logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Respiratory za miliardy ////

michald88 20 Mar 2020 16:56 1779 33
REKLAMA
  • #1 18545368
    michald88
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Witajcie

Zwracam się z pytaniem otwartym w sytuacji kryzysu.

Czy rzeczywiście pozwolimy Chińskiemu rynkowi na zarobienie miliardów za produkcję respiratorów, maseczek i innych wyrobów tekstylnych?

Sytuacja dla mnie jest oczywista - rząd Chin wywołał kryzys aby na nim zarobić.
    Czy jako Polacy nie umiemy złożyć do kupy byle pojemnika, filtru powietrza, silnika krokowego z tłokiem i zaworami - podłączonych do programatora czasowego ?

Wydaje mi się, że jestem w stanie skonstruować takie urządzenie z odkurzacza i modułu arduino...

Czy naprawdę damy się wykiwać przyjaciołom z Chin?
    Poraz który?

Zwracam uwagę na fakt iż w Polsce z powodu samomobójstwa ginie rocznie 10 tyś obywateli. Z powodu powikłań pogrypowych kilkaset osób.

Nie dajmy się wplątać w tę zbiorową fantazję.

Wszystkiego dobrego.

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Osobie zgłaszającej "zaniżanie poziomu" na forum w sekcji OGŁOSZENIA; INNE - dziękuję.
    Jestem zaskoczony dynamiką reakcji - w zamian za oszczerstwa - wnioskuję o podanie lepszej formy rozwiązania problemu.

My tutaj na codzień zmagamy się z problemami stwarzanymi z premedytacją. Ale tym razem chyba nikt nie da się wykiwać.

Więc życzę przyjemnej kwarantanny - takiej 25 letniej za działanie na szkodę narodu.
    Do widzenia.

• REKLAMA
  • #2 18545593
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 590
    w "Juni Jewropejskiej" wprowadzenie na rynek aparatu do mierzenia ciśnienia wymaga walizki papierów (i "papierów" pewnie też) a ty chcesz robić respirator . Ech człowieku . Zastanów się gdzie żyjesz i dlaczego to Chiny stają się potęgą światową i dlaczego :-(
  • #3 18545604
    michald88
    Poziom 7  
    Lisek64 napisał:
    w "Juni Jewropejskiej" wprowadzenie na rynek aparatu do mierzenia ciśnienia wymaga walizki papierów (i "papierów" pewnie też) a ty chcesz robić respirator . Ech człowieku . Zastanów się gdzie żyjesz i dlaczego to Chiny stają się potęgą światową i dlaczego :-(

Walizki papierów - pieniędzy - za patent.

Na dzień dobry minimum 200 000 dolców.

Nie mam się nad czym zastanawiać - i proszę mi tutaj nie szerzyć odmienności religijnej czy wyznaniowej - to tylko kolejny żółty biznes.

Przemyślany dobrze - ale ja jestem lepszy w te klocki. Prawda Nas wyzwoli.
  • REKLAMA
  • #4 18545610
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2490
    michald88 napisał:
    Wydaje mi się, że jestem w stanie skonstruować takie urządzenie z odkurzacza i modułu arduino...

No to na co kolega czeka?
    Do piwnicy albo garażu i trzepac kasiorke 😆😎
  • #5 18545618
    michald88
    Poziom 7  
    karolark napisał:
    michald88 napisał:

No to na co kolega czeka?
    Do piwnicy albo garażu i trzepac kasiorke 😆😎

Trzepać to ja mogę dywan.
    Albo z trzepaczką ganiać kota sąsiada po podwórku, żeby mi nie sikał na parapety.

Chodzi o sprzedane przetargi i oszustwa - obecny kryzys to tylko pretekst do wyprowadzenia miliardów i ograbienia inwestorów z rynku.

Przepraszam - ale idę na piwo.

Nie odpisuję już dzisiaj.
    Miłego wieczoru.

(może być i silnik na potencjometrze z pracą ciągłą i do tego worek samorozprzężalny ambu - i korba od roweru. - gdyby ktoś w Mojej rodzinie tego potrzebował - to na pewno udoskonaliłbym taką technologię )
  • #6 18545628
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 631
    Jak jeszcze dziś zaczniesz to ok 2030r.przejdziesz wszystkie badania,certyfikacje i zaczniesz sprzedawać. :)
  • #7 18545636
    michald88
    Poziom 7  
    abart64 napisał:
    Jak jeszcze dziś zaczniesz to ok 2030r.przejdziesz wszystkie badania,certyfikacje i zaczniesz sprzedawać. :)

wychodzę .

Fajnie że jesteście :)
  • REKLAMA
  • #8 18547134
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18547162
    michald88
    Poziom 7  
    Atom - aleś ty niechętny do nauki co?

Ja Ci powiem jedno.
    Muszę wyjechać teraz 500 km do pracy.
    Nie mam czasu - przepraszam.

Pogadamy za tydzień kiedy wrócę. Wybacz mi.
    Cześć.

Wszystkiego dobrego

AHA - Ci o których mówisz - to zdziwiłbyś się jacy są kochani i wspaniali ludzie.
    Jeszcze w życiu będziesz mieć okazję.
    Zobaczysz - Kiedy sam przeżyjesz prawdziwą nędzę i głód i bezdomność - zobaczysz wtedy kto do Ciebie wyciągnie pomocną dłoń.
    Ja płakałem wiele dni. I byłem szczęśliwy i miałem wszystko dzięki "tym" o których insuujesz.

Przekonasz się mam nadzieję i zmienisz zdanię - ale nie życzę nikomu zaznać takiej nędzy której doświadczyłem na obszczyźnie. Żadna ambasada ani organizacja krajowa mi nie pomogła - jedynie ONI.
    Po prostu - mam nadzieję że zmienisz zdanie.
    Jednak to jest już Twoja sprawa.
    Możesz ze mnie kpić - ale ja kropli krwi nie oddam za takich nienawistników w których się starasz wpisać { oczywiście że się dam pokroić za innego człowieka ..... byle był nieprzytomny i nie wygadywał takich głupot }

Na przyszłość nie mieszaj pojęć - bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego - a że nas Chińscy przyjaciele kroją to już inna sprawa.

Bye bye !

:*

Bóg którego znasz - to wielotysiącletnia praca tych których mieszasz z błotem.
    Powodzonka :)
  • #10 18547190
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    michald88 napisał:
    Witajcie

Zwracam się z pytaniem otwartym w sytuacji kryzysu.

Czy rzeczywiście pozwolimy Chińskiemu rynkowi na zarobienie miliardów za produkcję respiratorów, maseczek i innych wyrobów tekstylnych?

To kiedy kolega zaczyna produkcję, żeby Polska zarobiła miliardy?
    To też pytanie otwarte... Dużo nie trzeba. Maszyna do szycia, trochę nici, trochę czystych szmatek, jakiś piecyk do sterylizacji... Trzeba tylko usiąść na 4 literach i szyć maseczki...

Bardzo nie lubię osób, które wołają "Weźmy się i mi zróbcie...".
  • #13 18547246
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 424
    Witam
    Straszne wiadomości rozsiewacie, michald88, przejdź się do rzecznika patentowego i zobacz ile kosztuje patent, gadasz bzdury, zamiast 200000 dolców daj mi 100000$ a ja ci pomogę patentować i jeszcze zarobię.
    NIKT nie broni produkować bez patentu, jeśli zrobisz to szybciej i taniej, to wystarczy że pojedziesz na jakąś wystawę sprzętu medycznego i znajdziesz odbiorców, sprzęt będzie dobry to nie opędzisz się od odbiorców.
    Co do respiratora reklamowanego przez Gowina to jest to dziwoląg, przy dzisiejszych cenach elektroniki sterowanie dwoma kompletami zaworów przy pomocy jednej płyty jest bez sensu, kiedy na łóżku obok nie będzie pacjenta to komplet części na respirator będzie się marnował w tej dziwnej konstrukcji :(.
  • #14 18547257
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    Poza respiratorami, w lżejszych przypadkach występowania duszności, powinna być możliwość przebywania w domu i tlenoterapii z zastosowaniem zwykłej butli, maseczki i takiego aparatu:
    Przecież nie każda duszność wymaga intubacji dotchawiczej i tym samym użycia respiratora.
  • #15 18548394
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 590
    Tylko , że nie mówimy o duszności tylko niepracujących płucach a reduktor z nawilżaczem ma się do respiratora jak rum do rumaka :-(
  • #16 18548433
    husar001
    Poziom 5  
    michald88 napisał:
    Ktoś wam broni zakupić maszyny do szycia, materiał i samemu produkować na własne potrzeby? To ,że te państwo jest dziadoskie to nie wina chińczyków tylko was polaków. Mieliście cały miesiąc na przygotowanie się.
  • #17 18548512
    Maciek_C
    Poziom 15  
    Ocena: 255
    A propos szycia maseczek:

https://www.portel.pl/wiadomosci/szpitale-potrzebuja-maseczek-akcja-szycia-trwa/117222

https://www.info.elblag.pl/1,61208,Elblaski-t...0-premiery-i-szyje-maseczki-dla-szpitali.html

Moim zdaniem świetne akcje!
    Ps. Tylko nie czytajcie komentarzy pod artykułami bo w Elblągu sami malkontenci :)
  • #18 18548557
    karolark
    Poziom 42  
    husar001 napisał:
    michald88 napisał:
    Ktoś wam broni zakupić maszyny do szycia, materiał i samemu produkować na własne potrzeby? To ,że te państwo jest dziadoskie to nie wina chińczyków tylko was polaków. Mieliście cały miesiąc na przygotowanie się.

A wy husar jakiej nacji? polskojęzyczny?
  • #19 18548633
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 750
    Jak dla mnie, to pewnie pisze na codzień cyrylicą...
  • #20 18548867
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #21 18548973
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 18549005
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 18552656
    j570
    Poziom 15  
    Ocena: 76
    Trochę jestem zaskoczony że na tym forum, gdzie nie brakuje mądrych ludzi, jedyne co ostatnio czytam to bezmyślne pieprzenie. Mamy wzrost zachorowań, może zdarzyć się tak że zabraknie sprzętu w tym respiratorów. Na internecie powstają grupy projektujące różny sprzęt ratujący życie a tu dyskusje o niczym. Może się zdarzyć tak że sprzętu zabraknie. I będzie tak jak we Włoszech gdzie ludzi po 60 roku życia nie podłączają do respiratora bo nie ma sprzętu. Jak to dotknie Ciebie lub Twoją rodzinę do dopiero zrozumiesz?
    Niedawno ktoś na tym forum rzucił temat "Jak zrobić prosty oraz bardziej profesjonalny odpowiednik respiratora"
    Nie mający zielonego pojęcia o temacie jakiś koleś to skrytykował a następnie admin, który ma jeszcze mniejsze pojęcie temat zamknął.
    Ja zajmuję się profesjonalnie respiratorami od 30 lat i twierdzę że to proste urządzenia spokojnie do wykonania w warunkach amatorskich z zachowaniem pewnych ścisłych rygorów. Znam historię respiratorów. 40 lat temu konstrukcje były banalnie proste. Timer, elektrozawór i dozownik tlenu i powietrza plus manometr. To był respirator dziecięcy, nawet miał certyfikaty. Dla dorosłych podobnie wymyślano elektropneumatyczne cudaki, czasem wyłącznie pneumatyczne. To działało i ratowało życie. Nie ma problemu by wrócić do podstaw i zrobić prosty respirator w technologii sprzed 40 lat na "koronawirusa" Dlatego piszę "koronawirusa" bo tu potrzebujemy konkretnie ciśnieniowy tryb wentylacji z wysokim PEEP, czyli tak samo jak przy leczeniu ARDS. ( te skróty macie na Google). Nie chodzi o kombajn mającey wszystkie tryby wentylacji i mierzący wszystko tylko o proste i skutecne urządzenie które w ostateczności może nas uratować. Proszę o wypowiedzi ludzi mających tym razem jakieś pojęcie o temacie.
  • #24 18552672
    karolark
    Poziom 42  
    j570 napisał:
    zajmuję się profesjonalnie respiratorami od 30 lat i twierdzę że to proste urządzenia spokojnie do wykonania w warunkach amatorskich z zachowaniem pewnych ścisłych rygorów. Znam historię respiratorów. 40 lat temu konstrukcje były banalnie proste.

j570 napisał:
    jedyne co ostatnio czytam to bezmyślne pieprzenie. Mamy

No to może zamiast się wpisywać w "pieprzenie"
    Podac coś konstruktywnego?
  • #25 18552808
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 750
    Zaraz pojawią się procedury,atesty,homologacja, badania, testy i znowu badania.
    Jak z tego nie zrezygnują, to twórczość garażowa na nic.
  • #26 18552855
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 18555459
    aadeer
    Poziom 17  
    Ocena: 165
    Jednak można 8-) :
    http://www.ventilaid.org/ - polski projekt respiratora open source, ciekawe jak to potoczy się dalej...
  • #28 18556273
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 18558256
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 424
    Witam
    J570, powiem że mnie załamałeś, skoro twierdzisz że 30 lat zajmujesz się respiratorami to powinieneś pamiętać coś więcej niż zawory i timery.
    30 lat temu respiratory miały już 32 bitowe procesory i kilka dużych płyt obsadzonych gęsto elektroniką.
    Niezawodny Bennett który był dużo starszy miał wiele ustawianych parametrów, a dbałość o pacjenta polegała na tym że miał prawie bezgłośną pompę i doskonałą filtrację powietrza. Filtr wstępny na pompie kosztował wtedy 10 moich pensji.
    Wtedy nie było CE ale każdy nawet najbardziej szacowny producent musiał się starać o atesty medyczne w COTM.
    Fajnie że chłopaki coś robią ale do respiratora temu bardzo daleko i osobiście nie dałbym się do tego podpiąć.
    Ciężkich pacjentów się intubuje i wtedy ciśnieniowy respirator ma sens, wdmuchiwanie czegokolwiek pod taką maskę jak na filmiku sprawdza się tylko w serialach medycznych.
    Respirator należy do grupy sprzętów którymi najszybciej można zabić pacjenta więc apeluję o ostrożność w sądach.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kryzysu związanego z produkcją respiratorów i maseczek, w kontekście dominacji chińskiego rynku. Uczestnicy podnoszą kwestie związane z biurokracją, kosztami patentów oraz możliwościami lokalnej produkcji w Polsce. Wskazują na potrzebę szybkiej reakcji na rosnące zapotrzebowanie na sprzęt medyczny, a także na problemy związane z certyfikacją i bezpieczeństwem urządzeń. Pojawiają się również pomysły na amatorskie konstrukcje respiratorów oraz odniesienia do polskich projektów open source. Wiele osób wyraża frustrację z powodu braku działań i odpowiednich regulacji w kraju.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA