Ee tam . Tranzystor, kondensator, dwa rezystory i dioda. Do tego przekaźnik. Laik zmontuje w godzinę, elektronik w 10 minut z papierosem w zębach
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkierbedz4 napisał:Ja od kilkunastu lat najpierw w maluchu a obecnie w CC światła do jazdy dziennej mam podłączone bezpośrednio pod światła postojowe
mczapski napisał:Kolego. Dzienne to montuje się aby spełnić wymogi przepisów głównie. Nie przypominam sobie aby w latach dwudziestego wieku komuś przyszło coś takiego do głowy chociaż bilans energetyczny był o wiele gorszy. A tutejsze narzekanie to na zasadzie wypełnienia czasu jako, że nie stawiono się na badanie diagnostyczne i jest niby problem.
lisiorrr333 napisał:Gdy włączymy postojówki automatycznie zapalą się także dzienne, gdy włączymy mijania dzienne zgasną, bo dostaną plus po obu stronach.
lisiorrr333 napisał:amator2000 napisał:gdy włączymy "mijania" - dzienne nie zgasną bo dostaną minus przez włókna pozycyjnych, tak mi się wydaje ...
Kiedy pozycyjne nadal świecą po włączeniu mijania przecież
lisiorrr333 napisał:Swoją drogą w starszych autach (pierwsza rejestracja do roku 2009) dopuszczalne jest podłączenie świateł dziennych tak, by mogły się palić razem z postojówkami (a wyłączały się po włączeniu mijania).
K3 napisał:Światła dzienne powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika.
Podstawa: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
Strona 66: http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20160002022/O/D20162022.pdf
kortyleski napisał:Wyobraźmy sobie właśnie w hybrydzie drl sterowane ładowaniem.
Jarzabek666 napisał:lisiorrr333 napisał:Swoją drogą w starszych autach (pierwsza rejestracja do roku 2009) dopuszczalne jest podłączenie świateł dziennych tak, by mogły się palić razem z postojówkami (a wyłączały się po włączeniu mijania).
Przeczytaj dokładnie te rozporządzenie aż skumasz o co chodzi. A nawet i trzy razy jak nie rozumiesz.
K3 napisał:Światła dzienne powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika.
Podstawa: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
Strona 66: http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20160002022/O/D20162022.pdf
lisiorrr333 napisał:Co ma dopuszczenie dla aut rejestrowanych do 31 grudnia 2009 możliwości świecenia dziennych razem z pozycyjnymi do tego, jak mają się uruchamiać?
lisiorrr333 napisał:Swoją drogą w starszych autach (pierwsza rejestracja do roku 2009) dopuszczalne jest podłączenie świateł dziennych tak, by mogły się palić razem z postojówkami (a wyłączały się po włączeniu mijania).
lisiorrr333 napisał:Na przegląd podłączam tak by paliły się na zapłonie, a po przeglądzie cyk i zapalają się dopiero uzyskaniu ładowania w instalacji.
lisiorrr333 napisał:Czy wymagane jest, by światła dzienne zapalały się już po przekręceniu kluczyka na zapłon, czy mogą się zapalać dopiero gdy odpalę silnik?
Jarzabek666 napisał:Policja też to sprawdza i dowodzik może polecieć.
lisiorrr333 napisał:Pomijam już fakt, że każdy sprzedawany na polskim rynku Opel Corsa z 2016 roku i późniejsze powinien mieć przerabianą instalację
Jarzabek666 napisał:lisiorrr333 napisał:Pomijam już fakt, że każdy sprzedawany na polskim rynku Opel Corsa z 2016 roku i późniejsze powinien mieć przerabianą instalację
Jasne, pierw się dowiedz co to za światła bo wiedzę masz mizerną.
W ogóle nie wiem po co zakładałeś temat bo teraz to jest tak pierw się pytasz a potem i tak swoje racje dajesz a broń boże jak ktoś napisze przeciwnie niż ty myślisz.
Jarzabek666 napisał:A wtedy mi się pmyliło bo nie doczytałem że 2016r
Jarzabek666 napisał:Żaden producent z pełną homologacją nie ma systemu włączania sterowania po ładowaniu. To tylko lampy chińskie mają z podrobioną homologacją.
lisiorrr333 napisał:
Jarzabek666 napisał:
Żaden producent z pełną homologacją nie ma systemu włączania sterowania po ładowaniu. To tylko lampy chińskie mają z podrobioną homologacją.
Więc DRL Magneti Marelli i Philipsa możecie sobie wyrzucić do kosza, bo to chińszczyzna z podrobioną homologacją. Słuchajcie drodzy internauci i uczcie się
K3 napisał:BC109B napisał:Autor chce wiedzieć czy się do niego doczepi diagnosta w czasie przeglądu, jeśli światła do jazdy dziennej włączą się dopiero po uruchomieniu silnika?
Doczepi. Światła dzienne powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika.
Marian B napisał:można jeżdzić na światłach mijania o obniżonej mocy całą dobę bez zawracania sobie głowy
Marian B napisał:W przepisach niema nic na temat napięcia zasilającego żarówki. Jest tylko wymóg stosowania odpowiedniej żarówki do odpowiedniego klosza/reflektora
Marian B napisał:Jest cały szereg samochodów w których jest stosowane fabrycznie obniżenie napięcia dla "świateł dziennych", np. BMW, Mercedes i inne.