logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Polo 9N3 1.2 12V - Remont silnika -kilka pytań.

barti10 19 Sie 2020 23:27 15396 11
REKLAMA
  • #1 18879163
    barti10
    Poziom 16  
    Ocena: 71
    Witam. Ponieważ forum "Polo" jest jakby martwe może tu ktoś pomoże. Auto jak w temacie na szybko cała historia, przywiezione rok temu przez handlarza z Niemiec , rocznik 2009 stan ogólny BDB , przebieg 160 tyś km. powiedział że bardzo grzechotał rozrząd i wymienili cały- ok możliwe. Obejrzane , jazda próbna ok , cena ok -kupiony , jeździmy ( głównie żona do pracy- tylko krótkie trasy) . Auto sprawuje się super , silnik suchy , czysty (nie myty) , pali idealnie, cichutko pracuje - nic nie stuka ,nie bierze oleju - po prostu igła. Po zakupie dla spokoju zrobiłem przegląd "startowy" typu płyny , filtry , świece , pasek klinowy i rok jeździliśmy bez najmniejszego kłopotu. Tydzień temu (przebieg 164 tyś. km.) zonk w czasie jazdy bez ostrzeżenia silnik zgasł i kaplica. Paliwo ok , akumulator też , kręci rozrusznik ale nie zapala-zmienił się dźwięk przy rozruchu. Auto na hol i do garażu , po wstępnych oględzinach znalazłem coś dziwnego - poluzowała się centralna śruba od koła pasowego , następnie sprawdziłem ciśnienie w cylindrach i wyszło 3 x 0 - o szlak głowica do remontu ! . Po rozebraniu takie fakty : rozrząd cały nowy , głowica też musiała być niedawno robiona bo bardzo czysta ( żadnego szlamu) ,wałki , dźwigienki idealne , oczywiście zawory pogięte - do wymiany wydechowe , ssące nietknięte. Awaria polegała na tym , że poluzowała się centralna śruba od koła pasowego i ścięło klin na dolnym kole rozrządu w czasie jazdy i po silniku. I teraz proszę o poradę bo mam kilka wątpliwości - amator :-)
    1. Czy można ponownie założyć używany rozrząd ale śruby nowe ( przebieg 4000 km.)
    2. Czy śruby do głowicy muszą być zawsze nowe ?
    3. Czy głowicę należy splanować przed ponownym montażem ( wygląda idealnie) i czy potrzebna jest grubsza uszczelka-w książce którą
    mam jest uwaga , że nie dopuszcza się szlifowania powierzchni głowicy .
    4. Czy jeżeli prowadnice i gniazda nie są uszkodzone to wystarczy założyć nowe zawory i dotrzeć pastą bez frezowania -będzie to działać czy
    tyko profesjonalna regeneracja.
    5. Ponieważ wszystko mam rozebrane to warto by było przy takim przebiegu wymienić pierścienie ? czy nie da się tego zrobić przez ten
    dziwaczny blok składany - auto nie brało oleju i cylindry są idealne bez progów , wżerów i rys.
    6. Po zakupie wymieniłem olej (pełen syntetyk -Mobil) i stary był bardzo brudny (czarny) pomyślałem że dawno nie był wymieniany ale teraz
    znowu jest całkiem czarny po 4000 km ! dlaczego ?
    Mam przydomowy warsztat (garaż) trochę narzędzi, klucz dynamometryczny z certyfikatem ( Jonnesway) , blokady rozrządu itp i
    chciałbym zrobić Polóweczkę sam najlepiej jak się da - dla siebie - chociaż ten silnik nie jest za fajny. Z góry dziękuję .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18879207
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 524
    Ad1. Można, pod warunkiem,że nie zużyty,
    Ad2. Producent uszczelki oraz autodata zaleca nowe, ale jeżeli trzymają wymiar, to często się zostawia stare,
    Ad3. Nie trzeba, jeżeli powierzchnia jest prosta i bez wrzerów. Grubszą uszczelke montujemy tylko i wyłącznie w przypadku planowania bloku,
    Ad4. Będzie działać. Po dotarciu zaworów powymieniaj uszczelniacze zaworowe,
    Ad5. Stan pierścieni zweryfikujesz tylko po ich demontażu, ale skoro oleju nie brał, to możesz zostawić stare.
    Ad6. To, że zabrudziło olej świadczy, że wcześniej ktoś nie robił zmian na czas, albo robił co 30tys. A olej syntetyczny ma duże właściwości płuczące i wypłukuje ten szlam. Wymień olej po złożeniu silnika,
  • #3 18884074
    barti10
    Poziom 16  
    Mam jeszcze jeden problem : w zestawach rozrządu u niektórych producentów są takie dwie cienkie podkładki pomiędzy koła a wałki a w innych zestawach ich nie ma . Mają być czy nie bo u mnie ich nie ma - mam ich szukać do kupienia ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18884220
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5049
    Ad. 3 - tylko nowe śruby. Przy starych używanie klucza dynamometrycznego traci sens. Są magicy co składają na stare śruby.

Ad. 4 - daj głowice do warsztatu gdzie się nimi zajmują. Muszą przefrezować gniazda pod nowe zawory i później dotrzeć. Jak sam podocierasz to długo mogą nie trzymać bez frezowania.
    Warto wymienić uszczelniacze zaworów.
    Mogli by też zobaczyć stan gniazd zaworów ssących.
    Lepiej zrobić to porządnie niż za kilka miesięcy znów ściągać.
    Pomyśl czy czasem nie lepiej dołożyć niż później raz jeszcze się w to bawić bo któryś zawór nie trzyma.

Co do podkładek to ETKA pokazuje je tylko dla silnika AZQ.
    VW Polo 9N3 1.2 12V - Remont silnika -kilka pytań.
  • Pomocny post
    #5 18884307
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3585
    Głowicę daj do zrobienia warsztatowi, który się tym zajmuje. Tam są felerne prowadnice zaworowe i samo założenie i dotarcie nowych zaworów może nic nie dać.

Śruby oczywiście nowe, przy koszcie naprawy rzędu 1000zł oszczędzanie 60 jest głupotą.

Dołu silnika nie rozbieraj, pierścienie zostaw w spokoju.
  • REKLAMA
  • #6 18888994
    barti10
    Poziom 16  
    Dziękuję za pomoc. Prace postępują , głowicę robi specjalista ( koszt 800zł ) lista części już zrobiona , ale jest jeszcze kilka spraw :
    1. Jaka jest fizyczna różnica między AZQ a BZG bo mam książkę do tego pierwszego i nie wiem czy mogę się na niej "opierać" ?
    2. Czy jest różnica między hydraulicznymi regulatorami zaworów ssących i wydechowych bo wydaje mi się że niektóre są bardziej miękkie od innych - nic wcześniej nie stukało nawet przy rozruchu ?
    3. Jak to jest z napędem pompy oleju - wymienia się go czy raczej nie ma z nim problemów -wydaje mi się że łańcuch jest już trochę wyciągnięty - od strony napinacza jest dosyć "ugięty" tj.
    obiega ślizg napinacza na całkiem sporym odcinku a nie tylko dotyka w jednym miejscu - ślizg jest całkiem ładny , bardzo delikatnie wytarty ? Może wymienić tylko napinacz lub sprężynę ?
  • REKLAMA
  • #7 18889693
    carrot
    Moderator Samochody
    ad1 nie wiem
    ad2 są takie same, te zawory które "dostały" wycisnęły olej z popychaczy, dlatego są miękkie
    ad3 tak to wygląda w tym silniku, łańcuch jest dość mocno "ugięty" przez napinacz
  • #8 18907117
    barti10
    Poziom 16  
    Niestety auto jeszcze nie jeździ gdyż mam problem z uszczelnieniem. Kupiłem Reinzosil (ma bardzo dobre opinie) i chciałem uszczelnić pokrywę z wałkami ale coś mi nie wychodzi . Starałem się ułożyć cieniutki wałeczek ( około 1,5mm) ale to pewnie i tak za dużo bo wszystko wyszło bokami. Nie dawało mi to spokoju i dobrze że zdjąłem ją z powrotem bo nadmiar zatkał dwa kanały olejowe i znowu to upierdliwe czyszczenie . Nie wiem czy mam rozetrzeć tą pastę po nałożeniu czy jest jakaś inna technika bo nie chcę tego trzeci raz rozbierać a może ten środek jest nie odpowiedni bo na innym forum VW polecają AFD2018 ale to też jest do wyciskania z tuby i też będzie problem z ułożeniem odpowiedniej ilości .
  • #9 18907479
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 770
    też stosuję Reinzosil i bardzo go chwalę bo nigdy nie cieknie. smaruję zawsze paluchem na całej przylegającej powierzchni to na obu stronach, oczywiście dość cienką warstwę, chyba że to miska oleju to grubą warstwę :) uszczelki wszelkie też nim smaruję (oprócz UPG oczywiście) bo wielokrotnie nowe uszczelki gumowe i korkowe ciekły a jak się posmaruje to jest zawsze ok
  • #10 18908028
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5049
    Żaden silikon tylko klej anaerobowy do uszczelniania powierzchni płaskich lub kołnierzowych.
    Np Loctite 574.
  • #11 18909011
    carrot
    Moderator Samochody
    Ja używam AFD2000 [url=]https://www.elring.pl/fileadmin/Dateiablage_DE/2Service/Datenblaetter/Technische_Dichtmassen/AFD2000_EL-Liq_73/TD_AFD_2000_PL.pdfhttps://www.elring.pl/fileadmin/Dateiablage_DE/2Service/Datenblaetter/Technische_Dichtmassen/AFD2000_EL-Liq_73/TD_AFD_2000_PL.pdf[/url]
  • #12 18910566
    barti10
    Poziom 16  
    Auto wreszcie zrobione , wszystko zamknęło się w kwocie 1300 zł z olejem. Wszystkim dziękuję za pomoc i napiszę kilka uwag gdyby ktoś to kiedyś czytał. Śruby do głowicy muszą być nowe bo stare rozciągają się w trakcie dokręcania - myślałem że to nie możliwe ale wystarczy "zapiąć" starą z nową i okazuje się że gwint nie pasuje (pasuje tylko na początku ok 2 cm. dalej jest przesunięty). W moim przypadku uszkodzony był klin "na dole" ale na szczęście dało się go obrócić a ponieważ jest bardzo szeroki to uszkodzenie nie miało wpływu na pasowanie koła od wałka wyrównoważającego. Odnośnie uszczelnienia - z tym miałem problem - niestety u mnie w sklepach AFD2000 nie do kupienia a poprzednio był silikon pod deklem bo były ślady. Może nie jest to najlepsze rozwiązanie ale żadnych wycieków nie było to zrobiłem tak samo. Po dokładnym oczyszczeniu nałożyłem CIENKĄ warstwę w formie paska ( nie wałka ) na całym obwodzie a dodatkowo w koło kanałów olejowych roztarłem bardzo równo żeby wyglądało jak pomalowane - nadmiar zebrałem. Na razie wszędzie jest sucho :-) . Wszystko co składałem smarowałem olejem ale przed pierwszym uruchomieniem zakręciłem silnikiem kilka razy (bez zapłonu) żeby napompować olej i jeszcze sprawdziłem ciśnienie w cylindrach ( 14,15,15 bar ). Happy End - zapalił natychmiast.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłasza problem z silnikiem VW Polo 9N3 1.2 12V, który po roku użytkowania przestał działać bez ostrzeżenia. Po wstępnych oględzinach stwierdzono poluzowanie centralnej śruby od koła pasowego. W odpowiedziach poruszono kwestie dotyczące wymiany uszczelek, śrub, oraz stanu głowicy silnika. Zaleca się użycie nowych śrub do głowicy oraz skonsultowanie się z warsztatem w celu przefrezowania gniazd zaworowych. Użytkownik miał również problemy z uszczelnieniem pokrywy zaworów, gdzie polecano różne środki uszczelniające, takie jak Reinzosil i AFD2000. Po zakończeniu naprawy użytkownik podzielił się doświadczeniami, podkreślając znaczenie użycia nowych śrub oraz odpowiedniego uszczelnienia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA