Witam. Ponieważ forum "Polo" jest jakby martwe może tu ktoś pomoże. Auto jak w temacie na szybko cała historia, przywiezione rok temu przez handlarza z Niemiec , rocznik 2009 stan ogólny BDB , przebieg 160 tyś km. powiedział że bardzo grzechotał rozrząd i wymienili cały- ok możliwe. Obejrzane , jazda próbna ok , cena ok -kupiony , jeździmy ( głównie żona do pracy- tylko krótkie trasy) . Auto sprawuje się super , silnik suchy , czysty (nie myty) , pali idealnie, cichutko pracuje - nic nie stuka ,nie bierze oleju - po prostu igła. Po zakupie dla spokoju zrobiłem przegląd "startowy" typu płyny , filtry , świece , pasek klinowy i rok jeździliśmy bez najmniejszego kłopotu. Tydzień temu (przebieg 164 tyś. km.) zonk w czasie jazdy bez ostrzeżenia silnik zgasł i kaplica. Paliwo ok , akumulator też , kręci rozrusznik ale nie zapala-zmienił się dźwięk przy rozruchu. Auto na hol i do garażu , po wstępnych oględzinach znalazłem coś dziwnego - poluzowała się centralna śruba od koła pasowego , następnie sprawdziłem ciśnienie w cylindrach i wyszło 3 x 0 - o szlak głowica do remontu ! . Po rozebraniu takie fakty : rozrząd cały nowy , głowica też musiała być niedawno robiona bo bardzo czysta ( żadnego szlamu) ,wałki , dźwigienki idealne , oczywiście zawory pogięte - do wymiany wydechowe , ssące nietknięte. Awaria polegała na tym , że poluzowała się centralna śruba od koła pasowego i ścięło klin na dolnym kole rozrządu w czasie jazdy i po silniku. I teraz proszę o poradę bo mam kilka wątpliwości - amator
1. Czy można ponownie założyć używany rozrząd ale śruby nowe ( przebieg 4000 km.)
2. Czy śruby do głowicy muszą być zawsze nowe ?
3. Czy głowicę należy splanować przed ponownym montażem ( wygląda idealnie) i czy potrzebna jest grubsza uszczelka-w książce którą
mam jest uwaga , że nie dopuszcza się szlifowania powierzchni głowicy .
4. Czy jeżeli prowadnice i gniazda nie są uszkodzone to wystarczy założyć nowe zawory i dotrzeć pastą bez frezowania -będzie to działać czy
tyko profesjonalna regeneracja.
5. Ponieważ wszystko mam rozebrane to warto by było przy takim przebiegu wymienić pierścienie ? czy nie da się tego zrobić przez ten
dziwaczny blok składany - auto nie brało oleju i cylindry są idealne bez progów , wżerów i rys.
6. Po zakupie wymieniłem olej (pełen syntetyk -Mobil) i stary był bardzo brudny (czarny) pomyślałem że dawno nie był wymieniany ale teraz
znowu jest całkiem czarny po 4000 km ! dlaczego ?
Mam przydomowy warsztat (garaż) trochę narzędzi, klucz dynamometryczny z certyfikatem ( Jonnesway) , blokady rozrządu itp i
chciałbym zrobić Polóweczkę sam najlepiej jak się da - dla siebie - chociaż ten silnik nie jest za fajny. Z góry dziękuję .
1. Czy można ponownie założyć używany rozrząd ale śruby nowe ( przebieg 4000 km.)
2. Czy śruby do głowicy muszą być zawsze nowe ?
3. Czy głowicę należy splanować przed ponownym montażem ( wygląda idealnie) i czy potrzebna jest grubsza uszczelka-w książce którą
mam jest uwaga , że nie dopuszcza się szlifowania powierzchni głowicy .
4. Czy jeżeli prowadnice i gniazda nie są uszkodzone to wystarczy założyć nowe zawory i dotrzeć pastą bez frezowania -będzie to działać czy
tyko profesjonalna regeneracja.
5. Ponieważ wszystko mam rozebrane to warto by było przy takim przebiegu wymienić pierścienie ? czy nie da się tego zrobić przez ten
dziwaczny blok składany - auto nie brało oleju i cylindry są idealne bez progów , wżerów i rys.
6. Po zakupie wymieniłem olej (pełen syntetyk -Mobil) i stary był bardzo brudny (czarny) pomyślałem że dawno nie był wymieniany ale teraz
znowu jest całkiem czarny po 4000 km ! dlaczego ?
Mam przydomowy warsztat (garaż) trochę narzędzi, klucz dynamometryczny z certyfikatem ( Jonnesway) , blokady rozrządu itp i
chciałbym zrobić Polóweczkę sam najlepiej jak się da - dla siebie - chociaż ten silnik nie jest za fajny. Z góry dziękuję .