stomat napisał: Ciekawe co byś powiedział gdyby ktoś z twoich bliskich (nie daj Boże) umierał w dusznościach a w szpitalu nie byłoby "prawdziwego" respiratora. Czy też byś mówił "a ten tam to bardziej reklama, nie warto go podłączać"?
Przecież to jasne że nie jest to komercyjny respirator z prawdziwego zdarzenia a coś co ma być ostatnią deską ratunku.
Wołałbym już stać przy nim i ręcznie pracować workiem. I tak musiałbym tkwić przy chorym bo jest duża szansa na to, że w drugiej godzinie po włączeniu stanie się coś czego projektant kwadratowego koła nie przewidział.
Powiem więcej na tkliwe historyjki nie dam się nabrać. To co powiedziałeś jest jak wybór: wolisz umrzeć od ostrego topora kata, czy najpierw być powoli połamany na kole.
Jestem w stanie zrozumieć potrzebę, świetnym pomysłem jest budowanie części zamiennych których brakuje.
Jednak całkowicie nie mam zaufania zbudowanych na kolanie rozwiązań związanych ze sterowaniem, tak mechanicznym jak i elektronicznym, czy też odnośnie pomiarów. Tak jak pisałem w podlinkowanych wątku - dużo bezpieczniejszy i prostszy w garażowej budowie byłby aparat CPAP. Nie jest to prawdziwy respirator, ale takich aparatów w szpitalach też brakuje, a nie każdy musi od razu lądować pod respiratorem.
Dodam, że podłączenie do respiratora to nie kroplówka, pacjent musi zostać zwiotczony, a docelowo utrzymywany w stanie śpiączki farmakologicznej. Aby utrzymać go w tym stanie potrzebna się okazuje odpowiednia pompa infuzyjna, kardio monitor, czy pulsoksymetr.
Gdzie te projekty budowy pomp infuzyjny i kardiomonitorów? Lansik mniejszy, ale może się okazać, że kardiomonitor to sprytniejszy inżynier wydzierga z paru wzmacniaczy i wejścia audio komputera. Czy nawet Atmegi ze wzmacniaczem plus wyświetlacz Oled. O tym się nie mówi, ale brak Respiratora to tylko poboczny problem bo braki są ogromne.
Żebyś się nie zdziwił gdyby bliski który trafił do szpitala - czego nie życzę - natrafił na brak wolnego łóżka nawet na korytarzu.
Jak życie pokazuje w naszym kraju ludzie mają szczęście jeśli się okaże, że test zostanie wykonany zanim człowiek zejdzie w domu na przymusowej kwarantannie.