logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić ostrzałkę do wierteł za 100 zł z Allegro? Opinie użytkowników

jeżyk15 24 Paź 2017 20:22 58572 67
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto kupić tanią ostrzałkę do wierteł za około 100 zł z Allegro, czy lepiej ostrzyć wiertła inaczej?

Tania ostrzałka za około 100 zł ma sens głównie do lekkiego podciągania lekko stępionych wierteł, ale nie zastąpi porządnego ostrzenia ani nie nadaje się do formowania wiertła od zera [#16899174][#16821356] Kilku użytkowników oceniło ten typ sprzętu negatywnie: ma za małe obroty, ostrzy wolno, bywa głośny i wymaga wcześniejszego zgrubnego uformowania złamanego wiertła ręcznie [#16777116][#16777698][#16849545] Pojawiła się też uwaga, że poprawna ostrzałka do wierteł powinna mieć ponad 4000 rpm i najlepiej ściernicę diamentową, a nie typowy tani mechanizm z marketu [#16783728] W praktyce część osób woli nauczyć się ostrzyć na zwykłej małej szlifierce stołowej, bo daje to większą kontrolę i jest szybsze [#16777698][#16898285] Jeśli nie chcesz ostrzyć ręcznie, sensowniejszym zakupem może być sprawdzona przystawka do ostrzenia na normalną szlifierkę lub lepsze rozwiązanie typu DrillDoctor, a nie najtańszy „no-name” z Allegro [#16784294][#16884810]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 16777022
    jeżyk15
    Poziom 5  
    Ocena: 50
    Witam mam taki dylemat ponieważ mam stosy pojemników wierteł i z racji tego że często i gęsto się ich używa wymagają ostrzenia czasami gdy było tępe wiertło to na szlifierce kątowej je trochę poczęstowałem ale jednak do tego trzeba mieć wprawę więc pomyślałem o ostrzałce znalazłem na allegro za niecałe 100 zł ale nie wiem czy to warto kupować, czy ktoś posiada taką ostrzałkę lub podobną i może się wypowiedzieć na jej temat ? będę bardzo wdzięczny poniżej zdjęcie ostrzałki.
    Załączniki:
    • Czy warto kupić ostrzałkę do wierteł za 100 zł z Allegro? Opinie użytkowników 0426fe65490c8dc67469018ccd48.jpg (46.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16777098
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 16777116
    tata1
    Poziom 20  
    Ocena: 259
    Kupiłem taką ostrzałkę i nie jestem zadowolony. Obroty stanowczo za małe, przez to ostrzenie długo trwa. Jeżeli jest złamane wiertło to i tak trzeba go z grubsza uformować i dopiero zaostrzyć w ostrzałce - bo inaczej długo by to trwało.
    Nie używam - wolałem się nauczyć ostrzyć tradycyjnie. Jest porostu szybciej.

Dla cierpliwych może być.

Mogę sprzedać za pół ceny - pisz na priv.
  • #4 16777688
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 836
    jak dla mnie wątpliwy wynalazek ... wiertło nie jest tak prosto naostrzyć ...
  • #5 16777698
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1600
    Nie, mam taki. Kupiłem kiedyś w promocji za jakieś śmieszne pieniądze. Wyje, wolno ostrzy i mocniejsze dociśnięcie mocno ją spowalnia. Lepiej kupić małą szlifierkę stołową, najlepiej starą używaną polską i nauczyć się ostrzyć z ręki. Dość że ostrzysz jak chcesz to w dodatku trwa to bardzo krótko a sama maszyna/ściernice są bardzo żywotne.
  • #7 16783763
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 16784294
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2930
    A ja postąpiłem inaczej. Za 100 zł kupiłem sprawdzone rozwiązanie, czyli wiertarka Celma PRCr 10 + przystawka do ostrzenia wierteł. Wiertła do 10 mm ostrzę tym i działa to bardzo dobrze. Natomiast większe średnice już tylko ręcznie na zwykłej dwutarczówce.
    Pozdrawiam!
  • #9 16784810
    adamzaza
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Przystawka + szlifierka prosta + wiertarka. ten zestaw może być. Ściernica w przystawkach jest podłej jakości i się sypie. Po kilkudziesięciu ostrzeniach zerknij na tarczę. Parę lat temu znajomy przywiózł mi DrillDoctora 350X (14000 rpm) i skończyły się problemy z tępymi wiertłami.
  • #10 16785378
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 16821356
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    tata1 napisał:
    Kupiłem taką ostrzałkę i nie jestem zadowolony. Obroty stanowczo za małe, przez to ostrzenie długo trwa. Jeżeli jest złamane wiertło to i tak trzeba go z grubsza uformować i dopiero zaostrzyć w ostrzałce - bo inaczej długo by to trwało.

Jak się kupiło coś, z czego nie umiało się korzystać.... Ta machina służy do poprawiania krawędzi tnących, nie do ich formowania - do profilowania katów służą zupełnie inne i dużo dużo droższe maszyny - można sobie na youtubie pooglądać.
    Lepiej nauczyć się tradycyjnej metody, która niestety również ma wady - za chiny ludowe z ręki nie uda się ani jednakowych, ani właściwych kątów uzyskać - wiertło prawie zawsze będzie biło w którąś stronę.
  • #13 16849522
    Brewka666
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Ostrzałka o której pisze autor to faktycznie dno. Osobiście najlepiej ostrzyć ręcznie, ale na szlifierkach wolnoobrotowych, inaczej spalimy lub rozhartujemy wiertło, nim je naostrzymy. Ja kupiłem sobie kiedyś coś takiego firmy GEKO i narazie jestem zadowolony, strugi i dłuta ostre jak japońskie, a wiertła nawet z maszyn CNC nieźle i przyzwoicie ostre, poza tym można ostrzyć też noże i nożyczki

Czy warto kupić ostrzałkę do wierteł za 100 zł z Allegro? Opinie użytkowników
  • REKLAMA
  • #14 16849545
    jalop
    Poziom 24  
    Ocena: 202
    Nie sprecyzowana jakie wiertła mają być ostrzone.
    Czy ostrzałka ma służyć na wyjazdy, czy stać na warsztacie?
    Co do wszystkiego rodzaju przystawek itp. mam jedno zdanie - produkty marketingowe.
  • #15 16896269
    zdzicho44
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    robokop napisał:
    za chiny ludowe z ręki nie uda się ani jednakowych, ani właściwych kątów uzyskać - wiertło prawie zawsze będzie biło w którąś stronę.

Tu bym z kolegą polemizował. Potrafię to zrobić. Mało tego znam kolegę, który robi to jedną ręką. Wszystko kwestia wprawy i częstości treningu, bo każda umiejętność nie pielęgnowana zanika.
  • #16 16896693
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 791
    Ostrzarz potrafi naostrzyć z ręki i źadna maszyna go nie pokona.
    Kupiłenm uchwyt do ostrzenia na szlifierce tarczowej ale narazie nie próbowałem bo egzemplarz nadaje się na złom.
  • #17 16897215
    romeo743
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Autor tematu nie sprecyzował jakie posiada wiertła i w jakim materiale wykonuje otwory i jaki przedział średnic ? Z tzw ręki ostrzy się wiertła z lepszym lub gorszym skutkiem . Problem zaczyna się przy średnicach poniżej 1mm .
  • REKLAMA
  • #18 16898224
    robokop
    zdzicho44 napisał:
    Potrafię to zrobić
    Tiaaa, dzieci pewnie tez masz nie do rozpoznania które jest które. Bądźmy poważni - tu idzie o dziesiętne i setne części milimetra.
  • #19 16898285
    buczkog
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Nic nie pobije w domowych i prostych warsztatowych pracach zwykłej dwu tarczowej szlifierki i pewnej wprawy. Sam osobiście ponad 20 lat temu uczyłem się ostrzyć wierteł od starego ślusarza i zapewniam Ciebie Kolego że jak Ci ktoś pokaże na czym rzecz polega to wręcz w 10-15min nauczysz się z tzw. ręki ostrzyć wiertła. Niejednokrotnie trzeba zmniejszyć lub zwiększyć kąt natarcia wiertła a który standardowo wynosi 118° a który należy dobrać doświadczalnie zależnie np. od materiału. Marketowe szlifierki uważam za szajs i nic nie zastąpi ostrzenia wierteł od ręcznego ew od porządnego fabrycznego (czytaj DROGIEGO ostrzenia) wierteł za nie małe pieniądze.
  • #20 16899174
    jeżyk15
    Poziom 5  
    Ocena: 50
    Tak więc zakupiłem ostrzałkę co jest przestawiona na zdjęciu z czystej ciekawości czy coś jest warta o którą pytałem na początku postu i muszę stwierdzić że może nie jest to idealny sprzęt do ostrzenia ale dobry do tzw podciągnięcia wiertła gdy nam się trochę przytępi na pewno nikt tym nie naostrzy wiertła od zera gdy np mu się ułamie i muszę przyznać że jak za takie pieniądze to się opłaca a dałem 50zł miałem około 3 wiertła które praktycznie nie wierciły po naostrzeniu widać różnice, a co najlepsze to wystarczy niecałe 3-4min i krawędzie inaczej wyglądają i wiertło lepiej wierci ale to nie zmienia faktu że kiedyś kupię szlifierkę stołową i po prostu na niej się nauczę ostrzyć taka umiejętność może się bardzo przydać.
  • #21 16909966
    zdzicho44
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    robokop napisał:
    zdzicho44 napisał:
    Potrafię to zrobić
    Tiaaa, dzieci pewnie tez masz nie do rozpoznania które jest które. Bądźmy poważni - tu idzie o dziesiętne i setne części milimetra.

Wiem, że dla ciebie to niewyobrażalne, że ktoś takie rzeczy potrafi. Dla twojej informacji podam, że jestem z zawodu narzędziowcem z 31 letnim stażem narzędziowym. Dziesiąte i setne części milimetra nie są dla mnie żadnym wyzwaniem, bowiem wykonuję prace w tolerancji pojedynczych mikrometrów i to na co dzień. :D Z rozpoznawaniem dzieci nie mam żadnego problemu,bo mam jedno. :crazyeyes: :D
  • #22 16910507
    bearq
    Poziom 39  
    robokop napisał:
    zdzicho44 napisał:
    Potrafię to zrobić

Ciekawe po co Ci ostrzenie wiertła w setkach :)
  • #24 16910522
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 791
    Jeden nie wie o czym mówi a drugi przesadza.
    Dla zwykłych zastosowań wiertlo byle kto lub byle jaka maszynka naostrzy. Dla zastosowań przemysłowych to proces ostrzenia jest bardzo waźny.
  • #25 16910525
    bearq
    Poziom 39  
    robokop napisał:
    @zdzicho44 @bearq Wy tak obydwaj, na poważne piszecie?

Oczywiście, jestem bardzo ciekaw
  • #26 16910572
    robokop
    zdzicho44 napisał:
    Dla twojej informacji podam ,że jestem z zawodu narzędziowcem z 31 letnim stażem
    To tym bardziej powinieneś się hamować, przed wypisywaniem herezji.
    bearq napisał:
    Ciekawe po co Ci ostrzenie wiertła w setkach
    Wierciłeś kiedy głębokie otwory pod gwint, albo rozwiercałeś urwane szpilki? Jakiekolwiek bicie wiertła, powoduje że schodzi ono z osi, na skutek czego albo otwór albo jest przesunięty, albo jajowaty, albo jego dno jest przesunięte w stosunku do wlotu. Dlatego ważne jest żeby jego krawędzie tnące były idealnymi bliźniakami - symetrycznymi do osi wiertła, z identyczną powierzchnią, kątem i długością krawędzi skrawającej.
    Zbigniew 400 napisał:
    Dla zwykłych zastosowań wiertlo byle kto lub byle jaka maszynka naostrzy
    Ano właśnie.
  • #27 16911283
    bearq
    Poziom 39  
    robokop napisał:
    Wierciłeś kiedy głębokie otwory pod gwint, albo rozwiercałeś urwane szpilki? Jakiekolwiek bicie wiertła, powoduje że schodzi ono z osi, na skutek czego albo otwór albo jest przesunięty, albo jajowaty, albo jego dno jest przesunięte w stosunku do wlotu. Dlatego ważne jest żeby jego krawędzie tnące były idealnymi bliźniakami - symetrycznymi do osi wiertła, z identyczną powierzchnią, kątem i długością krawędzi skrawającej.

Zdarza się nawet rozwierać urwane świece żarowe czy wtryski i uwierz mi że precyzja w "setkach" nie ma tutaj zastosowania. Do jakiegokolwiek wiercenia taka dokładność podczas wiercenia nie jest potrzeba bo wiercenie to obróbka wstępna. Po to mamy tokarki, wytaczarki czy inne maszyny aby wykonywać nimi otwory w setkach.
    W zakładach w których rzeczywiście wiertła robią setki czy tysiące otworów dziennie i muszą być dokładne są odpowiednie osoby które obsługują odpowiednio precyzyjne maszyny do ostrzenia wierteł. Temat to ostrzałka wierteł do warsztatu...
  • #28 16911318
    robokop
    bearq napisał:
    Temat to ostrzałka wierteł do warsztatu

Która zapewni laikowi (nie będącemu narzędziowcem z 31 letnim stażem) względnie prawidłowe zaostrzenie wiertła - z zachowaniem kątów i symetrii krawędzi tnących.
    bearq napisał:
    Zdarza się nawet rozwierać urwane świece żarowe czy wtryski
    No to gratuluję - tylko powiedz mi, co te Twoje wymyślne argumenty mają wspólnego z tematem przewodnim? Skoro jedno i drugie wierci się (a przynajmniej powinno) wiertłem z pilotem? Zaostrz sobie wiertło z ręki, kilkakrotnie, a potem spróbuj wywiercić nim otwór z dokładnością 1 mm. Albo rozwiercić urwaną szpilkę, tak żeby oś otworu nie zeszła do boku.
  • #29 16911357
    bearq
    Poziom 39  
    robokop napisał:
    Która zapewni laikowi (nie będącemu narzędziowcem z 31 letnim stażem) względnie prawidłowe zaostrzenie wiertła - z zachowaniem kątów i symetrii krawędzi tnących.

I która nie kosztuje 50 tyś zł a 100 zł...
    robokop napisał:
    No to gratuluję - tylko powiedz mi, co te Twoje wymyślne argumenty mają wspólnego z tematem przewodnim? Skoro jedno i drugie wierci się ( a przynajmniej powinno)wiertłem z pilotem? Zaostrz sobie wiertło z ręki, kilkakrotnie, a potem spróbuj wywiercić nim otwór z dokładnością 1mm. Albo rozwiercić urwaną szpilkę, tak żeby oś otworu nie zeszła do boku.

To że dla zwykłego człowieka który potrzebuje naostrzyć wiertło w swoim warsztacie nie potrzebna jest ostrzałka do wierteł za 50 tyś ani bezużyteczny chinol za 100 zł tylko sprawna ręka.
    Jeśli twierdzisz że nie da się naostrzyć wiertła z ręki w tolerancji 1mm dla otworu to chyba naprawdę mało widziałeś i wiesz. Jak na razie wywierciłem myślę że tysiące otworów pod chociażby gwinty i nigdy nie miałem problemów z ich nagwintowaniem poprzez zbyt rozbity otwór czy jakiś niesymetryczny.
    Z szpilkami, wtryskami czy świecami też nie ma problemu, zdarza się wiercić a następnie frezować. Przy samym rozwiercaniu i tak stosuje się mniejsze wiertło o 1-1,5mm a następnie resztki usuwa się odpowiednim gwintownikiem. Takich operacji również wykonało się tysiące podczas regeneracji głowić w przypadku jak mechanik "zapomniał" odkręcić świec żarowych albo wtrysków.
  • #30 16911397
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6619
    Przyrząd fajny i potrzebny w domu czy też małym warsztacie. Dla zupełnego amatora który nie wie jak się ostrzy wiertła. W takich warunkach się sprawdza.
    Oczywiście ten konkretny jest trochę tandetny. Mała moc, niskie obroty, trwałość nie za duża.
    Ja ostrze z ręki lat. I daję radę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat zakupu ostrzałki do wierteł za 100 zł z Allegro użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami. Opinie są podzielone: niektórzy uważają, że sprzęt jest przydatny do podciągania krawędzi wierteł, zwłaszcza w przypadku amatorskiego użytku, podczas gdy inni krytykują jego niską moc, wolne obroty oraz konieczność wstępnego formowania złamanych wierteł. Wiele osób sugeruje, że lepszym rozwiązaniem jest nauka ostrzenia ręcznego lub zakup szlifierki stołowej. Wskazano również na znaczenie obrotów powyżej 4000 rpm oraz diamentowych ściernic dla efektywności ostrzenia. Użytkownicy polecają także przystawki do ostrzenia mocowane do standardowych szlifierek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA