logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stroić obwody wejściowe i wyjściowe wzmacniacza w.cz.?

m72 04 Lis 2017 01:37 5847 17
REKLAMA
  • #1 16799823
    m72
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Czy ktoś mógłby podrzucić jakiś link do dobrych materiałów edukacyjnych które tłumaczyłyby zasadę działania wzmacniaczy w.cz. - tak od podstaw, np takiego.
    A konkretnie to nie kumam o co chodzi z tym strojeniem obwodów na wejściu i wyjściu.
    Jaka jest procedura tego strojenia, do czego trzeba dążyć ?
    Proszę o wypowiedzi tylko na temat.
    Jak stroić obwody wejściowe i wyjściowe wzmacniacza w.cz.?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16799854
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2978
    Krótko na twoje pytanie dać odpowiedź ciężko. Nabierz w rządku poszukiwania GOOGLE -ZASADY DZIALANIA OBWODOW REZONANSOWYCH i ZASADY DZIALANIA REZONANSOWYCH WZMACNIACZY WYSOKIEJ CZĘSTOTLIWOŚCI i otrzymasz odpowiedzi na swoje pytania. Dla przykładu - http://www.stareradia.pl/theory/hf.html http://elektrotechnika.po.opole.pl/cwiczenia/rezonans/rezonans.html https://elportal.pl/pdf/k01/15_07.pdf
  • #3 16800501
    m72
    Poziom 12  
    Ok dzięki, nie wiedziałem że to się nazywa wzmacniacz rezonansowy. To już jest jakiś trop.
    Ogólnie to chciałem się dowiedzieć czy słynny już wzmacniacz z telefonii komórkowej NOKIA BD34 da się przerobić z pasma 450MHz na 145 MHz. Stąd moje pytanie.
  • REKLAMA
  • #4 16800513
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1647
    m72 napisał:
    Ogólnie to chciałem się dowiedzieć czy słynny już wzmacniacz z telefonii komórkowej NOKIA BD34 da się przerobić z pasma 450MHz na 145 MHz. Stąd moje pytanie.

Nie da się, nie tędy droga.

Co chcesz zrobić, jaki efekt uzyskać?

Dodano po 2 [minuty]:

145 MHz to częstotliwości pasma amatorskiego 2m.
    Chcesz działać na tych częstotliwościach?
  • #6 16800609
    Rezystor240
    Poziom 42  
    jarek_lnx napisał:
    Dosyć istotne jest dopasowanie impedancyjne wejścia i wyjścia, to robią obwody LC.

Dla dokładnego dostrojenia takiego obwodu stosuj się trymery (kondensatory nastawne).
    Trzeba stroić na max mocy wyjściowej z wzmacniacza.
  • #7 16800883
    czyt
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    No to koledzy nawykładali, młodszemu koledze, bez urazy.

W technikum, pokręciliśmy tylko trochę anteną Yagi-uda, niestety. Skrót, ale może się młodzież zachęci:

Wzmacniacz w.cz. ma za zadanie wzmocnić sygnał. By to był TEN sygnał, stosuje się obwody rezonansowe. Inaczej wzmacniacz wzmocni wszystko,( czyli nic).
    Taki wzmacniacz jest w obwodzie wejściowym radia, np FM. Są tam więc trzy tranzystory: wzmacniacz w.cz., heterodyna i mieszacz. Na wyjściu otrzymujemy częstotliwość p.cz. (z częstotliwości sygnału z nośną, z zakresu odbieranego. Albo dwa - w przypadku mieszacza samodrgającego : ). Radio. Dzisiejsze radia, mają syntezę (cyfrowe wytworzenie sygnału heterodyny - bardziej złożone, ale jakie wdzięczne do sterowania i np wyświetlania częstotliwoći nośnej), często z podwójną przemianą p.cz., reszta idzie cyfrą.
  • #8 16800923
    Rezystor240
    Poziom 42  
    czyt napisał:
    Dzisiejsze radia, mają syntezę (cyfrowe wytworzenie sygnału heterodyny - bardziej złożone, ale jakie wdzięczne do sterowania

Synteza ma zadanie 'trzymać' zadaną częstotliwość.
    W radio może być zwykła heterodyna, lecz zamiast kondensatora nastawnego jest dioda pojemnościowa, warikap.
    Pobierany jest sygnał w cz z heterodyny i porównywany z wzorcowym generatorem kwarcowym.
    Synteza tak steruje napięciem warikapu aby częstotliwość nie zmieniała się.
    A nie żadne cyfrowe wytworzenie sygnału.....
  • #9 16800948
    czyt
    Poziom 14  
    Rezystor240 napisał:
    czyt napisał:
    Dzisiejsze radia, mają syntezę (cyfrowe wytworzenie sygnału heterodyny - bardziej złożone, ale jakie wdzięczne do sterowania

Synteza ma zadanie 'trzymać' zadaną częstotliwość.
    W radio może być zwykła heterodyna, lecz zamiast kondensatora nastawnego jest dioda pojemnościowa, warikap.
    Pobierany jest sygnał w cz z heterodyny i porównywany z wzorcowym generatorem kwarcowym.
    Synteza tak steruje napięciem warikapu aby częstotliwość nie zmieniała się.
    A nie żadne cyfrowe wytworzenie sygnału.....

A może to się nazywa ARCz :? : DDDDDDDDDD Pozdrawiam młodego kolegę, wytrwałości.
  • REKLAMA
  • #10 16800967
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Niby tak, ale nie do końca.
    ARcz to co innego, niż synteza na mikrokontrolerze.
    Ja jestem bardziej obeznany z syntezami nadajników UKF, podług odbiorników :wink:
    Więc piszę na tej podstawie.
  • #11 16801058
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    czyt napisał:
    ...Wzmacniacz w.cz. ma za zadanie wzmocnić sygnał. By to był TEN sygnał, stosuje się obwody rezonansowe. Inaczej wzmacniacz wzmocni wszystko,( czyli nic)...

Ciekawe jak ta teoria ma się do wzmacniaczy szerokopasmowych?
    Ile obwodów rezonansowych byś zastosował we wzmacniaczu sygnału TV który pracuje na przykład od 400 do 900 MHz?
    Jakie obwody rezonansowe byś polecił do wzmacniacza KF który pracuje od 1 do 30 MHz?
    Może by warto poczytać o filtrach dolno i górno przepustowych które dopasowują przy okazji impedancję?
  • REKLAMA
  • #13 16801364
    m72
    Poziom 12  
    Halo tu ziemia !
    Aleście odjechali od tematu, powrót ! :)

Z tego co rozumiem to zadania obwodów we-wy są takie:
    - dostosować impedancję wejściową do 50Ω (wyjście z trx-a)
    - dostosować impedancję wyjściową do 50Ω (antena)
    - zawęzić pasmo pracy wzmacniacza tylko do wymaganej częstotliwości pracy poprzez zastosowanie obwodu rezonansowego (145MHz)

Jeśli powyższe jest prawdą to:
    - który obwód za co odpowiada
    - jak obliczyć wartości elementów dla dowolnej częstotliwości
    I najważniejsze, jak diagnozować, sprawdzać czy dany obwód został prawidłowo dostrojony i czy spełnia swoją funkcję.
    Chciałem opanować robienie takich wzmacniaczy więc muszę poznać dokładnie zasadę pracy.

Może ktoś się pokusi o łopatologiczne wytłumaczenie ( o ile sam się na tym zna)
    Może jest jakiś algorytm postępowania żeby poprawnie to uruchomić.

Do dyspozycji mam SWR-POWER miarki wskazówkowe na różne częstotliwości oraz nawet niezły analizator antenowy EU1KY

Niestety do dyspozycji nie mam wykształcenia elektronicznego. To tak hobbystycznie.

themosfet124 napisał:
    Polecam Poradnik ultrakrótkofalowca jest tam wszystko po kolei opisane :)
    http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0067/

No fakt, coś jest.

Mam np. taki tranzystor
    na drugiej stronie jest schemat testowy ale na 400MHz. Chciałbym umieć przeliczać elementy na dowolną częstotliwość.
  • #15 16801434
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Jeśli Twój tranzystor ma częstotliwość graniczną 400MHz to nie problem.
    Bez niczego nie będzie pracował w paśmie 2m 144-146MHz.
    To można przyrównać do maksymalnej prędkości auta, jeśli na liczniku na 240 to bez problemu pojedzie 100.
  • #17 16805151
    themosfet124
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Ten rezystor zapobiega wzbudzeniu wzmacniacza a także zwiera do masy składową stałą bo mogła by ona doprowadzić do przebicia złącza baza-emiter ;)

Moderowany przez gulson:

Raport: Szkodliwa porada. User nie ma pojęcia o czym pisze.

• #18 16809560
    czyt
    Poziom 14  
    Rezystor240 napisał:
    Niby tak, ale nie do końca.
    ARcz to co innego, niż synteza na mikrokontrolerze.
    Ja jestem bardziej obeznany z syntezami nadajników UKF, podług odbiorników :wink:
    Więc piszę na tej podstawie.

Co nie do końca? Że to ARCz "trzyma" częstotliwość lokalnego generatora? Dodając żart, to dodam, że specjalizuję się w działach fotonowych i generatorach fal widzialnych. Kiedy się pomyle to przyznam, ale można trwać, wykręcić się, albo coś tam bąknąć - to nie jest dobra droga.

Do
    "Z tego co rozumiem to zadania obwodów we-wy są takie:
    - dostosować impedancję wejściową do 50Ω (wyjście z trx-a)
    - dostosować impedancję wyjściową do 50Ω (antena)
    - zawęzić pasmo pracy wzmacniacza tylko do wymaganej częstotliwości pracy poprzez zastosowanie obwodu rezonansowego (145MHz)

Jeśli powyższe jest prawdą to:"
    Łopatologii cd (resztę doczytasz w mądrych : )
    -wzoruj się na istniejącym sprzęcie;
    -pasmo i selektywność: szerokie pasmo, mała selektywność, niskie wzmocnienie, ale za to w całym paśmie.
    -wzmacniacze z obwodami strojonymi (pojemnościowo, indukcyjnie-zmianą)-zapewnia dostrojenie do danej f i wzmocnienie tylko tej częstotliwości.
    -strojenie: generator i miernik na wyjściu, bądź oscyloskop. Funkcja wobulatora pozwoli oglądać ch-rystyki filtrów na oscyloskopie.

Impedancje wychodzą z układów zastosowanych elementów. Dziś chyba będą to tranzystory mosfet, już tanie i dostępne.
    Rozejżyj się, czy nie ma gotowych urządzeń, bo radziłem ostatnio gościowi o wkładce piezo UF50-odbudowa, a okazuje się, że są do kupienia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat strojenia obwodów wejściowych i wyjściowych wzmacniaczy w.cz., w tym wzmacniaczy rezonansowych. Uczestnicy wymienili źródła edukacyjne dotyczące zasad działania obwodów rezonansowych oraz podali konkretne linki do materiałów. Zwrócono uwagę na znaczenie dopasowania impedancyjnego oraz zastosowanie obwodów LC. Wskazano, że do dokładnego strojenia obwodów należy używać trymery, a także omówiono rolę wzmacniaczy w kontekście częstotliwości pracy, w tym przekształcania pasm z 450 MHz na 145 MHz. Uczestnicy podkreślili, że kluczowe jest dostosowanie impedancji do 50Ω oraz zawężenie pasma pracy do wymaganej częstotliwości. Wskazano również na potrzebę diagnozowania i sprawdzania poprawności strojonych obwodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA