logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ocenić jakość regenerowanej głowicy 1.9 TDI do Octavii?

Mierzejewski46 04 Sie 2020 15:52 3336 10
REKLAMA
  • #1 18853828
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1060
    Trafił do mnie silnik na zmianę głowicy 1.9 TDI od Octawi. Kupiłem głowicę na znanym portalu po regeneracji od super sprzedawcy prowadzącego zakład min. naprawy głowic. Dostałem to.
    Jak ocenić jakość regenerowanej głowicy 1.9 TDI do Octavii? Jak ocenić jakość regenerowanej głowicy 1.9 TDI do Octavii? [img-2] Jak ocenić jakość regenerowanej głowicy 1.9 TDI do Octavii?
    Co prawda po telefonie pełnym zrozumienia głosem zgodził się na wymianę na drugą, ale tak mnie zastanawia, czy to niekompetencja pracowników, czy chciał mnie przerobić na wała. Gdybym nie zdjął wałka to pewnie bym uszkodzeñ nie zobaczył. Do dam że była robiona bo prowadnice i uszczelniacze nowe, a zawory dotarte. Zabielona też płaszczyzna.
  • REKLAMA
  • #2 18853906
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 921
    Witam

Trudno ocenić, nie wiesz kto sprzedaje właściciel czy pracownik, nie wiesz czy sprawdza towar.
    Może ma podwykonawcę. Może ma problemy z pracownikami.
    Obawiam się że prawdy nie dojdziesz.
    Ludziom trzeba ufać ale sprawdzenie to podstawa.
  • REKLAMA
  • #3 18861310
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Druga głowica przyszła, zamontowana, pracuje poprawnie. W przeoczenie uszkodzeñ nie bardzo wierzę. Widać je gołym okiem. Zwłaszcza, że była robiona. Bardziej skłaniam się ku stwierdzeniu, że było to trochę działanie "na wydrę" uda się nie uda. Już rysy na wałku dyskwalifikowały go do montażu. A tłumaczenie, że to rysy wgłębne i nie mają wpływu na pracę są absurdalne. Sprzedający dobrze wiedział z czym ma doczynienia. Jak poznał jeszcze z kim ma doczynienia to zaniechał oszustwa i przysłał towar nieuszkodzony. Teraz proszę sobie wyobrazić co by było gdyby głowicę z takim uszkodzeniem stopki od strony koła rozrządu zamontować jak luz mierzony szczelinomierzem wykazał 0.5mm. Po naciądnięciu pasek "ciągnął by." wałek w dół. Co dziwne górna część stopki była nieuszkodzona co wskazuje że stopki były od innej głowicy. Gdyby była to głowica z demontażu to jeszcze jakoś mógłbym to zrozumieć, ale po kompleksowej regeneracji to bubel i świadome działanie. Mam tylko nadzieję że w okolicach Radzynia Podlaskiego jest spora konkurencja i pan szlifierz podniesie swoje standardy.
    Ps. Miałem już założone wiertło 16, zeby ją przewiercić przed wysyłką, nie wiem czemu tego nie zrobiłem. Mam nadzieję, że szrot trafi do przetopu a nie do kolejnego klienta.
  • Pomocny post
    #4 18861361
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    Głowica po zatarciu wałka, nie przestrzelone panewki na nowo, wałek wyjęty gdzieś ze złomu, bo to rysy po przewracaniu na hałdzie, nie zużyciowe. Ogólnie porażka.
  • #5 18863172
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    V****
    21-300 Radzyń Podlaski
    To są dane firmy która próbowała mnie przekręcić. Z takim cwaniactwem dawno się nie spotkałem. Wyobraźcie sobie gdybym głowicę w takim stanie zamontował klientowi.

Moderowany przez CameR:

Usunąłem dane teleadresowe
    Reg. 3.1.5-3.1.7 Nie wysyłaj treści, które powodują celowo konflikty.
    Reg. 3.1.10. Nie reklamuj stron internetowych lub usług w jakiejkolwiek formie.

• REKLAMA
  • #6 18863351
    robokop
    Mierzejewski46 napisał:
    To są dane firmy która próbowała mnie przekręcić. Z takim cwaniactwem dawno się nie spotkałem. Wyobraźcie sobie gdybym głowicę w takim stanie zamontował klientowi.
    Księciuniu, z tego co patrzę, to "regnerowana" głowica u nich do 1,9TDI kosztuje niecałe 500zł. W Łomiankach na Kolejowej, przy zwrocie starej płące 800zł. Skąd się Twoim zdaniem różnica bierze?
  • #7 18863548
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ja rozumię. Cena dość atrakcyjna. Dlatego zaryzykowałem. I niewiele brakło bym się przejechał. Tylko druga po reklamacji przyszła w naprawde dobrym stanie. Warsztat w Łomiankach znam i moim skromnym zdaniem prawie 800zł. za regenerację głowicy do 1.9 VP pod warunkiem że stara jest ok. to trochę drogawo.
    Zaniechałem negatywnego komentarza na Al..o dla warsztatu bo zreflektował się i trzeba dać chłopu szansę. Po moim przypadku myślę że bardziej będzie kontrolował jakość. Albo podniesie ceny😉.
  • REKLAMA
  • #8 18863765
    robokop
    Mierzejewski46 napisał:
    Warsztat w Łomiankach znam i moim skromnym zdaniem prawie 800zł. za regenerację głowicy do 1.9 VP pod warunkiem że stara jest ok. to trochę drogawo.
    Piszę o tym na kolejowej, nie na Kwiatowej. Głowice biorą na wymianę wszystkie, nawet popękane, byle kompletne. Sama prawidłowa regeneracja głowicy, to jest kupa roboty - prowadnice i uszczelniacze, to wymienisz sobie sam w garażu. Ale sam w garażu sobie głowicy nie splanujesz, nie pogłębisz gniazd zaworów i nie obrobisz panewek wałka, gdzie trzeba sfrezować stopy i kadłub, a potem rozwiercić na wymiar nominalny. A to wszystko nie dość że wymaga czasu, to jeszcze kosztuje. Samo planowanie od 60zł wzwyż. Sprawdzenie płaszcza 100. A gdzie reszta?
  • #9 18864092
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Rację to masz w tym co piszesz. Głowica którą zdjąłem była po pęknięciu popychacza zaworu. Wałek zmielił szklankę wybił gniazdo popychacza i krzywka zdarła się do połowy. Trzeba było szukać głowicy. Ze szrotu nie chciałem montować więc padło na ofertę z netu. Potrzebowałem prostej szczelnej głowicy z wałkiem i zaworami. O osiowanie i regenerację stopek wałka mi nie chodziło. Kryterium była cena bo klient za pieniężny nie był. Za te 5 stówek to chyba niewygórowane oczekiwania miałem.
  • #10 18864104
    robokop
    Mierzejewski46 napisał:
    Za te 5 stówek to chyba niewygórowane oczekiwania miałem.
    Za tyle to rozrząd z nienajwyższej półki do tego auta się kupuje.
  • #11 18864142
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Rozrząd był INA a pasek Conti CT może dlatego wytrzymał i nie przeskoczył! Ale napinacz się przygiął wąs co o obudowę zachacza. Musiałem prostować bo wymiana na nowy nie wchodziła w grę. 40 tys. przejechał. I tak z uszczelką i gratami i moją robotą 1200 popłynął. U Nurczyka w Ostrołęce za używaną głowicę kompletną 300zł trzeba dać. Czasem trzeba i takie rzeźby tworzyć. Ale bez gwarancji na robotę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie oceny jakości regenerowanej głowicy silnika 1.9 TDI do Skody Octavia. Użytkownik zakupił głowicę od sprzedawcy, który zapewniał o jej dobrym stanie, jednak po montażu zauważył rysy na wałku, co budziło wątpliwości co do kompetencji sprzedawcy. Po reklamacji otrzymał nową głowicę, która działa poprawnie. Uczestnicy rozmowy zwracają uwagę na różnice w cenach regeneracji głowic oraz na konieczność dokładnej kontroli jakości, aby uniknąć oszustw. Wskazano również na problemy związane z używanymi komponentami, które mogą wpływać na działanie silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA