logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

25W Class A Single Ended

psksp 01 Wrz 2005 15:03 10123 34
  • Zaprojektowałem go juz dawno, zrobienie troche czasu zajelo, ale jest.
    Srebrne sciezki i luty. MKP tam gdzie trzeba :-). W zasilaczu filtr z baterii kondensatorow o pojemnosci 216 000 uF. Pobiera z sieci 450W bez przerwy. Brzmi rewelacyjnie.
    25W Class A Single Ended

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    psksp
    Poziom 12  
    psksp napisał 34 postów o ocenie 2, pomógł 3 razy. Jest z nami od 2004 roku.
  • #2 1783618
    zilw
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Napisz torche wiecej szczegołow konstrukcyjnych i daj foty wnetrza. Troche duzo mocy z siecie bierze jak na 25 W .
  • #4 1783671
    xml2000
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    chech co tu dużo mówić audiofilizm w 100 % czemu on takdużo ciągnie prądu foty wnętrza by się przydały oraz cennik wygląda ładnie
  • #5 1783678
    MotoMan
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    nawet jak na klase A to duzo ciagnie. daj wicej zdjec i lepsyz opis.
  • #6 1783761
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    ja bym sobie też poglądał chętnie wszytskie szczegóły wzmaka. Wygląda świetnie. A jeszcze jedno , jakie ty masz chłopie rachunki za prąd. 450w nonstop ?? :D
  • #7 1783822
    paw789
    Poziom 18  
    Ocena: 68
    dolączam się do wypowidzi poprzedników, umieść zdjęcia wnętrza i schemat tego wzmacniacz, ile kosztowalo zlożenie?
  • #8 1784309
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam fajna rzecz na zimowe wieczory posłuchać można i się ogrzeć.Dołączam się do przedmuwców podaj fotki wnętrza.
  • #9 1785113
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Hehe.. dobre... Niby smierdzi audiofilizmem a tu niebieskie warczace, szumiace, swiszczace wiatraki.. Toz to doslych zakłoca i oczy kole niebieka poswiata... Zawsze myslalem ze dobrze nagrzane tranzystory brzmia lepiej a tu wiatraki..... Ktos chcial przyszpanopwac a wyszlo na to ze przeszpanowal.. Dla mnie kicha... albo sie bawimy w audiofilizm (ja sie nie bawie) i dajemy to co najlepsze albo nie szlejemy i dajemy male radiatory ktore trzeba chlodzic... co mija sie z zamierzonym w tym przypadku celem.
  • #10 1785272
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Proszę podać szczegóły. Schemat, założenia teoretyczne, ewentualne wzory, przebiegi We-Wy np z oscyloskopu. Można podać materiały źródłowe itp, skoro nie masz nic w kwestii przedstawienia procesu produkcyjnego tego urządzenia.

Jest to Single Ended i te 450 Wat wcale to nie jest dużo - Push Pull wziąłby może ciut mniej. Moc dawana/pobierana to około 5-6% trzeba dać trochę więcej 3 wentylatory też biora trochę mocy...

idea przy klasie A to 10% sprawnosci

Póki autor tematu się nie odezwie proszę nie odpowiadać pod tym postem
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 1785552
    psksp
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    chaka napisał:
    Hehe.. dobre... Niby smierdzi audiofilizmem a tu niebieskie warczace, szumiace, swiszczace wiatraki.. Toz to doslych zakłoca i oczy kole niebieka poswiata... Zawsze myslalem ze dobrze nagrzane tranzystory brzmia lepiej a tu wiatraki..... Ktos chcial przyszpanopwac a wyszlo na to ze przeszpanowal.. Dla mnie kicha... albo się bawimy w audiofilizm (ja się nie bawie) i dajemy to co najlepsze albo nie szlejemy i dajemy male radiatory ktore trzeba chlodzic... co mija się z zamierzonym w tym przypadku celem.

Wiatraki pracuja na bardzo niewielkich obrotach, w zwiazku z czym z odleglosci ok. 1,5 m nic nie slychac. Niebieski kolor nic nie szpeci a jedynie ladnie wyglada. Radiatory, nawet z zastosowanymi wentylatorami osiagaja temperature 75°C, bez wentylatorow po 15 min grzania osiagnely 95°C. Moglem dolozyc radiatory, ale chcialem alby cale, i tak dosc sporych rozmiarow, urzadzenie bylo nie za duze.
    Jesli chodzi o wiecej materialow i zdjecia, to jestem w trakcie przygotowywania. Troche cierpliwosci i je udostepnie, po prostu chce wszystko umiescic na raz, zeby nie bylo niedomowien
  • #12 1785834
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    Ale niezapominaj ze wentylator to silnik, a silnik wprowadza Ci zakłócenia raz ze do zasilania (chyba ze ma galwaniczną separacje i osobne totalnie zasilanie) dwa ze po prostu sieje naokoło zakłóceniami elektromagnetycznymi.
    Wiem ze to nic, ale jak sie robi sciezki ze srebra a zapomina o takich duperelach to hm...
  • #13 1786397
    Dj Gacek
    Poziom 15  
    Coś mi sie wydaje, że ten wzmacniacz jest tylko dla szpanu! Jakie masz do tego kolumny bo jeśli jakąś kiche to PO CO TY TO ROBIŁEŚ!!!! Acha napisałeś ze 1,5 metra od wiatraczków nic nie słychać <- nie mam pytań szpanujesz cyna srebrna a dałeś wiatraczki które powoduja zakłucenia i szumia........
  • #14 1786410
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Proponuję nie krytykować zbyt wcześnie.Jak wyraźnie autor napisał bez wiatraków radiator osiąga prawie 100 oC.Cyna niema tutaj nic wspólnego z wiatrakami.

Czekamy na cały projekt wraz ze zdjęciami środeczka..
  • #15 1786804
    uwe300
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Witaj!
    Również jestem posiadaczem wzmacniacza Single Ended w klasie A lecz ja mam kopię konstrukcji PASS ALEPH 3, jestem pod wrazeniem poboru twojego wzmacniacza z sieci moj ciagnie 2.26A z kazdej gałęzi 25V czyli okolo 226W oddajac 30W ->8R i 60W ->4R;2R. W moim przypadku koszt radiatorów równiez zmusil do stosowania witraków na niskich obrotach.
    Pozdrawiam i witam w klubie A klasowców :D
  • #16 1786849
    psksp
    Poziom 12  
    Dj Gacek napisał:
    Coś mi się wydaje, że ten wzmacniacz jest tylko dla szpanu! Jakie masz do tego kolumny bo jeśli jakąś kiche to PO CO TY TO ROBIŁEŚ!!!! Acha napisałeś ze 1,5 metra od wiatraczków nic nie słychać <- nie mam pytań szpanujesz cyna srebrna a dałeś wiatraczki które powoduja zakł|ó|cenia i szumia........

Wzmacniaczy na ktore do zbudowania wydaje sie ponad 1000 zl nie robi sie dla szpanu. Odnosnie kolumn, posiadam kolumny B&W DM 603 S3. Nie szpanuje!!!! srebrną cyną, tylko informuje w jaki sposob jest wykonany ten wzmacniacz w koncu to dzial DIY. Jesli chodzi o 1,5 metra, ja u siebie w domu od glosnikow i wzmacniacza mam siedzonko w odleglosci 6m, nie slysze zadnych szumow. A w koncu robilem ten wzmacniacz dla siebie!!!!! Wiatraki maja calkowicie oddzielny trafo, wiec zakłócenia od zasilania sa w mozliwie maksymalny sposob wyeliminowane. I jeszcze jedno, nie wstawialem tego tematu po to aby ktos krytykowal za taki czy inny pomysl, wedlug mnie liczy sie idea i checi. A jesli ktos nie rozumie ideii DIY........
  • #17 1787138
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam

Hehehe widze że autor nie ma ochoty bodać stronki :)
    więc zapraszam wszystkich tu http://www.psksp.com/projekty.htm to powinno wystarczyć :)

Pozdrawiam :)
  • #18 1787182
    psksp
    Poziom 12  
    DJpopak;) napisał:
    Witam

Hehehe widze że autor nie ma ochoty bodać stronki :)
    więc zapraszam wszystkich tu http://www.psksp.com/projekty.htm to powinno wystarczyć :)

Pozdrawiam :)

HeHe a jak dorwales adres tej stronki? Myslalem, ze jeszcze nikt o niej nie wie :-). Chcialem podac adres jak ją dokoncze, czyli wrzuce wlasnie wyniki testow, troche charakterystyk i takie tam :-) No i wrazenia z odsluchu na nowych glosniczkach. A jaka jest roznica? ..... hoho....
  • #19 1787361
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    psksp napisał:
    Dj Gacek napisał:
    Coś mi się wydaje, że ten wzmacniacz jest tylko dla szpanu! Jakie masz do tego kolumny bo jeśli jakąś kiche to PO CO TY TO ROBIŁEŚ!!!! Acha napisałeś ze 1,5 metra od wiatraczków nic nie słychać <- nie mam pytań szpanujesz cyna srebrna a dałeś wiatraczki które powoduja zakł|ó|cenia i szumia........

Wzmacniaczy na ktore do zbudowania wydaje się ponad 1000 zl nie robi się dla szpanu. Odnosnie kolumn, posiadam kolumny B&W DM 603 S3. Nie szpanuje!!!! srebrną cyną, tylko informuje w jaki sposob jest wykonany ten wzmacniacz w koncu to dzial DIY. Jesli chodzi o 1,5 metra, ja u siebie w domu od glosnikow i wzmacniacza mam siedzonko w odleglosci 6m, nie slysze zadnych szumow. A w koncu robilem ten wzmacniacz dla siebie!!!!! Wiatraki maja calkowicie oddzielny trafo, wiec zakłócenia od zasilania sa w mozliwie maksymalny sposob wyeliminowane. I jeszcze jedno, nie wstawialem tego tematu po to aby ktos krytykowal za taki czy inny pomysl, wedlug mnie liczy się idea i checi. A jesli ktos nie rozumie ideii DIY........

No, i nie wydaje sie 1000zł na wzmacniacz zeby popsuc jego parametry siejącym zakłócenia wentylatorem... Ale to tylko moje zdanie.
  • #20 1787367
    Tremolo
    Poziom 43  
    "Ananasy z lepszej klasy...
    Chyba wszyscy interesujący się techniką audio słyszeli o klasach wzmacniacza A, B, C. Ostatnio coraz więcej się mówi i pisze o innych klasach wzmacniaczy: D, E, F, G, H i najnowszej - T. Są to klasy których konstrukcje nie zawsze dają wysokiej jakości dźwięk, ale ciągle trwają prace nad ich udoskonaleniem.
    Klasa A."

To fragment strony www.audioton.republika.pl - czy masz jego zgodę na publikację?

Lepiej to skasuj albo co najmniej napisz źródło - strona niestety wyszła Ci na jaw.

Co do samego projektu to po części jest to sztuka dla sztuki. Jak widać kolega używa komputera jako źródła dźwieku, pełnego urządzeń robiących szum - mechaniczny i elektryczny - wiatraki, zasilacze, stabilizatory, transformatory, dyski, szumiace CD-romy, skrzeczące FDD.

Moim zdaniem audiofilizm to przesada. Niektórzy audiofile wyłaczają w domu wszystko wpinając tylko źródło dźwięku, wzmacniacz i kolumny. Reszta urzadzeń to tak zwane zakłucacze. Jesli uważacie że odcięcie się od domowej instalacji to dużo, to nic z tego,audiofile słuchaja w nocy, kiedy prąd w kontakcie jest najbardziej audiofilski mimo iż mają 100000 uF/ na strone w zasilaczu i kondycjonery sieciowe i wzmacniacze triodowe za kilka kółek.

Wiec poczynania autora są ciekawostką i nie są przegięciem wcale. Zawsze można zmienić sposób chłodzenia na cieczowy olejowy itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 1787471
    MotoMan
    Poziom 14  
    Skoro chciałeś zrobic wzmacniacz nie dużej mocy i klasy A to nie lepiej było by zrobic lampowca?? Efekt powinien byc jeszcze lebszy.
  • #22 1787480
    uwe300
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Witam
    To co opisał Tremolo to nie AUDIOFILIZM tylko debilizm :) Uważam i nie ma nic złego w posiadaniu dobrego wzmacniacza... Czekam na opis konstrukcji :)
    Pozdrawiam
    Tomasz
  • #23 1787482
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    No czy są czy nie są przegieciem dowiemy sie jak autor uchyli rabka tajemnicy i przedstawi na co te 1000zł wydał w tym wzmacniaczu.
    Pozatym - w kazdym z nas czai sie odrobina audiofila, np. u mnie teraz na biurku stoi kondensator BHC Aerovox, 33000uF i czeka az zabiore sie za wzmacniacz :)
    pzdr
  • #24 2134080
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Ja właśnie zbudowałem wzmacniacz klasy A Single Ended i również jak wielu jestem zadowolony z jego brzmienia. Mam pytanie, jak określić maksymalną moc jaką moge wyciagnąć z takiego wzmacniacza i na ile ona zależy od napięcia zasilania i pradu spoczynkowego. Troche nie dziwi też cena ww. wzmacniacza, ja na mojego docelowo nie wydam wiecej niz 300-400zł :)
  • #25 2134321
    Marcin_126
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Tremolo napisał:

Co do samego projektu to po części jest to sztuka dla sztuki. Jak widać kolega używa komputera jako źródła dźwieku, pełnego urządzeń robiących szum - mechaniczny i elektryczny - wiatraki, zasilacze, stabilizatory, transformatory, dyski, szumiace CD-romy, skrzeczące FDD.

Co do kompa to ciekawe czy żeczywiście nasz autor używa go do słuchania muzy na tym wzmaku i tych B&W.

Chociaż możliwe że komp naszego autora ma chłodzenie wodne, najlepszą (zewnętrzną) kartę dźwiękową a odtwarzane utwory są puszczane zplików wav zgranych z płytek CD lub DVD-A :)
  • #26 2134695
    psksp
    Poziom 12  
    Marcin_126 napisał:

Co do komputera to ciekawe czy żeczywiście nasz autor używa go do słuchania muzy na tym wzmaku i tych B&W.

Chociaż możliwe że komputer naszego autora ma chłodzenie wodne, najlepszą (zewnętrzną) kartę dźwiękową a odtwarzane utwory są puszczane zplików wav zgranych z płytek CD lub DVD-A :)

hihi :) fakt na jednym ze zdjec widac komputerek, ale nie znaczy to chyba, ze odtwarzam z niego muzyke. Jako odtwarzacz sluzy mi juz dosc wiekowy przenosny odtwarzacz CD Panasonic. Roznica w dzwieku miedzy nim a komputerem jest taka jakby porownac standard audio z mp3 128 kbps. Ale mysle nad kupnem czegos porzadniejszego :-)
  • #27 2135261
    Tremolo
    Poziom 43  
    Co do mocy wzmacniacza: Normalnie możesz moc wyliczyć dajesz standardową kolumnę o mocy większej niż wzmacniacz (na ucho będzie to słychać, do tego podlączasz oscyloskop na którym badasz zniekształcenia no i watomierz wyhyłowy. Pomiar robisz dla konkretnych wartości czestotliwości watomierze są na 50 Hz takie standartowe.

W sumie na oscyloskopie tez pomierzysz moc, jesli zrobisz odpowiednią przystawkę na oscyloskop albo będziesz miał mierniki RMS.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 2135912
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Do mocy:
    No tak, ale to trzeba mieć sprzęt. Nie istnieja jakieś wzory na wyliczenie orientacyjnej mocy ? Albo jak mając wzorcowy wzmacniacz o danej mocy obliczyć jak zmieni sie ona przy zmianie napiecia, prądu itp.
    Pozdrawiam.
  • #29 2136578
    Tremolo
    Poziom 43  
    No można 7-10% a może 5% mocy trafa to max mocy/kanał z takiego wzmacniacza. Przy dużej ilości kondensatorów, odpowiednim chłodzeniu. I dobranej impedancji obciążenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 2138349
    psksp
    Poziom 12  
    dawid-ptaszyk napisał:
    ...Troche nie dziwi też cena ww. wzmacniacza, ja na mojego docelowo nie wydam wiecej niz 300-400zł :)

Pewnie, ze mozna zbudowac wzmacniacz za 300 - 400 zl, to zalezy jedynie od tego jakich elementow uzyles. Pewnie, ze mozna kupic kondensatory do zasilacza za 100 zl, ale czemu nie dac za nie 250? I tak moglibysmy sie targowac bardzo bardzo dlugo. A i tak nie dojdziemy do porozumienia. Kazdy przeciez slyszy inaczej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu wzmacniacza klasy A Single Ended o mocy 25W, wykonanego z użyciem srebrnych ścieżek i lutów oraz kondensatorów MKP w torze sygnałowym. Zasilacz wyposażono w baterię kondensatorów o łącznej pojemności 216 000 µF, co skutkuje stałym poborem mocy około 450W z sieci. Użytkownicy zwracają uwagę na wysoki pobór energii, typowy dla wzmacniaczy klasy A, oraz na zastosowanie wentylatorów chłodzących radiatory osiągające temperatury do 95°C bez chłodzenia. Wentylatory pracują na niskich obrotach i mają oddzielne zasilanie, co ma minimalizować zakłócenia elektromagnetyczne. Wzmacniacz jest przeznaczony do użytku z kolumnami B&W DM 603 S3. Autor podkreśla, że projekt jest realizacją DIY i nie ma na celu szpanu, a także planuje udostępnić szczegółowe materiały, schematy i zdjęcia wnętrza. W dyskusji pojawiły się także pytania o metody pomiaru mocy wyjściowej, wpływ napięcia zasilania i prądu spoczynkowego na moc oraz kwestie jakości lutowania i materiałów ścieżek (miedź pokryta cyną ze srebrem vs. srebrne ścieżki). Poruszono również temat efektywności wzmacniaczy klasy A (około 5-10%) oraz porównania z innymi konstrukcjami, np. lampowymi czy wzmacniaczem PASS ALEPH 3. Wątpliwości budziły potencjalne zakłócenia od wentylatorów, jednak autor zapewnia o ich minimalnym wpływie. Dyskusja obejmuje także zagadnienia audiofilizmu i praktycznego podejścia do budowy wzmacniaczy DIY.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA