logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przeróbka instalacji pod piekarnik, mikrofalę i lodówkę - obciążenie, przewód 1,5, rozmieszczenie

Bart0707 13 Gru 2020 18:26 7788 35
Najlepsze odpowiedzi

Czy można zasilić piekarnik, mikrofalę i lodówkę z jednego obwodu na przewodzie 3x1,5 mm² i czy trzeba to przerobić przed zabudową?

Nie, taki układ należy przerobić: piekarnik powinien mieć wydzielony obwód na przewodzie 3x2,5 mm², a najlepszym rozwiązaniem jest osobny obwód tylko dla piekarnika, zabezpieczony 16 A [#19111926][#19112140] Przewód 3x1,5 mm² jest za mały do tego obciążenia, a przy obwodach gniazdowych 1,5 mm² można co najwyżej zejść z zabezpieczeniem do maks. 13 A, bo „najsłabszym ogniwem” są właśnie te odcinki i wspólny obwód z piekarnikiem/mikrofalą/lodówką będzie niefunkcjonalny [#19112089][#19112399][#19112508] W końcowym rozwiązaniu autor zrobił nowe obwody: osobny dla piekarnika, pralki i mikrofalówki, wszystkie przewodem 3x2,5 mm², a elektryk potwierdził, że to jest dobre wykonanie [#19114624] Dodatkowo zalecono zmianę zabezpieczeń na B13 tam, gdzie w gniazdkach pozostały odcinki 1,5 mm² [#19114624]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 19111687
    Bart0707
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Witam,
    Projekt mieszkania wymagał przeniesienia piekarnika i mikrofali na inną ścianę. Majster wykonał w taki sposób pracę:
    1. poprowadził przewód 3x1.5 od gniazda zasilającego lodówkę (było najbliżej) na odległość około 2m;
    2. Po drodze wykonał gniazdo 230V dodatkowe;
    3. Następnie na poziomie podłogi przewód ciągnie się ok 90cm (przejście bez drzwi) i idzie w górę na 60cm. Tam jest podwójne gniazdo - z założenia jedno na piekarnik, drugie na mikrofale.

Mamy zatem na jednym obwodzie elektrycznym docelowo piekarnik, mikrofale, lodówkę i dwa gniazdka (raczej bardzo rzadko używane).

Pytanie brzmi czy taka instalacja ma prawo działać czy powinienem to przerobić póki jeszcze nie zrobiłem zabudowy? Problemy jakie widzę:
    - zbyt duże obciążenie obwodu;
    - przewód 1.5;
    - przewód pod podlaga;
  • Pomocny post
    #2 19111757
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    Sam sobie odpowiedziałeś na swoje własne pytanie, więc kolejna odpowiedź zbędna.
    PS. W domyśle "majster" to pewnie od gładzi i kafelków?
  • #3 19111784
    Bart0707
    Poziom 5  
    elpapiotr napisał:
    Sam sobie odpowiedziałeś na swoje własne pytanie, więc kolejna odpowiedź zbędna.

Zgadza się. Ekipa przenosiła kilka gniazdek i zmiany wydawały niezbyt skomplikowane.... Poza tą jedną.

A żeby doprecyzować chciałbym dowiedzieć się co tu może pójść nie tak? Bo może przyjąć ryzyko jeśli jest niewielkie..... Dodam, że od skrzynki nad drzwiami do słupka z piekarnikiem będzie ok 3m i cała ściana będzie zabudowana. Zatem poprowadzić oddzielny obwód do piekarnika chyba nie byłoby kłopotliwe. Byle przed stolarzem (gładzi i tak na tej ścianie nie będzie).
  • Pomocny post
    #4 19111926
    MANTA20E
    Poziom 16  
    Ocena: 63
    Witam

Z tego co napisałeś wynika że piekarnik i mikrofalówka są/lub będą zapięte na przewodzie 3 x 1,5mm²

Nie ma takiej opcji, przekrój tego przewodu jest zbyt mały do tego obciążenia.

Minimalny przekrój przewodu do podłączenia piekarnika to 2,5 mm².

Piekarnik wymaga oddzielnego obwodu zabezpieczonego bezpiecznikiem typu C16

Pozdrawiam.
  • #5 19111944
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2847
    Bart0707 napisał:
    elpapiotr napisał:

Zgadza się. Ekipa przenosiła kilka gniazdek i zmiany wydawały niezbyt skomplikowane.... Poza tą jedną.

A żeby doprecyzować chciałbym dowiedzieć się co tu może pójść nie tak? Bo może przyjąć ryzyko jeśli jest niewielkie..... Dodam, że od skrzynki nad drzwiami do słupka z piekarnikiem będzie ok 3m i cała ściana będzie zabudowana. Zatem poprowadzić oddzielny obwód do piekarnika chyba nie byłoby kłopotliwe. Byle przed stolarzem (gładzi i tak na tej ścianie nie będzie).

Jak chcesz mieć dobrze elektrykę zrobioną to NIGDY nie bierz majstrów od budowlanki. Sprawy elektryki to wbrew pozorom skomplikowane rzeczy. Nie na darmo są szkoły elektryczne, w których człowiek uczy się kilka lat zawodu. W budowlance takich rzeczy nie uczą. Spytaj się tych swoich majstrów czy posiadają świadectwo kwalifikacyjne i w jakim zakresie (montaż). Jak nie mają to może uda się tobie kasę odzyskać za zniszczony materiał. Nie mają prawa swoich łap tam wtykać. Jak mają to jeszcze nic nie znaczy bo każdy z ulicy może je dostać.
    Wydaje się tobie to niezbyt skomplikowane? Dla majstrów najwidoczniej jest to skomplikowane aby zrobić to jak należy z rozdzielnicy.
    Pytasz się co może pójść nie tak? Majstry od wszystkiego mogą wszystko spiepszyć. Dobrze, że chociaż przewód 3x zastosowali... ale i tak za cienki.
    Budowlanką niech się zajmą budowlańcy, a elektryką elektrycy
    Dodano po 1 [minuty]:

MANTA20E napisał:
    Piekarnik wymaga oddzielnego obwodu zabezpieczonego bezpiecznikiem typu C16

Potrafisz to uzasadnić? Chodzi o "C".

Dodano po 9 [minuty]:

MANTA20E napisał:
    Minimalny przekrój przewodu do podłączenia piekarnika to 2,5 mm².

Już nie mąć w głowie. Jaki według ciebie podejdzie maksymalny przekrój przewodu do zacisków gniazda?
  • #6 19112049
    MANTA20E
    Poziom 16  
    Witam
    kolega #ktoś-tam# napisał czy potrafię wytłumaczyć o co chodzi z bezpiecznikiem typu C16 ...
    JEST TAK:
    typ A bezpiecznik bezzwłoczny (preferowany do urządzeń elektronicznych)
    typ B bezpiecznik standardowy do urządzeń domowych o średnim prądzie rozruchowym.
    typ C bezpiecznik zwłoczny do urządzeń o dużym prądzie rozruchowym.
    typ D bezpiecznik zwłoczny typowo przemysłowy do urządzeń o wielkim poborze mocy

pozdrawiam.
  • #7 19112089
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Ryzyko jest takie, że przewód 1,5mm² zabezpiecza się wartością max 13A a nie po to prąd znamionowy gniazda wynosi 16A by go nie wykorzystać.
    Zabezpieczenie 13A dla piekarnika i mikrofalówki oraz lodówki pozbawia funkcjonalności taki obwód.
    Praktycznie każde z tych odbiorników z różnych względów wymaga oddzielnego zabezpieczenia.
    Więc reasumując: paproki spaprały tak, że bardziej spaprać nie można.
  • #8 19112094
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    MANTA20E napisał:
    Witam
    kolega #ktoś-tam# napisał czy potrafię wytłumaczyć o co chodzi z bezpiecznikiem typu C16 ...
    JEST TAK:
    typ A bezpiecznik bezzwłoczny (preferowany do urządzeń elektronicznych)
    typ B bezpiecznik standardowy do urządzeń domowych o średnim prądzie rozruchowym.
    typ D bezpiecznik zwłoczny typowo przemysłowy do urządzeń o wielkim poborze mocy

pozdrawiam.

Wiem co oznaczają poszczególne literki. Pytanie, czy ty wiesz kiedy jakie charakterystyki stosować?

Dodano po 2 [minuty]:

kkas12 napisał:

Zawsze mogli pociągnąć 2x1,5 z łącznika oświetleniowego bo było bliżej 🤣
  • #9 19112105
    kkas12
    Poziom 43  
    MANTA20E napisał:

Tę zwłokę to sobie daruj, ale jak duży jest prąd rozruchowy piekarnika???
  • #10 19112122
    Bart0707
    Poziom 5  
    kkas12 napisał:
    Ryzyko jest takie, że przewód 1,5mm² zabezpiecza się wartością max 13A a nie po to prąd znamionowy gniazda wynosi 16A by go nie wykorzystać.

Zabezpieczenie 13A dla piekarnika i mikrofalówki oraz lodówki pozbawia funkcjonalności taki obwód.
    Praktycznie każde z tych odbiorników z różnych względów wymaga oddzielnego zabezpieczenia.

To idąc jeszcze bardziej szczegółowo. Przewód 1.5mm został podciągnięty od gniazda "lodówkowego" czyli jakieś max 2m. Zakładam, że dalej w ścianie deweloper zrobił 2.5mm (nie mam jak tego sprawdzić). Zapewne zatem zabezpieczenie jest na 16A lub więcej. Czy to coś zmienia w tej sytuacji?

Jakie rozwiązanie będzie lepsze, wymiana przewodu na 2.5mm i zostawienie już obwodu jak jest (lodówka, dwa gniazda, piekarnik i mikrofala) czy jednak robić nowy obwód pod piekarnik i mikrofalę.

Dodano po 3 [minuty]:

kkas12 napisał:
    MANTA20E napisał:

Tę zwłokę to sobie daruj, ale jak duży jest prąd rozruchowy piekarnika???

Tego jeszcze nie wiem jeśli pytanie było do mnie :) Ale zakładam patrząc na modele poszczególnych że trzeba liczyć na pewno ponad 3 kW.
  • Pomocny post
    #11 19112140
    MANTA20E
    Poziom 16  
    Witam

Nie będę się rozwodził dalej nad tym całym G... najlepszym rozwiązaniem podłączenia piekarnika jest oddzielny, wydzielony obwód, zasilany przewodem 3x2,5mm² zabezpieczony bezpiecznikiem typu C16 (zwłoczny 16A)

Wykonasz to jak chcesz to już tylko twoje ryzyko w opcji fajczenia się zbyt cienkich przewodów ...

Pozdrawiam
  • #12 19112155
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Zdecydowanie lepiej będzie jak będzie nowy obwód z rozdzielnicy.
    Zdecydowanie lepiej będzie jak twoi majstrowie się nie będą dotykać elektryki.
    Nie wiem, czy sam za to się zabierasz, ale zdecydowanie lepiej będzie jak ktoś z wiedzą i doświadczeniem się za to weźmie (elektryk).
    Chcesz mieć spokój wezwij elektryka.

Dodano po 2 [minuty]:

MANTA20E napisał:
    bezpiecznikiem typu C16 (zwłoczny 16A)

Kurcze, może uzasadnij czemu piekarnik wymaga charakterystyki C?
  • #13 19112209
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19112290
    Bart0707
    Poziom 5  
    Na bezpiecznikach wszędzie jest oznaczenie B16 z wyjątkiem oświetlenia , gdzie jest B10. Doszczegółowilem. Zatem spróbuję zrobić nowy obwód na przewodzie 2.5 pod piekarnik i mikrofale z zabezpieczeniem B16. A jego przeróbkę zatrzymamy na gniazdkach :) Tutaj chyba tragedii nie będzie jak pójdzie metr przewodu 1.5mm w kilku gniazdach (bo takie mam przesunięcia, a reszta w ścianie jest 2.5).

Czy gniazdo do pralki przesunięte o jakieś 2 m. też przewodem 1.5 budzi ryzyko czy tu można zostawić?
  • Pomocny post
    #15 19112307
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 19112342
    Bart0707
    Poziom 5  
    markus-19 napisał:
    Bart0707 napisał:
    Czy gniazdo do pralki przesunięte o jakieś 2 m. też przewodem 1.5 budzi ryzyko czy tu można

Zabezpieczenie powinno być dobrane do najsłabszego ogniwa.

Jestem nieelektrykiem, więc prośba o doprecyzowanie :) Skoro gniazda mam teraz poprzesuwane o metr - dwa przewodem 1.5mm to powinienem zmienić zabezpieczenia na B13? I wtedy będzie ok??? Pralka wydaje mi się, że maksymalnie nie powinna pobierac więcej niż 9A. Na pozostałe urządzenia mam osobne obwody. Lodówka też da radę na B13.

Więc finalnie: nowy obwód pod piekarnik / mikrofale i zmiana zabezpieczeń na B13 w przesuniętych gniazdkach.

Prośba o potwierdzenie.
  • Pomocny post
    #17 19112360
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #18 19112365
    kkas12
    Poziom 43  
    Bart0707 napisał:
    Tutaj chyba tragedii nie będzie jak pójdzie metr przewodu 1.5mm w kilku gniazdach (bo takie mam przesunięcia, a reszta w ścianie jest 2.5).

Czy gniazdo do pralki przesunięte o jakieś 2 m. też przewodem 1.5 budzi ryzyko czy tu można zostawić?

Jak zmienisz zabezpieczenie na max 13A to może tak zostać.
  • #19 19112368
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2033
    Bart0707 napisał:
    Tutaj chyba tragedii nie będzie jak pójdzie metr przewodu 1.5mm w kilku gniazdach (bo takie mam przesunięcia, a reszta w ścianie jest 2.5).
    I tutaj się rodzi pytanie w jaki sposób zostały połączone przewody 2,5 mm² z 1,5 mm²
  • #20 19112375
    Bart0707
    Poziom 5  
    ta_tar napisał:
    Bart0707 napisał:
    I tutaj się rodzi pytanie w jaki sposób zostały połączone przewody 2,5 mm² z 1,5 mm²

Wszystkie z wykorzystaniem istniejących gniazdek. Czyli zabierany był prąd z gniazdka kładąc od niego przewód 1.5mm.

To dobrze?
  • #21 19112376
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Bart0707 napisał:
    Jestem nieelektrykiem, więc prośba o doprecyzowanie :)

...

to powinienem zmienić zabezpieczenia na B13? I wtedy będzie ok???

Skoro tak to dlaczego chcesz się bawić w elektryka? Mało już masz spiepszoną instalację przez nieelektryka?
    Oczywiście sam przy swojej niewiedzy sprawdzisz to co sam zrobisz? Te majstry też zrobiły najlepiej jak potrafią, a już nie jedną instalację zrobiły. Myślisz, że przy pomocy forum lub YouTube zrobisz to dobrze? Potrafisz odróżnić ziarno od plew. Już w tym wątku są dwie wersje na temat tego jakie dać zabezpieczenie. Zresztą rób jak chcesz. Twój cyrk, twoje małpy. Ja już odpadam, na razie. Nie udzielam się jak robić instalację przy nikłej wiedzy elektrycznej pytającego.
  • #22 19112378
    kkas12
    Poziom 43  
    ta_tar napisał:

Tutaj żadne pytanie się nie rodzi.
    Nie stosuje się przekroju 1,5mm² w obwodach gniazdowych.
    To jest dogmat nie podlegajacy żadnym dywagacjom.
  • #23 19112385
    Bart0707
    Poziom 5  
    Panowie, chce żeby teraz zrobił to elektryk. Ale wolę nie pruć znowu ścian jeśli mogą zostać te fragmenty przewodów 1.5mm.... Przecież generalnie większość obwodu jest na 2.5. Pod piekarnik zrobię dodatkowy obwod 2.5 a resztę próbuje właśnie doprecyzować. Przy okazji bardzo dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.
  • Pomocny post
    #24 19112399
    kkas12
    Poziom 43  
    Jak zrobisz jeden obwód to dlaczego nie dołożyć za jednym zamachem jeszcze dwóch???
    Nie rozumiesz co piszemy???
    Łańcuch jest tak wytrzymały jak jego najsłabsze ogniwo.
    Twoim słabym ogniwem są odcinki o przekroju 1,5mm² w obwodach gniazdowych.
  • #25 19112403
    ta_tar
    Poziom 41  
    kkas12 napisał:
    ta_tar napisał:

Tutaj żadne pytanie się nie rodzi.
    Nie stosuje się przekroju 1,5mm2 w obwodach gniazdowych.
    To jest dogmat nie podlegajacy żadnym dywagacjom.

Ja wiem, ty wiesz że:
    kkas12 napisał:
    Nie stosuje się przekroju 1,5mm2 w obwodach gniazdowych.
    ale oni nie wiedzą i dlatego chciałem się dowiedzieć jak to "fachury" zrobiły. Czy na skrętkę, czy jeszcze inaczej i co zrobili z dziurami po tamtych puszkach.
  • #26 19112416
    Bart0707
    Poziom 5  
    kkas12 napisał:
    Jak zrobisz jeden obwód to dlaczego nie dołożyć za jednym zamachem jeszcze dwóch???
    Nie rozumiesz co piszemy???
    Łańcuch jest tak wytrzymały jak jego najsłabsze ogniwo.
    Twoim słabym ogniwem są odcinki o przekroju 1,5mm2 w obwodach gniazdowych.

Nie chce dołożyć jeszcze dwóch, bo wtedy muszę pruć. Wiem, że to by było najlepsze ale kosztowne i czasochłonne. Ten jeden pod piekarnik wychodzi mi krótki i leci po ścianie na której będzie zabudowa - nie wstrzymuje kładzenia gładzi bo i tak na tej ścianie ich nie będzie.

Dokładnie zrozumiałem że 1.5 są najsłabszym ogniwem, więc chce zmienić zabezpieczenie na B13. Zrozumiałem, że wtedy jest ok. Nie planuje żadnych mocnych urządzeń w te gniazdka wkładać poza odkurzaczem , ekspresem do kawy i może suszarka. To chyba nie są urządzenia, które mogłyby spowodować przeciążenie przewodu 1.5. Albo ja czegoś nie rozumiem. Może podowiecie dlaczego nie stosuje się 1.5 do gniazdek poza tym że to jakaś norma? Ale jaka jest tego geneza?
  • #27 19112437
    kkas12
    Poziom 43  
    Nie rozumiem Twego uporu.
    Bart0707 napisał:
    To chyba nie są urządzenia, które mogłyby spowodować przeciążenie przewodu 1.5
    Nie będzie żadnego przeciążenia jeśli zastosujesz B13A maksymalnie. Więc na pewno nie rozumiesz (a raczej nie chcesz) tego co na siłę chcesz przeforsować, bo ta wartość zabezpieczenia może nie pozwolić np: na uruchomienie odkurzacza.

Poza tym dlaczego prąd znamionowy gniazd wynosi całkiem nieprzypadkowo 16A. Nie widzisz tu korelacji pomiędzy tą warością a wartością zabezpieczenia obwodów gniazdowych wykonanych przekrojem 2,5mm² która również wynosi 16A???

Bart0707 napisał:
    Nie chce dołożyć jeszcze dwóch, bo wtedy muszę pruć.
    Tego to nawet komentować się nie chce.
    Robisz chłopie u siebie, więc wyzbądź się lenistwa a i kosztów do tego nie mieszaj bo są niewspółmiernie znikome w stosunku do zysków.
  • #28 19112465
    Bart0707
    Poziom 5  
    [quote="kkas12"]Nie rozumiem Twego uporu.
    Bart0707 napisał:
    To chyba nie są urządzenia, które mogłyby spowodować przeciążenie przewodu 1.5Nie będzie żadnego przeciążenia jeśli zastosujesz B13A maksymalnie. Więc na pewno nie rozumiesz (a raczej nie chcesz) tego co na siłę chcesz przeforsować, bo ta wartość zabezpieczenia może nie pozwolić np: na uruchomienie odkurzacza.

Gdybym wszystko rozumiał to pewnie bym nie pozwolił kłaść instalacji 1.5 do gniazd. Ale mleko się wylało. Ściany już zaklejone i na razie nie widzę większego powodu, żeby je pruć skoro mogę zastosować tak jak piszesz B13A.

Ale dla swojego spokoju zrobię dwa nowe obwody na 2.5:
    1. Piekarnik / mikrofala;
    2. Pralka;
    Obydwa są krótkie i w zasadzie przejdą na ścianie z planowaną zabudową.

Dodatkowo zmienię zabezpieczenia na B13.

P.S. czy mógłbyś wyjaśnić jakim cudem podpiecie odkurzacza 700W mogłoby przeciążyć obwód? Chyba, że pisze o podłączeniu go gdy inne urządzenia właśnie pracują w tym obwodzie.
  • Pomocny post
    #29 19112497
    ta_tar
    Poziom 41  
    Bart0707 napisał:
    czy mógłbyś wyjaśnić jakim cudem podpiecie odkurzacza 700W mogłoby przeciążyć obwód?
    W tej chwili chcesz podpiąć odkurzacz 700 W, za chwilę zmienisz na odkurzacz 2000 W, albo będzie ci zimno i podłączysz grzejnik o mocy ponad 2400 W i co wtedy? A jak będą jeszcze inne urządzenia na tym obwodzie podłączone?
  • Pomocny post
    #30 19112508
    kkas12
    Poziom 43  
    Bart0707 napisał:
    czy mógłbyś wyjaśnić jakim cudem podpiecie odkurzacza 700W mogłoby przeciążyć obwód? Chyba, że pisze o podłączeniu go gdy inne urządzenia właśnie pracują w tym obwodzie.
    I po co ci ta wiedza skoro i tak się do tego co ci się tu klaruje za stosować za bardzo się niechcesz?
    Prąd rozruchowy kolego. Prąd rozruchowy, który może być kilkakrotnie wiekszy od prądu znamiomowego urządzenia.
    Bart0707 napisał:
    Ściany już zaklejone i na razie nie widzę większego powodu, żeby je pruć skoro mogę zastosować tak jak piszesz B13A.

Pewnie. Podejmij decyzję jak zostaną pomalowane. Wtedy będzie lepiej widać gdzie kuć.
    Bart0707 napisał:
    Piekarnik / mikrofala;
    Zasil chłopie te dwa odbiorniki oddzielnymi obwodami!

I nie pisz o przeciążeniach bo kompletnie nie rozumiesz znaczenia tego terminu.
    Przeciażenie będzie wtedy gdy jeden obwód zasilia np: piekarnik i mikrofalę pracujące jednocześnie. Wtedy nastąpi zadziałanie zabezpieczenia B13 które do przeciązenia obwodu nie dopuści.
    I taki będzie finał twej przygody z elektryką.
    Niefunkcjonalna instalacja mimo wydanej kasy, czyli z przodu liceum, z tyłu muzeum.
    Ale, nie martw się to też kolejna tradycja w tym kraju gdzie to każdemu laikowi wydaje się iż jest mądrzejszy od elektryka.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię przeróbki instalacji elektrycznej pod piekarnik, mikrofalę i lodówkę w nowym projekcie mieszkania. Użytkownik opisał wykonane prace, które obejmowały prowadzenie przewodu 3x1,5mm do podwójnego gniazda, gdzie miały być podłączone piekarnik i mikrofalówka, co wzbudziło obawy o zbyt duże obciążenie obwodu. Uczestnicy forum zwrócili uwagę na niewłaściwy dobór przekroju przewodu, sugerując, że minimalny przekrój dla piekarnika powinien wynosić 2,5mm² oraz że piekarnik wymaga oddzielnego obwodu zabezpieczonego bezpiecznikiem typu C16. Po wymianie informacji, autor zdecydował się na wykonanie nowych obwodów dla piekarnika, mikrofalówki i pralki, używając przewodu 3x2,5mm oraz zmiany zabezpieczeń na B13 w gniazdkach z przewodami 1,5mm. Elektryk pochwalił te zmiany, uznając je za właściwe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA