logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić, czy przewód jest pod napięciem bez żadnego miernika?

Dzonzi 12 Maj 2018 10:13 59004 30
  • #1 17216432
    Dzonzi
    Poziom 12  
    Ocena: 59
    Chciałbym sprawdzić w którym przewodzie jest faza. Jak to zrobić w miarę bezpiecznie, żeby nie doszło do zwarcia bez żadnego specjalistycznego przyrządu?
    Oczywiście przez przewód nie będzie płynął prąd, więc pola raczej też nie będzie.
  • #2 17216442
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4560
    Dzonzi napisał:
    Chciałbym sprawdzić w którym przewodzie jest faza. Jak to zrobić w miarę bezpiecznie, żeby nie doszło do zwarcia bez żadnego specjalistycznego przyrządu?
    Wskaźnik napięcia, nie jest żadnym specjalistycznym przyrządem, a kosztuje kilka zł.
  • #3 17216473
    Dzonzi
    Poziom 12  
    Kosztuje 20-30 zł, tyle samo co najgorszej klasy multimetr.
  • #4 17216553
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1647
    Dzonzi napisał:

Spróbuj użyć wskaźnika neonowego.
    Jogo koszt nie przekroczy 3zł.
  • #5 17218544
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1497
    Dzonzi napisał:
    żeby nie doszło do zwarcia bez żadnego specjalistycznego przyrządu?

Stosując każde certyfikowane urządzenie przystosowane do pomiaru lub obecności napięcia, nie dojdzie do zwarcia pod warunkiem, ze pomiary wykonuje osoba świadoma zagrożeń oraz zna podstawy z pomiarów elektrycznych.
    Dzonzi napisał:
    bez żadnego specjalistycznego przyrządu?

W pewnych instrukcjach elektryk musi udowodnić, że w miejscu pracy nie ma zagrożeń/ napięcia niebezpiecznego i robi to przez dotknięcie zewnętrzną częścią dłoni do części czynnej, po uprzednim sprawdzeniu braku napięcia. To bardziej "działa" niż wskaźnik napięcia, ale należy zastanowić się, a właściwie mieć pewność, czy jest to :
    Dzonzi napisał:
    w miarę bezpiecznie

Proszę nie eksperymentować, bo cmentarze pełne są bohaterów w swoich domach.
  • #6 17218882
    Borutka
    Poziom 29  
    Ocena: 411
    Dzonzi napisał:

Oczywiście przez przewód nie będzie płynął prąd, więc pola raczej też nie będzie.

Nie ma prądu, to i nie ma fazy. Oba końce przewodu nie podłączone, więc czego szukać?
  • #7 17218903
    Dzonzi
    Poziom 12  
    To że nie płynie prąd, nie oznacza że nie ma napięcia.
  • #8 17218916
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6607
    Przyrząd musi być. Jest tani.
    Jak sprawdzić, czy przewód jest pod napięciem bez żadnego miernika?
  • #9 17218949
    Borutka
    Poziom 29  
    Ocena: 411
    Dzonzi napisał:
    To że nie płynie prąd, nie oznacza że nie ma napięcia.

Pytanie zrozumiałem inaczej. Założyłem, że o neonówce słyszałeś już dawno temu.
  • #10 17222928
    fotzsyzrk
    Poziom 12  
    Ocena: 46
    Najmniej skomplikowany przyrząd a jak najbardziej profesjonalny to żarówka ;) a najlepiej 2 w szereg z domowego AGD, obudowane w jakimś twardym szlaufie, z wyprowadzonymi sondami. Ale może lepiej kup ta tzw neonowke za te 3zl
  • #11 17857710
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4287
    fotzsyzrk napisał:
    Najmniej skomplikowany przyrząd a jak najbardziej profesjonalny to żarówka a najlepiej 2 w szereg
    Do sprawdzenia
    Dzonzi napisał:
    w którym przewodzie jest faza.
    wystarczy jedna 230V. Neonówka może czasem wprowadzić w błąd.
  • #12 17857952
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    vodiczka napisał:
    wystarczy jedna 230V.
    Wystarczy, albo i nie. Jeśli masz dostęp tylko i wyłącznie do jednego przewodu, to co żarówka pokaże?
  • #13 17858032
    vodiczka
    Poziom 43  
    retrofood napisał:
    Jeśli masz dostęp tylko i wyłącznie do jednego przewodu, to co żarówka pokaże?
    Pytanie było następujące:
    Dzonzi napisał:
    Nawet mając dostęp do dwóch przewodów nie sprawdzisz żarówką w którym z przewodów jest faza. Sprawdzisz tylko czy jest w jednym z nich. Aby sprawdzić w którym, potrzebny dostęp do "zera" czy to w postaci rury wodociągowej czy rury C.O.
  • #14 17858035
    retrofood
    vodiczka napisał:
    Nawet mając dostęp do dwóch przewodów nie sprawdzisz żarówką w którym z przewodów jest faza. Sprawdzisz tylko czy jest w jednym z nich. Aby sprawdzić w którym, potrzebny dostęp do "zera" czy to w postaci rury wodociągowej czy rury C.O.
    No właśnie. Porównaj teraz swój zapis w poście #11.
  • #15 17858167
    vodiczka
    Poziom 43  
    retrofood napisał:
    Porównałem (zapis był odpowiedzią na post #10) i nadal twierdzę, ze jedna żarówka wystarczy w tej konkretnej sytuacji. Przytoczyłem w poście #11 fragment wypowiedzi autora tematu z której jednoznacznie wynika, że chodzi o więcej przewodów niż jeden.
    Twój post #12 "Jeśli masz dostęp tylko i wyłącznie do jednego przewodu" jest wart mniej więcej tyle co słynny dialog z "Misia": A gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców a tego domu by jeszcze nie było...a dzisiaj już by był to wy byście staruszkę przejechali tak? A TO BYĆ MOŻE WASZA MATKA!!!
    -jak ja mogę przejechać moją matkę na szosie jak MOJA MATKA SIEDZI Z TYŁU???
  • #16 17858484
    retrofood
    vodiczka napisał:
    retrofood napisał:
    Porównałem (zapis był odpowiedzią na post #10) i nadal twierdzę, ze jedna żarówka wystarczy w tej konkretnej sytuacji. Przytoczyłem w poście #11 fragment wypowiedzi autora tematu z której jednoznacznie wynika, że chodzi o więcej przewodów niż jeden.
    Twój post #12 "Jeśli masz dostęp tylko i wyłącznie do jednego przewodu" jest wart mniej więcej tyle co słynny dialog z "Misia": A gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców a tego domu by jeszcze nie było...a dzisiaj już by był to wy byście staruszkę przejechali tak? A TO BYĆ MOŻE WASZA MATKA!!!
    -jak ja mogę przejechać moją matkę na szosie jak MOJA MATKA SIEDZI Z TYŁU???

Nie posługuj się demagogią. Posta napisałem dlatego, że bywałem w sytuacji kiedy nie było dostępu do przewodów (albo nie było pewności który jest N), a właściciel obiektu nie pozwalał na zdrapanie farby wewnątrz ramki drzwiczek rozdzielnicy, aby sprawdzić napięcie w stosunku do PE. Więc są to sytuacje wzięte z życia. Dlatego proszę, przestań spamować.
  • #17 17858576
    vodiczka
    Poziom 43  
    retrofood napisał:
    Więc są to sytuacje wzięte z życia. Dlatego proszę, przestań spamować.
    Nadal nie chcesz zrozumieć, że odniosłem się do sytuacji przedstawionej przez autora.
    Mimo iż w poście #12 napisałeś prawdę to twoja uwaga nie wniosła nic nowego do tematu.
    Ponadto nie zaskoczyłeś, że napisałem o jednej żarówce w odpowiedzi na:
    fotzsyzrk napisał:
    Najmniej skomplikowany przyrząd a jak najbardziej profesjonalny to żarówka a najlepiej 2 w szereg z domowego AGD,
    Chodziło mi o to, że dwie żarówki są potrzebne przy sprawdzaniu instalacji trójfazowej > np. możliwość włączenia żarówki pomiędzy L1 i L2. Przy sprawdzaniu instalacji jednofazowej, wystarczy 1 żarówka.

Wracając do mojego żartu, który nazwałeś spamem: Jak mam mieć dostęp tylko i wyłącznie do jednego przewodu skoro mam dostęp do dwóch :?: :D
  • #18 17859260
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3448
    vodiczka napisał:
    Ponadto nie zaskoczyłeś, że napisałem o jednej żarówce
    Dzonzi napisał:
    Chciałbym sprawdzić w którym przewodzie jest faza.
    Dla tych "fachowców od żarówki " to za trudne pytanie.
    Tego żarówką się nie zrobi.

Banalne i proste pytanie, bezsensowne teksty fachowców na Elektrodzie.
    Jeszcze polemika, czy jedna żarówka czy potrzebne aż dwie.
  • #19 17859582
    vodiczka
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    Zrobi się kolego :) Mój ś.p. elektryk z Foniki, wilnianin z urodzenia, Grek po przodkach, zawsze nosił w torbie dwie żarówki 15W spięte szeregowo z odpowiednio długimi sondami.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3125911.html#15211365
    Dwie - bo instalacja przemysłowa była trójfazowa a ja do dziś mam w domu jedną - prezent od niego.
  • #20 17859595
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    Dzonzi napisał:
    Chciałbym sprawdzić w którym przewodzie jest faza.
    Dla tych "fachowców od żarówki " to za trudne pytanie.
    Czy to dysponując tylko żarówką, nie da się stwierdzić obecności fazy w przewodzie? Powszechnie wiadomo, żeby żarówka zaświeciła potrzeba drugi przewód od żarówki podłączyć do PEN, czy też "zera". Mając przy sobie kilka m drutu izolowanego, można gdzieś znaleźć rurę z wodą, instalację CO, bolec w gniazdku(czynny) itp.
  • #21 17859663
    vodiczka
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    Mając przy sobie kilka m drutu izolowanego, można gdzieś znaleźć rurę z wodą, instalację CO,
    > patrz post #13 :|
  • #22 17859692
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    vodiczka napisał:
    Nie rozumie tego akapitu. Mając dwa przewody np, wystające z puszki, a w jednym jest faza, to przykładając żarówkę to każdego z tych przewodów z osobna i drugi koniec żarówki do "obcej" masy ( wodociąg, CO itp.) nie jesteś w stanie powiedzieć, że w tym jest faza, a w tym nie ?
  • #23 17859699
    CYRUS2
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    Wskaźnik napięcia, nie jest żadnym specjalistycznym przyrządem, a kosztuje kilka zł.
    Prawidłowo napisałeś.
  • #24 17859707
    vodiczka
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    Nie rozumie tego akapitu
    Dlaczego? Napisałem wyraźnie:
    vodiczka napisał:
    Aby sprawdzić w którym, potrzebny dostęp do "zera" czy to w postaci rury wodociągowej czy rury C.O.
    Ty to określiłeś "obcą masą"
  • #25 17859737
    CYRUS2
    Poziom 43  
    vodiczka napisał:
    Aby sprawdzić w którym, potrzebny dostęp do "zera" czy to w postaci rury wodociągowej czy rury C.O.
    Tak żarówką robić nie wolno.
  • #26 17859784
    vodiczka
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    Czy możesz to uzasadnić?
  • #27 17859903
    CYRUS2
    Poziom 43  
    vodiczka napisał:
    CYRUS2 napisał:
    Czy możesz to uzasadnić?
    Podajesz 230V przez rezystancję zimnego włókna żarówki - do nieznanej rury lub innego elementu.
    Przypadkowe osoby może prąd porazić.
  • #28 17859923
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    Podajesz 230V przez rezystancję zimnego włókna żarówki - do nieznanej rury lub innego elementu.
    Przypadkowe osoby może prąd porazić.
    Akurat na blokach, te nieznane rury( wodociąg,CO) są dobrze zabezpieczone, bo jest nawet dobra praktyka choćby mostkowania wodomierza, więc nikomu tu nic nie grozi.
  • #29 17859984
    CYRUS2
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    Akurat na blokach, te nieznane rury( wodociąg,CO) są dobrze zabezpieczone, bo jest nawet dobra praktyka choćby mostkowania wodomierza, więc nikomu tu nic nie grozi.
    Sprawdzałeś te rury ?
    Nie można publicznie akceptować łamania zasad bezpieczeństwa.

Rury nie muszą mieć ciągłości rezystancji do ostatniego piętra.
    Nawet tego się nie mierzy.
  • #30 17860064
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    Nie można publicznie akceptować łamania zasad bezpieczeństwa.

Masz rację i Ty takiej rzeczy nigdy nie zrobiłeś.
    "Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamieniem", to taki cytat, dla tych co są bez skazy.
    CYRUS2 napisał:
    Rury nie muszą mieć ciągłości rezystancji do ostatniego piętra.
    Nawet tego się nie mierzy.
    Bo i po co, przecież rury służą do zasilania mieszkań w wodę, lub ciepło(CO).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat sprawdzania obecności fazy w przewodach bez użycia specjalistycznych przyrządów. Użytkownicy sugerowali różne metody, w tym użycie wskaźnika napięcia, neonówki oraz żarówki. Wskazano, że wskaźnik napięcia kosztuje od 3 do 30 zł, a neonówka jest najtańszą opcją. Podkreślono, że nawet przy braku prądu, napięcie może być obecne, co wymaga ostrożności. Wskazano również na ryzyko związane z używaniem żarówki do pomiarów, zwłaszcza w kontekście bezpieczeństwa, gdyż może to prowadzić do porażenia prądem. Uczestnicy dyskusji podkreślali znaczenie używania certyfikowanych urządzeń oraz znajomości zasad bezpieczeństwa przy wykonywaniu takich pomiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA