logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Huawei E398 w routerze D-Link DIR-825 AC1200 - brak połączenia

RafalxM 15 Gru 2019 13:55 2277 14
REKLAMA
  • #1 18340868
    RafalxM
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Czy udało się komuś uruchomić modem USB Huaweii E398 w routerze D-Link DIR-825 AC1200 ?

Modem jest wykrywany, status połączenia zatrzymuje się na 'Connecting' , poza tym nic więcej się nie dzieje.
    Info dodatkowe - w ustawieniach połączenia modemu nie występuje pole 'numer połączenia' , standardowo definiowanego jako *99# dla innych routerów dotychczas używanych.

Z innym routerem na 'takich samych' ustawieniach połączenie działa bezproblemowo.

Przy podłączeniu E398o do DIR-825 , status diody modemu E398 pokazuje że modem jest połączony , tak samo jak przy innym routerze świeci światłem ciągłym koloru zielonego/turkusowego.

Także pytanie czy jest szansa uzyskać połączenie bezpośrednio z E398 , czy ew. możecie polecić jakiś inny modem sprawdzony z tym routerem?

Firmware DIR-825 to : 1.0.2 i chyba nie ma nowszego do ściągnięcia.

Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 18340885
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5716
    Kupiłeś ten router aby korzystać z zabytkowego E398 ? Pomysł słabiutki i to z dwóch względów , modem nie jest obsługiwany przez ten router, na dziś nie spełnia też wymagań stawianych przez sieci LTE polskich operatorów. Po drugie pomysł typu router z usb+modem do niego słabiutki, dziś korzysta ię z routerów z wbudowanym modemem LTE-A, minimum 6 kategorii z agregacja 2 pasm LTE. W jakiej sieci ma to działać i w jakiej lokalizacji, na jakim z pasm LTE łączysz się na tym E398 ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18340963
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    Ten router wspiera w ogóle modemy 3G/4G na USB?
  • REKLAMA
  • #4 18340974
    matek451
    Poziom 43  
    Tak wspiera, jeden produkcji D-Linka czyli DWM-222, tragicznie słaby, bez LTE900 z 4 kat. LTE, bez złącz anten zewnętrznych, wart ze 20 zł jak ktoś będzie na tyle naiwny że go kupi z drugiej ręki, wciskali go klientom nc+.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18341027
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    @matek451 czyli tak jak by nie wspierał można powiedzieć.
  • #6 18341066
    RafalxM
    Poziom 7  
    matek451 napisał:
    Kupiłeś ten router aby korzystać z zabytkowego E398 ?

Po prostu na razie jedyne źródło sygnału to LTE z tego modemu, ze wspomaganiem anteny zewnętrznej na dachu . Do nadajników ok 800-1200m, tyle ze nawet antena nie wystaje ponad korony drzew iglastych, i tych drzew na drodze do nadajnika jest dość dużo, lokalizacja 05-410 Józefów, Michalin
    Pierwszy z brzegu speedtest, operator NJU/ORANGE :
    PING ms 19
    DOWNLOAD Mbps 41.88
    UPLOAD Mbps 19.96
    Tyle że w piątek do osiągnięcia jest co najwyżej 5% powyższego wyniku.

Obecnie , żeby mieć działające w domu wifi , podłącząam E398 do Edimax LT-6408n a z niego z LAN do WAN DIR-825 , z DIR-825 mam już wifi na dwóch zakresach.
    Powyższa kombinacja dlatego że radio w tym Edimax jest zdaje się uszkodzone, ma jeden zakres, poza tym jest chyba bardziej wiekowe od tego E398.

Także odpowiadając na pytanie - nie kupowałem go specjalnie pod E398 :), po prostu to jedyne co mam działającego z LTE (nie licząc telefonu).
    Kupiłem go pod prędkości łącza światłowodowego (router ze światłem i WAN lub WIFI od dostawcy światłowodu) - ale dopóki tego światłowodu nie podłączą , chciałem uzyskać możliwie najlepsze połączenie , liczyłem na to że pominięcie tego Edimaxa da jakąś znaczącą poprawę.

Mam jeszcze w zapasie karty T-Mobile i Plusa , ale jeszcze nie testowałem , nie sądzę żeby było znacząco lepiej od tego wyniku z NJU ?

Będę potrzebował jeszcze dodatkowo drugi router, także czy możecie polecić coś sprawdzonego dwuzakresowego ze wspomnianym LTE-A ew sensowną antenę do współpracy ( rzeczona antena zamontowana obecnie to zwykła 'drutowa' dwuramienna, na jednym ramieniu poprzeczki ustawione pionowo, na drugiej poziomo, bez żadnego 'wzmocnienia' - jeśli takie coś w ogóle występuje)?

Na światłowód może przyjdzie mi czekać jeszcze ok pół roku, więc wolałbym zabezpieczyć się jeśli będę zmuszony korzystać nadal z LTE.

Dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18341518
    matek451
    Poziom 43  
    To nie jest sprzęt ktory pozwala wykorzystać potencjał sieci LTE Orange, T-Mobile czy Play w tej lokalizacji. Modem jest wiekowy, 3 kat LTE bez agregacji pasm LTE, bez LTE2100, czy mozliwości wymuszenia na nim konkretnego pasma LTE. Wspomniani operatorzy mają na Słonecznej BTS z 4 pasmami LTE i ich agregacją, do tego inne w okolicy z tymi pasmami. Liczą się speedtesty ale te z wieczora 19-23 w szczycie internetowym. Brak ulicy w Michalinie i testów na karcie nju nie pozwala stwierdzić z którego BTS-a korzystasz a to istotne. sam pomysl z edimaxem słaby, to tragiczny router , obcinający jeszcze prędkości modemu. Ogólnie to na dziś elektrośmieci. Na poczatek test w domu i na zewnątrz z kartą nju w telefonie z Android i aplikacją https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl i screen z niej i speedtest. To samo na karcie T-mobile. Plusa mozesz sobie darować to nie jest operator na tą lokalizację, w przeciwieństwie do Play. Co to za antena i na który BTS NetWorks ustawiona?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18341794
    RafalxM
    Poziom 7  
    matek451 napisał:
    Na poczatek test w domu i na zewnątrz z kartą nju w telefonie z Android....

Zacznijmy od tej anteny na górze - nie wiem co to za model, jakiś noname, nawet jak ma jakiekolwiek oznaczenia to nie dam rady wejść teraz na dach ;)
    W każdym razie nie ma żadnego wzmocnienia, wskazuje wg beta . btsearch . pl w kierunku nadajników:

Play (26006) ID: OTW2103
    Józefów, ul. marsz. J.Piłsudskiego 106 (dach budynku)

oraz

Orange (26003) ID: 9871 (N!)
    Józefów, ul. Górna 24 (niski komin)
    +
    T-Mobile (26002) ID: 22984 (N!)
    Józefów, ul. Górna 24 (niski komin)

Wcześniej (jeszcze miesiąc temu) wg tej mapy zdaje mi się że pokazywało wszystkie 3 w jednej lokalizacji.

Przepraszam EDIT, źle spojrzałem na mapę, chodzi o nadajnik
    Józefów, Mazowieckie
    ul. Słoneczna 15 (dach budynku S.I. Techniczna)
    Plus ID: BT11464 - GSM900 UMTS2100 UMTS900
    Play ID: WAR2115 - GSM1800 GSM900 LTE1800 LTE2100 LTE2600 LTE800 UMTS2100 UMTS900
    Orange ID: 64 (N!) - GSM900 LTE1800 LTE2100 LTE2600 LTE800 UMTS2100 UMTS900
    T-Mobile ID: 22959 (N!) - GSM900 LTE1800 LTE2100 LTE2600 LTE800 UMTS2100 UMTS900
    Aero 2 ID: BT11464 - LTE1800 LTE900
    GPS: 52,146111,21,224722)

Zrobiłem testy na NetMonster i SpeedTest dla NJU, T-mobile telefonem Lenovo K6 , oraz pod PLAY telefonem GalaxyS7 (tej karty nie mogłem przelożyć bez uszczerbku na zdrowiu ;) )
    Jest też jeden tez z E398 + antena - chodzilo mi o wrzucenie testu z podobnej godziny.

Wrzuciłem na drive pod linkiem drive . google . com/drive/folders/1KJyQvvx3ioZhodEp7ctqEm5I_yTqg0Mp?usp=sharing
    Mam nadzieję ze dość czytelnie opisane.
    Daj znać czy z tego da się coś odczytać i co o tym myślisz.

Przepraszam za kombinacje z linkami, ale forum nie pozwala mi używać bezpośrednio, za mały staż.
    Dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 18341826
    matek451
    Poziom 43  
    Link nie działa, najblizszy BTS Networks dla Orange czy T-Mobile z LTE2100, LTE1800 i LTE800 to Żeromskiego 12, masz go pod nosem ale brak LTE2600 na nim.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 18341835
    RafalxM
    Poziom 7  
    link poprawiony, były złe uprawnienia - no i trzeba usunąć spacje między kropkami a literami
  • Pomocny post
    #11 18341878
    matek451
    Poziom 43  
    Play na jednym ze screenów pokazał agregację 4 pasm LTE ze Słonecznej , sygnal na LTE800 bardzo słaby a na pasmach pojemnościowych szczatkowy, na zewnatrz agregacja ale tylko LTE2100+1800, sygnał trochę lepszy ale prędkości jak na nie super. Telefon łaczy się w Orange z tym na Żeromskiego wewnatrz na LTE800, sygnał słaby lub dostateczny na zewnatrz a pasmo zatkane aż miło. Podobnie jak w T-Mobile ale to norma dla tego pasma i ogólnie z tego BTS-a to za wiele nie uzyskasz. E398 pewnie korzysta z pasma LTE2600 lub LTE1800 ale ze Słonecznej. Ogólnie widać ze Play ma duży potencjał z BTS-a Słoneczna jesli połączysz się w agregacji LTE2600+2100+1800. A Orange czy T-Mobile tez na tych pasmach ale ze Słonecznej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 18341896
    RafalxM
    Poziom 7  
    Wydaje się zatem że należałoby spróbować z PLAY , z BTS na Słonecznej , z anteną na kominie.
    Do testów z E398 kupię kartę PLAY i zobaczę co to da (kilka lat temu używałem PLAY i chwilę działało dobrze, ale potem padło całkowicie i dlatego zmieniałem operatora przez orange/virgin kończąc na nju-orange).

To chyba najsensowniejszy kierunek - jeśli chodzi o BTS i operatora ...
    Pozostaje pytanie jaki sprzęt zakupić do uzyskania jak najlepszych efektów - modem/router z SIM oraz antenę ?

EDIT
    @matek451
    poczytałem trochę forum, niespecjalnie szukając i tak trafiałem w większości na Twoje odpowiedzi , wyrazy uznania i podziękowania za dzielenie się ta wiedzą ;)

Na podstawie krótkiej lektury dochodzę do wniosku że naprawdę PLAY i sprzęt pokroju WF830 - tylko już z początku roku znalazłem info że wyczekujesz WF860 .
    Masz jakiś update na ten temat? Warto się wstrzymać i 'już za chwileczkę' kupić WF860 ? Czy to nadal niewiadoma czy/ i kiedy będzie to dostępne w ofercie ?
  • Pomocny post
    #13 18348645
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    RafalxM napisał:
    Czy udało się komuś uruchomić modem USB Huaweii E398 w routerze D-Link DIR-825 AC1200 ?

Modem jest wykrywany, status połączenia zatrzymuje się na 'Connecting' , poza tym nic więcej się nie dzieje.
    Info dodatkowe - w ustawieniach połączenia modemu nie występuje pole 'numer połączenia' , standardowo definiowanego jako *99# dla innych routerów dotychczas używanych.

Z innym routerem na 'takich samych' ustawieniach połączenie działa bezproblemowo.

Przy podłączeniu E398o do DIR-825 , status diody modemu E398 pokazuje że modem jest połączony , tak samo jak przy innym routerze świeci światłem ciągłym koloru zielonego/turkusowego.

Także pytanie czy jest szansa uzyskać połączenie bezpośrednio z E398 , czy ew. możecie polecić jakiś inny modem sprawdzony z tym routerem?

Firmware DIR-825 to : 1.0.2 i chyba nie ma nowszego do ściągnięcia.
    E398 to bdb modem (podobnie jak cała linia modemów USB/LTE Huawei, choć wszystkie posiadają jedną dużą ułomność- mają duży apetyt na prąd, którego nie jest w stanie zapewnić 99% routerów na porcie USB 2.0, mają wymagania 3.0), mam go 7 rok, w tej chwili leżakuje od ponad roku ze względu na urwane gniazdo w HUB-ie USB, a niestety zakup dobrego nowego USB 3.0 kosztował wówczas tyle co używany E5180, ale po nowym roku go z powrotem uruchomię (sprzęt "niezniszczalny" ponad 2 lata na zewnątrz przy maszcie z routerem Nexx3020 osiągał prędkości do 85Mbps w nocy). Sprzęty LTE-A przy obecnych ofertach są średnie (wiadomo że jak bierzemy jakiś router z ofertą to najlepiej LTE-A) , zaś kupowanie z rynku wtórnego E398 bez posiadanego sprzętu do jego obsługi i w cenie powyżej 50zł nie ma sensu. LTE-A to nie tylko plusy, ale również minusy-oferowane modemo-routery nie działają tak stabilnie, samo połączenie z BTS ma jakościowo przy wymagających aplikacjach/grach gorsze parametry (wyższe i mniej stabilne opóźnienia) i limit którego możemy się bardzo szybko pozbawić, wskoczyć w lejek (w telefonie mam modem cat.18 i jak ostatnio potrzebowałem dużo danych w dzień, szybko wpadłem w lejek 1Mbps). Do oferty NJU to szukałbym używanego jakiegoś Dovado Tiny w miarę sensownie obsługującego E398, cenowo tak około 100zł. A jak chcesz zmienić ofertę to już inna bajka...
  • #14 18350675
    RafalxM
    Poziom 7  
    Dzięki za dodatkowy opis.
    Sprawdziłem kartę PLAY w E398 , w ogóle nie chce nawiązać połączenia, karty innych operatorów się łączą.
    Chyba zmuszony jestem cierpliwie czekać na wspomniany światłowód, ostatecznie spróbować z PLAY i porządnym sprzętem - ale to kosztowny test, więc dopiero jeśli ponownie odbiję się od terminów instalacji światłowodu...
  • #15 18523279
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2344
    Pozwolę sobie się podpiąć trochę pod temat.
    Co sądzicie o tym D-link DIR-825?
    W najbliższym czasie będzie podłączany u mnie światłowód i zastanawiam się nad wymianą obecnych "zabytków" Tp-linka, które robią za AP pod anteną Nanobridge M5, na coś co nie będzie mi co chwila zrywać połączenia.
    Ogólnie w sieci będzie jedną stacjonarka po kablu pod Wi-Fi dwa laptopy, jeden TV (możliwe że też dociągnę do niego RJ-ke), trzy odkurzacze automatycznie, z cztery telefony i tablety na Androidzie oraz jedna kamera IP.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość uruchomienia modemu USB Huawei E398 w routerze D-Link DIR-825 AC1200, jednak napotyka problemy z połączeniem, które zatrzymuje się na etapie 'Connecting'. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że router nie obsługuje E398, który jest przestarzałym modemem, nie spełniającym wymagań polskich operatorów LTE. Zasugerowano, że lepszym rozwiązaniem byłoby użycie modemu D-Link DWM-222, chociaż również ma swoje ograniczenia. Użytkownik rozważa zakup karty SIM od operatora Play oraz lepszego sprzętu, aby poprawić jakość połączenia. Wskazano na problemy z zasilaniem E398 przez port USB 2.0, co może wpływać na jego działanie. Użytkownik planuje testy z różnymi operatorami i sprzętem, aby uzyskać lepsze wyniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA