logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atari 65XE - Alternatywa dla EIC2SD, czytnik kart SD do gier

sanfran 22 Gru 2018 11:17 1374 7
REKLAMA
  • #1 17643540
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3007
    Udało mi się wyrwać 8bitowego Atari! Na chodzie!
    Czy ktokolwiek zna jakieś rozwiązanie podobne do EIC2SD na C64?
    Pograłby się jeszcze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17643573
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17643747
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1661
    Np.: SIO2SD.
  • REKLAMA
  • #5 17643810
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1661
    Urządzenie można zbudować samemu, bo dostępne są kompletne dane do jego wykonania.
    Można także kupić.
  • REKLAMA
  • #7 17672150
    sanfran
    Przyszło coś takiego:
    Atari 65XE - Alternatywa dla EIC2SD, czytnik kart SD do gier

Emuluje zarówno stację dysków jak i magnetofon.
    Jeśli ma ktoś jakieś gry i może mi podesłać jakiś przykład dyskietki lub pliku taśmowego będę wdzięczny.
    Mogę się zrewanżowac grami na C64 (pliki PRG) i Spectrum48k (MP3)
  • #8 17674638
    sanfran
    Ostatniego wieczoru miałem trochę zabawy z tym ustrojstwem, w końcu zmusiłem je do pracy.
    Dowcip polega na tym, źe instrukcja nie zaleca jednoczesnego podłączania do Atari i przez USB do PCta, a wszelkie ustawienia się resetują po włączeniu/wyłączeniu Atarynki. Nie chciałem kombinować również z zasilaniem z PowerBank bo jakoś na wszystkich YT filmikach toto chodzi zasilane jedynie z Atarynki. Teoretycznie działało - trzeba było uruchomić Atari trzymając START + OPTION, potem na urządzeniu podmapować plik pod dysk, nacisnąć RESET trzymając OPTION - program z dysku bedzie się ładować.
    Kluczem do wszystkiego okazał się plik - a raczej jego brak - sdrive.atr. Jest dostępny na stronie:
    https://atariwiki.org/wiki/Wiki.jsp?page=SDrive-MAX i trzeba go wgrać na kartę SD.
    Po włączeniu 8 bitówki (bez trzymania OPTION) ładuje nam się coś w rodzaju systemu operacyjnego, za pomocą którego można zmapować plik pod dysk z poziomu Atarynki i jak wyżej przycisnąć RESET i OPTION.
    Jeszcze nie doszedłem jak emulować ładowanie programów z taśmy, wiem że potrzebny jest plik z rozszerzeniem CAS, ale na razie nic nie wchodzi.
    Będę próbował dalej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje alternatywy dla EIC2SD, czytnika kart SD do gier na Atari 65XE. W odpowiedziach zasugerowano urządzenie SIO2SD jako możliwe rozwiązanie. Istnieje również możliwość samodzielnego zbudowania urządzenia, ponieważ dostępne są dane do jego wykonania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z emulacją stacji dysków i magnetofonów, a także wskazują na potrzebę pliku sdrive.atr, który należy wgrać na kartę SD, aby poprawnie skonfigurować system operacyjny urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA