soothsayer napisał: Za te piniądze szukaj Volvo S40/V50 2004-2006 z silnikiem 2.4 Pb. Jest wersja 140KM oraz 170KM różnią się jedynie mapą, więc z 140KM można tanio zrobić 170KM. Silniki wolnossące 5 cylindrowe niewysilone idealne do LPG, dlatego dużo ogłoszeń jest już z zamontowanym LPG. Zawieszenie z Foki MK2, części tanie, widziałem ogłoszenia po 11k, za 4k zrobi się wszystkie bolączki tego auta i pojeździ do 500tys km.
Za kwotę poniżej 15k-16k bym nawet nie podchodził do tego. Części tanie ale tylko te, które pochodzą z Forda.
Kantylena napisał: radekrp90 napisał: Za podane kwoty można szukać Passata B6 z początku produkcji ale co z tego, jak tam większość elementów mniej lub bardziej ekploatacyjnych będzie do wymiany.
Tak z ciekawości to jaki silnik Pb polecisz do lpg skoro 90% to FSI?
Nie napisałem nic, że polecam to auto - napisałem, że trafiają się również w takich kwotach ale to nie znaczy, że to dobry wybór, bo na start można włożyć przy tej kwocie 5000 zł na naprawy.
Jedyny silnik MPI to jest tam 1.6 (105 KM) ale jest on słaby. Ogólnie jednak 2.0 FSI/2.0TFSI (pierwsza gen) dobrze znoszą LPG i są dobrze rozpracowane pod względem napraw i usprawnień.
Ja mam kosiarkę 1.4T ale to koniec produkcji, więc nie łapie się w założenia autora tematu.
Ogólnie co do tematu - autor nie precyzuje nic poza "komfortowym autem" (choć to A3 czy Golf i komfort to chyba w porównaniu do 126p szczególnie, że piszemy tu o MK4 i 8L).
Z kompaktów w tej cenie jest wiele ciekawych aut co nie oznacza, że są one idealne (Focus II, Megane II, Citroen C4, Alfa 147, nawet BMW 1er się trafiają).
Zrewidowałbym więc wymagania, zadał sobie pytanie czy taka Laguna II mi odpowiada i dokonał wyboru

W tej kwocie z kompaktów widzę m.in. Fiata Bravo - z silnikiem 1.4T to bardzo przyjemne auto i do tego w zasadzie bezawaryjne (szczególnie w odniesieniu do niemieckiej konkurencji). Silniki mechanicznie pancerne, osprzęt jak to w aucie z Italii może płatać figle choć znów nie gorzej jak w DE (padają głównie alternatory).
Z aut klasy średniej - przytoczona Laguna II 2.0T ale to produkt niszowy. Dochodzą jeszcze Peugoty 406 - tu już gorzej z duperelami (klapki nawiewu klimatyzacji, elektryka) ale ogólnie nie jest źle i auta są zwyczajnie ładne.
Mondeo, Skody, Vectry C i Paszroty bym odpuścił, podobnie jak produkty "klasy premium" (W203, B6, e46). Zostaje jeszcze S40 ale to kompakt i do tego według mnie za drogi w stosunku do tego co oferuje.
W wyższe klasy bym się już nie zapędzał.