logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegar DCF z Lidla, czasami sam przestawia sie na zla godzinę

krzys-iek 19 Lis 2019 15:08 5667 8
  • #1 18287685
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Ocena: 83
    Witam

Podobny temat znalazłem, byly min zegary z biedronki. Czy to sie nadaje do reklamacji?
    Otóż zegar działa poprawnie np miesiąc a tu nagle widzę godzinę nie poprawną. Odchylenie jest jakieś inne niz wielokrotności kwadransu, spore!
    Zostawiłem dziada tak od 2 dni i trzyma zły czas. Nie wiem czy one sie co jakiś czas synchronizują i totalnie przestawia czas na taki "z ...y"? Tak czy siak od 2 dni nei wrócił "na tory".

Chcę to reklamować ale tak by oddali mi środki. Mam gdzieś zegar który juz trzy razy mnie oszukał, gdyby nie telefon czy ciemność za oknem to bym mógł przegapić to i owo a przed tym przede wszystkim chroni nas dokładny zegar.
    Nie polecam DCF w tym wydaniu.

PS
    Zegar na ścianie Zachodniej ale to blok więc duzo scian dookoła. Tak czy siak lapie godzinę poprawnie gdy się go zresetuje. Do czasu...tam nie była jakaś suma kontrola by odebranie fałszywego czasu i takie ustawienie sie zegara wyeliminować?
  • #2 18287707
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    Daj zdjęcie tego dziada, nie będzie to reklama, tylko anty reklama, jak z źródłem zasilania, czym zasilany, co podtrzymuje czas, może w zasilaniu tkwi problem. Mimo to nie powinno tak być. Nadaje się do zwrotu za gotówkę za okazanie paragonu.
  • #3 18287709
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1085
    DCFy czasami tak mają. Sygnał radiowy może być zakłócony i zegar świruje.
    Postaw go przy oknie od zachodniej strony i sprawdź jak będzie działał.
  • #4 18287733
    krzys-iek
    Poziom 20  
    misiek1111 napisał:
    DCFy czasami tak mają. Sygnał radiowy może być zakłócony i zegar świruje.
    Postaw go przy oknie od zachodniej strony i sprawdź jak będzie działał.

Nawet nie tani z Lidla? To porażka, wiesz ze to troche jak ze zdrada bliskiego? Juz nigdy nie zaufasz. Temu tez nie ufam juz. Ja nie chce go na oknie. W tym miejscu po resecie kiedys szybko zlapal sygnal teraz 2 dni ma juz zly czas. Bateria ma z 4mc wiec nie powinna byc zla. Tak czy siak nawet slaba batetria nie powinna umozliwic przestawienia sie na zly czas tylko wylaczyc zegar z uzycia. Ten dziala tylko pokazuje "swoj czas" a nie DCF .

Dobrze wiedziec, jak durny myslalem ze koniec z ustawianiem zegara co zimie czy jak sie rozjedzie. A tu wyglada ze lepiej miec zwykly.
  • #5 18287737
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18287803
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Nadal nie wiem czy jakas suma kontrola nie zapobiega opetaniu zegara? Ja jestem w zielonym kole. Zegar powinien moc zweryfikowac "depesze". A tu ustawia sie na dure wskazanie, jest to np GMT czy cos, ot glupi czas. ZTCP zwykle 2-3h mniej niz realna godzina (raczej nigdy nie bylo wiecej). Podwaza to sens posiadania tego bajeru. Powiedzmy dzis wiecej gapie sie w ekran telefonu to problemu nie ma ale gdy byly poczatki DCF to nie jeden sie opieral na wiszacym na scianie zegarku.
  • #7 18287903
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 722
    W tych zegarach ważna jest moc sygnału a więc kierunek ustawienia oraz miejsce, zmień na przykład kąt czyli miałeś w kącie po prawej postaw po lewej ale nie przenoś go razem z tym obok czego był, wykluczysz zakłócenia.
  • #8 18287911
    krzys-iek
    Poziom 20  
    klamocik napisał:
    W tych zegarach ważna jest moc sygnału a więc kierunek ustawienia oraz miejsce, zmień na przykład kąt czyli miałeś w kącie po prawej postaw po lewej ale nie przenoś go razem z tym obok czego był, wykluczysz zakłócenia.

Zegar wieszam gdzie mi sie podoba a nie gdzie oni chca ;) To byla antena ferrytowa i ma byc prostopadle do linii Frankfurtu czy rownolegle?
    Tak czy siak nie odpowiadacie na madre pytanie - ten szajs nie powinien sie przestawic z dobrego wskaznania magicznie na zle, nie powinna bledna depsza zostac przyjeta i wykonana. Koniec i kropka.
  • #9 18288133
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zegarem DCF zakupionym w Lidlu, który po pewnym czasie przestawia się na złą godzinę, mimo że działał poprawnie przez miesiąc. Zegar nie synchronizuje się prawidłowo, co prowadzi do znacznych odchyleń czasowych. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z zakłóceń sygnału radiowego, słabej baterii lub niewłaściwego ustawienia zegara. Użytkownik rozważa reklamację, ponieważ zegar nie spełnia swojej podstawowej funkcji, jaką jest dokładne wskazywanie czasu. Wskazano również, że zegary DCF mogą mieć problemy w miejscach z silnymi zakłóceniami elektromagnetycznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA