logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instrustar ISDS205A - Jak uziemić oscyloskop USB w bloku?

Junior188 01 Lip 2018 02:04 1431 28
  • #1 17305879
    Junior188
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Witam,
    Zakupiłem taki oscyloskop/przystawkę usb jak Instrustar ISDS205A .
    Link https://pl.aliexpress.com/item/ISDS205A-Dual-...787.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3da25c0f0CwT60

Czekając cierpliwie na przesyłkę z Chin zacząłem zgłębiać tajemnice tego urządzenia i oscyloskopu jako takiego w ogóle. Co zapewne istotne nigdy nie używałem takiego ustrojstwa a jestem samoukiem więc dlatego padło na tak drogie ;) ustrojstwo. Wiem że lepszy analogowy itd itp. Stanęło na takim i koniec, uprzejmie proszę o ocenę tego urządzenia przez fachowców podpowiedź co można tym mierzyć na początek co warto itd.

Jednak póki co potrzebuje bardzo ważnej informacji mianowicie mieszkając w bloku z wielkiej płyty posiadam jedynie dwu żyłową instalacje. Urządzenie jest zasilane z usb i teraz pytanie jak i czy to uziemiać ? Czy jak podłącze laptopa do zasilania przez zasilacz laboratoryjny to uzyskam separacje ? A może jednak wystarczy zasilacz samego laptopa do 230 v ? Na początek tej pięknej przygody przyjąłem że warto by się było nie zabić i nie chciałbym żeby ten oscyloskop skorygował ten plan :).
  • #2 17305936
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6626
    Wszystkie środki bezpieczeństwa są w instrukcji obsługi każdego urządzenia i to jej na początku.
  • #3 17305960
    Junior188
    Poziom 13  
    Przykro mi kolego Ale post nie zbyt pomocny. Po pierwsze instrukcji nie moge wyszperac w internecie w innym języku jak Angielski i to tlumaczony z chińskiego. Więc jest lakoniczna i nie wiele wnosi. Dziękuję za chęci pomocy, oczywiście temat pozostaje aktualny 😉
  • Pomocny post
    #4 17305962
    DiZMar
    Poziom 43  
    Instrukcja obsługi zapewne będzie dołączona w przesyłce oczywiście w j.angielskim ale to teraz chyba nie jest problemem.
    To urządzenie nie potrzebuje jakiegokolwiek uziemienia. Naczytałeś się w internecie o środkach bezpieczeństwa i teraz szukasz problemu tam gdzie go nie ma.
  • #5 17305963
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 17306035
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2816
    Czyżbyś planował ty sprzętem mierzyć/obserwować przebiegi w sieci energetycznej?
  • #7 17306048
    DiZMar
    Poziom 43  
    jack63 napisał:
    Czyżbyś planował ty sprzętem mierzyć/obserwować przebiegi w sieci energetycznej?

W młodych głowach różne pomysły się rodzą :wink:
  • #8 17306056
    jack63
    Poziom 43  
    Ale jak widać jest pewna doza nieśmiałości lub wręcz strachu...
    Autorze tematu. Czekając na tą przystawkę poczytaj w necie o pomiarach oscyloskopowych.
    Trudno wszystko tłumaczyć. A od napięć niebezbiecznych trzymaj się z daleka. W najlepszym wypadku spadnie z hukiem różnicówka lub bezpiecznik i oscyloskop odejdzie... w najgorszym zostaniesz porażony.
  • Pomocny post
    #9 17306185
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6114
    Oscyloskopy zasilane z sieci zazwyczaj mają I klasę ochronności, więc jest tam połączenie masy sygnałowej z PE.
    Wiadomo że środki bezpieczeństwa zawsze pogarszają użyteczność, połączenie PE z masą sygnałową jest właśnie takim środkiem bezpieczeństwa, za który "płacimy" problemami z pętlą masy przez PE (przez inne przyrządy) oraz dodatkowymi zakłóceniami wchodzącymi przez to do toru pomiarowego, co prawda zakłócenia przeszkadzają tylko przy pomiarach słabych sygnałów rzędu mV jednak czasami trzeba takie sygnały mierzyć i wtedy bywa to uciążliwe.

W przyrządzie zasilanym z USB o klasie ochronności zestawu decyduje zasilacz komputera, może być I, ale może być też II, w tym drugim przypadku masz więcej swobody i nie będzie pętli mas np z generatorem zasilanym z sieci wykonanym w klasie I.
    W przypadku laptopa możesz odłączyć zasilacz od sieci, dzięki czemu nie będzie sprzężeń przez sieć i zakłóceń z zasilacza (zasilacze od laptopów często nie spełniają norm EMC).

Przy pomiarach urządzeń niskonapięciowych nic ci nie grozi.
    Natomiast pomiary urządzeń z "gorącą" masą, jak zasilacze impulsowe po stronie pierwotnej i inne obwody nie izolowane galwanicznie od sieci, wymagają użycia transformatora separującego badane urządzenie, no i przede wszystkim trzeba wiedzieć co się robi tu nie ma miejsca na próby i błędy. Poza tym nawet z sondą x10 zakres tego sprzętu jest do 60V więc nie wiele byś zmierzył.

Kombinować z zasilaniem laptopa nie ma powodu, fabryczny zasilacz ma izolację galwaniczną od sieci i nie stanowi większego zagrożenia dla człowieka, niezależnie czy podłączasz do niego oscyloskop USB, czy zwykłe peryferia komputerowe. Zasilacz może mieć "upływność" na poziomie kilkuset uA, przez filtry przeciwzakłóceniowe (II klasa ochronności ma zawsze, I tylko przy niepodłączonym PE) nie stanowi zagrożenia dla użytkownika, co najwyżej dla bardziej wrażliwych elementów elektronicznych.
  • #10 17307193
    Junior188
    Poziom 13  
    DiZMar napisał:
    Instrukcja obsługi zapewne będzie dołączona w przesyłce oczywiście w j.angielskim ale to teraz chyba nie jest problemem.
    To urządzenie nie potrzebuje jakiegokolwiek uziemienia. Naczytałeś się w internecie o środkach bezpieczeństwa i teraz szukasz problemu tam gdzie go nie ma.

Nie ukrywam kolego że właśnie coś takiego chciałem przeczytać :D

BC109B napisał:
    Dopóki będziesz sprawdzał urządzenia zasilane bateryjnie lub przez transformator sieciowy to nic nie powinno ci grozić ze strony sieci.

Mam przez to rozumieć że mój potężny zasilacz laboratoryjny 15 v i max 1A pozwoli mi zachować bezpieczeństwo ?

jack63 napisał:

A i tu się kolego pochwale, wcale mnie ta piękna sinusoida nie interesuje, co więcej przed zakupem oscyloskopu już wiedziałem że to pomysł z natury nie mądrych ;)

jack63 napisał:
    Autorze tematu. Czekając na tą przystawkę poczytaj w necie o pomiarach oscyloskopowych.

Właśnie z nadmiaru filmików kombinacji i pędu do wiedzy mnie naszły takie rozterki :)

jarek_lnx napisał:
    Oscyloskopy zasilane z sieci zazwyczaj mają I klasę ochronności, więc jest tam połączenie masy sygnałowej z PE.
    Wiadomo że środki bezpieczeństwa zawsze pogarszają użyteczność, połączenie PE z masą sygnałową jest właśnie takim środkiem bezpieczeństwa, za który "płacimy" problemami z pętlą masy przez PE (przez inne przyrządy) oraz dodatkowymi zakłóceniami wchodzącymi przez to do toru pomiarowego, co prawda zakłócenia przeszkadzają tylko przy pomiarach słabych sygnałów rzędu mV jednak czasami trzeba takie sygnały mierzyć i wtedy bywa to uciążliwe.

W przyrządzie zasilanym z USB o klasie ochronności zestawu decyduje zasilacz komputera, może być I, ale może być też II, w tym drugim przypadku masz więcej swobody i nie będzie pętli mas np z generatorem zasilanym z sieci wykonanym w klasie I.
    W przypadku laptopa możesz odłączyć zasilacz od sieci, dzięki czemu nie będzie sprzężeń przez sieć i zakłóceń z zasilacza (zasilacze od laptopów często nie spełniają norm EMC).

Przy pomiarach urządzeń niskonapięciowych nic ci nie grozi.
    Natomiast pomiary urządzeń z "gorącą" masą, jak zasilacze impulsowe po stronie pierwotnej i inne obwody nie izolowane galwanicznie od sieci, wymagają użycia transformatora separującego badane urządzenie, no i przede wszystkim trzeba wiedzieć co się robi tu nie ma miejsca na próby i błędy. Poza tym nawet z sondą x10 zakres tego sprzętu jest do 60V więc nie wiele byś zmierzył.

Kombinować z zasilaniem laptopa nie ma powodu, fabryczny zasilacz ma izolację galwaniczną od sieci i nie stanowi większego zagrożenia dla człowieka, niezależnie czy podłączasz do niego oscyloskop USB, czy zwykłe peryferia komputerowe. Zasilacz może mieć "upływność" na poziomie kilkuset uA, przez filtry przeciwzakłóceniowe (II klasa ochronności ma zawsze, I tylko przy niepodłączonym PE) nie stanowi zagrożenia dla użytkownika, co najwyżej dla bardziej wrażliwych elementów elektronicznych.

Czyli mam rozumieć że podłączenie laptopa zasilaczem do niego nie spowoduje jakichś niepotrzebnych fajerwerków ? Czy mierzenie urządzeń zasilanych zasilaczem impulsowym np kamery cctv powoduje jakieś zagrożenie ? Oczywiście zasilaczowi do brzuszka nie zaglądam tylko i wyłącznie wnętrze kamery ? Albo inaczej mam zasilacz impulsowy 12v do 5A np. i używam go do zasilania samochodowego CB radia bo mój wyżej wymieniony zasilacz sobie nie radzi, czy pomiar w takim CB jest w tym wypadku bezpieczny ?
    Bardzo zasmuciła mnie wiadomość że nie mogę dochodzić metodą prób i błędów bo ta jakoś najlepiej pozwala mi chłonąć wiedzę.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, czekam na oscyloskop zbierając wiedzę. Podpowiedzcie mi jeszcze co ciekawego mogę zaobserwować tym ustrojstwem i czy wyniki to faktycznie jakieś wiarygodne pomiary. Czy jak się nauczę podstaw i wraz z oscyloskopem to przeżyjemy to kupić coś lepszego czy do amatorki ten daje wiarygodność ?
  • Pomocny post
    #11 17307301
    jack63
    Poziom 43  
    Junior188 napisał:
    Albo inaczej mam zasilacz impulsowy 12v do 5A np.

To jest napięcie wyjściowe. Jakie na wejściu?
    No chyba, że nie będziesz nic mierzył wewnątdz zasilacza?
    Junior188 napisał:
    Podpowiedzcie mi jeszcze co ciekawego mogę zaobserwować tym ustrojstwem i

Prarametry tej przystawki doopy nie urywają. Nie wiem jaka rodzielczość bitowa? Jakie wyzwalanie?
    Tak prakycznie to możesz oceniać przebiegi do ok 1/10 częstotliwości próbkowania, więc sam zdecyduj co jest możliwe w Twoim zasięgu.
    Junior188 napisał:
    czy wyniki to faktycznie jakieś wiarygodne pomiary.

To wyjdzie w praniu...
  • #12 17307314
    Junior188
    Poziom 13  
    jack63 napisał:
    Junior188 napisał:
    Albo inaczej mam zasilacz impulsowy 12v do 5A np.

To jest napięcie wyjściowe. Jakie na wejściu?
    No chyba, że nie będziesz nic mierzył wewnątdz zasilacza?

Zasilanie z sieci 230 V to taki zasilacz jak do laptopa. W nim nie będę nic mierzył on ma robić za zasilanie CB radia w którym będę dłubał.

Poniżej specyfikacja tego oscyloskopu, nie ukrywam że nie bardzo wiem o co pytasz.... . Niestety zdjęcie z danymi ucina jeśli byłbyś uprzejmy spojrzeć do tej aukcji: https://pl.aliexpress.com/item/ISDS205A-Dual-...&terminal_id=c62eb4a682944c91bb0bc5f80af681ad
  • Pomocny post
    #13 17307549
    jack63
    Poziom 43  
    Junior188 napisał:
    nie ukrywam że nie bardzo wiem o co pytasz.... . Niestety zdjęcie z danymi ucina jeśli byłbyś uprzejmy spojrzeć do tej aukcji:

Widzialem już wcześniej. Trudno robić wykład.
    Poszukaj recezji z tematu o DSO138 oferowanego w sklepie Elektrody. Tam jest sporo informacji.
    Twój ma 48 milionów próbek na sekundę i 8 bitów rozdzielczości.
  • Pomocny post
    #14 17309306
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 17309386
    Junior188
    Poziom 13  
    BC109B napisał:
    Groźna jest tylko ta część zasilacza, która jest połączona z siecią energetyczną. W zasilaczu impulsowym będzie mostek prostowniczy, kondensator elektrolityczny, tranzystor kluczujący, pierwotna strona transformatora. Wpinając się w tę część zasilacza można nieźle dostać po rękach. Strona niskonapięciowa (zazwyczaj wtórna) powinna być bezpieczna, jeśli zasilacz jest zbudowany zgodnie z zasadami. O samoróbkach trudno się wypowiadać.

No nie nie to jest produkcja jakiejś tam fabryki. Dla mnie jego użyteczność w kontekście pomiarowym zaczyna się dopiero za wtykiem do urządzenia czyli tam gdzie jest już 12 v i w zależności od impulsu ileś tam Amper. W ogóle nie interesuje mnie jego środek. Podpowiedz mi jeszcze kolego jak upewnić się że akurat ten czy inny konkretny zasilacz jest bezpieczny ?
  • #16 17309624
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 17310524
    Junior188
    Poziom 13  
    BC109B napisał:
    Z zewnątrz tylko po klasach ochronności. Czasem w środku zdarzają się kwiatki jak na przykład zbyt małe odległości między ścieżkami strony gorącej (pierwotnej) i zimnej (wtórnej). Jakieś słabo izolowane kable, nieosłonięte elementy będące pod napięciem sieciowym.

Ok widziałem taki pomiar przy użyciu multimetru , czy jest jakiś opór pomiędzy bolcami od wtyku sieciowego a bolcem od napięcia 12v. To skuteczna i wiarygodna metoda ?
  • #18 17579253
    Junior188
    Poziom 13  
    Instrustar ISDS205A - Jak uziemić oscyloskop USB w bloku?
    No i urządzenie dotarło, ja żyje ono żyje coś tam próbujemy mierzyć. Martwi mnie tylko jedna rzecz , podczas kalibracji sond pomiarowych nie jest to idealny kwadrat a jest delikatne łuk. Czy tak ma być czy ten oscyloskop tak ma ?
  • #19 17579256
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5163
    Junior188 napisał:
    podczas kalibracji sond pomiarowych nie jest to idealny kwadrat a jest delikatne łuk. Czy tak ma być czy ten oscyloskop tak ma ?
    Ja tu żadnej kalibracji nie widzę. Poza tym, jaki oscyloskop, taki oscylogram :cry:
  • #20 17579258
    Junior188
    Poziom 13  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Ja tu żadnej kalibracji nie widzę.
    No to jest już nastawione najbliżej kwadratu jak się dało, rozumiem że jest to nie akceptowalny stan ?
  • #21 17579259
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Jaka jest czestotliwość kalibracji i jakie napięcie ? Ile woltów na działkę ? Dla mnie ten oscylogram jest nieakceptowalny. Plus ten cyfrowy śmietnik (szum).
  • #22 17579263
    Junior188
    Poziom 13  
    1 Khz 2Vpp kurcze nie zrobiłem zdjęcia ile woltów w jakim czasie, a oczywiście nie pamiętam....
  • #23 17579264
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @Junior188 No i popatrz tylko - już przy jednym kilohercu zaczyna całkować, a szum cyfrowy masz na poziomie ok 50 mV.
  • #24 17579269
    Junior188
    Poziom 13  
    Powiem szczerze, nie wiem o czym piszesz :/ ale coś mi podpowiada że nic po za napięciem to się tym nie zmierzy ?
  • Pomocny post
    #25 17579273
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @Junior188 To nie tak. Nazwal bym to Pierwszym Oscyloskopem Dla Juniora :D Owszem, zmierzysz, możesz obserwować przebiegi, sygnały w pasmie akustycznym, etc. i nauczyć się na tym urzadzeniu podstaw pracy z oscyloskopem. Powiem szczerze - wolał bym kupic w idealnym stanie starego analoga np. Tektronixa, Hitachi np. za taka sama kase, niż to.
  • #26 17579275
    Junior188
    Poziom 13  
    To czemu straszysz jak się okazuje że wpisuje się w 100% w moje potrzeby, sam temat powstał po to żeby obwieścić że to do nauki jakiej kol wiek obsługi ;) Nie mówię nawet że jak ogarnę podstawy i zacznie mi dokuczać jego ułomność to dokonam słynnego pomiaru 230 V tak żeby nikt już nie musiał tego robić i miał zaspokojoną ciekawość :) lub po prostu oddam w dobre ręce spragnione wiedzy a wtedy już zakupię jakieś konkretne urządzenie ;)
  • #27 17579467
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Junior188 napisał:
    No i urządzenie dotarło, ja żyje ono żyje coś tam próbujemy mierzyć. Martwi mnie tylko jedna rzecz , podczas kalibracji sond pomiarowych nie jest to idealny kwadrat a jest delikatne łuk. Czy tak ma być czy ten oscyloskop tak ma ?
    Nie wiemy czy to cecha oscyloskopu czy kalibratora, czy sondy, przy częstotliwościach zbliżających się do pasma oscyloskopu takie zjawisko, a nawet bardziej widoczne, zobaczysz w każdym oscyloskopie, przy 1kHz spodziewał bym się ładnego prostokąta. Porównaj bez sondy, łącząc kalibrator bezpośrednio z wejściem krótkim przewodem.

Warto by sprawdzić jak działa przy wyższych częstotliwościach, masz jakiś generator?
  • #28 17579484
    Junior188
    Poziom 13  
    Też zastanawiałem się czy to nie jest wina sondy , sprawdzę to przy okazji krótkimi przewodami, a jedyny generator jaki posiadam to ten wbudowany w oscyloskop ( o ile dobrze pamiętam to jest tam takie cudo.
  • #29 17579678
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Możesz zrobić oscylator szybkim na inwerterze Schmitta np 74AC14 jeśli zrobisz krótkie połączenia i dobre odprzęganie zasilania dostaniesz ładny przebieg prostokątny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił oscyloskop USB Instrustar ISDS205A i poszukuje informacji na temat uziemienia urządzenia w warunkach mieszkania w bloku z dwużyłową instalacją elektryczną. Odpowiedzi wskazują, że oscyloskop nie wymaga uziemienia, a zasilanie z USB zapewnia odpowiednią separację. Użytkownik może bezpiecznie mierzyć urządzenia zasilane z transformatorów lub akumulatorów, ale powinien unikać pomiarów w sieci energetycznej. Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa obejmują sprawdzenie klasy ochronności zasilaczy oraz unikanie pomiarów w niebezpiecznych częściach zasilaczy impulsowych. Użytkownik zadaje również pytania dotyczące kalibracji i jakości pomiarów, co prowadzi do dyskusji na temat możliwości oscyloskopu oraz jego zastosowania w nauce podstaw pomiarów elektronicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA