Witam wszystkich,
chciałbym opisać moduł Shelly 1 - przekaźnik sterowany przez WiFi. Wszyscy dobrze znają moduł Sonoff. Jest on często przerabiany dzięki łatwości wgrywania własnego oprogramowania. Shelly 1 to moduł dopuszkowy, a dzięki swoim wymiarom nie ma problemu z jego umieszczeniem w puszce:

Moduł oparty jest na popularnym ESP8266, który można wygodnie zaprogramować, gdyż wszystkie piny konieczne do programowania dostępne są na zewnątrz:

Moduł (podobnie jak Sonoff) dostarczany jest z własnym oprogramowaniem i chmurą. Ja tego nie testowałem, gdyż z założenia chciałem wgrać własne oprogramowanie. Muszę przyznać, że jest to niezwykle proste - w Sonoffie trzeba było dolutować piny do wygodnego programowania. Tu wszystko jest wyprowadzone na zewnątrz i nie trzeba nawet otwierać modułu. Na pewno wiele osób będzie zaskoczonych szerokim zakresem napięć zasilania. Producenci modułu - w przeciwieństwie do Sonoffa - zrezygnowali z zasilacza impulsowego z separacją galwaniczną. Widać to na poniższym zdjęciu (zdjęcie z internetu) - brak tutaj transformatora:

Takie rozwiązanie tłumaczy jak udało się zrobić moduł Shelly 1, który przełącza 16A w tak małej obudowie. Jednak brak separacji galwanicznej ma pewne konsekwencje. Przy programowaniu należy napięcie zasilania dostarczyć z zewnątrz. Dodatkowo odradzałbym podłączanie dodatkowych elementów np. czujnika temperatury do tego układu.
Typowy schemat podłączenia modułu:

Jak widać oprócz linii zasilania L i N mamy też styk SW umożliwiający sterowanie przez przełącznik. Tu moja uwaga - zgodnie z opisem podanie napięcia zasilania lub GND na ten pin powinno dawać LOW na GPIO5. W rzeczywistości jest odwrotnie - na GPIO5 jest stan wysoki. Być może opis dotyczył starszej wersji, a obecnie w dystrybucji jest wersja 3 tego modułu. Wyjście przekaźnika (I O) nie jest standardowo zwarte do zasilania. Umożliwia to nie tylko uruchamianie odbiorników energii ale też łatwe sterowanie np. bramą, co w przypadku Sonoffa wymagało przeróbek.
Shelly 1 jest też tani - można go nabyć za niecałe 60zł.
Shelly to cała seria produktów Strona Shelly
U mnie moduł steruje zewnętrznym oświetleniem domu. Oświetleniem można sterować ręcznie (dzięki stykowi SW), z aplikacji oraz automatycznie - otwarcie bramy czy garażu (np. z pilota) uruchamia je na kilka minut.
Cool! Ranking DIY