Cześć! Jest to kolejny konstrukcja ode mnie
a właściwie to wykonana przeze mnie
Chciałbym wam zaprezentować fajną zabawkę dla każdego troszkę starszego chłopaka/dziewczyny lub dla osób dorosłych
Mianowicie jest to dron wyścigowy którego ramę wydrukowałem na drukarcę 3D (którą sam wykonałem, do znalezienia pod tym linkiem Link, drukarka jest w ciągłych modyfikacjach i ulepszeniach).
PROJEKT RAMY NIE JEST MÓJ! Można go znaleźć pod tym linkiem Link.
Jak sama nazwa wskazuje dron jest wyścigówką, jego zadanie to szybkie latanie i dawanie z tego maksymalnej frajdy
Tego typu sprzęty są wyposażone w kamery FPV (first-person-view), czyli czujemy się jak to my byśmy latali
u siebie nie mam jeszcze takich kamer i googli (video z drona jest przesyłane na google), ponieważ budżet na to nie pozwala
Na ten moment dron prezentuje się w ten sposób:
Rama to nie wszystko zatem co znalazło się na wyposarzeniu mojego drona (wszystko od przyjaciół ze wschodu):
- silnki Emax RS2205 2300KV 160zł
- F3 Flight Controller Acro 45zł
- Power distribution board Matek 15zł
- ESC 30A od DYS 100zł
- Odbiornik 10 kanałowy od FlySky (wiem, że za dużo, ale taki przyszedł z pilotem)
- Pilot FlySky FS-i6X 10CH (w komplecie z odbiornikiem) 210zł
- Ładowarka do lipo Imax B6 (bodajże klon) 60zł
- Baterie od redoxa i tattu (3 celowe i 4 celowe) około 70zł za sztukę
- Śmigła od DYS 5045 20 sztuk około 30zł
Podsumowując za cały sprzęt wychodzi 760zł, a pamiętajmy, że nie mam jeszcze kamery do FPV oraz gogli które same potrafią kosztować ponad 700zł
Czy warto ?
Jeżeli ktoś ma chęć spróbować swoich sił w zabawie z RC i ma drukarkę 3D to z całego serca polecam
jak dron się złamie to wystarczy dodrukować złamany element i gotowe
Sam miałem z tym bardzo duży ubaw, z poskładaniem go, konfiguracją i kalibracją, a teraz z samym lataniem (nie jest to takie proste
).
Polecam każdemu kto chce spróbować czegoś nowego i się trochę rozwinąć w tym kierunku
OSTRZEGAM tylko, że to nie jest zabawka dla małych dzieci, można wyżądzić ogromną krzywdę wlatując w kogoś taką maszyną, waga całości przekracza 600g, a prędkość maksymalną jaką zmierzyłem na baterii 4celowej to 98KM/H!!! Same śmigła kręcące się z prędkością do 30k rpm mogą uciąć palec
Warto dodać, że w sieci można znaleźć dość sporo modyfikacji zrobionych przez innych uzytkowników
Dron pomimo ramy wyścigowej potrafi unieść GoPro i nakręcić świetne filmiki
Chętnie odpowiem na pytania, jeżeli czegoś nie napisałem to proszę pytać
Kilka zdjęć:
]Link[/url]
PROJEKT RAMY NIE JEST MÓJ! Można go znaleźć pod tym linkiem Link.
Jak sama nazwa wskazuje dron jest wyścigówką, jego zadanie to szybkie latanie i dawanie z tego maksymalnej frajdy
Na ten moment dron prezentuje się w ten sposób:
Rama to nie wszystko zatem co znalazło się na wyposarzeniu mojego drona (wszystko od przyjaciół ze wschodu):
- silnki Emax RS2205 2300KV 160zł
- F3 Flight Controller Acro 45zł
- Power distribution board Matek 15zł
- ESC 30A od DYS 100zł
- Odbiornik 10 kanałowy od FlySky (wiem, że za dużo, ale taki przyszedł z pilotem)
- Pilot FlySky FS-i6X 10CH (w komplecie z odbiornikiem) 210zł
- Ładowarka do lipo Imax B6 (bodajże klon) 60zł
- Baterie od redoxa i tattu (3 celowe i 4 celowe) około 70zł za sztukę
- Śmigła od DYS 5045 20 sztuk około 30zł
Podsumowując za cały sprzęt wychodzi 760zł, a pamiętajmy, że nie mam jeszcze kamery do FPV oraz gogli które same potrafią kosztować ponad 700zł
Czy warto ?
Jeżeli ktoś ma chęć spróbować swoich sił w zabawie z RC i ma drukarkę 3D to z całego serca polecam
Polecam każdemu kto chce spróbować czegoś nowego i się trochę rozwinąć w tym kierunku
Warto dodać, że w sieci można znaleźć dość sporo modyfikacji zrobionych przez innych uzytkowników
Dron pomimo ramy wyścigowej potrafi unieść GoPro i nakręcić świetne filmiki
Chętnie odpowiem na pytania, jeżeli czegoś nie napisałem to proszę pytać
Kilka zdjęć:
]Link[/url]
Fajne? Ranking DIY