Emuluje zarówno stację dysków jak i magnetofon.
Jeśli ma ktoś jakieś gry i może mi podesłać jakiś przykład dyskietki lub pliku taśmowego będę wdzięczny.
Mogę się zrewanżowac grami na C64 (pliki PRG) i Spectrum48k (MP3)
Ostatniego wieczoru miałem trochę zabawy z tym ustrojstwem, w końcu zmusiłem je do pracy.
Dowcip polega na tym, źe instrukcja nie zaleca jednoczesnego podłączania do Atari i przez USB do PCta, a wszelkie ustawienia się resetują po włączeniu/wyłączeniu Atarynki. Nie chciałem kombinować również z zasilaniem z PowerBank bo jakoś na wszystkich YT filmikach toto chodzi zasilane jedynie z Atarynki. Teoretycznie działało - trzeba było uruchomić Atari trzymając START + OPTION, potem na urządzeniu podmapować plik pod dysk, nacisnąć RESET trzymając OPTION - program z dysku bedzie się ładować.
Kluczem do wszystkiego okazał się plik - a raczej jego brak - sdrive.atr. Jest dostępny na stronie:
https://atariwiki.org/wiki/Wiki.jsp?page=SDrive-MAX i trzeba go wgrać na kartę SD.
Po włączeniu 8 bitówki (bez trzymania OPTION) ładuje nam się coś w rodzaju systemu operacyjnego, za pomocą którego można zmapować plik pod dysk z poziomu Atarynki i jak wyżej przycisnąć RESET i OPTION.
Jeszcze nie doszedłem jak emulować ładowanie programów z taśmy, wiem że potrzebny jest plik z rozszerzeniem CAS, ale na razie nic nie wchodzi.
Będę próbował dalej.
Użytkownik poszukuje alternatywy dla EIC2SD, czytnika kart SD do gier na Atari 65XE. W odpowiedziach zasugerowano urządzenie SIO2SD jako możliwe rozwiązanie. Istnieje również możliwość samodzielnego zbudowania urządzenia, ponieważ dostępne są dane do jego wykonania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z emulacją stacji dysków i magnetofonów, a także wskazują na potrzebę pliku sdrive.atr, który należy wgrać na kartę SD, aby poprawnie skonfigurować system operacyjny urządzenia. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.