logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LM 317T - Dlaczego potencjometr 4,7kR się pali przy regulacji napięcia?

Variurx 22 Wrz 2018 17:52 1410 11
REKLAMA
  • #1 17454480
    Variurx
    Poziom 5  
    Ocena: 14
    Witam fachowców. Od pewnego czasu na warsztacie borykam się z małym problemem regulacji napięcia w zasilaczu na LM 317T. Po złożeniu zasilacza i podłączeniu go do sieci pali potencjometr(wstawiony zamiast rezystora z gwiazdką,ma wartość 4,7kR),kiedy skręce go na "zero". Czy schemat jest prawidłowy i dlaczego tak sie może dziać? Załączam niżej zdjęcie poglądowe:LM 317T - Dlaczego potencjometr 4,7kR się pali przy regulacji napięcia?
  • REKLAMA
  • #3 17454602
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1651
    Jesteś pewien, że LM to nie malowanka (podróbka)?
    Ja kupiłem kilkanaście sztuk przez sklep wysyłkowy, i niestety wszystkie były malowankami, a kosztowały jak oryginał.
  • #4 17454826
    Variurx
    Poziom 5  
    Tak jest poprawnie podłączony,kilkanaście sztuk już wybróbowałem w praktyce i żaden nie odmówił posłuszeństwa. Może schemat jest nieprawidłowy? Mogę dodać że zamiast tranzystorów mocy podanych na schemacie jako typowe,zastosowałem 6xBD250C.LM jest przykręcony na radiatorze razem z tranzystorami mocy. Jeśli wstawiam większy potencjometr 10 lub 20kR dzieje się to samo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17455320
    krzysztof723
    Poziom 30  
    Ocena: 313
    Variurx napisał:
    Tak jest poprawnie podłączony,kilkanaście sztuk już wybróbowałem w praktyce i żaden nie odmówił posłuszeństwa. Może schemat jest nieprawidłowy? Mogę dodać że zamiast tranzystorów mocy podanych na schemacie jako typowe,zastosowałem 6xBD250C.LM jest przykręcony na radiatorze razem z tranzystorami mocy. Jeśli wstawiam większy potencjometr 10 lub 20kR dzieje się to samo.

Mogą to być tranzystory BD250.
    Umieszczenie tych tranzystorów oraz LM317T na jednym radiatorze bez podkładek izolacyjnych nie powinno przeszkadzać w prawidłowym działaniu układu.
    Dlatego sprawdź, jak będzie działał sam LM317T bez tranzystorów mocy.
    Odkręć LM317T od radiatora, następnie przerwij połączenia w dwóch miejscach (zostaną odłączone tranzystory mocy i tranzystor BD912) tak, jak to zaznaczono na schemacie i ponów próbę z podłączeniem potencjometru 4,7k do nóżki 1 LM317 (według załączonego obrazka).
    Na wyjściu pownno być regulowane napięcie od 1,25V..., ale tylko wtedy, gdy LM317T jest nie uszkodzony i rezystor 200 Ohm oraz potencjometr 4,7k są prawidłowo podłączone.
    Napisz co z tego wyniknie.

• #6 17455696
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Variurx napisał:
    etr(wstawiony zamiast rezystora z gwiazdką,ma wartość 4,7kR),kiedy skręce go na "zero". C

Jeżeli "pali się" potencjometr skręcony do końca, to po prostu płynie przez niego wtedy zbyt duży prąd. Moim zdaniem jest to błąd przy robieniu zmiany, bo po prostu w szereg z potencjometrem powinien być szeregowy rezystor ograniczający. Schemat był zaprojektowany pod stały rezystor w tym miejscu, projektant nie przewidział tu wstawienia potencjometru, którego rezystancja w skrajnym położeniu na pewno nie jest zero, tylko trochę więcej, co już wystarczy do grzania i "palenia". Na zerowej rezystancji nie wydzieli się żadna moc.
    Oczywiście pozostaje jeszcze opcja potencjometru o większej mocy wytrzymującego co najmniej 100 mA zamiast malutkiego rezystora nastawnego.
    Moderowany przez trymer01:

Regulamin, pkt 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• Pomocny post
    #7 17455720
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 17455767
    Marian B
    Poziom 38  
    Potencjometr o "zerowej" wartości jest wstawiony zamiast rezystora 1,8k, i rezystor 1,8k w żaden sposób nie uczestniczy w dzielniku. Rezystor 200Ω może ograniczyć prąd do 60 mA, stąd proponowana wartość "wytrzymałości" potencjometru 100 mA.
    Zakładam, że Autor nie pomylił się w montażu, tylko spotkała go "niespodzianka" którą chce rozwiązać.
    Moderowany przez trymer01:

Regulamin, pkt 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    Kolega trwa w błędzie niczego nie rozumiejąc, co samo w sobie nie jest niczym złym gdyby nie to że wprowadza w błąd oczekującego pomocy autora tematu.
    A ja nie mam siły tu koledze tego tłumaczyć, ani takiego obowiązku.
    I prosiłem o niewypisywanie głupstw.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 17455770
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Być może dioda prostownicza nad LM317 jest pomyłkowo wstawiona, tzn. odwrotnie.
  • Pomocny post
    #10 17455815
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 17455909
    Marian B
    Poziom 38  
    No tak, chwila zaćmienia. Nie dopuściłem do siebie możliwości że Autor mógł popełnić jakiś błąd.
    Zmontowałem nawet na "szybkiego pajączka" układzik z takich samych elementów, potwierdzam, przy prawidłowym montażu niema możliwości palenia się czegokolwiek.
    Autosugestia może być zarówno zgubna jak i pożyteczna.
  • #12 17455970
    Variurx
    Poziom 5  
    Po podłączeniu układu na sucho na płytcce stykowej układ zachowuje się prawidłowo. Być może podłączyłem układ w nieprawidłowy sposób zamieniając Vin z Vout. Układ był testowany na baterii 9V. Na wyjściu układu było max 7,8V a min. 1,28 co potwierdza że jest sprawny. Podłączę jeszcze raz a prawidłowo i zapowiem co wynikło.

Dodano po 8 [godziny] 25 [minuty]:

Witam ponownie. Okazało się że faktycznie pomyliłem nóżki LM317T. Po ponownym podłączeniu napięcie wyjściowe reguluje się i nie ma żadnych problemów :D Dziękuje wszystkim za zaangażowanie tematem,myślę że teraz będę bardziej przyglądał się temu co robie. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z regulacją napięcia w zasilaczu opartym na LM 317T, gdzie potencjometr 4,7kΩ palił się przy ustawieniu na "zero". Po wymianie informacji, okazało się, że przyczyną problemu była pomyłka w podłączeniu nóżek LM317T. Użytkownik potwierdził, że po poprawnym podłączeniu układ działał prawidłowo, a napięcie wyjściowe regulowało się bez problemów. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące zastosowania tranzystorów BD250 oraz konieczności stosowania rezystora ograniczającego prąd w obwodzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA