logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu lub karty ISA do programatora Xeltek Superpro II

damik 07 Sie 2019 15:29 702 14
REKLAMA
  • #1 18102376
    damik
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Mam taki stary programator Xeltek Superpro II, ale brakuje mi do niego odpowiedniej karty ISA do komunikacji z tym programatorem.
    Wiem, wiem że to zabytek, ale akurat czasem potrzebuję coś zabytkowego zaprogramować, a nowe programatory nie obsługują już bardzo starych układów.

Co prawda mam dorobioną taką kartę, ale nie działa mi to poprawnie, więc nawet nie jestem pewien czy to wina mojego programatora czy jakiegoś błędu konstrukcyjnego samej karty.

W związku z tym chciałbym zapytać czy ktoś posiada schemat lub taką kartę do tego programatora by można sobie podpatrzeć jak jest zrobiona, lub sprawdzić na niej mój programator ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18102841
    damik
    Poziom 16  
    Dzięki, ale znam tę stronę i mam właśnie zrobioną tę kartę, jednak tam jest jakiś błąd i nie działa to poprawnie z programatorem.
    Znam nawet autora tego projektu zamiennika karty i była ona odtwarzana ze zdjęć oryginału...

Bardziej liczę na kogoś z taką działającą oryginalną kartą, by porównać co tam jest nie tak.
  • #4 18102852
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15521
    Działasz pod czystym DOS?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18102871
    damik
    Poziom 16  
    Tak, uruchamiam to pod DOS'em.
    Program niby wykrywa podłączony programator, ale nie sposób poprawnie zaprogramować jakiegoś układu.
    Niektóre pamięci jednak odczytuje poprawnie a inne nawet weryfikują się z błędami po odczytaniu.
  • #6 18103122
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18103216
    damik
    Poziom 16  
    @RitterX - Problem w tym by nie pisać od nowa całego oprogramowania, bo właśnie zależy mi na tych nietypowych i starszych układach programowalnych gdzie algorytmy nie są zwykle opublikowane.
    Apropos układów 245 to mam z serii LS a nie HC, a kabel do programatora jest oryginalny.
    Długość kabla też nie jest w tym przypadku problemem, bo to już zostało przebadane dokładnie oscyloskopem.

Z całym szacunkiem, ale nie chcę zmieniać sprawdzonych rozwiązań fabrycznych jakie w oryginalnej karcie są już sprawdzone, tylko doprowadzić to do działania w tamtej postaci.

Generalnie to mam jeszcze fabryczny i profesjonalny (nie chiński) programator oparty na układach FPGA, tylko on nie posiada już w bibliotece starszych elementów programowalnych na jakich mi zależy, a dodawać swoich algorytmów się nie da. (a nawet gdyby to ich i tak nie znam) ;)
  • #8 18103298
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18103318
    damik
    Poziom 16  
    Napięcia są poprawne.

Ten programator ma już problem z poprawnym zaprogramowaniem pamięci EEPROM.

Dla przykładu ATMEL 28C64B programuje się prawie poprawnie, ale prawie zawsze jakiś bajt się wywala podczas weryfikacji, a natomiast prawie podobny ATMEL 28C256 już programuje się losowymi obszarami. Inne nawet nie potrafią się poprawnie weryfikować.
    Dodam że te układy programują się z 5V i nie potrzebują innych napięć.
  • #10 18104804
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18104830
    damik
    Poziom 16  
    Układy Atmel'a są z odzysku, ale na innym programatorze programują się poprawnie i nie mają blokady zapisu.

Krzaki wypadają w przypadkowych miejscach.

Sprawdzałem dzisiaj zwykłe EPROMy i te w większości programują się poprawnie.

Tak z ciekawości sprawdziłem też układy Winbond'a i tutaj poprawnie programowało się 27E512 natomiast 27E257 i W29EE011 już nie.
    Natomiast w moim innym/nowym programatorze nie ma z nimi problemu.

Zaprogramowanie czegoś to taka trochę loteria, wygląda mi to tak jakby z timing'ami był jakiś problem.
    Poziomy napięć są raczej poprawne, bo oglądałem to oscyloskopem.
  • #12 18107004
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2836
    Dlaczego nie sprawdzisz pod analizatorem stanów logicznych przebiegu wszystkich linii od początku programowania do momentu gdy weryfikacja nie powiedzie się?
  • #13 18107010
    damik
    Poziom 16  
    Może dlatego że nie posiadam takiego analizatora ;)
    Mam co prawda jakiś zabawkowy, ale ma tylko 8 kanałów i nie jestem za niego zbytnio pewny.
    Z tego co widziałem na oscyloskopie to algorytmy są dość skomplikowane i na 8 kanałach nie ogarniesz ;)
  • REKLAMA
  • #14 18107021
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2836
    Jeśli programowanie 28C256 sprawia problem to jest to dobry scalak aby zacząć od niego testowanie - polecam obejrzeć pod analizatorem linie sterujące (/WE, /CE, /OE oraz po dwie linie danych i adresowe).
    Ostrożnie z liniami na których pojawia się >5V aby nie upalić analizatora.
  • #15 20600169
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Posiadam programator Xeltek Superpro, czy posiadacie schematy adapterów do tego prgramatora?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu lub działającej karty ISA do programatora Xeltek Superpro II, ponieważ jego własna konstrukcja nie działa poprawnie. W dyskusji poruszane są problemy z programowaniem pamięci EEPROM, w tym z układami Atmela, oraz sugestie dotyczące sprawdzenia napięć i sygnałów. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z jakością komponentów oraz długością kabli, które mogą wpływać na transmisję sygnałów. Pojawiają się również pytania o użycie analizatora stanów logicznych do diagnostyki problemów z programowaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA