Ponieważ jest sporo takich tematów, które wywołują kontrowersje, postanowiłem coś o tym napisać.
1. Ekran czyścimy specjalnie do tego przeznaczonymi piankami lub nawilżonymi ściereczkami (nawilżonymi, nie mokrymi).
2. Ta przykra sytuacja nie zawsze oznacza wymianę TV (matrycy).
3. TV należy jak najszybciej rozebrać. Zalane miejsca oczyścić alkoholem izopropylowym.
Jeżeli zbyt długo zwlekamy z oczyszczeniem, złącza taśm wyglądają np. w ten sposób:
Co w dalszym ciągu nie oznacza konieczności wymiany matrycy (TV).
Tak wygląda złącze po naprawie:
Na pytania "a co jak "zje" taśmę?", odpowiem "Wyciąć uszkodzoną część i wstawić fragment sprawnej listwy":
Co jest potrzebne:
- mikroskop
- dobra lutownica z cienkim grotem
- wprawna ręka
Zdjęcia i wykonana praca na nich jest autorstwa mojego Kolegi, a użytkownika <janusz4387>.
Dziękuję mu za udostępnienie materiałów.
1. Ekran czyścimy specjalnie do tego przeznaczonymi piankami lub nawilżonymi ściereczkami (nawilżonymi, nie mokrymi).
2. Ta przykra sytuacja nie zawsze oznacza wymianę TV (matrycy).
3. TV należy jak najszybciej rozebrać. Zalane miejsca oczyścić alkoholem izopropylowym.
Jeżeli zbyt długo zwlekamy z oczyszczeniem, złącza taśm wyglądają np. w ten sposób:
Co w dalszym ciągu nie oznacza konieczności wymiany matrycy (TV).
Tak wygląda złącze po naprawie:
Na pytania "a co jak "zje" taśmę?", odpowiem "Wyciąć uszkodzoną część i wstawić fragment sprawnej listwy":
Co jest potrzebne:
- mikroskop
- dobra lutownica z cienkim grotem
- wprawna ręka
Zdjęcia i wykonana praca na nich jest autorstwa mojego Kolegi, a użytkownika <janusz4387>.
Dziękuję mu za udostępnienie materiałów.