logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciągłe uszkodzenia pomp c.o. i przegrzewanie pieca - co robić?

alvinek123 21 Lis 2018 01:07 9648 12
REKLAMA
  • #1 17574296
    alvinek123
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam.
    Problem polega na tym, że w tym roku jest to już 5 pompka dołożona do tego C.O. Piec jest na wszystko, na tym samym poziomie co grzejniki. Rury z PP, od pieca 50 mm a do każdego grzejnika 20 mm. Filtr sprawdzałem czysty, przeczyszczone całe centralne i nic. Po uszkodzeniu pompki komputer sterujący zostaje stopiony (leży na piecu).
    Gdzie szukać usterki?
  • REKLAMA
  • #2 17574317
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1687
    Jak stopiony? Daj jakieś zdjęcia, strasznie mnie to zaciekawiło, jak uszkadzają się te pompy? Jaki czynnik w instalacji? Czy są głowice termostatyczne na grzejnikach?
  • #3 17574405
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Po uszkodzeniu pompy woda przestaje krążyć i zaczyna się rozgrzewać kocioł do takich temp. że sterownik zaczyna się topić. Szukaj przyczyny w pompce. Może się zapowietrza i po dłuższej pracy na sucho się uszkadza. Musisz znaleźć przyczynę uszkodzenia pomp. Może jakieś zdjęcia instalacji by pomogły.
  • REKLAMA
  • #4 17574461
    ak44
    Poziom 27  
    Ocena: 205
    Uszkodzenie pompy najczęściej zdarza się gdy:
    - pompa pracuje ale nie ma przepływu lub jest bardzo mały.
    - jest zapowietrzona.
  • REKLAMA
  • #5 17574537
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1466
    Ciekawostka taka na początek. Gdy jest zimno chodzę czasem do kotłowni zrobić ogień w kotle. Kto ma w domu piecownię w której stoi piec ręka w górę.
    Mam w domu piec, ale w kuchni stoi. Żona z niego korzysta, ciasta piecze.

Żadnego pieca nie można zagotować z prostej przyczyny - nie mają one w swojej budowie wody obiegowej - kotły owszem :) Chyba że ktoś nazwie "kozę" w środku salonu "piecem C.O." to zwracam honor.

Piąta pompa od maja tego roku, to niezły wynik. Średnio co miesiąc masz nową.
    Co do stopionego sterownika, to pomyśl nad zmianą jego lokalizacji, przynajmniej do czasu rozwiązania problemu z pompą.

Uszkodzona pompa, to tak jak pisali poprzednicy jest skutkiem zatarcia.
    - Zatarcie jest skutkiem pracy na sucho.
    - Praca na sucho jest skutkiem zapowietrzenia.
    - Skąd powietrze w instalacji musisz sam sprawdzić.

- Wiesz jak odpowietrzyć pompę?
    - Czy pompa jest zamontowana tak, że pompuje we właściwym kierunku?

Pokaż fotografię tej pompy w Twojej instalacji. Prawdopodobnie zrobiłeś jakiś błąd przy montażu.
  • #6 17577323
    alvinek123
    Poziom 11  
    Jestem 200 km od miejsca awarii niestety. Narysowałem w pracy na szybko schemacik instalacji (za wygląd przepraszam, ale to było narysowane w 5 min).
    Mam pomysł, aby w zbiornik podłączyć zaraz za pompą (bo jest syfon) i mam pytanie. :) Czy na tych pionach pozakładać odpowietrzniki? Wystarczy na zasilaniu czy powrocie też?

• #7 17577350
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Tak powinieneś to zrobić:

Jaki to kocioł ?
    Sterownik steruje tylko pompą ?
    Jaki typ sterownika ?
  • #8 17577745
    alvinek123
    Poziom 11  
    Piec jest wszystko palny, sterownik steruje również dmuchawa. Teraz był kupiony zwykły sterownik z marketu.
    Czy na tych zaślepionych pionach nie potrzeba odpowietrznika?
  • #9 17578245
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Podaj typ sterownika, bo nie wiadomo czy sterownik steruje pompą i dmuchawą w tym samym czasie.
    Powinno być tak:
    Rozpalasz kocioł- włącza się dmuchawa, gdy temperatura na kotle osiągnie np. 30stopni C włącza się pompa obiegowa.
    Gdy temperatura na kotle dojdzie do nastawionej np. 80 stopni C wtedy sterownik wyłącza tylko dmuchawę, pompa musi pracować nadal.
    I tak dalej, nie możesz dopuścić do tego aby po osiągnięciu temperatury maksymalnej wyłączyła się pompa.

W Twoim przypadku nie wiadomo co się stało pierwsze, czy kocioł zaczął się gotować i spalił sterownik?
    Czy zepsuł się sterownik (zwarcie przekaźnika/triaka) sterującego dmuchawą, a w konsekwencji zagotowała się woda.

Sprawdź czy kocioł z otwartym kominem, z wyłączonym wentylatorem, i zamkniętymi wszystkimi drzwiczkami pozwoli na dopalenie wsadzonej podpalonej gazety.
    Kocioł musi być szczelny "dymowo" aby nie dostawał powietrza oprócz dmuchawy (w Twoim wypadku).

POPRAW podłączenie zbiornika wyrównawczego, bo kiedy się woda zagotuje para wodna musi się rozprężyć, idzie do góry do zbiornika wyrównawczego!
  • #10 17581308
    alvinek123
    Poziom 11  
    Sterownik jest sprawny, pompa się zatarła przy pracy na sucho.
    Mam dwa pytania:
    1. Odnośnie tych pionów, odpowietrzniki dać tylko za zasilaniu czy powrocie też?
    2. Czy mogę pociągnąć jeszcze jedną rurkę do zbiornika wyrównawczego tak jak na rysunku? (Bojler jest na tym samym poziomie co rura pozioma), bo założony przy nim odpowietrznik automatyczny nie daje rady.

• REKLAMA
  • #11 17581529
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Czy pompa pracuje w odpowiedniej pozycji?
    Silnik pompy musi pracować poziomo.

• #12 17587047
    alvinek123
    Poziom 11  
    Tak, pompa pracuje poprawnie. Przerobiłem rurę od zbiornika wyrównawczego jak narysował sp3ots. Na razie grzejniki grzeją ładnie, tylko ten bojler... Otóż ma on dziwne wyprowadzenia rur C.O. jak i wodne tylko z jednej strony. Moje pytanie jak to odpowietrzyć (słychać przelewającą się wodę), na zasilaniu bojlera założyłem odpowietrznik w najwyższym punkcie i nic.

• #13 17587425
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2611
    Jakiej mocy jest kocioł?
    Jak duży jest dom? Czy ocieplony?
    Ile jest grzejników w instalacji i jakiej są wielkości?
    Czy grzejniki wyposażone są w zawory termostatyczne?
    Czy w najwyższych punktach przy bojlerze są jakieś odpowietrzniki?

Najlepiej daj jakieś zdjęcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z częstym uszkadzaniem pomp c.o. oraz przegrzewaniem pieca, co prowadzi do stopienia sterownika. W instalacji zastosowano rury PP o średnicach 50 mm i 20 mm, a filtr jest czysty. Użytkownicy sugerują, że przyczyną uszkodzeń pomp może być zapowietrzenie instalacji, co prowadzi do pracy na sucho. Rekomendowane jest dodanie odpowietrzników na pionach oraz sprawdzenie kierunku przepływu wody przez pompę. Użytkownik planuje modyfikacje w instalacji, w tym podłączenie zbiornika wyrównawczego oraz dodatkowe odpowietrzniki. Wskazano również na konieczność poprawnego podłączenia sterownika, aby unikać przegrzewania kotła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA