Witam szanownych forumowiczów.
Chciałbym przedstawić i udostępnić wam takie urządzonko które jakiś czas temu zrobiłem, a które się sprawdziło.
Jest to prosty adapter dla układów RFM12b, które niejednokrotnie, szczególnie mniej doświadczonym programistom stworzyły nie małe trudności w okiełznaniu. Ja sam nie uważam się za jakiegoś speca z dziedziny programowania dlatego posłużyłem się bibliotekami i książką Pana Mirosława Kardasia, którego pragnę z tego miejsca serdecznie pozdrowić!
Adapter w swej funkcjonalności oferuje użytkownikowi prostą konfigurację za pomocą znanych i lubianych komend AT.
Na potrzeby tego układu stworzyłem swój własny zestaw takich komend, których konfiguracja na bieżąco jest zapisywana do pamięci EEPROM ATmega8.
Układ (interpreter komend czyli Atmega8) komunikuje się z nami przez UART z prędkością 19200 BAUD 8 1 n.
Poniżej przykładowy screenshoot z ustawień jednego z układów:
Tak wygląda cały schemat:
Nie ma w zasadzie potrzeby go komentowania ponieważ jest prosty i przejrzysty.
W załączniku zawieram projekt układu w programie EAGLE oraz plik hex do zaprogramowania ATmegi8.
Jeśli ktoś chciałby kod C projektu w eclipse proszę o wiadomość prywatną. Od razu mówię że panuje tam delikatnie mówiąc chaos
EDIT:
W załączniku dodałem kod mojego autorstwa.
Brakujące biblioteki do obsługi UART i RFM12b znaleźć można w książce Pana Mirka
Fajne? Ranking DIY