logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows legalność - Oryginalny klucz a piracka kopia z sieci...

alikza 21 Cze 2018 22:34 3675 28
REKLAMA
  • #1 17289441
    alikza
    Poziom 6  
    Witam, czy jak się ma oryginalny klucz do Windows a jest brak oryginalnej płytki to czy można pobrać piracką kopię i aktywować ją tym kluczem ?
    Oczywiście piracki w sensie że z nieoficjalnej strony został pobrany ale nic nie zostało zmienione w plikach. To znaczy jak się ma klucz do wersji home i się instaluje powyższa wersję to czy będzie to zgodne z prawem?
  • REKLAMA
  • #3 17289474
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    Podstawowe pytanie: która wersja Windows widnieje na certyfikacie? I drugie, które powinno być pierwsze: posiadasz klucz, czy certyfikat? Pytam dlatego, że bodajże do win 7 dowodem legalności były 3 rzeczy: faktura zakupu, oryginalny nośnik i certyfikat autentyczności. Zalecane było posiadanie min. 2, przy czym certyfikat obowiązkowo. Od win 8 dystrybucja przebiega w modelu medialess, obrazy systemu pobiera się z serwerów MS, dowodem oryginalności jest dowód zakupu, i/lub certyfikat z kluczem w przypadku braku sygnatury w oprogramowaniu układowym płyty.
  • #5 17289500
    alikza
    Poziom 6  
    Oczywiście ja mam windows razem z laptopem wersję preinstalowaną. A pytam się tylko informacyjnie aby wiedzieć. A znajomy mówi że jak ma się piracki nośnik ( identyczny jak oryginalny) i oryginalny klucz to nie jest to zgodne z licencją oraz prawem. Oraz że jak się mówi komuś że to jest zgodne z licencja i że może tak zrobić to tak naprawdę łamie się prawo i można dostać paragrafem.
    Tak więc czy znajomy ma rację ?
  • #6 17289503
    zjo
    Poziom 28  
    Co to znaczy piracki nośnik identyczny jak oryginalny? Ma hologramy i inne cechy? Jeśli tak, jest oryginalny. Poza tym dalej nie wiem o której wersji systemu mówimy...
  • #7 17289509
    alikza
    Poziom 6  
    Ogólnie to chodzi o windows 10. Na przykład wypalony na zwykłej płycie, bądź też pobrany z innej strony niż oficjalna. Identyczny w sensie że żaden plik nie jest w jakikolwiek sposób zmieniony względem oficjalnej płyty
  • REKLAMA
  • #8 17289518
    zjo
    Poziom 28  
    Windows 10 preinstalowany na nowym sprzęcie jest aktywowany na podstawie sygnatury w oprogramowaniu układowym płyty głównej i z reguły nie ma nośnika instalacyjnego - jedynie partycję recovery na dysku twardym. Nie wymaga certyfikatu autentyczności oraz oryginalnego nośnika. W razie potrzeby na stronach Microsoftu do pobrania jest narzędzie Media Creation Tool - służące do pobrania obrazu systemu i utworzenia nośnika instalacyjnego DVD lub USB.
  • REKLAMA
  • #9 17289525
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    zjo napisał:
    Windows 10 preinstalowany na nowym sprzęcie jest aktywowany na podstawie sygnatury w oprogramowaniu układowym płyty głównej i z reguły nie ma nośnika instalacyjnego

Taniej jest nie dodawać płytki z legalnym komercyjnym oprogramowaniem systemowym, niż ją dawać. I tu konsument nie ma nic do gadania. To jest temat dla biurokratów z Brukseli.
  • #10 17289526
    alikza
    Poziom 6  
    Znajomy mówi że jak ma się piracki nośnik ( w żaden sposób nie był modyfikowany) i oryginalny klucz to nie jest to zgodne z licencją oraz prawem. Oraz że jak się mówi komuś że to jest zgodne z licencja i że można tak zrobić to tak naprawdę łamie się prawo i można dostać paragrafem.
    Tak więc czy znajomy ma rację ?

Dodano po 3 [minuty]:

Dokładnie to jak się by użyło np takich słów "Można użyć i pirackiego nośnika, grunt to aby klucz licencyjny był legalny." To jest na to jakiś paragraf ?
  • #11 17289538
    zjo
    Poziom 28  
    Paragraf jest generalnie na pogwałcenie/złamanie praw autorskich. Kwestia atrybutów legalności oprogramowania jest osobną sprawą określoną w umowie między producentem a użytkownikiem oprogramowania. Na ostatnie pytanie, w związku z poprzednim zdaniem: można nie mieć ani klucza, ani nośnika, jeśli wymieniona wcześniej umową tego nie wymaga.
  • #12 17289542
    alikza
    Poziom 6  
    Czyli jak bym komuś powiedział i nic więcej "Można użyć i pirackiego nośnika, grunt to aby klucz licencyjny był legalny." to co mi by za to groziło ?
  • #13 17289549
    zjo
    Poziom 28  
    Tak jak pisałem wcześniej: zależy od EULA. Czyli umowy między użytkownikiem a producentem. Przy czym największe problemy będzie mieć użytkownik, jako łamiący umowę (oczywiście w przypadku jej złamania), z którą powinien się zapoznać, a nie słychać porad osób trzecich.
  • #14 17289554
    alikza
    Poziom 6  
    Aha, a ten co tylko powiedział te słowa to ma jakąś odpowiedzialność karną ?
  • #15 17289556
    zjo
    Poziom 28  
    A jakbym ci powiedział: ukradnij samochód, to czy poniósł bym odpowiedzialność gdyby cię złapano? Zdaje się, że jest coś takiego jak "podżeganie do popełnienia przestępstwa", ale to dość ciężko udowodnić...
  • #16 17289557
    yogi009
    Poziom 43  
    "Powiedział", czy skopiował i podpowiedział, jak tu sobie "poradzić" bez licencji?
  • #17 17289562
    zjo
    Poziom 28  
    A tu już zahaczamy o czynną pomoc, czyli współudział.
  • #18 17289563
    alikza
    Poziom 6  
    yogi009 napisał:
    "Powiedział", czy skopiował i podpowiedział, jak tu sobie "poradzić" bez licencji?

Tylko powiedział "Można użyć i pirackiego nośnika, grunt to aby klucz licencyjny był legalny."
  • #19 17289569
    zjo
    Poziom 28  
    Niewiedza, pomyłka... Można to tłumaczyć na różne sposoby. Nie masz obowiązku znać umowy dotyczącej oprogramowania, którego nie używasz. Mówienie głupot karalne nie jest. Karalne za to jest złamanie umowy, której przeczytanie i zgodę na warunki użytkownik przed zainstalowaniem oprogramowania potwierdza.
  • #21 17289572
    yogi009
    Poziom 43  
    alikza napisał:
    Tylko powiedział "Można użyć i pirackiego nośnika, grunt to aby klucz licencyjny był legalny."

W razie potrzeby też bym to tłumaczył niepełną wiedzą na temat zdecydowanie mało przejrzystych i często zmienianych zasad licencjonowania softu przez M$.
  • #22 17289577
    zjo
    Poziom 28  
    Masz tam fragment umowy licencyjnej, który powinien temat wyjaśnić... Poza tym w przypadku win 10 ściąganie czegoś takiego jak piracka kopia jest bez sensu, jako że bez problemu dostępne są oryginalne źródła instalacji.
  • #23 17289586
    alikza
    Poziom 6  
    zjo napisał:
    Masz tam fragment umowy licencyjnej, który powinien temat wyjaśnić... Poza tym w przypadku win 10 ściąganie czegoś takiego jak piracka kopia jest bez sensu, jako że bez problemu dostępne są oryginalne źródła instalacji.

Chyba późna pora robi swoje i nie rozumiem zbytnio treści licencji czy mi coś grozi za to czy nie xD
  • #24 17289591
    zjo
    Poziom 28  
    Jeśli ty się do niej nie stosujesz - grozi. Jeśli nie ty - bardzo mało prawdopodobne. Tak jak pisałem, licencja jest umową między użytkownikiem a producentem. Jeśli to nie ty używasz oprogramowania, którego dotyczy licencja, nie dotyczy cię też sama licencja. Masło maślane...
    P.S. chyba, że licencja precyzuje też zasady instalacji i dystrybucji - wtedy nie tylko użytkownik może ja złamać. Ale jeśli chodzi o same porady - patrz przykład z samochodem.
  • #25 17289598
    alikza
    Poziom 6  
    Za samo powiedzenie "Można użyć i pirackiego nośnika, grunt to aby klucz licencyjny był legalny." Potem oczywiście usunąłem dany wpis i przeprosiłem za wprowadzenie w błąd. Bo sprawdziłem w sieci i rzeczywiście myliłem się.

Dodano po 50 [sekundy]:

dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #26 17290453
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 17292221
    smyk55
    Poziom 23  
    Ocena: 108
    Trudno traktować instalkę win10 wypaloną na nośniku CD czy pendrive jako piracką. Microsoft umożliwia na dzień dzisiejszy taką praktykę a do tego służy narzędzie Media Creation Tool. Można użyć tych nośników do instalacji systemu na innym komputerze. Warunek - musisz mieć klucz lub przy reinstalacji twoje dane muszą być na serwerach Microsoft. Microsoft nie zgadza się na instalowanie systemów modyfikowanych chodzi o bezpieczeństwo i dobre imię Microsoft. Tak jak ktoś wcześniej napisał z instalką windowsa nie ma problemu jeśli mamy legalny klucz, zawsze można pobrać z ich serwerów. To samo się tyczy innych produktów Microsoft. Osobiście pobierałem Offisa, działa - legalnie i bez stresów że coś ci podrzucili w wersji modyfikowanej.
  • #29 17292571
    zjo
    Poziom 28  
    Myślę, że pora zamknąć temat jako wyczerpany, bo widzę że zaczynamy się powtarzać :-)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię legalności używania oryginalnego klucza do systemu Windows w połączeniu z piracką kopią oprogramowania. Użytkownicy wskazali, że posiadanie oryginalnego klucza może umożliwić pobranie obrazu systemu z serwerów Microsoftu, co jest zgodne z prawem. W przypadku Windows 10, preinstalowanego na nowym sprzęcie, aktywacja odbywa się na podstawie sygnatury w oprogramowaniu układowym, a użytkownicy mogą korzystać z narzędzia Media Creation Tool do pobrania legalnego obrazu systemu. Wiele osób podkreśliło, że korzystanie z pirackiego nośnika, nawet jeśli nie był on modyfikowany, może naruszać umowę licencyjną, co wiąże się z ryzykiem złamania praw autorskich. Ostatecznie, porady dotyczące używania pirackiego nośnika mogą prowadzić do odpowiedzialności prawnej, jednak odpowiedzialność ta zależy od kontekstu i umowy licencyjnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA