowych sieci mobilnych , który skasuje swoje honorarium i oczywiście również nic nie zdziała . Z próżnego i Salomon nie naleje.
    Wbrew zapewnieniom operatorów na terenie całego kraju jest mnóstwo obszarów ,gdzie odbiór mobilnego internetu nie jest możliwy.
    Uzyskanie choćby chwilowych połączeń z BTS rokuje ,że zastosowanie odpowiedniej instalacji antenowej o większym zysku zaowocuje sukcesem . Można też skorzystać z odpowiednich aplikacji do tego przeznaczonych .
    Ale jak na chwilę obecną autor tematu niezbyt skory jest przedstawić na forum problemów całego zagadnienia .
    Załączniki:
    • top_netinfo.zip (2.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 16510882
    matek451
    Poziom 43  
    A co twoja wypowiedź ma wspólnego z pytaniem ? Po co mu TopNetInfo skoro nie ma modemu Huawei z nim współpracującego? To po pierwsze , po drugie gdyby nawet miał to modemy nie działaja w LTE-A i program jest mu zbędny skoro chce korzystać z LTE-A. W Plusie ma zasięg LTE1800Aero2 i LTE800 Sferii stąd pewnie pojawił się pomysł na LTE-A zamiast kupna anteny Dual LTE1800. Podstawowe pytanie to czy posiada router/ telefon obsługujący agregację pasm LTE i ewentualnie jaki? Na E5180 z niej nie skorzysta. To pierwsze pytanie, na które mam nadzieję że odpowie. Parametry sygnału na poszczególnych pasmach LTE są znane, podobnie jak prędkości. Trzeba zrobić test LTE-A . Do tego niezbędny router z LTE-A lub telefon agregujący LTE1800+LTE800. W Plusie agregacja LTE1800+LTE800 niewiele poprawia w stosunku do samego LTE1800 ale dopiero test porównawczy pokaże czy warto inwestować w router z LTE-A oraz antenę COMBO 1800+800MHz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 16511200
    danmuz
    Poziom 9  
    Może na spokojnie Panowie :) W chwili obecnej nie posiadam routera LTE - A. Zastanawiam się na kupnem. Robiłem testy w obu pasmach programem WatchLTE. Dla pasma LTE-800 sygnał jest na poziomie - 82 a na LTE-1800 pokazywał - 105. Tak więc przydałaby się antena MIMO DUAL 1800. Tylko pytanie jeśli dziś czy za jakiś czas wymienię sprzęt na LTE-A to nie będzie przypadkiem tak że będę musiał też wymienić antenę na COMBO1800+800MHz ? Pomyślałem że może warto od razu kupić taką..... Możecie jakąś polecić ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 16511251
    matek451
    Poziom 43  
    Najpierw zobacz jak działa agregacja LTE1800+LTE800 na telefonie z LTE-A jeśli takowy posiadasz (mozesz pożyczyć). Tak jak napisałem agregacja tych dwóch pasm w Plusie niewiele wnosi, to 5MHz w MIMO na LTE800Sferii to taka wydmuszka LTE. Prędkości będą porównywalne z samym LTE1800aero2. Podobnie jest w Play przy agregacji LTE1800+800. Znaczny przyrost prędkości jest dopiero przy agregacji LTE2600+LTE1800. Plus w Płońsku nie posiada nawet pozwolenia na LTE2600 i pewnie długo jeszcze nie będzie miał LTE2600 nie wspominając o LTE-A z LTE2600+1800. Jest daleko w tyle za innymi operatorami. Ja się nie denerwuję ale odsyłanie po poradę o antenę do sąsiadów to kiepski żart. Ich wiedza w tym temacie , podobnie jak konsultantów jest mniejsza od twojej. Mam antenę COMBO 1800+800 huawei-b315-e5186 tez do Plusa. Ogólnie jakoś to działa ale jej zysk jest mniejszy od Cybertecha dual LTE1800 15dBi i ma szersze katy promieniowania.
    Moderowany przez jimasek:

3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 16511279
    danmuz
    Poziom 9  
    Dzwoniłem już po znajomych ale nikt takowego tel nie posiada.... Trudno. Pewnie efekty będą takie jak piszesz. Widać że masz sporą wiedzę w temacie.... Parę miesięcy temu zawarłem umowę więc nie prędko będę mógł zmienić na innego operatora. Zostanę na LTE-1800. Kupię antenę z Cybertecha MIMO Dual LTE1800 15dBi. Myślę że do długiego weekendu czerwcowego znajdę czas na montaż i wtedy dam znać jak to się przełoży na moc i prędkości.
  • Pomocny post
    #11 16511294
    matek451
    Poziom 43  
    Póki co korzystaj z LTE1800 w Plusie na tym E5180 As-22 i antenie ( kabel max. 10m). Inwestowanie w router z LTE-A póki co nieopłacalne, w przyszłości zastanowisz się co dalej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 16511340
    aaanteka
    Poziom 42  
    danmuz napisał:
    Może na spokojnie Panowie W chwili obecnej nie posiadam routera LTE - A. Zastanawiam się na kupnem. Robiłem testy w obu pasmach programem WatchLTE. Dla pasma LTE-800 sygnał jest na poziomie - 82 a na LTE-1800 pokazywał - 105. Tak więc przydałaby się antena MIMO DUAL 1800. Tylko pytanie jeśli dziś czy za jakiś czas wymienię sprzęt na LTE-A to nie będzie przypadkiem tak że będę musiał też wymienić antenę na COMBO1800+800MHz ? Pomyślałem że może warto od razu kupić taką..... Możecie jakąś polecić ?

I tak powinien brzmieć pierwszy post tego tematu :D .

matek451 napisał:
    Ja się nie denerwuję ale odsyłanie po poradę o antenę do sąsiadów to kiepski żart. Ich wiedza w tym temacie , podobnie jak konsultantów jest mniejsza od twojej.

W dwóch pierwszych postach nic nie było wyjaśnione, a jedynie można było domniemać brak możliwości odbioru sygnału ze względu na przeszkodę terenową . Logicznym jest ,że najprościej jest zapytać ,sprawdzić u potencjalnych innych użytkowników ,czy to jest możliwe ,jak również jakich zestawów sprzętowych używają .

Myli się kolega ,że operator nie udzieli rzeczowych informacji , udzieli szczególnie po fali wygranych spraw sądowych w sprawie odstąpienia od umowy w związku z nie wywiązywaniem się przez operatora .
    Mało kto wie ,ale pierwsze wyroki precedensowe zapadły już w 2007-2008 roku .

Inna kwestia ,to zabezpieczenie operatorów ,którzy co najwyżej mogą ponieść karę do 10-krotnej wartości usługi w okresie eksploatacji (nawet nie całej umowy ), no ale już koszta postępowania sądowego są znaczące ,dlatego też zarówno Play jak i Plus ( najczęściej pozywani) na konkretne zapytanie odnośnie warunków technicznych są zobowiązani do udzielenia wiążącej konkretnej odpowiedzi ( najlepiej zwrócić się na piśmie jak widzimy ,że BOK coś kręci).
  • #14 16517752
    matek451
    Poziom 43  
    Masz, używasz taką? Robiłeś jakieś jej testy ?Pochwal się jakie ma zyski na każdym z pasm LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 16519482
    rafal131313
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    Tak mam taką antenkę. Zysk ma 10-14dBi. Mam stare kable i do tego przedłużane jeszcze :)

Nie za bardzo jest czym się chwalić :)
    Net działa mi tragicznie :(

Antena do LTE Advanced Plus

bez anteny
    http://www.speedtest.net/my-result/6361933549

z anteną
    http://www.speedtest.net/my-result/6361948496
  • #16 16519646
    matek451
    Poziom 43  
    A jaka to lokalizacja ? No i podstawowa kwestia to pokazałeś screeny z LTEWatch na LTE800 i LTE1800 z anteną i bez. Pytanie czy test bez anteny wykonany wewnątrz domu czy na zewnątrz w miejscu ustawienia anteny?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 16520134
    XnIcRaM
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    rafal131313 napisał:
    Tak mam taką antenkę. Zysk ma 10-14dBi.

Jak znam życie to router/modem stoi w domu antena na zewnątrz i podczas testu z bez anteny router stał tam gdzie zwykle a nie tam gdzie zwykle znajduje się antena, jeśli tak było to zysk tej anteny jest żaden albo nawet mniej niż żaden czyli ujemny.

A tak bardziej na temat to jeśli na nadajniku z którego masz net jest tylko 1800 i 800 to zapomnij o antenie kilku zakresowej, kup antenę na tę częstotliwość na której najlepiej obecnie chodzi ci net, niestety z antenami do LTE jest ciężko i osobiście choć kilka sztuk miałem w rękach to z czystym sumieniem żadnej bym nie polecił, jeśli miałbym coś polecić to nie kupować anteny wcale a pieniądze które byś przeznaczył na zakup anteny przeznaczyłbym na jakąś hermetyczną obudowę i wywaliłbym router gdzieś na zewnątrz na ścianę, komin czy w jakieś inne miejsce które będzie optymalnie dobrane względem nadajnika. Z doświadczenia wiem też że spore znaczenie może mieć dobór sprzętu. Ja obecnie używam E5186, który bardzo sobie chwalę i z czystym sumieniem mogę polecić, choć osobiście chętnie bym jeszcze przetestował B618 (jak ktoś z okolic Łodzi takowy posiada to chętnie bym po testował, ze swojej strony mogę zaoferować w zamian do testów dwie różne anteny do LTE oraz mój router E5186)
  • #18 16535560
    danmuz
    Poziom 9  
    W środę 14/06 dotarła antenka z Cybertecha. Na antenie wbudowanej w router sygnały był na poziomie -106 dBm. Po zamontowaniu i podłączeniu anteny skoczył na -91 dBm. Może nie jest to jakiś super wynik ale biorąc pod uwagę że widok na BTS przysłania las wysokich drzew to uważam się inwestycja się opłaciła. Prędkości są różne ale to już zależy w dużej mierze obciążenia BTSa... Niemniej jednak poprawa mocy sygnału jest znaczna. Jestem zadowolony z wyników i wielkie dzięki zwłaszcza dla matek451 za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie doboru anteny do routera LTE Advanced w kontekście odległości do BTS oraz przeszkód terenowych, takich jak las. Użytkownicy sugerowali, że w przypadku znacznych przeszkód, antena kierunkowa może nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Zwrócono uwagę na konieczność przeprowadzenia testów sygnału oraz na znaczenie agregacji pasm LTE. Użytkownik planuje zakup anteny MIMO Dual LTE1800 15dBi, a także rozważa przyszłą wymianę na antenę COMBO 1800+800MHz, w zależności od posiadanego sprzętu. Wspomniano o różnych modelach routerów, takich jak E5180 i E5186, oraz o doświadczeniach z antenami, które mogą poprawić jakość sygnału, mimo że nie zawsze gwarantują znaczną poprawę prędkości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA