Slawek K. napisał:Tego typu przerzutnik z tego co widzę, ma 20 nóżek.
To chyba źle widzisz. 7473 (podwójny J-K z CLEAR) i 7474 (podwójny D z CLEAR i PRESET) mają po 14; 16 ma podwójny J-K z CLEAR i PRESET. I jest 6-pinowy 74x1G175 (D z CLEAR).
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamSlawek K. napisał:Tego typu przerzutnik z tego co widzę, ma 20 nóżek.
Awyrdonyt napisał:W rowerze ten układ jest zbędny. Moc dostarczana do silnika powinna być regulowana manetką - wówczas przy minimalnej mocy/wyłączonym silniku można sobie kręcić pedałami w dowolną stronę. Wspomaganie ma działać w czasie jazdy. Jedna z oznak to kręcenie pedałami - możliwe na postoju. Druga z oznak jazdy to kręcące się koła i ewentualnie podkręcony "gaz".
Jeśli na postoju po zakręceniu pedałami rower ruszy gwałtownie w tył, to będzie to równie niebezpieczne co gwałtowne ruszenie w przód. Jeśli z tego odjąć gawłtowne, to nie trzeba będzie komplikować regulatora.
Awyrdonyt napisał:W rowerze ten układ jest zbędny. Moc dostarczana do silnika powinna być regulowana manetką - wówczas przy minimalnej mocy/wyłączonym silniku można sobie kręcić pedałami w dowolną stronę. Wspomaganie ma działać w czasie jazdy. Jedna z oznak to kręcenie pedałami - możliwe na postoju. Druga z oznak jazdy to kręcące się koła i ewentualnie podkręcony "gaz".
Jeśli na postoju po zakręceniu pedałami rower ruszy gwałtownie w tył, to będzie to równie niebezpieczne co gwałtowne ruszenie w przód. Jeśli z tego odjąć gawłtowne, to nie trzeba będzie komplikować regulatora.
jarek_lnx napisał:Nie jeździłem rowerami elektrycznymi, za to dużo tradycyjnym, więc zastanawiam się jak by to miało działać bez manetki, na samym czujniku PAS. Chyba nie da się tego zrobić poprawnie, bo z prędkości obrotowej pedałów nie wynika czy chcę utrzymać stałą prędkość czy przyśpieszyć, a jeśli przyspieszyć to z jakim momentem.
Legalny rower z ograniczeniem wspomagania do 25km/h był by dla mnie bezużyteczny, z taką prędkością, to może jeżdżą ci, co wsiadają na rower raz na tydzień.
Cytat:To oczywiście zależy od jakości roweru, ale ustawodawca tworzy prawo tak, żeby obejmowało zarówno byle złom jak i sprzęt a kilka tysięcy złotych oraz wszystkich potencjalnych użytkowników tego sprzętu.
Awyrdonyt napisał:Przekonał się o tym boleśnie jeden amator szybkiej jazdy. Przy 50 km/h hamulce rowerowe są bezużyteczne.
_jta_ napisał:Jest taka kwestia, że przy zmienianiu kierunku impuls (bądź przerwa) może być znacznie dłuższy, niż przy kręceniu w którąkolwiek stronę.
yogi009 napisał:Dlatego soft powinien w pierwszym kroku oczytać bieżącą częstotliwość, a następnie określić, czy mamy większe, czy mniejsze wypełnienie.
Slawek K. napisał:Ale wtedy rozdzielczość wspomagania jest niska (3 impulsy na obrót)