logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja gniazda 7pin w Mazda 323 '95 - kwestie świateł pozycyjnych i kierunkowskazów

Szeryf95 15 Gru 2020 18:42 6657 30
REKLAMA
  • #1 19116475
    Szeryf95
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.

Dorabiałem hak do mojego auta auto rok 95 mazda 323 dosyć stare.

Proszę o poradę gdzie leży problem ,a mianowicie założyłem gniazdo 7 pin wszystko w gnieździe w haku i w przyczepie jest według jednego schematu minus przylega na minus po włożeniu wtyczki w tyczkę i migacz lewy na lewy itd.
    -włączam kierunkowskaz lewy działa poprawnie
    -włączam kierunkowskaz prawy działa poprawnie
    -włączam światła pozycyjne działają poprawnie ( ale jest haczyk napiszę poniżej)
    i teraz jest problem :
    Nie wiem czy to wina masy ale przerobiłem to na wszystkie sposoby.
    Włączam światła świecą super ale co z tego jak migacze świeca z nimi, wyłączę światła włączę migacze migają lewy lewy prawy lewy awaryjki no pyka jak trzeba, włączę światła i świecą światła i świeca migacze włączę lewy bądź prawymogacz miga, ale ten przeciwległy co nie jest używany świeci razem z lampami jakby miał stałe napięcie.

Problem jest taki. Jak wezmę zero z lewej lampy bądź prawej lampy tylnej auta wtedy wszystko świeci i działa jak do góry opisywałem.

Drugi sposób wziąłem masę z auta z blachy nie z lampy i pociąglem do wtyczki haka, migacze migają itd, ale już światła z tej masy się nie zapala ani stopka ani światła, wezmę z lampy zero świeci działa wszystko tylko że lampy świeca z migaczami.

Mówię spróbuję inaczej może wina lamp w przyczepce sprawdziłem instalacje wygląda na poprawną, od wtyczki haka pin lewe światło na lewe pin prawy na prawe itd zero idzie na dwóch kabelkach i tak samo na dwóch czerwonych kabelkach idzie stopka do każdej lampki i zero do jednej lampy jednym i do drugiej na drugim.
    i tu rodzi miś się też podejrzana sytuacja ?
    bo na jednej blaszcze w kształcie V jest podpięte zero i z tej wspólnej blaszki dochodzi po metalu zero do każdego gniazda żarówki, plusy idą osobnym kablem z wtyczki, może tu coś jest nie halo z tym wspólnym zerem ale sprawdziłem do kręciłem i
    tak dalej, ale może tu gdzies coś się zamyka i każde gniazdo na kablu powinno mieć doprowadzone zero, lub przynajmniej migacze powinny być odseparowane od tej blaszki? Może jak płynie zasilanie do lamp przewodem i tym zerem wraca migacze dostawał impuls i świeca? Nwm

Wpadłem na inny pomysł z gniazda zamiast zero puścić po kablu puściłem z lampy tylnej auta zero na wtyk do haka i po podłączeniu z gniazda przyczepki zero przewodem do ramy przyczepki i do każdej lampy z ramy doprowadziłem zero o tej wspólnej blaszki V efek brak świateł, migacze chodzą i migają ,czyli zero jest, bo jak odłożę masę od przyczepki migaczy nie ma, tylko czemu nie ma świateł jak to zero jest to samo co wtedy tylko że nie poszło po przewodzie a po ramię przyczepki?

Kolejny sposób dałem masę jak wcześniej po kablu od lampyauta do wtyczki haka i z haka po kablu do lampy jak wcześniej, plus dołożyłem zero z z ramy to co zrobiłem na próbę by ulepszyć zero
    Czyli mamy teraz zero z lampy po kablu wszystko świeci działa migacze itd tylko świeca z lampami, ktoś napisał słabe zero to tak jak pisze zostawiłem to na kablu i z blachy z bagaja pociąglem kabel na ramę przyczepki i z ramy do lamp zero do tej samej blaszki V na lew i prawa lampę.

Efekt jest taki zapali się na chwilę wszystko, ale iskrzy zero i po chwili migacze przygasają i nie świecą, ale lampy świeca chwilę dobrze, gdyż po chwili prawe zgaśnie i pali się tylko lewe. Migacze po przygarnięciu nie świecą już z lampami i działają jak trzeba zaliczysz lewe i ładnie mogą zaliczysz prawe i też świetnie się sprawuje tylko problem tu jest taki że lewa bądź prawa przygaśnie z migaczami i jedna lampaa się tylko pali
    Kogiel Mogiel nwm co jest z tym zerem
    Weźcie mi pomóżcie bo włączę z tą przyczepka i zaraz ja wysadzę 🤣.
    .
  • REKLAMA
  • #2 19116509
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6691
    Masy nie masz. I źle gniazdo podłączony.
  • REKLAMA
  • #3 19116557
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    To nie instalacja AC, więc nie mamy tu żadnego "zera", tylko "masę". Twój problem polega na tym, że jej nie ma. Masa samochodu ma być połączona z masą przyczepki i tyle. Wewnątrz lampy, masa jest wspólna dla wszystkich żarówek. Jeśli obwód masy jest nieciągły, to obwód świateł będzie się zamykał przez żarówki, które aktualnie nie świecą. Pamiętaj też, że komplet lamp z tyłu to ponad 100 W, więc przewód masowy musi być odpowiednio gruby, by ten prąd odprowadzić.
  • #4 19116561
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1157
    Instalacja gniazda 7pin w Mazda 323 '95 - kwestie świateł pozycyjnych i kierunkowskazów

Powyżej masz cały rozkład pinów w gnieździe 7.
    Miłej lektury i do dzieła 🙂
  • #5 19116582
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Przewód 7 żyłowy Najpierw podłącz we wtyczce masę pojazdu zawsze był to przewód czarny.podłączamy go pod zacisk we wtyczce z numerem 10 Kolejno przewód lewy kierunkowskaz podłączamy pod zacisk wtyczki 44L prawy kierunkowskaz to będzie zacisk we wtyczce nr 44P postój to przewód we wtyczce na zacisku 58 który to przewód idzie do lampy lewej jak i prawej. no i został nam stop który to przewód idzie na zacisk 58 wtyczki.Sprawdź jeszcze podłączenie gniazda W samochodzie odkręć gniazdo i zobacz czy jest połączenie łącznikiem masy pojazdu z masą gniazda na zacisku gniazda nr 10.Ten Łącznik jest jedną stroną przykręcony pod jedną ze śrub mocujących gniazdo a drugą stroną jest podłączony pod zacisk nr 10 w gnieżdzie Bywa tak że korozja tej śruby mocującej gniazdo powoduje bardzo słabą masę w gnieżdzie pojazdu.

Dodano po 2 [minuty]:

Sprawdź dokładnie jakość mas wychodzących z lamp.
  • #6 19116597
    kkknc
    Poziom 43  
    kierbedz4 napisał:
    Przewód 7 żyłowy Najpierw podłącz we wtyczce masę pojazdu zawsze był to przewód czarny.czarny.podłączamy go pod zacisk we wtyczce z numerem 10

Nie rozśmieszają mnie zawsze to był przewód biały. Norma ISO to nie twoja radosna twórczość że szwagrem. No i jeszcze 10 styk w gnieździe 7 pin........ Rewelacja.
    Jak znam życie to pewnie autor zrobił lustrzane odbicie. I odwrotnie podłączył przewody. Dlatego kierunki działają.
  • #7 19117115
    Jędrek59
    Poziom 21  
    Ocena: 119
    Żeby sprawdzić czy masa jest poprawnie podłączona: wyjmij wszystkie żarówki ze świateł przyczepki, zdejmij zaczep z haka, wetknij wtyczkę 7-pinową do gniazda. Podłącz do plusa akumulatora długi przewód na końcu którego przyłącz żarówkę w oprawce z dwoma przewodami, sprawdź czy świeci żarówka po dotknięciu do minusa aku końcem wolnego przewodu (przyrząd musi być sprawdzony), a potem sprawdzaj po kolei aż dojdziesz do oprawek żarówek. W ten sposób znajdziesz miejsce gdzie masa "ginie".

0
  • REKLAMA
  • #8 19117379
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1157
    kkknc napisał:
    kierbedz4 napisał:
    Przewód 7 żyłowy Najpierw podłącz we wtyczce masę pojazdu zawsze był to przewód czarny.czarny.podłączamy go pod zacisk we wtyczce z numerem 10

Nie rozśmieszają mnie zawsze to był przewód biały. Norma ISO to nie twoja radosna twórczość że szwagrem. No i jeszcze 10 styk w gnieździe 7 pin........ Rewelacja.
    Jak znam życie to pewnie autor zrobił lustrzane odbicie. I odwrotnie podłączył przewody. Dlatego kierunki działają.

Ta "10" to oznaczenie masy w starych gniazdach 7 pinowych. I tak były opisywane, więc się nabijasz nie mając powodu do tego...
  • #9 19117405
    kkknc
    Poziom 43  
    Oznaczenie 10 na masę używano w latach 60. Bo już w latach 70 zmieniono na 31. I mimo że żyłem w tych latach to jakoś w gnieździe 7 pin 10 nie pamiętam. Za to 31 jak najbardziej.
  • #10 19117535
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19117588
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6662
    Generalnie pin 3 gniazda i wtyczki to masa kolor obojettny byle była porządna i podłączona do karoserii i do masy w lampach, dobrze kolega radzi wyjmij wszystkie żarówki z lamp i wtedy znajdziesz za pomocą akumulatora z przewodami przewód masy , od tego zacznij bo sie zgubisz. Z gniazda z pinu 3 do karoserii auta.
  • #12 19118260
    Szeryf95
    Poziom 6  
    kkknc napisał:
    kierbedz4 napisał:

Na pewno nie masę mam na białym przewodzie z tylnej lampy.
    Zasilanie 12 v mam poprowadzone po przewodach od migacza do odpowiedniego pinu do gniazda haka itd wszystko jest podłączone jak powinno, a migacze palą się z lampami, i po raz kolejny potworze wam wszystkim jak zalacze migacz lewy to miga, prawy to też nie zalacze to palą się cały czas aż lampami, stopka wszystko działa przeciwmgielne też. Nie ma opcji że kostka jest źle zrobiona. Coś mam nie tak z masą i nie mam pojęcia coś jest problemem. Ok spróbuję dojść po ty podłączeniu na krótko z aku i wyciągnięciu żarówek może faktycznie to rozwiąże problem.

P.s tym cwaniaczka co dodawaj tutaj z internetu podłączenie gniazda 7 pinowego "wow" tyle to każdy umie i nie trzeba być elektrykiem by SB według schematu gniazdo podłączyc, tym bardziej że wszystkie wejścia piny są opisane na wtyczce ze np 31 itd i w necie jest że 31 to masa itd i to to każdy lajk podłączy, szukam konkretnych odpowiedzi, bo jak z wróciliście uwagę to już mam za sobą te podłączenia, tylko szukam opcji gdzie ginie masa ?co z nią jest nie tak?, chce konkretnych odpowiedzi.
    Jeszcze nic nie będę kombinował podjadę do znajomego i zobaczę jak to wygląda po podłączeniu jego przyczepki, jak będzie ok to bdz heca, bo instalacja w przyczepce wygląda na bardzo poprawną u mnie.

Dodano po 35 [minuty]:

Albo. Niech mi ktoś napisze jak poprawnie zrobić masę?

Ja mam z lampy auta z białego przewodu, jestem pewien że to masa bo z lampy na pozostałych czarnym i czerwonym żarówka nie zapali zapali tylko na czarnym i białym. No i doszedłem że czarny to zasilanie na żarówkę a biały to masa a czerwony to od stopki.
    Od migacza mama zielony przewód z lewej lampy i zielony z prawej lampy.

No i jak by wam to napisać to tylko do gniazda z haka mam pociągnięte z jednej lampy przewody do wtyczki haka. Czyli z prawej lampy mam pociągnięta masę, zasilanie na prawa lampę, stopkę z prawej na odpowiedni pin w gnieździe gdyż z tego piny wychodzą dwa przewody czerwone przewody które idą na każdą stronę lampy lewa i prawa w przyczepce.
    Migacz prawy do prawego.
    Z lewej lampy mam tylko wyciągnięte dwa przewody migacz i światło.

Teraz tak jak bym zrezygnował z masy lampy prawej, i zamiast tego zrobił bym zero z karoserii auta do gniazda haka i po włożeniu wtyczki przyczepki na tej masie tylko zadziałają kierunki, lampy nie, tak jakby była za słaba masa, a jak rozłącze masę kierunki nie działają. Zrezygnuje z tej masy podłącze się do białego przewodu do lampy wszystko świeci i to bardzo mocno tylko działa tak jak pisałem światła z migaczami.

Wydaje mi się że chyba tu z tą masa jest coś nie halo, może do gniazda haka masę to wtyczki poprowadzić prosto z aku przewodem ? Zmieni mi to coś?
    Czy np z białego przewodu z lamy pociągnąć po podłączeniu przewód na karoserię auta do blachy i z tego miejsca wyjść przewodem na wtyczkę haka jako masa?
  • #14 19118551
    marfur30
    Poziom 28  
    Ocena: 385
    Kolego karoseria auta to jest jedna wielka masa. Skoro po podłączeniu masy do karoserii (oczywiście w miejsce nie skorodowane ani zamalowane) działają ci tylko kierunki w przyczepce to znaczy że tylko do nich dochodzi masa prawidłowo. Rozkręć klosze z lamp kontrolka w rękę i pomierz co gdzie przychodzi , a czego brakuje.
  • #15 19121818
    Szeryf95
    Poziom 6  
    No ok, ale nie rozumiem jednej rzeczy gniazda migaczy i gniazda lamp są na wspólnej masie która dochodzi na jednym przewodzie do blachy i po blaszce do każdego gniazda żarówki, więc jak dochodzi po kablu do blachy i z tej blachy na migacze, to jak jest to możliwe że z tej wspólnej blachy nie dochodzi do lampy?
  • #16 19122137
    tzok
    Nie ma pewności, że dochodzi do tej blachy. Jak w lampie masz 3 żarówki, a świeci się tylko jedna, to i bez masy będzie się świecić, poprzez pozostałe 2. Zwłaszcza tak będzie w sytuacji, gdy świeci się tylko światło pozycyjne (5 W), a kierunkowskaz i stop (2x 21 W) są wyłączone. Stąd była sugestia, by wyjąć pozostałe żarówki z lamp przyczepy i zostawić tylko jedną, a następnie zobaczyć czy się zaświeci.
  • REKLAMA
  • #17 19122262
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6662
    Wbrew pozorom wielu poległo na przyczepie :) , życie ,...
  • #18 19124252
    Szeryf95
    Poziom 6  
    Dzisiaj podjechałem autem kumpla i podłączyłem moja przyczepkę, w której podłączyłem wtyczkę według tego schematu

Po podłączeniu wszystko świeci idealnie jest ok tak jak powinno być.

Więc instalacja w przyczepce bądź że gdzieś gubi się masa została wyeliminowana.
    Wracamy się do instalacji w aucie gdyż tam jest coś nie tak.
    Wspomnę auto 95 rok mazda 323 nigdy nie miała fabrycznie swojego haka.
    Opisze jeszcze raz dokładnie co i jak i potem to narysuje.

Rozebrałem w bagażniku plastiki dostałem się do przewodów od lewej lampy oraz prawej.
    Zbadałem przewody które dochodzą do migaczy, podłączyłem na krótko do gniazda haka + masę podkręciłem na śrubkę do budy auta i w piąłem wtyczkę przyczepki załączam lewy migacz dział w aucie jak i w przyczepce, prawy tak samo. Rozłączamy i opisuje te dwa przewody w bagażniku lewy migacz i prawy migacz.
    Następnie z lewej lampy idą dwa przewody lewy i prawy podpiąłem się pod biały kabel na krótko wkładam wtyczkę no niestety nie pali, więc przekładam podpinam się pod czarny też nie pali hmmm coś może z masą, odpinany masę od budy, wpinam się pod przewód biały i co świeci mamy masę z lampy na białym przewodzie, w drugą stronę już żarówka nie zapali jak bym masowym przewodem podłączył się pod czarny a białym jako faza. Więc tak zostawiam.
    Mamy masę z lampy na białym przewodzie podłączona do gniazda haka według schematu 31.
    Opisuje w bagażniku od jednej lampy i od drugiej przewód czarny lewa lampa Faza, prawa lampa Faza.
    Wszystko rozłączone z gniazda haka zostaje tylko masa.
    Szukam przewodu stopki znalazłem. Podpinam pod odpowiedni pin do gniazda haka wpinam gniazdo przyczepki do gniazda haka sprawdzam wolałam brata wciska stopkę jest. Rozłączamy opisuje kabel stopka, ta sama akcja z światłem przeciwmgielnym.

Mam w bagażniku 6 opisanych przewodów fazowych.
    Dwa od lampy
    Jeden od stopki
    Dwa od migaczy
    Jeden od przeciwmgielnych
    No i 7 przewód masowy który jest pod wtyczka już haka w pinie 31.
    (Przypomnę jak mam masę podłączona z lamy z białego przewodu tylko z tego świecą mi żarówki w każdym miejscu jak masa z budy, działają tylko poprawnie migacze)

Wszystkie opisane przewody podpinam w GN Haka według tego schematu co podpiąłem końcówkę wtyczki przyczepki

Wszystko ogarnięte polutowane zong.
    Załączam światła.
    W przyczepce działaja kierunki. Stopka wszystko jak trzeba tylko że w ciągu dalszym świeca się kierunki z światłami.
    Odpinam przewód masowy od białego przewodu z lamy podpinam się pod budę auta, przy okazji farbę zdrapuje tak by zrobić jak najlepszy styk włączam światła nic się nie świeci włączam kierunki chodzą, hmmm coś nie tak z powrotem masa z budy na biały przewód od lampy świeci wszystko każda żarówka. Wciskam stopkę jest, migacz lewy.prawy miga, gdy wyłączę awaryjki lub migacze to zaczynają świecić razem z lampami. Choinka idealna na święta 🤣🤣

Dobra wpadłem na pomysł taki podpiąłem się pod budę auta do masy i z tej masy podpiąłem się pod przewód ten biały masowy od lampy następnie ta cała masę pociągnąłem do gniazda haka, załączam światła palą się bezpieczniki no i jestem w kropce.
  • #19 19124264
    marfur30
    Poziom 28  
    Najprawdopodobniej ten biały przewód to nie jest masa. Weź kontrolkę podłącz ją do karoserii i do białego przewodu i włączaj po kolei światła , przy którymś kontrolka na pewno się oświeci.
  • #20 19124320
    tzok
    Zdaje się, że w niektórych japońskich samochodach światła były sterowane... masą. Masz taki zwykły próbnik z żarówką? Podłącz go pod pin od postojówek w gnieździe haka i do karoserii - czy wtedy zaświeci jak włączysz postojówki.

Skoro połączenie białego z lampy (który uważasz za masę), do karoserii powoduje przepalenie bezpiecznika, to ten biały jest raczej stałym plusem niż masą. Więc druga próba - wepnij próbnik między biały przewód i masę nadwozia - będzie świecił?

Trzecia opcja - to lampy sterowane plusem, ale biały przewód nie jest masą, tylko np. światłem cofania.
  • #21 19124327
    kkknc
    Poziom 43  
    We wszystkich japońskich, produkowanych w Japonii sterowanie było masą. I nie jest to problem nie trzeba wcale modułu. Ale.....
  • #22 19124340
    Szeryf95
    Poziom 6  
    Na szybko narysowałem wam co i jak.

Jest aku
    Są bezpieczniki
    Dałem wam 4 bezpieczniki opisane co i jak i jak z lamp zrobiłem mostki na GN haka.

Wiem że ten rysunek to dziadostwo, no ale na taki precyzyjny z włączeniem przerywaczy i wszystkich pierdolnikow i auta modułów i się przyłożyć do narysowania konkretnego rysunku musiał bym trochę czasu poświęcić, ale nie chodzi mi o rysowanie a rozstrzygnięcie problemu.

Ale jak sami się przyjrzyjcie zobaczycie o co chodzi jak ja to zrobiłem.

Dodano po 6 [minuty]:

tzok napisał:
    Zdaje się, że w niektórych japońskich samochodach światła były sterowane... masą. Masz taki zwykły próbnik z żarówką? Podłącz go pod pin od postojówek w gnieździe haka i do karoserii - czy wtedy zaświeci jak włączysz postojówki.

Skoro połączenie białego z lampy (który uważasz za masę), do karoserii powoduje przepalenie bezpiecznika, to ten biały jest raczej stałym plusem niż masą. Więc druga próba - wepnij próbnik między biały przewód i masę nadwozia - będzie świecił?

Trzecia opcja - to lampy sterowane plusem, ale biały przewód nie jest masą, tylko np. światłem cofania.

Ok załóżmy że jak by to była 3 opcja, do dlaczego jak dam masę z budy auta na gniazdo haka to dlaczego tylko kierunkowskazy działają?

Nawet teraz zrobiłem na szybko kabel masę z aku podpiąłem pod gniazdo haka i to samo kierunkowskazy tylko działaj a światła nie.

Dziś już nie sprawdzę tych 3 opcji co wymieniłeś, bo mam wyjazd.
  • #23 19124365
    tzok
    Szeryf95 napisał:
    dlaczego jak dam masę z budy auta na gniazdo haka to dlaczego tylko kierunkowskazy działają?
    ...a działają wtedy w "fazie" z kierunkowskazami w samochodzie, czy w "przeciw fazie" (naprzemiennie)?
  • #24 19124375
    Szeryf95
    Poziom 6  
    No jak rozłącze biały przewód i zamiast go dam masę z budy, to działaj tylko kierunkowskazy tak jak powinny czyli po załączeniu, światła już nie, jak wrócę do wcześniejszego połączenia i dam biały przewód jako masa, żarówki po załączeniu od świateł się świecą, ale z kierunkowskazami i np jak włączę lewy to miga a przeciwległy kierunkowskaz prawy świeci cały czas z światłami, jak włączę prawy miga prawy a lewy świeci.
    Jak włączę awaryjki nie świecą migają poprawnie oby dwa.
  • #25 19124386
    Jacdiag
    Poziom 30  
    Ocena: 380
    Szeryf95 napisał:
    Dzisiaj podjechałem autem kumpla i podłączyłem moja przyczepkę, w której podłączyłem wtyczkę według tego schematu

Po podłączeniu wszystko świeci idealnie jest ok tak jak powinno być.

Czyli jedna niewiadoma odnaleziona - instalacja w przyczepie jest poprawna.
    Bałagan jest przy samochodzie.

Weź akumulator i podłącz "-" do wtyku 3 wg zdjęcia z posta #4, a "+" przez żarówkę reflektorową do karoserii, np. śruba mocująca pasy. Gdy zaświeci pełną mocą to masa w gniazdku jest dobrze połączona. Potem dotykaj "+" (przez żarówkę) kolejno do pozostałych wtyków gniazda, przy prawidłowych połączeniach powinny się zapalać odpowiednie żarówki na samochodzie.
  • #26 19124409
    tzok
    Znalazłem schemat - lampy w 323 z '95 są sterowane normalnie, tj. "plusem", ale masa w tylnych lampach to przewód czarny... jedyny biały (a właściwie biało-niebieski) przewód to tylne światła przeciwmgłowe.
  • #27 19124425
    Szeryf95
    Poziom 6  
    Ok też tak sprawdzę, czyli masa do wtyczki haka.
    I plus do każdego pinu po kolei i np jak podłącze się pod pin/styl lewego światła , to w aucie lewe światło powinno się zapalić.

Czyli zasilanie z akumulatora pod maską musi być rozłączone jak i + oraz masa
  • #28 19124435
    tzok
    W tym aucie można tak zrobić, ale żeby czasem komuś nie przyszło do głowy, robić takie rzeczy w nowszych autach... naprawa może być kosztowna. Gniazdo przyczepy jest wyjściem i nie należy na niego podawać napięcia.
  • #29 19124446
    marfur30
    Poziom 28  
    Szeryf95 napisał:
    Ok też tak sprawdzę, czyli masa do wtyczki haka.
    I plus do każdego pinu po kolei i np jak podłącze się pod pin/styl lewego światła , to w aucie lewe światło powinno się zapalić.

Czyli zasilanie z akumulatora pod maską musi być rozłączone jak i + oraz masa

Po co takie komplikacje , weź wreszcie to skomplikowane urządzenie jak kontrolka zrobiona z dwóch kabelków i żarówki , podepnij jeden kabelek do karoserii a drugim sprawdzaj który przewód przy lampie odpowiada za jakie światło. Podłącz odpowiednie przewody w odpowiednie piny w gnieździe przyczepki i po temacie.
  • #30 19124687
    Szeryf95
    Poziom 6  
    Niby tak.... zrobię tak w poniedziałek, aczkolwiek to to samo jakbym zamiast masy z lampy jak daje masę z budy auta to też powinno działać a tak nie jest. A przypomnę już zamieniałem ten przewód biały na czarny z lampy i co nie świeci nic.
    Z resztą ja chyba na krótko już sprawdzałem te przewody w lampie ta żarówka na 12v.
    Ale jeszcze raz sprawdzę dla pewności

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją gniazda 7-pinowego w Mazdzie 323 z 1995 roku, gdzie światła pozycyjne i kierunkowskazy działają nieprawidłowo. Po podłączeniu gniazda, kierunkowskazy działają poprawnie, ale przy włączeniu świateł pozycyjnych, migacze świecą razem z nimi. Użytkownik podejrzewa problemy z masą, co potwierdzają odpowiedzi innych uczestników dyskusji, którzy sugerują, że masa pojazdu musi być prawidłowo połączona z masą przyczepy. Wskazano na konieczność sprawdzenia połączeń masowych oraz poprawności podłączenia przewodów zgodnie z normami ISO. Użytkownik potwierdził, że instalacja w przyczepie działa poprawnie, co sugeruje, że problem leży w instalacji samochodowej. Wskazówki obejmują testowanie przewodów masowych oraz sprawdzenie, czy przewody są prawidłowo podłączone do karoserii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA