BikeBarian wrote: masz 356 dni na odbiór nadwyżki od daty jej wprowadzenia do sieci.
Niestety, gdy wysłałem do PGE dyspozycję, że maja mi rozliczyć najpierw "najstarszą" energię wg zasady FIFO, odpisali mi, ze oni maja swój sposób proporcjonalny i nie rozlicza mi tej, ale z obecnego okresu i poprzedniego okresu wg jakiejś proporcji. W ten sposób "przywłaszczyli" ok. 250 kWh bo rozliczyli mi zużycie z ostatniego a nie najstarszego okresu..
Zatem Ustawa mówi, ze mam 365 dni, ale nie ja decyduję o kolejności rozliczania.
Uważam, że jeśli nadal tak będzie PGE rozliczać, to należy np. zgłosić do do Urzędu Ochrony Konsumentów itp...
Obecnie jedynie zużycie nadwyżek do ZERA w okresie roku gwarantuje, że nic nie mogą przejąć.
Cytat z odpowiedzi PGE na moje pismo:
"Pragnę zaznaczyć, że UOZE nie wyznacza metody rozporządzania zasobami magazynowymi (energii elektrycznej w wirtualnym magazynie energii elektrycznej). Ewentualna nadwyżka energii wprowadzonej do sieci w danym okresie rozliczeniowym (nierozliczona z energia pobraną) nie jest przez Sprzedawcę kupowana od Klienta – zostaje ona „odłożona” do Wirtualnego Magazynu Energii (WME) celem wykorzystania w kolejnych okresach rozliczeniowych. Energia ta jest przechowywana w WME w postaci porcji. Jeżeli sumaryczna ilość energii wprowadzonej do sieci, dostępna do rozliczenia, jest większa niż ilość potrzebna do rozliczenia całości energii pobranej w bieżącym okresie rozliczeniowym, to do rozliczenia jest pobierana część energii z każdej porcji, proporcjonalna do wielkości tej porcji. Energia wprowadzona w bieżącym okresie również traktowana jest jako taka porcja."