Witajcie mądre głowy,
Mam pytanie jak poniższy temat ogarnąć w miarę bezkosztowo/niskobudżetowo:
Mam baterię słoneczną (panel solarny) 60W.
Regulator napięcia razem z akumulatorem żelowym szlag trafił.
Nie chcę kolejnego regulatora kupować, bo gra nie jest warta świeczki.
Pomysł:
Solar daje w słońcu napięcie ok. 21V.
Chciałbym do niego podłączyć żarówkę 12V 20W by w ciągu dnia świeciła w kurniku (brak okna).
Przyjdzie zmrok, światło zgaśnie - logiczne i jest ok.
Pytanie:
Jak to spiąć ze sobą, co taniego dokupić (nie regulator MVP), by ta żaróweczka 20W sobie spokojnie świeciła i by nie spaliła się w momencie, gdy przyjdzie słoneczny dzień i bateria nawet przysłonięta da więcej V niż żarówka zniesie.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Od razu utnę pytania po co kombinować: mam 8 kurek i solara 60W. Chcę go wykorzystać, by w dzień kurki nie miały ciemno. Kolejny raz nie chce wydawać kasy na nowy aku i regulator.
Mam pytanie jak poniższy temat ogarnąć w miarę bezkosztowo/niskobudżetowo:
Mam baterię słoneczną (panel solarny) 60W.
Regulator napięcia razem z akumulatorem żelowym szlag trafił.
Nie chcę kolejnego regulatora kupować, bo gra nie jest warta świeczki.
Pomysł:
Solar daje w słońcu napięcie ok. 21V.
Chciałbym do niego podłączyć żarówkę 12V 20W by w ciągu dnia świeciła w kurniku (brak okna).
Przyjdzie zmrok, światło zgaśnie - logiczne i jest ok.
Pytanie:
Jak to spiąć ze sobą, co taniego dokupić (nie regulator MVP), by ta żaróweczka 20W sobie spokojnie świeciła i by nie spaliła się w momencie, gdy przyjdzie słoneczny dzień i bateria nawet przysłonięta da więcej V niż żarówka zniesie.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Od razu utnę pytania po co kombinować: mam 8 kurek i solara 60W. Chcę go wykorzystać, by w dzień kurki nie miały ciemno. Kolejny raz nie chce wydawać kasy na nowy aku i regulator.