logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Auto AMP - Automatyczne włączanie wzmacniacza sygnałem audio

TiGo 26 Lip 2020 16:20 1395 6
REKLAMA
  • #1 18838711
    TiGo
    Poziom 10  
    Witam,
    próbuje zrobić układ, który włączy wzmacniacz po otrzymaniu sygnału audio z komputera. Przeczytałem już większość wątków na forum o podobnym temacie ale najprostszy wydał mi się tej projekt Link. Kod do Attiny13A wgrałem używając Arduino UNO jako programatora, całość na płytce wygląd tak:

Auto AMP - Automatyczne włączanie wzmacniacza sygnałem audio

Po podłączeniu linii sygnału audio przekaźnik się zamyka pomimo braku dźwięków na komputerze, wystarczy nawet sam kabel niepodłączony do niczego, poruszanie samym kondensatorem też go wzbudza. Po odłączeniu kabla audio po kilku minutach przekaźnik się otwiera. Czy można jakoś zmniejszyć "czułość" tego układu? Czy użycie Attiny13 A zamiast V może być problemem? Czy zmiana tych parametrów może rozwiązać problem?

// How many measurements to take, sample frequency is 1KHz
    //value between 1 and 65535
    #define MEASUREMENTS_NO 1000
    //Define the VPP threshold level, each count=5mV
    // value between 1 and 255
    #define AUDIO_THRESHOLD 3
    //sets how many consecutive detections are needed to turn on the amplifier
    #define AMP_DET_NO 3

Chciałbym pozostać przy tym projekcie, ponieważ mam elementów na kilka egzemplarzy ale chętnie kupię też gotowe rozwiązanie lub spróbuję sił z innym schematem. Chcę tęż zaznaczyć, że to mój pierwszy taki projekt więc proszę o wyrozumiałość.

Dziękuję i pozdrawiam.
    Załączniki:
    • auto_amp.c (3.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18838727
    ojciec
    Poziom 34  
    Ocena: 210
    Fuse ustawiony na 9,6MHz RC ?, CKDIV8, zdjęty

Dodano po 2 [minuty]:

Ten sposób podłączenia tego przekaźnika to ...

Przez tranzystor trzeba podłączyć
  • REKLAMA
  • #3 18838820
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    TiGo napisał:
    Czy zmiana tych parametrów może rozwiązać problem?

...
    ...
    #define AUDIO_THRESHOLD 3

Ja bym próbował tutaj pogrzebać np.:4 lub więcej.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 18839885
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    TiGo napisał:
    Chcę też zaznaczyć, że to mój pierwszy taki projekt więc proszę o wyrozumiałość.
    Może więc warto nie zniechęcać początkującego Kolegi podając mu "pomocną dłoń" w postaci:
    Marian B napisał:
    Taki "wykrywacz" sygnału audio jest tu za 11 zł.
    Forum powinno promować samodzielność i chęć pogłębiania wiedzy w oparciu o wymianę doświadczeń, zamiast odsyłać do gotowców.
  • REKLAMA
  • #6 18840029
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6133
    TiGo napisał:
    Po podłączeniu linii sygnału audio przekaźnik się zamyka pomimo braku dźwięków na komputerze, wystarczy nawet sam kabel niepodłączony do niczego, poruszanie samym kondensatorem też go wzbudza. Po odłączeniu kabla audio po kilku minutach przekaźnik się otwiera. Czy można jakoś zmniejszyć "czułość" tego układu? Czy użycie Attiny13 A zamiast V może być problemem? Czy zmiana tych parametrów może rozwiązać problem?

Możliwe że próg AUDIO_THRESHOLD jest za niski, drugie podejrzenie to że kiedy komputer jest nie podłaczony/wyłaczony zakłócenia z sieci indukują za duże napięcie* żeby było poniżej progu, czułość na te zakłócenia można zmniejszać zmniejszając rezystory 220k, na próbę możesz dać 22k

U mnie kiedy DAC, zasilany z komputera, zostanie pozbawiony zasilania i jego wzmacniacz wyjściowy nie ma już małej impedancji, z głośników buczy, mimo stosowania ekranowanego kabla. Układ na płytce stykowej na pewno doskonale zbiera zakłócenia.
  • #7 18840093
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    "Pomocna dłoń" w tych linkach co podałem, z gotowymi rozwiązaniami, może być rzeczywiście pomocna, gdyż jest tam płytka do samodzielnego montażu, są schematy, a w drugim linku jest schemat i dokładny opis działania.
    Można skorzystać, szczególnie z opisu działania, bo dzialanie takich układów będzie zawsze podobne, można też na nowo odkrywać Amerykę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik próbuje skonstruować układ automatycznego włączania wzmacniacza sygnałem audio z komputera, korzystając z Attiny13A. Po podłączeniu sygnału audio przekaźnik zamyka się nawet bez dźwięku, co sugeruje zbyt wysoką czułość układu. Uczestnicy dyskusji sugerują zmniejszenie czułości poprzez zmianę wartości rezystorów oraz podłączenie przekaźnika przez tranzystor. Wskazano również na możliwość zakłóceń indukcyjnych, które mogą wpływać na działanie układu. Proponowane są gotowe rozwiązania, takie jak detektory sygnału audio dostępne w sprzedaży.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA