Cześć,
proszę o pomoc w zbudowaniu prostego układu, który załączy przekaźnik w momencie gdy przez dany przewód popłynie prąd.
Na początku chciałem wykorzystać spadek napięcia na rezystorze wpiętym w szereg z przewodem, na którym pojawi się prąd. Spadek napięcia wysterowałby tranzystor, a on przekaźnik. Proste ale znalazłem coś ciekawszego:
Opis urządzenia z aukcji:
"Moduł czujnik natężenie prądu AC 5A dzielnik
Moduł pomiaru natężenia prądu AC w zakresie do 5A. Na wyjściu podaje natężenie pomniejszone 1000 krotnie.
W przypadku pomiaru prądu 4A na wyjściu pojawi się odpowiednio 4mA.
DANE TECHNICZNE:
STAN: NOWY
Czujnik prądu 5C AC
Moduł czujnika prądu przemiennego 5A jednofazowego transformatora prądu przemiennego
Wbudowany mikro-precyzyjny przekładnik prądowy
Wbudowany rezystor próbkujący
Moduł 5A może mierzyć prąd AC
Odpowiadające wyjście analogowe 5A / 5mA
Rozmiar płytki PCB: 18,3 (mm) x17 (mm)
KOD PRODUKTU 0587"
Jak użyć tego? Jak mam rozumieć, że na wyjściu obwodu pojawi się natężenie. Muszę przyłożyć do jego styków jakieś napięcie aby pojawił się prąd podczas pomiaru?
I czym są:
Wbudowany mikro-precyzyjny przekładnik prądowy.
Wbudowany rezystor próbkujący?
Będę wdzięczny za schemat jakiegoś prostego układu, który przełoży sygnał z tego czujnika na stan wysoki/napięcie sterujące dla załączenia przekaźnika.
proszę o pomoc w zbudowaniu prostego układu, który załączy przekaźnik w momencie gdy przez dany przewód popłynie prąd.
Na początku chciałem wykorzystać spadek napięcia na rezystorze wpiętym w szereg z przewodem, na którym pojawi się prąd. Spadek napięcia wysterowałby tranzystor, a on przekaźnik. Proste ale znalazłem coś ciekawszego:
Opis urządzenia z aukcji:
"Moduł czujnik natężenie prądu AC 5A dzielnik
Moduł pomiaru natężenia prądu AC w zakresie do 5A. Na wyjściu podaje natężenie pomniejszone 1000 krotnie.
W przypadku pomiaru prądu 4A na wyjściu pojawi się odpowiednio 4mA.
DANE TECHNICZNE:
STAN: NOWY
Czujnik prądu 5C AC
Moduł czujnika prądu przemiennego 5A jednofazowego transformatora prądu przemiennego
Wbudowany mikro-precyzyjny przekładnik prądowy
Wbudowany rezystor próbkujący
Moduł 5A może mierzyć prąd AC
Odpowiadające wyjście analogowe 5A / 5mA
Rozmiar płytki PCB: 18,3 (mm) x17 (mm)
KOD PRODUKTU 0587"
Jak użyć tego? Jak mam rozumieć, że na wyjściu obwodu pojawi się natężenie. Muszę przyłożyć do jego styków jakieś napięcie aby pojawił się prąd podczas pomiaru?
I czym są:
Wbudowany mikro-precyzyjny przekładnik prądowy.
Wbudowany rezystor próbkujący?
Będę wdzięczny za schemat jakiegoś prostego układu, który przełoży sygnał z tego czujnika na stan wysoki/napięcie sterujące dla załączenia przekaźnika.