Rezystor240 napisał: Niby tak, ale nie do końca.
ARcz to co innego, niż synteza na mikrokontrolerze.
Ja jestem bardziej obeznany z syntezami nadajników UKF, podług odbiorników
Więc piszę na tej podstawie.
Co nie do końca? Że to ARCz "trzyma" częstotliwość lokalnego generatora? Dodając żart, to dodam, że specjalizuję się w działach fotonowych i generatorach fal widzialnych. Kiedy się pomyle to przyznam, ale można trwać, wykręcić się, albo coś tam bąknąć - to nie jest dobra droga.
Do
"Z tego co rozumiem to zadania obwodów we-wy są takie:
- dostosować impedancję wejściową do 50Ω (wyjście z trx-a)
- dostosować impedancję wyjściową do 50Ω (antena)
- zawęzić pasmo pracy wzmacniacza tylko do wymaganej częstotliwości pracy poprzez zastosowanie obwodu rezonansowego (145MHz)
Jeśli powyższe jest prawdą to:"
Łopatologii cd (resztę doczytasz w mądrych : )
-wzoruj się na istniejącym sprzęcie;
-pasmo i selektywność: szerokie pasmo, mała selektywność, niskie wzmocnienie, ale za to w całym paśmie.
-wzmacniacze z obwodami strojonymi (pojemnościowo, indukcyjnie-zmianą)-zapewnia dostrojenie do danej f i wzmocnienie tylko tej częstotliwości.
-strojenie: generator i miernik na wyjściu, bądź oscyloskop. Funkcja wobulatora pozwoli oglądać ch-rystyki filtrów na oscyloskopie.
Impedancje wychodzą z układów zastosowanych elementów. Dziś chyba będą to tranzystory mosfet, już tanie i dostępne.
Rozejżyj się, czy nie ma gotowych urządzeń, bo radziłem ostatnio gościowi o wkładce piezo UF50-odbudowa, a okazuje się, że są do kupienia.