logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozdział PEN w instalacji TNC w kamienicy - jak poprawnie podłączyć różnicówkę?

LemuRR 11 23 Lis 2017 08:01 5514 55
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak prawidłowo wykonać rozdział PEN i podłączyć różnicówkę w starej kamienicy z instalacją TN-C?

Nie dziel PEN na odcinku 6 mm²/4 mm²; rozdział na PE i N wykonaj tylko w miejscu, gdzie PEN ma wymagany przekrój co najmniej 10 mm² Cu albo 16 mm² Al, najlepiej w głównej rozdzielnicy po upewnieniu się u operatora, że zasilanie rzeczywiście jest TN-C [#16843165] Zanim cokolwiek przerobisz, sprawdź warunki przyłącza i układ sieci, bo przy zasilaniu napowietrznym może być też TT i bez tego nie da się bezpiecznie dobrać ochrony [#16843165][#16855444] Jeśli TN-C jest potwierdzone, punkt podziału PEN uziemij lokalnie i prowadź dalej osobno PE oraz N; w układzie TN RCD jest ochroną uzupełniającą, a nie podstawową [#16848826][#16852052]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 16843146
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    Ocena: 447
    Zacznę od tego że: tak, było o tym wiele, jednak zanim podejmę jakąkolwiek decyzję, wolę się upewnić.
    Tak w moim życiu się podziało, że robię sobie mieszkanie na poddaszu, w "kamienicy" która jest własnością mojej rodziny. Oczywiście instalacja, miedziana, ale ma swoje lata. Przyłącze napowietrzne, WLZ na piętrze, liczniki na patrerze. Zamierzam podłączyć się za licznik, bezpośrednio. Instalacja TNC, jednak chciałbym już być wyposażony w różnicówkę. Kawałek instalacji nowej, do ogrzewania. Na piętrze rozdzielenia, wykonawca wpiął się w obwód gniazda 3f w kuchni i w tym miejscu podzielił PEN. Przejdźmy do sedna. W WLZ jest szyna zerowa, gdzie N jest rozdzielone na parter i piętro. Czy poprawnie robię wyprowadzając 3 fazy z za licznika na parterze, a PEN podzielę w WLZ, z kąd wyjde z N i PE na rozdzielnię na poddaszu ? Czy lepiej zrobić już to wszystko bezpośrednio za licznikiem, w osobnej rozdzielni, obok licznika. Zaznaczam że modernizacja całej instalacji nie jest możliwa. Przykroje: przyłącze napowietrzne WLZ 6mm2, WLZ-licznik 4mm2, Licznik- reszta 2,5mm2 oraz 1.5mm2
  • #2 16843165
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2692
    Sprawdź czy w ogóle możesz zrobić TN-C, ponieważ przy sieciach napowietrznych zazwyczaj jest TT.

Piszesz, że w WLZ masz przewody 6mm2
    Załóżmy, że masz układ sieci zasilającej TN-C
    Zgodnie z prawem, aby można było z takiego WLZ w układzie TN-C zrobić podział PEN na PE i N i Utworzyć układ TN-S to przewód WLZ musiałby mieć przekroje żył minimum 10mm2 w przypadku przewodu miedzianego lub minimum 16mm2 w przypadku przewodu aluminiowego.

Tak w ogóle to wszelkie tego typu remonty powinieneś zacząć od wystąpienia do energetyki o warunki przyłącza i uzgodnienie mocy przyłączeniowej.
    Nawet jeżeli chcesz się tylko przyłączyć do istniejącej instalacji w którymś z lokali to powinieneś zacząć od wykonania projektu instalacji.

Piszesz też coś o ogrzewaniu elektrycznym. Co to za ogrzewanie i o jakiej mocy?
    Jesteś pewien, że dotychczasowa instalacja podoła?

Póki co prawdopodobnie robisz "partyzantkę" i zaczynasz wszystko od drugiej strony.

Trudno jest coś doradzić nie znając warunków przyłącza, ani stanu technicznego istniejącej instalacji.

Moderowany przez Akrzy74:

"Pomocność" postu usuwam, większej bzdury nie słyszałem. Ma kolega duże szanse na nagrodę w dorocznym konkursie pt "Bzdura roku" .

• Pomocny post
    #3 16843194
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 16843236
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    Dzięki za zwrócenie uwagi, zbyt optymistycznie podszedłem do tematu oceniając resztę instalacji. Jeżeli okaże się, że jest to TT, doraźnie zdejmować ochrony od grzejników ? (Na tym obwodzie nie ma różnicówki)

Moc sumaryczna ogrzewania akumulacyjnego, to 6kW
    Grzałki 3f, 2 piece. (Produkty fabryczne) zabezpieczenie przedlicznikowe to 3x 25A przy liczniku trakie samo

Poza tym oraz pralką , nie ma żadnych urządzeń pobierających więcej mocy. Dlatego chce podłączyć się pod istniejącą instalację. W rozdzielni z licznikiem wszystko powyżej 4mm2, dopiero potem przechodzi na 2.5mm2 ( zapewne oszczędności), dlatego od licznika chce poprowadzić nowy obwód do rozdzielni na poddaszu.
  • #5 16843251
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16843305
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 16845706
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    Sieć modernizowana 2 lata temu, nowe słupy i kable, uziemienie dość często. Sieć TN-C. W domu z przyłącza do WLZ, wychodzi na to, że lekko poniżej 9mm2, źle zmierzyłem. Z WLZ na dwa liczniki 4mm2.
    I teraz pytanie, które mnie męczy: czy mogę podzielić PEN, w WLZ przed licznikiem, a fazy wziąć z za licznika ? Czy lepiej zrobić to już zaraz przy liczniku ?
  • #10 16845784
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 16846768
    masonry
    Poziom 30  
    Ocena: 833
    15kVmaciej napisał:
    Jak kto chce, to niech twierdzi że wystarczy tę linkę 6mm2 podzielić. Tylko że przy obecnych wichurach i coraz większych dronach rozdawanych na I Komunię ja bym poważnie zastanowił się nad układem TT.

Kolego Maćku, 6mm ma WLZ a nie linki na przyłączu. na przyłączu jest 16mm lub 25mm AL.
  • #12 16846817
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 16848826
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 16848898
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 16848926
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4292
    Maćku, we wszystkich wątkach usiłujesz namawiać do TT. Zrozum, że u nas w kraju od wielu, wielu lat odchodzi się od tego typu rozwiązań.
    Proszę Ciebie nie mieszaj początkującym elektrykom w głowach. Raz że nie zrobią tego dobrze, a dwa zrobienie wyspy TT z prawdziwego zdarzenia to duże koszta.
  • #16 16848937
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 16848966
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 16849018
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 16849051
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 16849063
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Pokaż mi jakikolwiek projekt elektryczny budynku mieszkalnego, gdzie przy zasilaniu z sieci TN w obiekcie jest przewidziana wyspa TT. Tylko nie pisz, że wszystkie projekty to masówki zacofanego nadwiślańskiego ludu.
    Co mam Ci uzasadniać? Jak na razie jesteś jedyny, który usiłuje obalić TN na korzyść TT.
  • #21 16849065
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3545
    15kVmaciej napisał:
    @plum1978 nie wymieniłem jeszcze kilku innych krajów które zwiedziłem, niewątpliwie podróże kształcą a postęp nie polega na ciupaniu kijka lżejszym toporkiem. :D

Rozumiem, że to zwiedzanie polegało tylko i wyłącznie na sprawdzeniu i potwierdzeniu, że sieci w tych zwiedzanych krajach są o niebo (z Aniołem Stróżem włącznie) lepsze od polskich, pogardzanych. :D
    Oglądanie słupów i przewodów w celach turystycznych - takie kształcące podróże.
  • #22 16849179
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Pawle, Maciek najchętniej wysłałby nas na Filipiny abyśmy uczyli się fachu ;)

15kVmaciej napisał:

Wiem, jak pracuje Norwegia, ja bym chętnie wysłał wszystkich wytytułowanych z tego forum na trochę na Filipiny albo do Korei PŁd, żeby za każdego, któremu wżenią TN-C dostali 20£ :D

Link
  • #23 16849333
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Ooo i to jest następny punkt "Dobrej zmiany" koniec z TN, koniec z niebezpiecznymi instalacjami, elektrycy skupujcie RCD i bednarki, szykujcie się do roboty naprawimy tą Polskę z chałtury PENa :D
  • #24 16849708
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Przeglądają te sieci ze wskazanego linku (post #22) mam wrażenie, że to magistry robiły, nie elektrycy, bo przecież
    Cytat:
    To jest forum techniczne i albo masz co najmniej tytuł mgr aby snuć swoje wizje, albo masz linki.
    :D
  • #25 16850179
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 16850227
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Aaa, o to chodzi.
    Czyli selekcja naturalna, nic więcej.
    Moje gratulacje, Macieju !

Ale musisz jeszcze pojechać do tych zacofanych Stanów Zjednoczonych.
    Z krucjatą :D
  • #27 16850283
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 16850289
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Oczekuj, oczekuj.
    I niedoczekanie.
    Ale że tam u Was chcą przekształcać TT na TN-C, to się w głowie nie mieści.
    Sami magistry, jak widać :D

Mnie zastanawia coś innego - co emigranta obchodzą polskie instalacje ?
    Może kolega mi to wytłumaczyć ?
  • #29 16850320
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2692
    15kVmaciej napisał:
    Bo wspomnieć o TT, to zaraz będą uroki odczyniać i diabła wypędzać, tacy to fachowcy :D

Tylko po co psuć ochronę robiąc TT skoro jest sieć TN i możliwość zrobienia TN-S?
    Niestety aby spełnić wymaganą IPZ dla SWZ przy zabezpieczeniach nadmiarowoprądowych dla TT nie zawsze jest możliwe. Bywa, że ile byś nie wbijał szpilek i ile byś nie zakopał bednarki to nie uzyskasz wymagań dla SWZ, bo rezystywność gruntu jest zbyt duża.
    Zastosowanie RCD wtedy bywa jednym z niewielu lub nawet jedynym sposobem, aby zapewnić SWZ.
    Ponadto przypominam, że w układach TT mamy bardziej rygorystyczne wymagania, bo czas wyłączenia 0,2s i spodziewane napięcie dotykowe nie może przekroczyć 50V lub odpowiednio niższego (w zależności od warunków środowiskowych i przeznaczenia pomieszczenia).

Przy TN-S zazwyczaj te problemy nie istnieją i dzięki temu SWZ zapewnione jest zarówno poprzez RCD jak i zabezpieczenie nadmiarowoprądowe.
    Niezależnie od tego czy mamy do czynienia z układem TT czy TN-S czy też TN-C i tak należy uziemić lokalnie PE/PEN.

Reasumując:
    TN-S to taka ulepszona wersja TT, która zapewnia lepszą wartość IPZ.
  • #30 16850330
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie związane z podłączeniem różnicówki w instalacji TNC w kamienicy, gdzie autor planuje modernizację instalacji elektrycznej na poddaszu. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność sprawdzenia, czy instalacja może być wykonana w układzie TN-C, oraz na wymogi dotyczące przekrojów przewodów przy podziale PEN na PE i N. Wskazano na ryzyko związane z używaniem przewodów o niewystarczających przekrojach oraz na potrzebę uzyskania warunków przyłącza od dostawcy energii. Dyskusja obejmowała również różnice między układami TN i TT, z naciskiem na bezpieczeństwo i wymagania dotyczące uziemienia. Użytkownicy podkreślają, że w przypadku starszych instalacji, które nie były modernizowane, lepszym rozwiązaniem może być przejście na układ TN-S.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA