logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak najtaniej zrobić kanał samochodowy

Jarek1009 17 Cze 2020 22:10 18042 14
REKLAMA
  • #1 18765604
    Jarek1009
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Witam. Od dłuższego czasu zastanawiam się nad wykopaniem kanału i ogranicza mnie tu budżet nie zamierzam systematycznie naprawiac w nim samochodów ale od czasu do czasu zaglądnąć, zmienić olej przydalo by się bo za każdym razem jezdze do sąsiada jego kanał jest po prostu wykopany i nie ma w nim żadnej wylewki ani bloczków i nigdy nie było tam wody. Niestety u mnie na podwórzu jest dosyć dosyć mokro w ziemi (gdy wywierciłem Świdrem dziure na 120cm to przez jakiś cały dzień naleciało 20 cm wody) i niewiem czy wystarczyło by wykopać kanał dać folie a na nią zamiast bloczków dać wylewkę do okola oczywiście dać do wylewki zbrojeń. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18765648
    Dobromir pomysłowy
    Poziom 25  
    Ocena: 147
    Jarek1009 napisał:
    Niestety u mnie na podwórzu jest dosyć dosyć mokro w ziemi (gdy wywierciłem Świdrem dziure na 120cm to przez jakiś cały dzień naleciało 20 cm wody) i niewiem czy wystarczyło by wykopać kanał dać folie a na nią zamiast bloczków dać wylewkę do okola oczywiście dać do wylewki zbrojeń.
    Jeśli woda gruntowa jest na 1m to zapomnij o kanale! A na marginesie z sąsiadem dobrze jest dobrze żyć:)
  • REKLAMA
  • #3 18765671
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1060
    Robisz wykop, jaki ci pasuje. Jeśli woda podchodzi to pompą wybierasz. Dajesz folię grubą( rolniczą do okrywania pryzm) najlepiej w dwóch warstwach. Robisz taki basen. Wylewasz posadzkę, na nią murujesz bloczkiem ścianki. Po murowaniu obsypujesz piaskiem dookoła. Można w zaprawę poziomą dać drut fi6. Na górze na bloczku szalujesz wieniec i opaskę po metr w każdą stronę kanału.
  • #4 18765678
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18765836
    Dobromir pomysłowy
    Poziom 25  
    Ocena: 147
    Erbit napisał:
    Jaki może być koszt kanału?
    Zależy jaki, pod jaki samochód itd. . Mam betonowy a i robiłem najazd z odpadowego materiału (drewno )bo tylko taki był , jednak najazd stalowy jest najkorzystniejszy, pewny i zawsze możesz odsprzedać . A woda zawsze podejdzie i co zrobisz z zaolejoną wodą ?
  • #6 18765981
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1136
    Ok, a co to ma wspólnego z działem sat serwis?
  • #7 18766669
    Jarek1009
    Poziom 5  
    []Ok, a co to ma wspólnego z działem sat serwis?

Nic tylko to miałem do wyboru :)
  • REKLAMA
  • #8 18769786
    Jarek1009
    Poziom 5  
    Jeżeli chodzi o wymiary to tak jak najmniejszy coś może 80,70x
    Czytałem też kiedyś że można robić odwodnienia, odpływy wody., o co chodzi dokładnie co to jest?

Dodano po 5 [minuty]:

Może da się zbudować rampę albo kupić jakiś używany podnośnik kolumnowy, nożycowy lub podobny ?
    Rampę nie bardzo mam gdzie bo chciałem sobie coś zrobić w garażu jego wymiar to 4 szeroki i 5 długi i wysokość niestety trochę więcej niż dwa metry
    Kupić podnosnik nowy trochę dużo a kupić używany to może być też wycharatany
  • REKLAMA
  • #9 18772757
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6391
    Kupujesz szczelny kanał w betoniarni i wkopujesz.
  • #10 18772770
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    Jarek1009 napisał:
    Jak najtaniej zrobić kanał samochodowy
    Kupić Renault Megane I w Romskim Komisie Samochodowym w Gnieźnie. :D :D
  • #11 18772783
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18772818
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 501
    Jeżeli masz płytko wodę w gruncie to w zależności od potrzeb, albo płytki kanał z taboretem na wózku jeżdżącym po szynach na bokach kanału i regulacją wysokości, np z krzesła biurowego. wystarczy wtedy dokładnie 1 m głębokości. Lub zwykłe najazdy pod jedną oś o wys 35-40 cm i leżanka na kółkach dostępna w większości sklepów z częściami samochodowymi lub narzędziami dla mechaników. Co do szerokości, to nawet fiat 126p czy Tico wiedzie na kanał o szer 100cm optymalnie jest 95cm aby nie było ryzyka wpadnięcia kołem, natomiast węższe niż 85 cm, powodują już utrudnienia podczas pracy związane z manewrowaniem kluczami i obracaniem się we wnętrzu.
  • #13 18772855
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6391
    Erbit napisał:
    I czekasz na deszcz

Nic podobnego, ci co robią szamba robią też kanały , i znajomy właśnie pół roku temu wkopał kanał i jest ok.
    Ja może w tym roku kupie sobie piwnicę i też na poziom 0 i trawa na płycie będzie od góry.
    Widziałem i wiem co piszę.
  • #14 18773019
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 259
    Jak wchodzi woda w jednym miejscu zrób zagłębienie, do tego pompkę zanurzeniową i po kłopocie, albo uszczelnić dobrze kanał. A oleju tam za dużo nie uświadczysz, przecież jak się wymienia to nie wylewasz na podłogę, tylko do pojemnika. Mam płytki kanał ok 1m, jak coś robię to taborecik pod cztery litery, żeby nie kucać, jest całkiem wygodnie. Na szerokość, to już zależy od samochodu, z 10 cm mniej niż koła, żeby można było podnośnik pod próg podłożyć. Na długość 1,5 metra wystarczy, gdy robisz coś z przodu, wjeżdżasz przodem i odwrotnie. Choć na długość samochodu lepiej, gdy trzeba zrobić coś przy wydechu lub odpowietrzać hamulce. A to najczęściej robi się z kanału, oprócz wymiany oleju. W mojej okolicy ostatnio widziałem używane bloczki betonowe po 2 zł, kumpel kupił właśnie do kanału. Plus zaprawa, jakieś zbrojenie. Jak będziesz robił nie zapomnij podciągnąć prąd po gniazdko, przydaje się, nie będziesz potykał się o kable. U siebie dorobiłem oświetlenie, na żaróweczkach G9, po cztery na stronę, małe w niczym nie przeszkadzają.
  • #15 18773145
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1060
    Podałem autorowi dobrą radę. Folia, wylewka, bloczek. Do wylewki "szklana woda. Nie ma bata na przebijanie wody.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy kanału samochodowego przy ograniczonym budżecie. Użytkownik zastanawia się nad wykopaniem kanału w warunkach wysokiego poziomu wód gruntowych. Uczestnicy sugerują różne metody, w tym wykopanie kanału, zastosowanie folii rolniczej w dwóch warstwach, wylewkę posadzki oraz murowanie bloczków. Wskazano na konieczność uszczelnienia kanału oraz użycie pompy do odprowadzania wody. Podano również wymiary kanału oraz alternatywy, takie jak używane podnośniki kolumnowe lub rampy. Wspomniano o kosztach materiałów budowlanych, takich jak bloczki betonowe i zaprawa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA