logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zepsuł mi się transformator Michael Riedel REIA 40 w stoliku medycznym.

TomekMazur 07 Maj 2019 19:49 825 14
  • #1 17948900
    TomekMazur
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Witam,

Zepsuł mi się stolik medyczny. Rozebrałem go i okazało się, że transformator nie daje napięcia (Model: Michael Riedel REIA 40.
    Szukałem na eBay.de takiego samego, ale ie mogę znaleźć. Są podobne o innych parametrach. Potrzebuję kupić jakiś zamiennik ale zupełnie nie wiem jaki.

Do stolika jest podłączany sprzęt medyczny - lampa szczelinowa (jest tam jedna żarówka 6V)

Proszę o pomoc.

Zepsuł mi się transformator Michael Riedel REIA 40 w stoliku medycznym.
  • Pomocny post
    #2 17948925
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1153
    Umiesz miernikiem stwierdzić co się uszkodziło w tym transformatorze, uzwojenie pierwotne, czy wtórne. Może zapomniałeś podłączyć zasilania przy sprawdzaniu napięcia.
  • Pomocny post
    #3 17949017
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    Chyba jednak należy podjąć większy trud ustalania przyczyny owego niedziałania.
    TomekMazur napisał:
    Rozebrałem go i okazało się, że transformator nie daje napięcia

Zatem pytanie czy jest zasilany? Druga sprawa na wyjściu ma występować napięcie miedzy 7,5 i 15 V. A więc pytanie co umożliwia tą regulację i czy funkcjonuje. Takie napięcie trochę nie pasuje do żarówki 6 V. Konieczne użycie przyrządów pomiarowych.
    Ja obstawiam komplikacje z regulatorem.
  • #4 17949025
    TomekMazur
    Poziom 8  
    Napięcie jest, dochodzi do zasilacza . Zmierzyłem na stykach wejściowych (brązowy i niebieski kabel 230V - dochodzi od włącznika), na wyjściu nie ma nic (białe kable - jedyne, które idą dalej).

Nie wiem jak sprawdzić co się zepsuło w transformatorze, ale mogę jutro spróbować sprawdzić jeśli podpowiesz jak :)

Dodano po 1 [minuty]:

mczapski napisał:
    Chyba jednak należy podjąć większy trud ustalania przyczyny owego niedziałania.
    TomekMazur napisał:
    Rozebrałem go i okazało się, że transformator nie daje napięcia

Zatem pytanie czy jest zasilany? Druga sprawa na wyjściu ma występować napięcie miedzy 7,5 i 15 V. A więc pytanie co umożliwia tą regulację i czy funkcjonuje. Takie napięcie trochę nie pasuje do żarówki 6 V. Konieczne użycie przyrządów pomiarowych.
    Ja obstawiam komplikacje z regulatorem.

Są potencjometry (takie zwojowe - wygląda jak cewka) przy wtyczkach, do których podłączane są urządzenia.

Edit: podjadę zaraz do pracy i sprawdzę napięcie żarówki czy na pewno 6V i zrobię zdjęcie potencjomertów.

Dodano po 16 [minuty]:

Zepsuł mi się transformator Michael Riedel REIA 40 w stoliku medycznym. Zepsuł mi się transformator Michael Riedel REIA 40 w stoliku medycznym. Zepsuł mi się transformator Michael Riedel REIA 40 w stoliku medycznym. Zepsuł mi się transformator Michael Riedel REIA 40 w stoliku medycznym.

Żarówka 6V, gniazda dla innych urządzeń także 6V.
  • Pomocny post
    #5 17949590
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Sprawdź miernikiem rezystancje uzwojeń.
    Czasem wewnątrz transformatora jest bezpiecznik termiczny, tutaj:
    https://www.riedel-trafobau.de/qfcp_data/files/single-phase_transformers.pdf
    nie dopatrzyłem się wzmianki o jakimś zabezp. termicznym...

Strzelam, że na wyjściu są dwa uzwojenia wtórne: 7,5V/2,7A + 7,5V/2,7A - połączone równolegle (nie widać konfiguracji wyprowadzeń/połączeń, sprawdź).

Jakby wyszła, że jest przerwa na uzw. pierwotnym i nie dasz rady rozpruć trafka to dobierz coś >40VA najlepiej ze zgodnymi wymiarami co by pasował np.:
    http://www.indel.pl/e_ts_40_50.htm
    https://www.tme.eu/pl/katalog/transformatory-z-mocowaniem_100531/
    itp.
  • Pomocny post
    #6 17949592
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5162
    Na spalony ten transformator nie wygląda i posiadający wewnętrzny bezpiecznik polimerowy także nie. Jest nieco ,,przewoltowany", ze względu na spadek napięcia na tych potencjometrach drutowych. Jakim przyrządem Kolega sprawdzał obecność napięcia na zaciskach wejściowych tego transformatora ? Natomiast zamienników krajowych jest cała masa, nawet można użyć toroidalnego.
    mczapski napisał:
    7,5 i 15 V. A więc pytanie co umożliwia tą regulację i czy funkcjonuje.
    Kolego Szanowny, bez herezji technicznych prosimy :cry: . Nie ma żadnej regulacji, tylko podwójne uzwojenie wtórne, w tym przypadku połączone równolegle. Przy połączeniu szeregowym, było by 15 woltów dla 12 woltowych żarówek. Regulacje jasności lamp zapewniają na wyjściu potencjometry drutowe.
  • #7 17949897
    TomekMazur
    Poziom 8  
    Napięcie na wejściu mierzyłem multimetrem.

Teraz wyjąłem transformator i sprawdzałem czy jest przejście na uzwojeniach. Nie wiem czy dobrze to robię ale pokazuje ze wszystkie są ok. Ustawiłem na multimetrze to co na zdjęciu Zepsuł mi się transformator Michael Riedel REIA 40 w stoliku medycznym.

I sprawdzałem przejście między stykami 4-3 , 2-1 i 220-0, oczywiscie wcześniej wyjmując zworki. No i piszczy ze jest Ok.

Zepsuł mi się transformator Michael Riedel REIA 40 w stoliku medycznym.

Zaraz jeszcze raz to podłączyłem tak jak było. Próbuje mierzyć napięcie na stykach 3-4 i nic nie pokazuje.

Dodano po 12 [minuty]:

Edit: transformator działa :) podłączyłem żarówkę i swieci (tak się właśnie zastanawiałem czy nie musi być podłączony jakiś odbiornik, żeby transformator dał prąd)

No cóż trochę się narobiłem bez sensu a skazuje się, ze wtyczka DIN od urządzenia ma złe podłączenia pinów. Jak teraz sprawdzić gdzie jest prąd w gnieździe (żarówką?) czy multimetrem tez się da?
  • Pomocny post
    #8 17950049
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3001
    Dlaczego powstały problemy ? Na transformatorze masz tabliczkę z wskazaniem łączenia wtórnych uzwojen dla napięcia 7.5 i 15V.
  • #9 17950242
    TomekMazur
    Poziom 8  
    aksakal napisał:
    Dlaczego powstały problemy ? Na transformatorze masz tabliczkę z wskazaniem łączenia wtórnych uzwojen dla napięcia 7.5 i 15V.

Mierzyłem wszystkie kombinacje i nic nie pokazuje na multimetrze. Przewody w oryginale podłączone są na 3-4, chociaż na tabliczce jest napisane, że powinno być 1-4. W każdym razie multimetr nie pokazuje napięcia a żarówka świeci jak podłącze bezpośrednio do np. do 3-4
  • Pomocny post
    #10 17950304
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5162
    TomekMazur napisał:
    W każdym razie multimetr nie pokazuje napięcia
    Jaki wniosek ? Albo Kolega nie potrafi zmierzyć, albo multimetr uszkodzony. Czyli Osram :D Rulezz. :idea: świeci.
  • Pomocny post
    #11 17950315
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1153
    Odłącz trafo od źródła prądu, multimetr ustaw na najmniejszy zakres Ω. Nie na zakres z pomiarem półprzewodników i sygnałem zamknięcia obwodu. Nie znam twojego miernika [nie mam instrukcji obsługi].
    W związku z tym, pomierz wszystkie uzwojenia. Jedno pierwotne drugie dwa wtórne i podaj wynik.
  • Pomocny post
    #12 17950366
    aksakal
    Usuń zworki z pinow 1-3-2-4 i zmierz napięcie AC na pinach 1-2 i 3-4.
  • #13 17951598
    TomekMazur
    Poziom 8  
    Zmierzyłem napięcie na 3-4 tak jak poprzednio i jest napięcie 8,75V ale prądu zmiennego :)

Myślałem, ze ma być na wyjściu prąd stały jak na zwykłym zasilaczu
  • Pomocny post
    #14 17951792
    aksakal
    Kolego ! Na wyprowadzeniach ( pinach ) transformatora nie może być stałego napięcia.
  • #15 17952207
    TomekMazur
    Poziom 8  
    aksakal napisał:
    Kolego ! Na wyprowadzeniach ( pinach ) transformatora nie może być stałego napięcia.
    Ok. W każdym razie w tym przypadku wszędzie mierzony prąd jest zmienny (taki jest tez zasila oświetlacz biomikroskopu). Spodziewałem się, ze oświetlacz jest zasilany prądem stałym.

Okazało się, ze transformator działa, tylko jest problem z konektorem łączącym oświetlacz z podstawa biomikroskopu. Oczywiście napięcie na transformatorze jest, tylko ze prądu zmiennego i źle mierzyłem.
    Temat zamknięty :)
    Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z transformatorem Michael Riedel REIA 40 w stoliku medycznym, który nie dawał napięcia. Po rozebraniu urządzenia i pomiarach okazało się, że napięcie dochodzi do zasilacza, ale nie ma go na wyjściu. Użytkownik sprawdził uzwojenia transformatora i stwierdził, że są w porządku. Po dalszych pomiarach i podłączeniu żarówki 6V, transformator zaczął działać, co wskazuje na problem z konektorem łączącym oświetlacz z podstawą biomikroskopu. Ustalono, że transformator działa na prąd zmienny, co było zgodne z jego specyfikacją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA