logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bmw e46 320i m54b22 - Wypadanie zapłonu na 4 codziennie nieprawidłowa mieszanka

john1987 15 Sty 2018 18:57 33657 43
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego w BMW E46 320i z silnikiem M54B22 na zimnym silniku wypada zapłon na 4. cylindrze, a po zgaszeniu i ponownym odpaleniu auto pracuje normalnie?

Najbardziej prawdopodobne jest, że problem leży po stronie mechaniki albo sterowania jednego cylindra, więc trzeba zacząć od pomiaru kompresji na całkowicie zimnym silniku, najlepiej na 4. cylindrze zanim olej się rozprowadzi [#16971604][#16998413][#17009223] Jeśli kompresja jest prawidłowa, sprawdza się po kolei wtryskiwacz, świecę, cewkę oraz wiązkę między cewką/wtryskiem a sterownikiem, bo po wykluczeniu tych elementów zostaje jeszcze sam ECU [#16966171][#16997711] Wątek sugeruje też możliwy problem z hydraulicznym popychaczem albo zbyt gęstym/nieodpowiednim olejem, bo objaw występuje tylko do czasu rozgrzania [#16966269][#16966300] Pojawiła się również hipoteza o wilgoci w cylindrze albo nieszczelności dolotu, które mogą dawać dokładnie taki poranny objaw [#17007719][#16996663] Diagnostyka sond lambda była rozważana, ale przy rozruchu zimnego silnika są one jeszcze nieaktywne, więc nie są pierwszym podejrzanym [#16971056]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 16998413
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6380
    Zacznij mierzyć od 4 cylindra coby olej się nie rozprowadził jeszcze.
  • REKLAMA
  • #32 17003942
    michal_mich
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    U mnie mechanik wymienił świece, zmieniał miejscami cewki i to nie ich wina. Na kompie wyskoczyly błedy przepływomierza oraz sond lambda (raz wyskakują raz nie). Dalej jest jak było. Na zimnym nie pali na wszystkie cylindry. Po rozgrzaniu na wszystkie i nie skaczą obroty. Dodatkowy objaw, który dziś wykryłem po przeszukaniu forum to nie zamykanie ekonomizera na 4 biegu przy prędkości 60 km/h (dochodzi do przedostatniej kreski; czasem jakby dalej ale zaraz wraca na przedostatnią). Niby objaw przepływki ale ten samochód zaskoczył mnie już tyle razy, że oczywiście pewności nie ma. Mechanik powiedział uczciwie, że nie chce robić tego auta, bo nie ma sprzętu do adaptacji i w ogóle nie chce się grzebać przy tym silniku, gdyż nie ma pewności co należy wymieniać oraz nie chce narażać mnie na koszty. Najgorsze jest to, że w okolicy mechaników od bmw jak na lekarstwo, a jak już kogoś znajdę to ceny tam z kosmosu i jeszcze trzeba spory kawałek dojechać. Ogólnie najchętniej pomalowałbym to auto na zielono i zepchnął do rzeki aby ryb nie straszyło. 😉Włożyłem w ten szrot już sporo kasy (silniczek vvt, rozrząd, wszystkie uszczelki, bo raptem zaczął ciec olej zewsząd, tarcze, klocki, świece),a jemu nadal coś dolega. Na szczęście mam inne sprawne auto. Tą Beemką nie oddalam się powyżej 50km od domu, bo strach 😂
  • #33 17003995
    Arton
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Na zimnym przypadkowe cylindry nie palą czy ciągle te same?
  • REKLAMA
  • #34 17004037
    michal_mich
    Poziom 8  
    Zmieniał cewki a nadal nie palily te same cylindry.
  • #35 17004214
    Poziom 43  
    michal_mich napisał:
    Najgorsze jest to, że w okolicy mechaników od bmw jak na lekarstwo, a jak już kogoś znajdę to ceny tam z kosmosu i jeszcze trzeba spory kawałek dojechać.

Ceny napraw bmw są dużo wyższe niż popularnych taczek, bo w czasie naprawy bemki zrobił bym 2, 3 ople a czasu nie naciągnę bo nie z gumy.
    Po prostu nasr... osprzętu i ciasno , części też do tanich nie należą.

Tak trudno to pojąć.
  • #36 17004586
    michal_mich
    Poziom 8  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    michal_mich napisał:
    Najgorsze jest to, że w okolicy mechaników od bmw jak na lekarstwo, a jak już kogoś znajdę to ceny tam z kosmosu i jeszcze trzeba spory kawałek dojechać.

Ceny napraw bmw są dużo wyższe niż popularnych taczek, bo w czasie naprawy bemki zrobił bym 2, 3 ople a czasu nie naciągnę bo nie z gumy.
    Po prostu nasr... osprzętu i ciasno , części też do tanich nie należą.

Tak trudno to pojąć.

Po co tego typu wypowiedzi nie wnoszące nic do tematu? Jeśli piszę, że ceny z kosmosu to mam porównanie z innymi warsztatami. Wymieniałem już silniczek vvt i rozrząd więc zrobiłem porównania cen w warsztatach specjalizujących się tylko w Bmw, a nie w Opalch czy robiących wszystko. Skoro opłacało mi się jechać przez pół Polski do innego warsztatu to wiem co mówię. Cenu tu mają astronomiczne, bo w okolicy znikoma konkurencja jeśli chodzi o specjalizację w Bmw. Wiem, że części do Bmw są drogie i robocizna kosztuje więcej niż w innych autach, bo roboty więcej i to akceptuje. Mogę zapłacić za dobrą robote ale nie akceptuję cwaniaczków biorących jak za zboże tylo dlatego, że w okolicy marna konkurencja.
  • #37 17006044
    john1987
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Czytając fora i patrząc na YT zwróciłem uwage na różne dziwne przypadki związane z wypadaniem zapłonu i prawdopodobnie może to być spowodowane ( czujnikiem wałka rozrządu, czujnikiem temperatury silnika czyli tym w kolektorze, czujnikiem stukowym a są dwa, sondami lambda niby nie bo one nie pracują na zimny a od ilu stopni komputer bierze je pod uwage ? sterownik silnika ( to nie są tanie elementy jeżeli chodzi o nowe cześci natomiast aby zamienić nie każdy ma możliwość i to prawda, że mechanikom sie poprostu nie chce bawić z bmw ponieważ zarabiają na prostych usterkach a nie szukaniu igły w stogu siana :) natomiast jeżeli znalazł by sie szpec, który by dał rade zdiagnozować problem i chciał by za to 1000zł to czemu nie na pewno użytkownicy woleli by zapłacić i mieć święty spokój a dziek itemu mogli by wreszcie mogli zacząc mysleć o czymś innym bo np ja przez to zasnać nie moge już pół roku:/ i teraz ktoś powie to po co kupowałeś bmw wiedziałeś, że to drogi wóz w utrzymaniu hmm jak bym miał kase to bym kupił nowy z salonu a nie mam i kupiłem 14 letnią usterke, a jestem tutaj aby sam szukać powodu wypadania zapłonu bo mechanicy by wymieniali i wymieniali i wymieniali i do ruiny by doprowadzili a i tak by nei znależli przyczyny chyba, że przez przypadek :)
  • REKLAMA
  • #38 17006455
    Poziom 43  
    Ale to tylko przy 1 odpale się dzieje , więc można to przeżyć.
  • REKLAMA
  • #39 17007689
    john1987
    Poziom 7  
    to prawda 1 odpalenie a następne i następne X 20 odpala prawidłowo na 6 cylindrów, natomiast gdy znowu ostygnie do przysłowiowego Zera odpali ponownie na 5 garnków. :)
  • #40 17007700
    Poziom 43  
    Możesz tez rano wlać 5ml oleju do 4 cyl i zobaczysz czy to nie wina kompresji.
  • #41 17007719
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Trzeba poszukać grzebacza. Jeśli nie masz VW lub Skody to są coraz większe problemy z rzetelną naprawą...
    Dodam od siebie, że dziurawy dolot zdiagnozowałem u siebie sam, po ponad roku i diagnozach z wymiana połowy osprzętu.

EDIT> Upewnij się, że w tym cylindrze nie zbiera się wilgoć, bo w takim wypadku może się zachowywać dokładnie tak jak piszesz.
  • #42 17009223
    TEAM21
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    john1987 napisał:
    Czytając fora i patrząc na YT zwróciłem uwage na różne dziwne przypadki związane z wypadaniem zapłonu i prawdopodobnie może to być spowodowane ( czujnikiem wałka rozrządu, czujnikiem temperatury silnika czyli tym w kolektorze, czujnikiem stukowym a są dwa, sondami lambda niby nie bo one nie pracują na zimny a od ilu stopni komputer bierze je pod uwage ? sterownik silnika ( to nie są tanie elementy jeżeli chodzi o nowe cześci natomiast aby zamienić nie każdy ma możliwość i to prawda, że mechanikom sie poprostu nie chce bawić z bmw ponieważ zarabiają na prostych usterkach a nie szukaniu igły w stogu siana :) natomiast jeżeli znalazł by sie szpec, który by dał rade zdiagnozować problem i chciał by za to 1000zł to czemu nie na pewno użytkownicy woleli by zapłacić i mieć święty spokój a dziek itemu mogli by wreszcie mogli zacząc mysleć o czymś innym bo np ja przez to zasnać nie moge już pół roku:/ i teraz ktoś powie to po co kupowałeś bmw wiedziałeś, że to drogi wóz w utrzymaniu hmm jak bym miał kase to bym kupił nowy z salonu a nie mam i kupiłem 14 letnią usterke, a jestem tutaj aby sam szukać powodu wypadania zapłonu bo mechanicy by wymieniali i wymieniali i wymieniali i do ruiny by doprowadzili a i tak by nei znależli przyczyny chyba, że przez przypadek :)

Ja nie rozumiem toku twojego rozumowania. Nikt w tym temacie nie pisał ci żebyś coś wymieniał, a sprawdzał. Dostałeś propozycje żeby sprawdzić kompresje na zimnym silniku to szukasz łatwiejszej drogi ucieczki od problemu obstawiając na silniczek krokowy lub przepływomierz, choć zupełnie nie masz pojęcia, który czujnik czym steruje i na co ma wpływ. Twoja wiedza ogranicza się do odkręcenia wentylka w kole. Wymień może powietrze w kołach bo masz letnie i przez to najprawdopodobniej silnik źle pracuje.
    Zmierzyłeś kompresje na ciepłym silniku, wtedy jak silnik dobrze pracował i co oczekujesz ?? że ci pomiar pokaże że w momencie jak silnik dobrze pracował to miał pokazać że jest źle ???
    Nalej se chłopie tego oleju do głowy, bo takimi problemami forumowymi to zaśmiecasz bity na serwerach.
  • #43 17009370
    john1987
    Poziom 7  
    Sprawdzę tą kompresje na zimnym silniku bo to nie jest jedyny problem, który mnie irytuje. W tej chwili mam problem z drganiem na kierownicy, zaczyn odczówać powyzej 100km im szybciej tym mocniej drzy a przy 140 to juz masakra.
  • #44 21559488
    RBK_HA
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Udało się również rozwiązać problem? Mam podobne objawy.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.19. Publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych. Przez dyskusje archiwalne rozumie się dyskusje oznaczone odpowiednio przez Usługodawcę jako: Temat archiwalny lub Wątek archiwalny.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy BMW E46 320i z silnikiem M54B22, u którego występuje codzienne wypadanie zapłonu na 4 cylindrze podczas zimnego rozruchu oraz nieprawidłowa mieszanka paliwowa. Objawy to drgania silnika na zimno, ustępujące po rozgrzaniu, oraz pojawiające się błędy diagnostyczne dotyczące 4 cylindra. Wymieniono świece (na 2-elektrodowe), cewki, przewody wysokiego napięcia oraz wtryskiwacze, jednak problem pozostał. Sprawdzono kompresję na cylindrach 2 i 4, wynoszącą około 14 barów, co wskazuje na dobry stan mechaniczy silnika. Podejrzewane przyczyny to uszkodzenia wiązki elektrycznej do cewek lub wtryskiwaczy, czujniki (temperatury silnika, wałka rozrządu, stukowy), sondy lambda oraz ewentualne problemy z podciśnieniem lub układem ssania. Diagnostyka prowadzona była za pomocą programów INPA oraz innych narzędzi diagnostycznych, z uwzględnieniem pracy sond lambda na zimnym i ciepłym silniku. Wskazano, że sondy lambda nie pracują na zimnym silniku, a sterownik może odcinać cylinder w przypadku wykrycia błędów. Wymiana oleju na 5W40 oraz kontrola szczelności dolotu również były sugerowane. Problem jest trudny do zdiagnozowania, mechanicy często niechętnie podejmują się naprawy z powodu skomplikowanej elektroniki i kosztów. Wskazano, że problem pojawia się tylko przy pierwszym rozruchu na zimno, a po rozgrzaniu silnik pracuje prawidłowo na wszystkich cylindrach. Zalecane jest dalsze sprawdzanie wiązek, czujników oraz ewentualna wymiana sterownika silnika, jeśli inne metody zawiodą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA