logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Paski na ekranie po czyszczeniu - jak oczyścić złącza taśm?

arko100 18 Kwi 2018 18:37 3270 3
REKLAMA
  • Ponieważ jest sporo takich tematów, które wywołują kontrowersje, postanowiłem coś o tym napisać.

1. Ekran czyścimy specjalnie do tego przeznaczonymi piankami lub nawilżonymi ściereczkami (nawilżonymi, nie mokrymi).
    2. Ta przykra sytuacja nie zawsze oznacza wymianę TV (matrycy).
    3. TV należy jak najszybciej rozebrać. Zalane miejsca oczyścić alkoholem izopropylowym.

Jeżeli zbyt długo zwlekamy z oczyszczeniem, złącza taśm wyglądają np. w ten sposób:

Co w dalszym ciągu nie oznacza konieczności wymiany matrycy (TV).

Tak wygląda złącze po naprawie:

Na pytania "a co jak "zje" taśmę?", odpowiem "Wyciąć uszkodzoną część i wstawić fragment sprawnej listwy":
    Paski na ekranie po czyszczeniu - jak oczyścić złącza taśm? Paski na ekranie po czyszczeniu - jak oczyścić złącza taśm?

Co jest potrzebne:
    - mikroskop
    - dobra lutownica z cienkim grotem
    - wprawna ręka

Zdjęcia i wykonana praca na nich jest autorstwa mojego Kolegi, a użytkownika <janusz4387>.
    Dziękuję mu za udostępnienie materiałów.
    O autorze
    arko100
    Admin grupy RTV
    Specjalizuje się w: servis rtv
    arko100 napisał 4538 postów o ocenie 419, pomógł 138 razy. Mieszka w mieście Radom. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 17176665
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2254
    Witam

Kolego jestem po wrażeniem twojej pracy ile czasu poświęciłeś na naprawę połączenia?
    Jeszcze jedna sprawa czy po czasie nie puszczą przelotki lub elementy wiadomo umyłeś alkoholem izopropylowym.
  • REKLAMA
  • #3 17176864
    janusz4387
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, naprawiłem po zalaniu już dziesiątki matryc i jak do tej pory żadnych reklamacji. Hmm jeśli chodzi o czas to zależy, ale jest to praca na kilka godzin pod mikroskopem. pozdrawiam janusz4387
  • #4 17184414
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 955
    Urwaną taśmę kiedyś przylutowałem bo sam urwałem... :|. Tv chodzi do dziś. Ale wstawiać kawałka taśmy nie próbowałem (nawet mi nie przyszło do głowy, że można) a parokrotnie miałem okazję. Wniosek - nigdy nie mów nigdy i nigdy pochopnie czegoś nie wyrzucaj, bo za chwilę będziesz potrzebował (naturalnie z tym nie wyrzucaniem to w granicach rozsądku). Pozdrawiam i gratuluję pomysłu, odwagi oraz umiejętności.
REKLAMA