logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór oscyloskopu USB do 500 zł - Hantek 6022 dla hobbysty?

Neoxis 15 Maj 2019 14:04 2388 26
REKLAMA
  • #1 17962057
    Neoxis
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,

Zdaję sobie sprawę, że pojawiło się sporo tematów tego typu. Ale ile tematów, tyle opinii (dozbieraj kup cyfrowy, kup analogowy, kup przystawkę). Sam nie bardzo miałem styczności z oscyloskopem (jedynie tyle co na studiach, ale to i tak niewiele). Głównie szukam urządzenia do nauki, które pomogłoby mi "podejrzeć" co wyprowadza mikrokontroler, jak się zachowuje i podgląd przebiegu z czujników analogowych. Poza tym myślę, że podgląd np. przebiegów prostokątnych wygenerowanych z uC przydałyby mi się do pisania pracy inżynierskiej. Elektroniką interesuję się głównie hobbystycznie, dlatego nie chciałbym wydawać za dużo na oscyloskop (okolice 400-500zl). Analogowy raczej odpada, mam mało miejsca w mieszkaniu. Proszę o opinię np. tego urządzenia: https://allegro.pl/oferta/oscyloskop-cyfrowy-usb-hantek-6022-analizator-7489114263 . Czy będzie wystarczające do "zabawy" z mikrokontrolerami? Czy może polecicie coś bardziej odpowiedniego?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17962109
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 725
    Sporo funkcji jak za te pieniądze. Ale jak masz możliwość sprawdź czy układy wejściowe mają filtry i czy tryger jest za filtrem. Kiedyś w firmie kupiliśmy coś podobnego z wyglądu tylko za około 5000 i niestety często jest bezużyteczny bo wyzwala się od byle śmiecia.
  • REKLAMA
  • #3 17962121
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    Mam tego hanteka i uważam że nie nadaje się do niskich napięć rzędu do 200mv po prostu nie da się odróżnić przebiegu od zakłóceń. Podobno można zaekranować część oscyloskopu nawet są na to specjalnie zrobione miejsca i dodać kondensator filtrujący w sekcji zasilania ale nie sprawdzałem tego. Uważam że można nim coś tam zmierzyć ale generalnie to lipa bo jak przyjdzie nasłuchiwać miejsca gdzie są niskie napięcia to okaże się że nic ciekawego nie zobaczymy. Drugą kwestią jest to że absolutnie nie nadaje się do badania przetwornic bo nie da się go odizolować od komputera. Uważam że raczej nie warto a w mikrokomtrolerze są zbyt wysokie częstotliwości by coś sensownego zmierzyć mi jedynie pomógł w ustaleniu czy mikrokontroler działa.
  • REKLAMA
  • #4 17962200
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    Hantek to badziewie.
    Używałem tego ostatnio na uczelni co opisałem w poniższym wątku.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3362943.html#17932556
    Pawelr98 napisał:

Ja wiedziałem że to słabo się nadaje przy wyższych częstotliwościach ale nie sądziłem że może być tak tragicznie przy małych częstotliwościach.

Dwie sondy. Jedna prądowa(izolowana) a druga tradycyjna 1X.
    Mierzymy prąd oraz napięcie na obciążeniu rezystancyjnym.
    Źródło to mostek trójfazowy(bez kondensatora) z prądnicy trójfazowej synchronicznej (turbina wiatrowa małej mocy).

Prąd miał przebieg zbliżony do sinusa(czyli mniej więcej poprawnie), za to napięcie przypominało prostokąt i czasem pojawiał się jeszcze trójkąt na przemian z prostokątem.

Powiedziałem prowadzącemu że to nijak nie przypomina poprawnego przebiegu.
    Przyniósł normalnego Tektronixa 200MHz 1GSps.
    Te same sondy ale przebieg napięcia wyglądał już zupełnie normalnie.

Ja zaczynałem od "Ruska" S1-107 (ros.C1-107) i nie żałuję.
    Analog "uczy" rozumienia tego co jest wyświetlane i podstaw miernictwa.
    Teraz regularnie pracuję na analogu 3x250MHz.

S1-107 jest dosyć kompaktowy ale słabo radzi sobie z szybszymi sygnałami.
    Powyżej 1MHz zaczyna już powoli nie wyrabiać.

Przy odpowiednim połączeniu zewnętrznego wyzwalania dociągnie do ok.10MHz(fabrycznie 5MHz) zanim przestanie synchronizować.
    No i w ramach ewentualnego serwisu trzeba ogarniać radziecką technikę.

Natomiast ja dłubię w radiówce i audio więc mam inne wymagania.

Do sygnałów cyfrowych powtarzalnych(PWM do takich należy) analog spokojnie da radę.
    Ale do rejestrowania sygnałów które się nie powtarzają musi kolega mieć oscyloskop cyfrowy wyposażony w tryb single-shot. Opcje dekodowania interfejsów cyfrowych czy analizator stanów logicznych to również miły dodatek.

A niestety dobry cyfrowy to wydatek w okolicach 800-1000zł.
    W stare kineskopowe cyfry bym się nawet nie ładował tylko szukał używanych Rigoli 1052E i podobnych.
  • #5 17963432
    Neoxis
    Poziom 9  
    Dziękuję Wam za odpowiedź.
    pawelr98 napisał:
    Opcje dekodowania interfejsów cyfrowych czy analizator stanów logicznych to również miły dodatek.

Oscyloskop Hantek'a ma niby analizator stanów logicznych w zestawie, dlatego myślałem, że do amatorskiego użytku się nada. Potrzebuję sprzętu, który będzie w stanie "pokazać" mi co się dzieje w programie. Np. potrzebuję do projektu wygenerować impulsy za pomocą licznika, podłączyłem diodę i byłem przekonany, ze program nie działa, po dłuższym czasie doszedłem, że jednak działa, ale impuls jest na tyle krótki, że dioda się nie zdąży zaświecić. Chciałbym też podejrzeć przebieg z czujnika analogowego jak się zachowuje kiedy dołożę filtr. Nie chcę wydawać za dużo, bo być może użyję sprzętu kilka razy i trafi do szafy. A za kwotę którą chcę przeznaczyć do moich potrzeb nie ma chyba nic innego...
  • #6 17965849
    kaktusak
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    https://kamami.pl/przystawki-do-pc/560680-ana...iscovery-2-410-321-edu-oferta-akademicka.html
    Drozsze ale warto doziebrac te 300zl, masz tu scope (z differential channel'ami), logic analyzer, generator arbitralny i kupe innych przyrzadow. Sam mam starsza wersje (AD 1) kupiona lata temu, i czesciej jej w domu uzywam niz rigola ds1054, naprawde przydatna w otoczeniu mikrokontrolerow, w pracy uzywam Digital discovery jako logic analyzera. Dodatkowo software (Wavreform) rozwijany jest od lat, ciagle dokladaja nowe funkcje/poprawiaja bledy itp, dziala to nawet na moim AD1 ktory nie jest produkowany od lat!, swietne wsparcie, na pewno lepsze od tej zabawki hanteka.Jesli planujesz w przyszlosci zajmowac sie elektronika czy uC to warto dolozyc!
  • #7 17968633
    MICHAŁ6201
    Poziom 16  
    Ocena: 175
    A może coś takiegi: Hantek 2C72 2x70MHz + DMM?
    Pisalem w mom poście, ale nikt nie raczył nawet słowa napisać czy w ogóle warto to kupić.
  • #8 17968682
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 571
    @Neoxis zapomnij o oscyloskopie przystawce, jak kupisz to zrozumiesz dlaczego, nie chce mi się tego tłumaczyć. Naprawdę nie idź w tę stronę.

Jeśli koniecznie cyfra, to szukaj Rigola 1054Z lub Siglenta SDS1202XE. To są dwie najtańsze nowe cyfry warte uwagi, taniej po prostu się nie opłaca. Taniej już tylko analog.
    Dlaczego aż tyle? Bo te oferują czas akwizycji dłuższy od czasu martwego, mają przyzwoity ekran i rozdzielczość, nie te 1GS/s nie ma tu znaczenia, jak wykres wygląda jak kreska w paincie i jedyne zakłócenia które zauważysz, to brak sygnału, lub pojawienie się sygnału. Nie zwalnia jak mu włączysz pomiary w czasie rzeczywistym, ma normalne menu.

Jeśli taniej, to analog, bo za 300-400zł kupisz sprawny i skalibrowany analog, który do techniki analogowej i prostej cyfry wystarczy.

Co do analizatora stanów logicznych, tu można kupić przystawkę, ze względu na rozwój softu dekodującego magistrale, no i tu na kompie jest wygodniej.
  • #10 17968977
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    @MICHAŁ6201 nie, nie idź w tą stronę.
  • #11 17970436
    Neoxis
    Poziom 9  
    Dziękuję Wam za odpowiedź. Niestety nie chciałbym na razie inwestować w drogi oscyloskop, bo być może użyję go kilka razy na potrzeby projektu/nauki i pójdzie do szafy. Jeżeli chodzi o analogi, to nie bardzo nawet wiem czego szukać. Wolałbym na razie coś tańszego, jeżeli będzie potrzeba dokładnych pomiarów w przyszłości - wtedy bym zainwestował.
    @ciasteczkowypotwor, Analog Discovery 2 też byś odradzal?
  • #12 17970443
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    @Neoxis tak, odradzam każdą przystawkę do PC, oprócz National Instruments.
    Chcesz prostego oscyloskopu - kup analoga. Chcesz cyfrę, to trzeba dać 1600zł, nie warto kupować tańszych chińczyków, bo są podłej jakości i podle się na nich pracuje.
  • #13 17970598
    kaktusak
    Poziom 10  
    Digilent (producent Analog Discovery) zostal wykupiony przez National Instruments kilka lat temu i jest to teraz ich produkt (i dlatego ma tez dosc wsparcie w srodowisku LabView itp). Jakosc (hardware i software - wsparcie) jest o wiele wieksza niz wszelakie hanteki i inne chinskie tanie przystawki z alibaby, trzeba pamietac ze AD to tak naprawde kilka instrumentow w jednym (oszczednosc kasy i miejsca na biurku), przydatne zwlaszcza we wszelakim embedded.
  • #14 17970647
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    @kaktusak tak, all in one jest super, do czasu jak potrzebujesz wszystkich funkcji na raz. Miałem używałem i nie wrócę do tego.
  • #15 17970674
    kaktusak
    Poziom 10  
    To prawda, nie jest to takie dobre jak osobne urzadzenia (ja np nie lubie uzywac tak polecanego prywatnego Rigola 1054 z czterema kanalami bo ma tylko jednen zestaw pot'ow dla kanalu i trzeba sie ciagle przelaczac zeby cos zmienic) ale pytajacy powiedzial ze ma ograniczona przestrzen i budzet, wiec zakup oscyloscopu cyfrowego, analogowego, generatora sygnalow i logic analyzera (i pewnie power supply:) osobno pewnie nie wchodzi w gre. Sam mam te wszystkie urzedzenia osobne i czasami ich tak uzywam ale cenie tez miejsce ne biurku/w kieszeni i wtedy AD wchodzi w gre. Koncze na tym moj udzial w dyskusji, jak ktos chce zobaczyc funkcjonalnosci softu dla rodziny Discovery (Waveform) to polecam sciagniecie ze strony digilenta i zainstalowanie, mozna uzywac w trybie demo mode - mozemy sprawdzic poszczegolne moduly/ich funkcjonalnosc bez zakupu.
  • #16 17970711
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    @kaktusak zdecydowana większość cyfrowych oscyloskopów 4 i więcej kanałowych ma jeden zestaw gałek do regulacji i co, płacisz 150000zł i szrot? Czy należy rozróżnić osobne urządzenia oscyloskop, analizator stanów logicznych i generator?
  • #17 18219364
    andijaw
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Chciałbym coś kupić taniego, aby się oswoić z pracą z oscyloskopem. Nie mam budżetu, to znaczy mam mały. Czy jak kupię sobie takiego HAMEGa HM-307 za 200 zł to będzie to strata pieniędzy? Coś innego mógłby ktoś zaproponować tak do 400-500 zł? HAMEG 203-4 jest za 400 zł i ma dwa kanały.
  • #18 18219412
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    @andi421 Mam dużo sprawnych i skalibrowanych oscyloskopów, zapraszam na PW.

Tak oba wymienione hamegi są dobre i warte tych pieniędzy, pod warunkiem, że będą sprawne.
  • #19 18219480
    andijaw
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Właśnie z tą sprawnością i kalibracją będzie problem bo zakup przyjdzie przesyłką, a w dodatku nawet nie będę wiedział czy jest OK bo się nie znam.
    Niby wg opisu są skalibrowane, ale czy to prawda?
  • #20 18219541
    pawelr98
    Poziom 39  
    Jeśli wbudowany kalibrator jest sprawny to tor Y oraz X można skalibrować w miarę normalnie.

Ja tak kalibrowałem aż trzy tory Y w moim oscyloskopie.
    Na drugim kalibratorze błąd amplitudy był bardzo zbliżony więc nie miałem żadnych wątpliwości co do wartości.

Napięciu można ufać.
    Natomiast częstotliwość nie jest już tak dokładna.

Do sprawdzenia sprawności jak najbardziej można użyć wewnętrzny kalibrator.
  • #21 18219623
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    @pawelr98 Kojarzę chyba ze trzy oscyloskopy analogowe z wbudowanym kalibratorem. Nie wydaje mi się, aby te były tu wymieniane. To wyjście sygnału, zazwyczaj prostokątnego nie nadaje się do kalibracji oscyloskopu.
  • #22 18222476
    pawelr98
    Poziom 39  
    ciasteczkowypotwor napisał:
    @pawelr98 Kojarzę chyba ze trzy oscyloskopy analogowe z wbudowanym kalibratorem. Nie wydaje mi się, aby te były tu wymieniane. To wyjście sygnału, zazwyczaj prostokątnego nie nadaje się do kalibracji oscyloskopu.

W moim wypadku dwa różne kalibratory sond wskazywały na dokładnie to samo czyli zaniżenie amplitudy.
    Przy teście innym oscyloskopem oba trzymały parametry katalogowe.

To nie będzie skalibrowane na poziomie laboratoryjnym ale jednocześnie chciałbym zauważyć że w przypadku wielu oscyloskopów sam producent określa iż dokładność nie jest zbyt wysoka.

Mój Schlumberger 5228 ma fabryczną dokładność kalibracji toru Y na poziomie ±3%.

Taki poziom to można uzyskać nawet i tańszym miernikiem.

Ja miałem rozbieżność na poziomie ~20% więc widać było gołym okiem że jest zaniżona amplituda.

W przypadku typowego oscyloskopu podłączamy tor Y do kalibratora od sond i patrzymy czy amplituda się zgadza.
    Jeśli się zgadza to są dwie możliwości:
    -jest sprawny
    -ktoś już wcześniej kalibrował względem tego źródła
    Bo możliwość gdzie rozbieżność wzmocnienia toru Y i amplitudy źródełka "przypadkiem" jest identyczna uważam za mało prawdopodobną.

Jak się nie zgadza to albo mamy rozkalibrowany tor Y albo źródło sygnału.

Stosując zwykłe TL431A mamy już dokładność na poziomie ±1% co więcej jak starczy żeby sprawdzić co się myli.
    Parę zł i już możemy sprawdzić.

Tor X można próbować kalibrować kwarcem o ile rzeczywiście istnieje podejrzenie rozkalibrowania.
  • #23 18222501
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    @pawelr98 to wyjście "kalibratora" ma stałą wartość, nie skalibrujesz nim wszystkich zakresów. To wyjście o którym mówisz, służy do kompensacji sond, nie do kalibracji oscyloskopu. Kalibracja wejścia toru Y to nie tylko amplituda z prostokątnego przebiegu ~1kHz z wyjścia nazywanego kalibratorem.
    To dość skomplikowany proces. Wspomniany 5228 ma 26 elementów do regulacji na jeden kanał.
  • #24 18223179
    pawelr98
    Poziom 39  
    ciasteczkowypotwor napisał:
    @pawelr98 to wyjście "kalibratora" ma stałą wartość, nie skalibrujesz nim wszystkich zakresów. To wyjście o którym mówisz, służy do kompensacji sond, nie do kalibracji oscyloskopu. Kalibracja wejścia toru Y to nie tylko amplituda z prostokątnego przebiegu ~1kHz z wyjścia nazywanego kalibratorem.
    To dość skomplikowany proces. Wspomniany 5228 ma 26 elementów do regulacji na jeden kanał.

Według dokumentacji 5228 indywidualne wzmocnienie dla każdego kanału jest kalibrowane tylko jednym potencjometrem montażowym i to dla wszystkich zakresów. Akurat się składa że instrukcja zakłada sygnał 1kHz więc było posprawdzane co należy, amplituda zredukowana sondą 10X.

Spadek amplitudy był zbliżony dla wszystkich kanałów więc prawdopodobnie problem leżał we wspólnym wzmacniaczu Y. Natomiast problem ten można było zniwelować zwiększając wzmocnienie wszystkich trzech kanałów.

Pasmo testowane na generatorze w.cz i nadal się zgadza z deklarowanym więc problemu z używalnością nie ma. Moim zdaniem nieco spadło pasmo w okolicach 400-500MHz czyli znacznie powyżej tego co jest deklarowane. Generalnie to poza "zabawą" generatorem w.cz nie mierzyłem ich praktycznie nigdy. Zwykle pracuję przy maksymalnie 100-kilkunastu MHz.

W przypadku "zwykłego" oscyloskopu gdzie pasmo jest znacznie węższe proces strojenia nie będzie tak rozbudowany.
    Jeżeli oscyloskop nie jest totalnym trupem to nie sądzę aby było trzeba kalibrować całość od początku do końca.

Kalibrator do sond może mieć "dwa zakresy" poprzez użycie sondy 10X.
    To źródełko sygnału nie będzie profesjonalne ale do ustalenia sprawności i zgrubnych regulacji spokojnie wystarcza.
    Przy naprawach starych oscyloskopów za 300-400zł nie warto generalnie oczekiwać dokładności laboratoryjnej. Źródełkiem w przypadku rażących błędów wzmocnienia sprowadzamy oscyloskop do stanu używalności przy błędach nie przekraczających kilku % co w warunkach amatorskich jest spokojnie do zaakceptowania.
  • #25 18223277
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    @pawelr98 To jeszcze mało wiesz o pomiarach i działaniu oscyloskopu :)
  • REKLAMA
  • #26 18223315
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6450
    Do "zabawy" z uC przyda Ci się bardziej analizator logiczny i to najlepiej 16-kanałowy... oscyloskop jest raczej przyżądem diagnostycznym. Też się przydaje, ale głównie przy przejściu na analog - jak trzeba sterować jakimś wyświetlaczem, silnikiem etc. i "coś" nie działa. Można podejrzeć, że np. tranzystor się za wolno albo nie w pełni otwiera, albo są jakieś szpilki.od indukcyjności...
  • #27 18236471
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2932
    Neoxis napisał:
    Chciałbym też podejrzeć przebieg z czujnika analogowego jak się zachowuje kiedy dołożę filtr. Nie chcę wydawać za dużo, bo być może użyję sprzętu kilka razy i trafi do szafy. A za kwotę którą chcę przeznaczyć do moich potrzeb nie ma chyba nic innego...

W tej sytuacji kup HANTEK 6022BE - przystawkę do PC na USB. Z pewnością aż za nadto będzie do twoich doświadczeń a nie wydasz więcej niż 300 zł.
    Moim zdaniem jest to idealne urządzenie dla początkującego. Mając to urządzenie wiele więcej dowiesz się o elektronice.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru oscyloskopu USB do 500 zł, szczególnie modelu Hantek 6022, który jest rozważany przez hobbystów do nauki i analizy sygnałów z mikrokontrolerów. Użytkownicy podzielili się swoimi doświadczeniami, wskazując na ograniczenia Hanteka, takie jak problemy z niskimi napięciami i zakłóceniami. Zasugerowano również alternatywy, takie jak oscyloskopy analogowe, które mogą być bardziej odpowiednie dla początkujących, oraz inne modele cyfrowe, takie jak Rigol DS1054Z i Siglent SDS1202XE, które oferują lepszą jakość pomiarów. Wskazano na przydatność analizatorów stanów logicznych w pracy z mikrokontrolerami oraz na znaczenie kalibracji oscyloskopów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA