logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskra AM550 licznik Taurona duże rozbieżności - fotowoltaika

rsv6 10 Mar 2021 15:19 2535 6
  • #1 19309109
    rsv6
    Poziom 13  
    Ocena: 285
    Witam
    Czy ma ktoś jakiekolwiek informacje na temat podglądu mocy licznika iskra Taurona?
    Wiem że energię zużywa się na bieżąco i powinna być niższa niż na inwerterze ale:
    Inwerter produkuje mi pełna mocą 3.7kW 3f moc sprawdzona miernikiem po inwerterze pokrywa się całkowicie. Inwerter fronius symo 3.7

1. Mam dwie lodówki każda z nich podczas pracy ciągnie z sieci około 135W.
    2. Inwerter od godziny 10 do 15 przy ładnej pogodzie daje pełna moc to jest 3.7kw
    3. Sprawdzając na aplikacji Taurona elocznik. Nie mam ani jednej godzinie w którą było by wyprodukowane 3.7kw na godzinę. To strasznie mnie dziwi bo najwięcej było 3.4kw
    4. Czym więcej wyprodukuje tym większe mam rozbieżności.
    5. Dzień w dzień na liczniku Taurona jest mniej od około 3kw do 5kw
    6. Dlaczego mimo iż nie pobieram więcej niż 1kw w godzinie a Inwerter daje 3.7kw wykres na elocznik pokazuje na każdej godzinie po około 0.4 0.5kw poboru.

Jestem zmuszony założyć drugi licznik po tym iskra AM-550 gdyż wydaje mi się że nie bez powodu ukryli opcje podglądu aktualnej mocy. Poprzednio miałem również licznik dwukierunkowy z podglądem mocy a jednak pod panele go zmienili.

A o to wykres elicznik vs falownik z tego samego dnia.
    Iskra AM550 licznik Taurona duże rozbieżności - fotowoltaika Iskra AM550 licznik Taurona duże rozbieżności - fotowoltaika

Porsze o polecenie mi jakiegoś licznika dwukierunkowego z możliwością z czytania wykresu
    Oraz z jakąś normą uwierzytelnia.
  • #2 19309221
    theo33
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    Moim zdaniem nie można porównywać wykresu mocy z falownika do godzinnego wykresu energii rejestrowanej przez licznik dwukierunkowy.
    Pobierz z e licznika dane w formacie csv gdzie z każdej godz. będzie energia i pobrana i oddana a także takie dane z falownika i wtedy porównuj
    Można też sprawdzić i porównać energię zarejestrowaną przez licznik z energia falownika i jezeli nie ma opomiarowania na odbiorze to wyłączyć wszystkie odbiorniki a po godzinie czy dwóch przeanalizować wskazania

Ja mam miernik energii ND-08 i poprzez port RS mam i wyniki i wykresy na ekranie
    A jeszcze tak na marginesie to bardzo porządne masz te moduły że już w marcu falownik musi ograniczać moc
  • #3 19309634
    jurek.parus
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Można i trzeba. Moim zdaniem wątpliwości autora wątku są uzasadnione ale moim zdaniem, proste do wyjaśnienia.
    Produkcja odczytana z falownika to 28,05kWh
    Odesłane do sieci (nie mylić z produkcją) to 21,5kWh
    Pobrane z sieci to 9,5kWh
    Z tego wynika że autokonsumpcji było 28,05-21,5=6,55kW
    A więc całkowitego zużycia prądu przez dom jest 9,5+6,55=16,05kWh - to dużo!

Widać to również na wykresie z Tauronu - falownik w szczycie produkuje 3,7kW na 3 fazach, a więc na pojedynczej produkuje 1,2kW - te obszary na wykresie Tauronu gdzie jest maks czerowony wykres i JEDNOCZEŚNIE niebieski słupek - oznacza że pobór na jakiejś fazie przekracza produkcję - a więc był WIĘKSZY niż 1,2kW!

Podejrzewam że lodówki biorą DUŻO więcej niż powinny i to z tej samej fazy (lepiej gdyby chodziły z różnych faz, traci się na opuście bo Tauron nie robi prawidłowego wektorowego bilansowania międzyfazowego)

Tylko dodatkowy licznik energii Ci pomoże (taki we wtyczce jest fajny, przenosisz z miejsca do miejsca o obmierzysz cały dom) - zmierz ile co pobiera - a założę się, że się zgodzi. Było tu już sporo ludzi z podobnymi problemami i na końcu okazywało się że się zgadza. :)
  • #4 19309692
    rsv6
    Poziom 13  
    Mam te mierniki do gniazdka ale to jest szajs bo raz działa raz nie.. Mało wierny taki przyrząd do pomiaru.

Dodano po 7 [minuty]:

Obcina bo inwertera mam 3.7kw a panele qcels 4kw a to wszystko na trakerze.
  • #5 19309818
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1036
    theo33 napisał:
    bardzo porządne masz te moduły że już w marcu falownik musi ograniczać moc

rsv6 napisał:
    panele qcels 4kw a to wszystko na trakerze.

I jest odpowiedź, nic tylko pozazdrościć ;), u mnie bez trackera moc falownika 3,68 kW, paneli 3,92 kW max jak dotychczas jednego dnia to 14,24 kWh.

Iskra AM550 licznik Taurona duże rozbieżności - fotowoltaika
  • #6 19309899
    rsv6
    Poziom 13  
    Traker daje prawie drugie tyle Energi.. Wiem bo kiedyś zespół mi się sterownik do obrotu i stało do południa to było przez pół produkcji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dużymi rozbieżnościami pomiędzy mocą produkowaną przez inwerter Fronius Symo 3.7 kW a odczytami z licznika Iskra AM-550. Pomimo pełnej mocy inwertera, licznik Taurona nie rejestruje produkcji na poziomie 3.7 kW, co budzi wątpliwości co do dokładności pomiarów. Użytkownik zauważa, że lodówki mogą pobierać więcej energii niż wskazują dane, co może wpływać na wyniki. W dyskusji sugerowane jest porównanie danych z falownika i licznika w formacie CSV oraz rozważenie zakupu dodatkowego licznika energii dla dokładniejszych pomiarów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA