Jeden pomiar zastąpi tygodnie gdybania na forum. Lata temu ocieplam dach (ok. 180m), kupiłem styropian 5cm (musiałem wziąć wszystko co miał sprzedawca ale za to baaardzo tanio), ocieplenie w planie 15cm a więc trzy warstwy. Do wcześniejszej produkcji używałem CANTALD 0,3mm, mam więc na tym robię próby, drut umieszczam pionowo (taka termokrajzega) naciąg drutu oczywiście konieczny bo po nagrzaniu wydłuża się, długość drutu ok. 30cm (tnę styropian 5.0cm..), drut zasilam poprzez autotransformator na wyjściu którego daję dodatkowo transfromator 230/15V (chyba od TV VELA, moc ok 40W), zasilam ustawiając napięcie od zera, przy ok. 8V próby cięcia wypadają najlepiej ( drut niedogrzany lepi się do styropianu, przegrzany daje zbyt szeroki ,,rzaz'' i ,,spala'' brzeg styropianu), odwijam z tego transfromatora 230/15 cześć zwojów aby, przy zasilaniu z 230V, uzyskać ok. 8V i wtedy autotransformator zbędny. Dach ociepliłem, drut zbyt cienki i przepalał się co kilka godzin ale miałem zapas. Jesienią będę ocieplał dach ok. 230m, jeśli zastosowany zostanie styropian do tematu, po wielu latach, będę miał okazję powrócić, drut zastosuję grubszy np. 0,5mm.