logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obsługiwać panel HMI z poziomu PC do sterowania pieczarkarnią?

bogdyk223 20 Mar 2020 22:54 1311 15
  • #1 18546462
    bogdyk223
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam przypadkowo trafiłem na temat w którym autor zadaje pytanie ,,Jak zrobić aby ekran HMI wyświetlić na laptopie i obsługiwać go myszką''.
    https://www.plcs.net.pl/index.php/component/o...kunena/Itemid,186/catid,10/func,view/id,1196/
    Zaciekawiło mnie to i pobieżnie popatrzyłem co tam można w internecie znaleźć.
    Chciałbym z mojego komputera obsługiwać podlewanie w pieczarkarni ustawiać czasowo w automacie, mógłbym wykorzystać panel HMI ale wolał bym z poziomu PC.
    Samodzielne napisanie aplikacji nie wchodzi w grę więc może któryś z kolegów wykonywał podobny projekt
    Pozdrawiam
  • #3 18546911
    bogdyk223
    Poziom 9  
    Koszty jak koszty
    całą infrastrukturę mam gotową rury dyszę pompę wody elektrozawory itp.
    Chodzi o to żeby obsługa i konfiguracja była z poziomu PC-ta,widziałem jak to jest zrobione u innych,napisana aplikacja ,sterowniki z RS485 ,przekaźniki itp.
    I o aplikację mi właśnie chodzi,wiem jak to wygląda w hmi,ustawiasz przyciski,grafiki,zmienne wyjściowe,wejściowe i resztę podłączasz sterownik plc z kawałkiem logiki i już
    I własnie chciałem się poradzić czy jest coś podobnego tylko żeby rolę panela zastąpił laptop czy pecet
    Wiem że może jest to ogólne pytanie ale dla mnie ważne jest czy jest coś takiego w użytku komercyjnym,
    Dzięki za odpowiedz
  • #4 18546915
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18546946
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 647
    Witaj
    Kolega Radzo tutaj przedstawił różne propozycje.
    Tak naprawdę nie opisałeś ile to ma obsługiwać wyjść i na czym ma dokładnie ma polegać.
    Osobiście w tym momencie testuje właśnie moduł połączenia poprzez chmurę PC-PLC z możliwością małej scady.
    Fajne rozwiązanie dla nie duzych aplikacji.
  • #6 18547096
    bogdyk223
    Poziom 9  
    Hal uprawy jest 6 jak widziałem u innych do każdej hali jest oddzielny sterownik z obsługujący magistrale komunikacyjną
    sterownik obsługuje 3 elektrozawory i falownik wentylatora (włącz wyłącz).Dodatkowo sterowanie pompą wysokiego ciśnienia i sygnał z licznika wody wejściowy
    A aplikacje wyglądają mniej więcej tak jak w hmi
    -wybierasz halę,rozszerzasz ustawienia,tam ustawiasz,godzinę włączenia polewanie,i ilość wody,przeskalowaną,w litry na m2 i tak ile chcesz podlewań w czasie doby czy kilku dni
    ogólnie nie jest to bardzo skomplikowane,na panelu i sterownikach plc
  • #7 18547125
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Z laptopa/PCeta oczywiście możesz kontrolować, ale aby cały system sterowania miał sens, to system nadrzędny typu SCADA musi działać cały czas. Ty swoim lapkiem możesz się do niego podłączyć i zobaczyć jak się sprawy mają i zmieniać jakieś ustawienia. To czego użyjesz i co zastosujesz zależy przede wszystkim od twoich wymagań (wymagań kontrolowanego procesu) no i budżetu. Chcesz to realizować samodzielnie ?
  • #8 18547151
    bogdyk223
    Poziom 9  
    Tak chciałbym to realizować samodzielnie uda się to dobrze nie to zrobię na panelu
    Myślałem po prostu że są jakieś gotowe graficzne softy,programy,aplikacje
    Ze kupie sterowniki płytkę z oprogramowaniem zainstaluję ustawię port,komunikację zmienne odpalę kompa który i tak pracyję 24 na dobę i wszystko będe miał w jednym miejscu ale widzę że będzie to bardziej skomplikowane
    Wymagań nie mam
  • #9 18547187
    karel47
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Ja do tym podobnych realizacji stosuję sterowniki PLC Free Advanced Eliwell.
    Posiada on możliwość stworzenia WebServera. Cały proces sterowania odbywa się w PLC. A obsługa użytkownika może być, albo na wbudowanym panelu obsługowym, albo na zewnętrznym panelu HMI, albo właśnie za pośrednictwem WebServera.
    Łączymy się ze sterownikiem z wykorzystaniem przeglądarki internetowej. Można posłużyć się gotowym szablonem WebServera dostarczonym z programem Eliwela-a, albo na jego podstawie zbudować własną wizualizację (w oparciu o kod HTML).
    Sterownik występuje w różnych odmianach (w zależności od ilości I/O itp.) Program narzędziowy do tego sterownika jest darmowy.
    Praktycznie można powiedzieć, że wizualizacja w tym sterowniku nie wymaga dodatkowych opłat. Nie licząc, że musimy wybrać model sterownika posiadający komunikację Ethernet.
  • #10 18547211
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Do obsługi poszczególnych zaworów, czujników przepływu i tak musisz użyć jednego lub kilku sterowników PLC. Do jednego z nich (master) dopinasz panel HMI np. WEINTEK z obsługą "chmury" i dołączasz do internetu. Wtedy odpalasz na kompie dodatkowy program i na ekranie masz HMI. (funkcjonalność - tak jakbyś bezpośrednio dotykał HMI.
    Druga opcja: PLC i HMI bez obsługi "chmury"; kablem podłączasz laptopa, odpalasz projekt jaki siedzi w HMI i uruchamiasz połączenie on-line...też możesz sterować "myszką" i zadawać zmianę parametrów. WEINTEK ma ograniczenie dla takiego połączenia na (chyba) 30 minut, po czym zrywa połączenie on-line.
    Różnica w cenie paneli (7''): pierwszy z "chmurą" `1800,- ,bez "chmury" `800,-.
  • #11 18547291
    romulus73
    Poziom 28  
    Ocena: 252
    pafciowaw mylisz się trochę, do Weinteka nie potrzeba chmury w jakim celu?
    Weintek z obsługą VNC lub CMT to wszystko. Weintek obsługuje modemy.
    bogdyk223 tak wygląda panel sterowany zdalnie, panel może wykonywać pewne proste algorytmy ja załącz i rozłącz i pracować jako master.
  • Pomocny post
    #14 18547903
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Program jako taki nie jest płatny... po prostu przy zakupie HMI płacisz więcej (tak jak napisałem wyżej) i masz "dożywotnio" włączoną tą usługę...;)
  • #15 18548511
    bogdyk223
    Poziom 9  
    Wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc
    Najlepiej by było nauczyć się pisać aplikacje ale na to chyba jestem za stary :)
    Spróbuje jak pisze pafciowaw i romulus 73 podpiąć HMI do kompa i zobaczymy chmura i zdalny dostęp nie jest mi na razie potrzebny.
    Zawsze korzystam z urządzeń Delta więc dowiem się jak to wygląda w ich panelach
  • #16 18671058
    Vagabundo
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie to co zasugerował Karel47 czyli sterownik z wbudowanym WebServerem i tutaj np rozwiązanie WAGO, które oferuje takie cuda :) bo pakowanie się w panel HMI, który prędzej czy później padnie/wypali się, mija się z celem, szczególnie, że chcesz to obsługiwać z poziomu PC/Mobile.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zdalne sterowanie systemem podlewania w pieczarkarni z poziomu komputera, zamiast korzystać z panelu HMI. W odpowiedziach zaproponowano kilka rozwiązań, w tym wykorzystanie sterowników PLC z wbudowanym WebServerem, co umożliwia wizualizację i kontrolę przez przeglądarkę internetową. Wskazano na możliwość użycia paneli HMI, takich jak Weintek, które oferują funkcjonalność zdalnego dostępu oraz integrację z systemami SCADA. Użytkownik rozważa również zakup sterowników Delta oraz WAGO, które oferują podobne funkcje. Wiele odpowiedzi podkreśla, że kluczowe jest dostosowanie rozwiązania do wymagań systemu oraz dostępnego budżetu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA