logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie

Marcelx12 04 Sty 2021 11:52 2349 35
REKLAMA
  • #1 19158121
    Marcelx12
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    3 miesiące temu skończyła mi się umowa na internet w Orange szybkość była przeciętna ale nie o tym mowa po skończonej umowie myśląc że internet będzie szybszy wziąłem na próbę internet w plusie "Nielimitowane LTE" jaki ja byłem głupi podczas okresu próbnego szybkość była świetna ale jak przyszło do właściwej umowy po podpisaniu jej prędkość nagle spadła do 512kb/s i niczym nie da się tego zmienić noszenie routera w różne miejsca dodatkowe anteny nie pomogły co mam tak właściwie zrobić
  • REKLAMA
  • #2 19158157
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    Złożyć pisemną reklamację do operatora. Najlepiej jedną drogą mailową, a drugą za potwierdzeniem w punkcie, domagaj się przybicia pieczątki z datą na kopii tego pisma.
  • #3 19158175
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2235
    Załóż konto na pro.speedtest.pl , zrób testy certyfikowane i przedstaw operatorowi wraz z reklamacją.
  • REKLAMA
  • #4 19158185
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 863
    Marcelx12 napisał:
    3 miesiące temu skończyła mi się umowa na internet w Orange szybkość była przeciętna ale nie o tym mowa po skończonej umowie myśląc że internet będzie szybszy wziąłem na próbę internet w plusie "Nielimitowane LTE" jaki ja byłem głupi podczas okresu próbnego szybkość była świetna ale jak przyszło do właściwej umowy po podpisaniu jej prędkość nagle spadła do 512kb/s i niczym nie da się tego zmienić noszenie routera w różne miejsca dodatkowe anteny nie pomogły co mam tak właściwie zrobić

Nie byłeś głupi tylko niedoinformowany o praktykach Plusa i dałeś się wkręcić w ich marketing. Poszukaj po forach, są napewno miejsca gdzie wypowiadają się setki tak wkręconych jak Ty.
  • #5 19158221
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5749
    Dostaleś lejek 0,5Mb/s, to normalne dla Plusa. Gwarantowany masz tylko limit podstawowy, po nim w ramach LTE bez końca dostałes pierwszy lejek 20Mb/s o ile w ogóle osiagałes taki DL a potem kolejne coraz niższe i w końcu ten najnizszy, to FUP czyli inaczej nie majace żadnych wytycznych i regulaminu działania Plusa, prędkość zostanie przywrócona wraz z nowym okresem rozliczeniowym.
    Gdzie korzystasz z tego Plusa i jaki masz do tego sprzęt? Jak to działalo ci przed lejkiem?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19158294
    Marcelx12
    Poziom 5  
    matek451 napisał:
    Dostaleś lejek 0,5Mb/s, to normalne dla Plusa. Gwarantowany masz tylko limit podstawowy, po nim w ramach LTE bez końca dostałes pierwszy lejek 20Mb/s o ile w ogóle osiagałes taki DL a potem kolejne coraz niższe i w końcu ten najnizszy, to FUP czyli inaczej nie majace żadnych wytycznych i regulaminu działania Plusa, prędkość zostanie przywrócona wraz z nowym okresem rozliczeniowym.
    Gdzie korzystasz z tego Plusa i jaki masz do tego sprzęt? Jak to działalo ci przed lejkiem?
    Mieszkam w niebrzydowie wielkim i przed lejkiem było około 40. MB/s a korzystam z routera Huawei b525
  • #7 19158329
    matek451
    Poziom 43  
    Ja w cuda nie wierzę, masz 7 km do BTS-a Plusa w Moragu-Bema14 i na B525 w domu to co najwyzej skorzystasz z LTE900 o ile działa na tym BTS-ie lub jakieś szczatki na LTE1800. Czym się kierowałeś w wyborze Plusa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 19158493
    Marcelx12
    Poziom 5  
    matek451 napisał:
    Ja w cuda nie wierzę, masz 7 km do BTS-a Plusa w Moragu-Bema14 i na B525 w domu to co najwyzej skorzystasz z LTE900 o ile działa na tym BTS-ie lub jakieś szczatki na LTE1800. Czym się kierowałeś w wyborze Plusa.
    reklamami o nielimitowanym internecie
  • #9 19158508
    m.jastrzebski
    Marcelx12 napisał:
    reklamami o nielimitowanym internecie
    Gruby błąd biorać pod uwagę żę "telewizja kłamie" :-/ I dotyczy to każdej firmy i produktu.
    I wiele im pewnie nie możesz zrobić. Masz nielimitowany internet. Z prędkością 512kbit/s możesz se ściągać ile dusza zapragnie. Serio poszukaj wątków (nie na tym forum) gdzie wypowiadają się nabici w butelkę tak samo jak Ty. Lata tam nie zaglądałem, bo nie miałem i nie mam umowy z Minusem, ale może wymyślono coś jak się z takiej umowy wycofać. Jakiś rzecznik konsumenta, pozew zbiorowy itp.
  • #10 19158831
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    m.jastrzebski napisał:

I wiele im pewnie nie możesz zrobić. Masz nielimitowany internet. Z prędkością 512kbit/s możesz se ściągać ile dusza zapragnie. Serio poszukaj wątków (nie na tym forum) gdzie wypowiadają się nabici w butelkę tak samo jak Ty. Lata tam nie zaglądałem, bo nie miałem i nie mam umowy z Minusem, ale może wymyślono coś jak się z takiej umowy wycofać. Jakiś rzecznik konsumenta, pozew zbiorowy itp.
    Praktycznie nic, sytuacja podobna do kredytów frankowych-oferta dostępna od 7 lat (pomysł z pozwem zbiorowym jest bdb, ale kwoty bardzo niewielkie, a z pewnością gdyby miało dojść do takowego procesu, to operator biegusiem rozwiąże umowy..., gdyby była tego konsekwencja do końca to oferta musiałaby się skonkretyzować-ile GB i jaki lejek...). Oferty Plusa w abonamencie są atrakcyjne na tle konkurencji i takich przypadków będzie więcej (zwłaszcza że oprócz SD dorzucili promocję 3 m-ce gratis za przejście od innego ISP).
  • #11 19158971
    m.jastrzebski
    jarek7714 napisał:
    Oferty Plusa w abonamencie są atrakcyjne na tle konkurencji i takich przypadków będzie więcej (zwłaszcza że oprócz SD dorzucili promocję 3 m-ce gratis za przejście od innego ISP).
    Ale Ty żartujesz, prawda?
    Dopoki bedzie tam slawetny FUP, dopóki infrastruktura bedzie hektar za konkurencja, to nie jest oferta warta spluniecia.
    Tutaj po 5 dziennie wątków jest o pomoc w doborze operatora. W przytłaczającej ilości przypadków, Plus ma najgorsza infrastrukturę.
  • #12 19159001
    jarek7714
    Poziom 27  
    m.jastrzebski napisał:
    Ale Ty żartujesz, prawda?
    Dopoki bedzie tam slawetny FUP, dopóki infrastruktura bedzie hektar za konkurencja, to nie jest oferta warta spluniecia.
    Tutaj po 5 dziennie wątków jest o pomoc w doborze operatora. W przytłaczającej ilości przypadków, Plus ma najgorsza infrastrukturę.
    Bardzo ale to bardzo odstajesz z informacjami na temat infrastruktury Plusa (porostu zamarzłeś przed "Iwanem", czas nie stoi w miejscu i nie jesteśmy w roku 2019, Plus nie odstaje od konkurencji-tak jak i ona ma swoje słabe miejsca, ale tam gdzie uruchomił już 5G, konkurencję daleko wyprzeda-do czasu przetargu na częstotliwości). A zważywszy na bardzo oszczędne dysponowanie danymi ww FUP (brak ofert full no-limit-w przeciwieństwie do konkurencji) powoduje wysoką sprawność sieci.
  • REKLAMA
  • #13 19159063
    m.jastrzebski
    jarek7714 napisał:
    Bardzo ale to bardzo odstajesz z informacjami na temat infrastruktury Plusa (porostu zamarzłeś przed "Iwanem", czas nie stoi w miejscu i nie jesteśmy w roku 2019, Plus nie odstaje od konkurencji

Taaaaa.
    Za btsearch. Rekordy LTE, województwo mazowieckie.
    Plus -400
    Play 1400
    Orange/tmobile ~2000

Województwo podkarpackie jeszcze fajniej.
    50
    330
    270
    331

No ale ten Szymon w reklamie tak pięknie opowiada o pięć gie i najszybszej sieci....Brawo Ty.
  • #14 19159185
    matek451
    Poziom 43  
    Od lat te same gadki, w 2020 roku Plus nie miał wyjścia i po latach nic nie robienia uruchomił FDD LTE2600 na części stacji bazowych, działa moze na 1500-2000 stacjach, z 2489 pozwoleń więc wg. kolegi Plus nie odstaje od konkurencji która ma kilka razy więcej takich lokalizacji. LTE2100 w Plusie praktycznie nie istnieje, dosył do stacji to wiadomo za murzynami. Na szczęście po latach odłogu na TDD 2600 uruchomił 5G ,póki co stacje nie sa obciążone z wiadomych względów. Ogólnie sieć Plusa jest budowana w specyficzny sposób, inwestycje z reguły wymuszone i oszczędnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 19161877
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1010
    m.jastrzebski napisał:
    Jakiś rzecznik konsumenta, pozew zbiorowy itp.

Odradzam. Rzecznik powiatowy to funkcja polityczna i gó..no zrobi, bo ma to w poważaniu.
    jarek7714 napisał:
    Oferty Plusa w abonamencie są atrakcyjne na tle konkurencji i takich przypadków będzie więcej (zwłaszcza że oprócz SD dorzucili promocję 3 m-ce gratis za przejście od innego ISP).

Atrakcyjne? Dla kogo?
  • #16 19162660
    jarek7714
    Poziom 27  
    Szyszkownik Kilkujadek napisał:

Atrakcyjne?
    Tak, atrakcyjne-bo już za kwotę 40zł/m-c mamy do dyspozycji 90GB w pełnej prędkości, do 200GB z ograniczeniem do 20Mbps (takie są fakty, zaraz się odezwą "pokrzywdzeni" że nie jest napisane w regulaminie, bo jak mają napisane d... na płocie to głaszczą...). Wymienione kwoty abonamentów są bazowe, dla klientów Plusa po spełnieniu warunków SD kwoty są do 50% niższe. W tej chwili na start jest to wraz z wirtualnymi najkorzystniejsza oferta abonamentowa. Dla prepaid i łowców promocji jest dziś Virgin Mobile, startery prepaid data z Allegro.
    Dla kogo?
    Dla bardzo wielu klientów którzy się mieszczą w reżimie zużycia danych (w zależności od abonamentu 200-400GB). Ba jak widać po ilości wpisów tych "pokrzywdzonych"/nie znających reguł FUP jest marginalnie niewiele (zwarzywszy że Plus dysponuje największą bazą abonentów data, wiadomo są ruchy-jedni przychodzą, drudzy odchodzą, lecz w ciągu tych 7 lat większość abonentów Plusa wie jakie ten internet ma ograniczenia/limity/ że nie jest full no limit i nie ma powszechnego lamentu, bo jednak jest tani w większości przypadków działa dobrze, inni płacą za takową usługę od 2-4 razy tyle, pewnie że są szczęściarze że płacą za kabel podobną kwotę). I nie udowadniaj mi że ludzie teraz zużywają w TB/m-c danych, bo nawet sieci kablowe by legły przy takowym zużyciu. Realia są takie że jedni zużywają kilka GB/m-c, inni kilkadziesiąt/set a zdecydowana mniejszość TB/m-c danych.
  • #17 19162700
    m.jastrzebski
    jarek7714 napisał:

Atrakcyjne?
    Tak, atrakcyjne-bo już za kwotę 40zł/m-c mamy do dyspozycji 90GB w pełnej prędkości, do 200GB z ograniczeniem do 20Mbps (takie są fakty, zaraz się odezwą "pokrzywdzeni" że nie jest napisane w regulaminie, bo jak mają napisane d... na płocie to głaszczą...). Wymienione kwoty abonamentów są bazowe, dla klientów Plusa po spełnieniu warunków SD kwoty są do 50% niższe. W tej chwili na start jest to wraz z wirtualnymi najkorzystniejsza oferta abonamentowa. Dla prepaid i łowców promocji jest dziś Virgin Mobile, startery prepaid data z Allegro.
    Dla kogo?
    Dla bardzo wielu klientów którzy się mieszczą w reżimie zużycia danych (w zależności od abonamentu 200-400GB). Ba jak widać po ilości wpisów tych "pokrzywdzonych"/nie znających reguł FUP jest marginalnie niewiele (zwarzywszy że Plus dysponuje największą bazą abonentów data, wiadomo są ruchy-jedni przychodzą, drudzy odchodzą, lecz w ciągu tych 7 lat większość abonentów Plusa wie jakie ten internet ma ograniczenia/limity/ że nie jest full no limit i nie ma powszechnego lamentu, bo jednak jest tani w większości przypadków działa dobrze, inni płacą takową usługę od 2-4 razy tyle, pewnie że są szczęściarze że płacą za kabel podobną kwotę). I nie udowadniaj mi że ludzie teraz zużywają w TB/m-c dane, bo nawet sieci kablowe by legły przy takowym zużyciu. Realia są takie że jedni zużywają kilka GB/m-c, inni kilkadziesiąt/set a zdecydowana mniejszość TB/m-c danych.

Ciekawe ile Ci ten plus placi.
    "Szacun" za to jak z wady potrafisz zrobic zaletę.
    Jak Ci pisano powyzej, Plus ma kilka razy mniej stacji LTE niz konkurencja. U mnie pod Warszawą 3 operatorow ma po kilka masztów z 3 lub 4 pasmami lte. Plus ma 4 maszty. Na jednym 2600, drugim 2600/800 na dwóch pozostałych brak lte. Super opcja.
    W playu skończyła mi się umowa. 300GB bylo gratis do 3 numerów. Jasne zasady, żadnych uznaniowych FUP ów. Kończysz, pakiet, masz 1 mbit. Dopłacasz 10pln, masz kolejne 100gb. W Orange za 65pln mam ....999GB. Podobno wpada lejek 10mbit/s jak się dużo jednorazowo pociągnie. Ale lejek sie resetuje o północy i z 10mbit da się żyć . Jak Cie super Plus przytnie to poczty nie sprawdzisz. Jeszcze nie zaobserwowałem przy normalnym użytkowaniu. Pociągnąłem maks 15GB jednorazowo. Mi chodzi ponad 100mbit/s. Widywałem prędkości pod 200. Niestety mam 1.5km i drzewa. Sasiadowi pomagałem z antenami. Bo w plusie szło mu 2-4mbit/s.
  • #18 19162880
    jarek7714
    Poziom 27  
    m.jastrzebski napisał:

Przywykłem do tego że niektórym się wydaje że za pisanie prawdy powinno się płacić.
    m.jastrzebski napisał:

Jak Ci pisano powyzej, Plus ma kilka razy mniej stacji LTE niz konkurencja. U mnie pod Warszawą 3 operatorow ma po kilka masztów z 3 lub 4 pasmami lte. Plus ma 4 maszty.
    Korzystasz ze starych nie aktualizowanych baz danych, do osobistych przykładów nie chcę się odnosić (też mam na działce 100km od Łodzi zupełnie odmienne doświadczenia...). U mnie na Plusie 2 lata temu w godzinach szczytu leciało w L1800 10-20Mbps, dziś jest 150Mbps w 5G, w Orange osiągalne na najlepszym sprzęcie LTE-A. Osobiście korzystam z oferty łączonej Orange od 2013 roku i przez kolejne 2 lata się to nie zmieni-bo operator stara się aby korzystać z jego usług. Oferta na firmę w Orange jest w tej chwili bezkonkurencyjna (4x lepsza od oferty konsumenckiej).
    m.jastrzebski napisał:
    Bo w plusie szło mu 2-4mbit/s.
    Po raz akurat w okół Warszawy Plus najwięcej zainwestował i nie wierzę w 2-4Mbps (chyba że w L900), po dwa od tego czasu klienci Plusa mogli/mogą od niego uciec jak tak jest źle a w Orange tak wspaniale.
  • REKLAMA
  • #19 19162913
    m.jastrzebski
    jarek7714 napisał:
    m.jastrzebski napisał:

Przywykłem do tego że niektórym się wydaje że za pisanie prawdy powinno się płacić.
    m.jastrzebski napisał:

Jak Ci pisano powyzej, Plus ma kilka razy mniej stacji LTE niz konkurencja. U mnie pod Warszawą 3 operatorow ma po kilka masztów z 3 lub 4 pasmami lte. Plus ma 4 maszty.
    Korzystasz ze starych nie aktualizowanych baz danych, do osobistych przykładów nie chcę się odnosić (też mam na działce 100km od Łodzi zupełnie odmienne doświadczenia...). U mnie na Plusie 2 lata temu w godzinach szczytu leciało w L1800 10-20Mbps, dziś jest 150Mbps w 5G, w Orange osiągalne na najlepszym sprzęcie LTE-A. Osobiście korzystam z oferty łączonej Orange od 2013 roku i przez kolejne 2 lata się to nie zmieni-bo operator stara się aby korzystać z jego usług. Oferta na firmę w Orange jest w tej chwili bezkonkurencyjna (4x lepsza od oferty konsumenckiej).
    m.jastrzebski napisał:
    Bo w plusie szło mu 2-4mbit/s.
    Po raz akurat w okół Warszawy Plus najwięcej zainwestował i nie wierzę w 2-4Mbps (chyba że w L900), po dwa od tego czasu klienci Plusa mogli/mogą od niego uciec jak tak jest źle a w Orange tak wspaniale.

No właśnie za pisanie prawdy nie trzeba płacić......
    "do osbistych przykłądów nie chcę się odnosić, ale u mnie...." - serio?
    No pewnie masz 150mbit. Jedna częstotliwość, paru klientów, wiecej urządzeń 5G i będzie taka sama kupa. Przypomina mi to sprzed paru lat reklamy internet be limitu 150mbit/ A potem płącz i zgrzytanie zębów.

Sąsiad ucieka. Dołączył do grupy "nigdy wiecej Plusa" jak mu pokazałem, jak działają inne firmy i skąd wynika różnica. Teraz dzierga na prepaydach Playa. Żyć trzeba, dzieci sięuczyć zdalnie, on pracować. Dzięki wspaniałej i konkurencyjej ofercie Plusa płaci drugi raz za usługę którą kupił od Plusa ale jest nieużywalna. Pewnie reklamy obejrzał i kupił. Nie pytałem w sumie.

Sprawdz sobie AKTUALNE dane na stronie UKE na temat wydanych pozwoleń radiowych. Będzie taka sama rozbiezność.
  • #20 19162954
    jarek7714
    Poziom 27  
    m.jastrzebski napisał:

No pewnie masz 150mbit. Jedna częstotliwość, paru klientów, wiecej urządzeń 5G i będzie taka sama kupa. Przypomina mi to sprzed paru lat reklamy internet be limitu 150mbit/ A potem płącz i zgrzytanie zębów.
    Tia, wyrocznia, 150Mbps osiągnę na lite przy agregacji L1800,L2100,L2600-bo mam od dawna dostępne te częstotliwości, także wmawiaj sobie dalej jak kiepsko działa Plus...
    m.jastrzebski napisał:

Sąsiad ucieka. Dołączył do grupy "nigdy wiecej Plusa" jak mu pokazałem, jak działają inne firmy i skąd wynika różnica. Teraz dzierga na prepaydach Playa. Żyć trzeba, dzieci sięuczyć zdalnie, on pracować. Dzięki wspaniałej i konkurencyjej ofercie Plusa płaci drugi raz za usługę którą kupił od Plusa ale jest nieużywalna. Pewnie reklamy obejrzał i kupił. Nie pytałem w sumie.
    Jutro u ciebie w najbliższym salonie Plusa będzie kolejka z wypowiedzeniami... :D
  • #21 19163109
    m.jastrzebski
    jarek7714 napisał:

także wmawiaj sobie dalej jak kiepsko działa Plus...

Ja niczego nie muszę sobie wmawiać. Ja to widzę. Dookoła mam potwierdzenia. w każdym wątku o doborze LTE na tym forum jasno widać, że Plus ma najgorsze pokrycie. Co jako takie mi koło tyłka lata nie zamierzam być ich klientem najgorszą ofertę i infrastrukturę, ale innych wprowadzasz w błąd.
    SPrawdziłeś ilość pozowleń w UKE? Żeby podawać ludziom najbardziej aktualne dane?
  • #22 19163179
    matek451
    Poziom 43  
    Kolega od lat zachwyca się Plusem a teraz to jest wniebowzięty, po latach uruchomili wreszcie z 2 tysiace stacji na FDD LTE2600 i 1000 na 5G więc ma swoje 5 minut, no i ma 150Mb/s na tym 5G a ja na Orange LTE https://www.speedtest.pl/wynik/274455644 bo testami PLAY z 300 Mb/s nie będę go juz katował, Plus u mnie odzył po dodaniu LTE2600 ale od tych 2 operatorów odstaje. A co do FUP to 20Mb/s jest po limicie podstawowym ale potem w ramach LTE bez końca ta prędkość jest systematycznie przycinana do niższych wartości i kończy sie po około 100GB na 0,5Mb/s. 5 lat z abonamentem Plusa 100GB wystarczyło bym się o tym bolesnie przekonał , ale to i tak wg. widzi mi się operatora bo poza pakietem podstawowym to nic nie gwarantuje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 19163549
    jarek7714
    Poziom 27  
    m.jastrzebski napisał:

Ja niczego nie muszę sobie wmawiać. Ja to widzę. Dookoła mam potwierdzenia. w każdym wątku o doborze LTE na tym forum jasno widać, że Plus ma najgorsze pokrycie. Co jako takie mi koło tyłka lata nie zamierzam być ich klientem najgorszą ofertę i infrastrukturę, ale innych wprowadzasz w błąd.
    Aż tak źle z Tobą? Wzrok, dodawanie-przecież to fejk w czystej postaci (ostatnie 3 strony forum poświęcone internetowi 4-5G, około 40 tematów na jednej, gdzie te porażające dane?! Ba na ostatniej nie mam żadnego).
    matek451 napisał:
    a ja na Orange LTE https://www.speedtest.pl/wynik/274455644 bo testami PLAY z 300 Mb/s nie będę go juz katował.
    Ja się nie podniecam prędkościami (takowe specjalnie robiłem dla manipulatorów z Trzepaka-którzy próbowali wmawiać ludziom że internet LTE działa z prędkością 0,5Mbps/0,25Mbps...), bo to bezsensowne wyrzucanie danych (test wykonany na telefonie, gdybym szukał prędkości do na routerze 5G uzyskałbym 400+...Mbps). Plus ma pasmo którego konkurencji brak. Jeżeli będą ruchy i straty abonentów zmieni się oferta.
  • #24 19163608
    Pawrzes
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    jarek7714 napisał:
    Po raz akurat w okół Warszawy Plus najwięcej zainwestował i nie wierzę w 2-4Mbps (chyba że w L900)

LOL :lol:

Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie

A do tego zdecydowanie najmniej uruchomionych pasm LTE, stacje typu jeden sektor na elewacji lub antena dookólna... Na kilkunastu uruchomili technologię LTE i tylko 900 lub tylko 2100 (5 MHz) w listopadzie-grudniu 2020!
    Takich przykładów jak na powyższych screenach jest dużo więcej w samej tylko stolicy i aglomeracji warszawskiej...
  • #25 19163946
    m.jastrzebski
    Jarek juz zmiażdżył Twoja argumentację.
    Btssearch ma nieaktualne dane! Koniec dyskusji.
    Gluchy pozostaje na porównanie aktualnych pozwolen na stronie UKE, ale co tam.
  • #26 19164433
    jarek7714
    Poziom 27  
    Pawrzes napisał:

A do tego zdecydowanie najmniej uruchomionych pasm LTE, stacje typu jeden sektor na elewacji lub antena dookólna... Na kilkunastu uruchomili technologię LTE i tylko 900 lub tylko 2100 (5 MHz) w listopadzie-grudniu 2020!
    Takich przykładów jak na powyższych screenach jest dużo więcej w samej tylko stolicy i aglomeracji warszawskiej...
    Chciałeś zabłysnąć a wyszło jak zawsze :), takie kwiatki ma również konkurencja, albo zdychające prawie nowe stacje Play z L800/1800/, L800/L1800/L2100 na radioliniach po dwieście Mbps z hakiem.
    m.jastrzebski napisał:

Btssearch ma nieaktualne dane! Koniec dyskusji.
    Gluchy pozostaje na porównanie aktualnych pozwolen na stronie UKE, ale co tam.
    Jak się chce sprawdzić jak działa internet lokalnie w realu-to robi się to na prepaid testy poszczególnych operatorów a nie szuka na btssearch, UKE. Akurat Ty prezentujesz tereny poza miejskie-a tutaj Plus "zjada Networks" przed obiadem, nie figuruj mi tutaj statystyką bo ja prawie dekadę korzystam z Networks (o ile miastach wypada najlepiej-tutaj jest komfort gęstej siatki stacji/dubli operatorów Networks/nowych technologii i dobrego uzbrojenia na stacjach-tu jest właśnie ta statystyka). Na prowincji jest słabo (poprawia się podobnie jak u Plusa w miastach).Plus modernizował sieć od prowincji (ja na działce miałem L2600 0,5 dekady temu, gdzie w Łodzi nie było ani jednej stacji z tym pasmem, ale tam byli klienci SD/dochody, bo to praktycznie jedyny wówczas ISP, poza słabymi ADSL 1-6Mbps). A oto świeżutkie przykłady "luksusu" u konkurencji Plusa z bieżącej strony https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3765023.html, https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3764723.html, https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3488963.html, https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3762453.html, https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3761525.html.
  • #27 19164550
    matek451
    Poziom 43  
    A na jakim routerze miałbyś te ponad 400Mb/s na 5G Plusa i z której stacji bazowej Obywatelska czy Piękna, przydałby się jakieś speedtesty, screeny z parametrami sygnału a nie przechwałki. A tutaj i tak od dawna stanowisz folklor i tak na serio nikt nie bierze twoich tekstów, nie znudziło ci się, walczysz z wiatrakami tworząc własny, wirtualny obraz Plusa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 19164729
    Pawrzes
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    jarek7714 napisał:
    Chciałeś zabłysnąć a wyszło jak zawsze :), takie kwiatki ma również konkurencja, albo zdychające prawie nowe stacje Play z L800/1800/, L800/L1800/L2100 na radioliniach po dwieście Mbps z hakiem.

Nic nie chciałem, pokazałem tylko fakty a wyszło tak, że są one bardzo Ciebie bolą i są kompromitujące dla tej sieci. Gdzie ma konkurencja stacje z 5 MHz pasma LTE na pokazanych screenach? Ciekawe niby gdzie a jak w marginalnych przypadkach okazał się szybszy przyrost klientów to dlatego, że inne sieci słabo działają na danych terenie (przeciążone, znikomy lub brak zasięgu czyli to bardziej dotyczy Plusa). Radiolinie Play nie są wąskim gardłem jak w Plusie i są często zmieniane na szybsze wraz ze wzrostem ruchu i rozbudowy pasm lub zmieniane na światłowód.
    Play w 6-tysięcznym Chotomowa lepiej nie podawaj jako przykładu bo sie tylko ośmieszasz, tam życzę powodzenia w ogóle w możliwości ukończenia speedtestu w Plusie...
    Chotomów Północ (wydzielone sołectwo za torami) nie ma za bardzo wyboru oprócz jednej sieci jeśli chodzi o sam tylko zasięg w wielu domach ale 3/4 Chotomowa nie pyta się którego operatora wybrać (lub wiadomo z którego nie da się korzystać od czasów uruchomienia technologii UMTS i startu nowej 4 sieci) bo jest on od lat oczywisty bez potrzeby u większości stosowania dodatkowej anteny do internetu czy WiFi Calling aby móc porozmawiać.
    To jedne z wielu przykładów na zewnątrz w tych okolicach:

Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie

Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie Spadek prędkości Internetu w Plusie po podpisaniu umowy - doświadczenia i sugestie
  • #29 19164960
    m.jastrzebski
    jarek7714 napisał:

Jak się chce sprawdzić jak działa internet lokalnie w realu-to robi się to na prepaid testy poszczególnych operatorów a nie szuka na btssearch, UKE. Akurat Ty prezentujesz tereny poza miejskie-a tutaj Plus "zjada Networks" przed obiadem, nie figuruj mi tutaj statystyką bo ja prawie dekadę korzystam z Networks

Bzdury gadasz jak zwykle.
    Jak stawiasz tezę, że Plus ma infrastrukturę nieodstającą od pozostałych operatorów, to pokazanie ilości pozwoleń radiowych i danych w btsearchu taką tezę obala.

Co do realnych testów? Pisałem Ci. Ale Ty jak rasowy troll kota ogonem.
    Tereny podmiejskie znam 3 lokalizacje. Moją, rodziny po drugiej stronie Warszawy, i 20km pod Warszawa. W tych 3 lokalizacjach sprawdałem i walczyłem. W mojej okolicy jak już CI pisałem, ale przemilczałeś 3 operatorów ma po kilka (4-5) baz z kompletem pasm. Plus ma 4 bazy, na dwóch nie ma LTE! Na pozostałych jest jedno i dwa pasma.
    U znajomych jest jedna baza kazdego operatora. Plus ma tylko 2600, Play 3 pasma, Networks 4.
    U rodziny podobnie. Play 5 baz w okolicy z kompletem lub 3. Networks 3 bazy z kompletem. Plus 3 bazy. 1,1 i 2 pasma.
    I tak prędkości były sprawdzane. Plus pojedyńcze megabity.

WIec daj se spokój, bo jak matek celnie napisał, stanowisz folklor i nikt Cię poważnie (po za pracodawca) nie bierze.
  • #30 19165920
    jarek7714
    Poziom 27  
    Pawrzes napisał:

Nic nie chciałem, pokazałem tylko fakty a wyszło tak, że są one bardzo Ciebie bolą i są kompromitujące dla tej sieci. Gdzie ma konkurencja stacje z 5 MHz pasma LTE na pokazanych screenach? Ciekawe niby gdzie a jak w marginalnych przypadkach okazał się szybszy przyrost klientów to dlatego, że inne sieci słabo działają na danych terenie (przeciążone, znikomy lub brak zasięgu czyli to bardziej dotyczy Plusa). Radiolinie Play nie są wąskim gardłem jak w Plusie i są często zmieniane na szybsze wraz ze wzrostem ruchu i rozbudowy pasm lub zmieniane na światłowód.
    Play w 6-tysięcznym Chotomowa lepiej nie podawaj jako przykładu bo sie tylko ośmieszasz, tam życzę powodzenia w ogóle w możliwości ukończenia speedtestu w Plusie...
    Chotomów Północ (wydzielone sołectwo za torami) nie ma za bardzo wyboru oprócz jednej sieci jeśli chodzi o sam tylko zasięg w wielu domach ale 3/4 Chotomowa nie pyta się którego operatora wybrać (lub wiadomo z którego nie da się korzystać od czasów uruchomienia technologii UMTS i startu nowej 4 sieci) bo jest on od lat oczywisty bez potrzeby u większości stosowania dodatkowej anteny do internetu czy WiFi Calling aby móc porozmawiać.
    Zrozum, takich faktów kompromitujących jest więcej w każdej sieci, to żaden argument żeby tłumaczyć kiepskie działanie sieci Play w Chomontowie, tym że w Plusie/Networks jest gorzej więc tj. OK.
    m.jastrzebski napisał:

Bzdury gadasz jak zwykle.
    Jak stawiasz tezę, że Plus ma infrastrukturę nieodstającą od pozostałych operatorów, to pokazanie ilości pozwoleń radiowych i danych w btsearchu taką tezę obala.
    Ty w przeciwieństwie do kolegi z Łodzi po prostu nie znasz infrastruktury operatorów w terenie, myślisz że wystarczy zajrzeć na strony UKE, btsearch i już wiesz jak wygląda infrastruktura "operatorów mobilnych" na terenie całego kraju. Plus jeszcze ma braki w pasmach pojemnościowych głównie w miastach-ale "rzutem na taśmę" uruchamiając w ciągu niespełna roku 1000 stacji "5G" w wielu lokalizacjach wyprzedził konkurencję.
    m.jastrzebski napisał:

Co do realnych testów? Pisałem Ci. Ale Ty jak rasowy troll kota ogonem.
    Piszesz o sobie, dałem ci konkretne przykłady z forum, tacy jak Ty próbują zakrzyczeć rzeczywistość, później ludzie piszą na priv bojąc się wychylać...
    m.jastrzebski napisał:

Tereny podmiejskie znam 3 lokalizacje. Moją, rodziny po drugiej stronie Warszawy, i 20km pod Warszawa. W tych 3 lokalizacjach sprawdałem i walczyłem. W mojej okolicy jak już CI pisałem, ale przemilczałeś 3 operatorów ma po kilka (4-5) baz z kompletem pasm. Plus ma 4 bazy, na dwóch nie ma LTE! Na pozostałych jest jedno i dwa pasma.
    U znajomych jest jedna baza kazdego operatora. Plus ma tylko 2600, Play 3 pasma, Networks 4.
    Wystarczy tego bajkopisarstwa, poroszę nazwy miejscowości tych 4 nadajników Plusa?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drastycznym spadkiem prędkości internetu w ofercie "Nielimitowane LTE" od Plusa po podpisaniu umowy, gdzie prędkość spadła do 512 kb/s. W odpowiedziach sugerowane są różne działania, takie jak składanie reklamacji do operatora, przeprowadzanie certyfikowanych testów prędkości oraz poszukiwanie informacji o praktykach Plusa w internecie. Użytkownicy wskazują na powszechne problemy z infrastrukturą Plusa, w tym na ograniczenia wynikające z FUP (Fair Usage Policy), które obniżają prędkość po przekroczeniu limitu danych. Wskazują również na lepsze oferty konkurencyjnych operatorów, takich jak Orange i Play, oraz na konieczność dokładnego sprawdzenia lokalnych warunków zasięgu przed wyborem dostawcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA